גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להקים חברה של מיליארד ד' רגע אחרי אקזיט ב-145 מיליון

02/10: ד"ר מיכל צור-שלו, Kaltura ● מה עושים בערב שבו אתה עושה אקזיט? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום למחרת מכירת סיוטה החלה את מסעה השני עם חברת קלטורה ● היום, אחרי גיוס של 160 מיליון דולר ומאות אלפי לקוחות, שווי קלטורה מוערך ביותר ממיליארד דולר

מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט
מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט

מה עושים בערב שבו הסטארט-אפ שלך נמכר ב-145 מיליון דולר? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום אחרי החתימה על העסקה למכירה הסטארט-אפ שלה, סאיוטה (Cyota), החלה כבר לעבוד על הקמת הסטארט-אפ הבא שלה - לימים: חברת קלטורה, שהקימה יחד עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם, אשר כיום מוערכת בשווי של מעל למיליארד דולר.

מי שנחשבת ל"אשת הברזל של ההייטק הישראלי", זכתה בעשור האחרון להוקרה בינלאומית ומקומית בקנה מידה חסר תקדים. היא נבחרה לאחת מעשר הנשים המבטיחות של עולם ההייטק על ידי מגזין Inc.com (שנת 2013), אחת מ-50 הנשים המבטיחות של "גלובס" (2014), אחת מ-100 האנשים המבטיחים בהייטק הישראלי של גיקטיים (2015) ויזמת השנה במסגרת תחרות GeekAwards.

בראיון מקיף לכבוד פרק הסיום החגיגי של עוד פודקאסט לסטארט-אפים (עונה 2) של "גלובס", היא פורסת את המסע היזמי שלה, החוויות, ההזדמנויות וכמובן הקשיים.

הצעת רכש של 145 מיליון דולר - בפקס

אז מה צריך כדי להיות יזם? לדברי צור-שלו, "מעל הכל, צריך ממש לרצות להקים סטארט-אפ. אבל באמת לרצות. כי להקים סטארט-אפ זו חוויה קשה, מאד קשה. זה לא משנה אם מגיעים עם תשוקה לרעיון ספציפי, או רק רצון כללי להקים משהו משמעותי - והרעיון יגיע אך כך - בעיקר התשוקה והנחישות להקים משהו, וכמובן לרוץ מהר, להתייעץ עם כמה שיותר אנשים, ולעבוד בצוות".

הניסיון היזמי של צור-שלו מתפרס על פני שני עשורים בערך. בשנת 99 היא הקימה עם נפתלי בנט, בן אנוש וליאור גולן את סאיוטה (Cyota), חברת סטארט-אפ שהתמחתה בתוכנות ושירותי סייבר לבנקאות מקוונת ואיבטחה עסקאות אשראי באינטרנט. כעבור שש שנים נמכרה החברה ל-RSA תמורת 145 מיליון דולר.

"אחרי הרכישה, התברר לנו בדיעבד שב-RSA היו בטוחים שאחד המתחרים הגדולים שלהם העניק לנו הצעת רכישה, ולכן הסכימו לרכוש אותנו בסכום ובתנאים עליהם סיכמנו", נזכרת צור-שלו בחיוך. "יש לציין, למען ההגינות, שהיינו בתהליך רכישה מתמשך עם חברה אחרת שלא התחרתה ישירות ב-RSA, אך היא לא הציעה הטבות ותנאים מספיק טובים לעובדים של סיוטה, וזה משהו שהיה מאד חשוב לנו, ובעיקר לנפתלי (בנט)".

עקב מספר נסיבות, הליך הרכישה של סיוטה היה קצת דרמטי, ובעיקר מהיר. "היה לאנשים שלנו בסיוטה קשר מתמשך עם RSA, בהקשרים של פיתוח עסקי - אולם ברגע שהבינו שם שהתקבלה הצעת רכישה ממתחרה, הדברים זזו מהר מאד", נזכרת צור-שלו. "זה היה תהליך שלקח 'מקצה לקצה' - מרגע ההצעה ועד החתימה - פחות מחודשיים".

סגירת העסקה נערכה ביום שישי, כאשר השותפים הרלוונטיים בחברה - נפתלי בנט (מנכ"ל) וג'ייסון שוורץ (סמנכ"ל כספים) שמרו שבת, מה שהותיר את צור-שלו לחכות לפקס המיוחל שהודיע על השלמת הרכישה. "אני ישבתי וחיכיתי לפקס, ואחרי שכבר הגיע - היה כבר שישי בערב. יצאתי מהמשרד החוצה, הבנתי שיש הסכם רכישה, אין לי ממש את מי לשתף. אז יצאתי לפאב עם כמה חברים", היא נזכרת.

היום שאחרי האקזיט: סטארט-אפ בשווי מיליארד דולר

בין החברים שעמם בילתה צור-שלו באותו הערב, היו כמה שילוו אותה במסע שהיווה - בדיעבד בלבד, כמובן - המשך טבעי להקמת סיוטה. חודשים אחר-כך, תחבור צור-שלו באופן רשמי עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם כדי להקים את חברת קלטורה (Kaltura), הפועלת בתחום טכנולוגיות הווידאו. החברה גייסה יותר מ-160 מיליון דולר ומעסיקה מעל ל-500 עובדים.

לדברי צור-שלו: "השנה הייתה 2006, כשלכולם היו רק מכשירי נוקיה והאינטרנט עוד לא תמך בווידיאו באיכות גבוהה. בכל זאת, היה ברור לנו שווידיאו באינטרנט הולך להיות משהו משמעותי, וזה הכיוון שהלכנו עליו. הרגשנו שיש פה צורך ענק שידרוש מענה בשנים הקרובות".

כיום, פועלת קלטורה בשני צירים עסקיים מרכזיים - הראשון, אל מול חברות מדיה וטלקום, עבורן מעניקה קלטורה כלים לניהול, יצירה, הפצה ומוניטיזציה של וידיאו באינטרנט ("באופן מפתיע ולמרות כל ההתפתחויות, זהו תחום שעדיין לא מקבל מענה מספיק טוב", לדבריה); והשני, אל מול Enterprises ומוסדות לימוד בכל העולם, עבורן מהווה קלטורה פלטפורמה לפיתוח עובדים, לימודים והכשרות מקצועיות, ועוד.

אז מה גורם לאדם להקים חברת סטארט-אפ שנייה ולגדל אותה לשווי של מיליארד דולר, אחרי אקזיט משמעותי? ולמה, בכלל, לא לקחת קצת חופש? נראה שבשביל צור-שלו המסע עם קלטורה היה המשך טבעי ומשמעותי לחוויה שלה בסיוטה: "אחד הדברים המרכזיים שמניעים אותי הוא לעבוד עם אנשים שאני מאד מעריכה, ובמקביל ליצור משהו שאני מרגישה שיש לו משמעות גדולה, והוא בר-קיימא", היא מפרטת. "חשוב לי לבנות דברים תוך כדי עבודה עם אנשים שכיף לי ובא לי לעבוד איתם. מבחינתי זה לא רק היזמים, אלא גם ההנהלה והעובדים. אנחנו מבלים חלק ניכר מהחיים שלנו בעבודה, אז מאד חשוב שנהנה מזה, לא?".

המוטיב האנושי חוזר על עצמו בסיפורים של צור-שלו. ניכר כי גם בסיוטה וגם בקלטורה, התגבש לו צוות של אנשים מוכשרים ונחושים - ורק לאחר מכן, "נסגרו" הצוותים על הרעיון והכיוון שליווה את החברה. "מבחינתי, חלק מהותי בסטארט-אפ הוא לוודא שאתה חלק מקבוצה של אנשים מוכשרים, אבל גם כאלה שרוצים לעבוד בצוות. זה קרה כך גם בסיוטה וגם בקלטורה - החלטנו שכולנו שרוצים לעבוד ביחד, ואז יצאנו לדרך", אומרת צור-שלו. "כשמספרים בתקשורת על הסיפור של סטארט-אפ כזה או אחר, הכל נראה ורוד - אבל המציאות היא שיש עליות, מורדות, קשיים ואתגרים. יש הרבה מאד פעמים מפחי נפש - לקוח שבורח אחרי חודשים של עבודה, השקעה שמתמסמסת אחרי תהליך אחר".

"כשעובדים בצוות יש יכולת לגבות האחד את השנייה, ויש תמיד כתף להישען עליה. וכמובן - השלמה, כאשר כל אחד מביא לשולחן סט יכולות אחר, וכך כולם משלימים זה את זה ומתנהלים בהרמוניה. ברמה האישית, זה איפשר ועדיין מאפשר לי ללמוד יותר לעומק מוטיביציות של אנשים, ולשפר את כישורי הניהול שלי, בוודאי ככל שהחברות שאני מובילה גדלות ב-Scale שלהן".

- לסיום, איך זה לעבוד עם נפתלי בנט כשותף?

צור-שלו (מחייכת): "אין לי מושג איך זה לעבוד איתו בפוליטיקה (צוחקת), אבל כיזם ומנכ"ל הוא איש מדהים. יש לו את התכונות של מנכ"ל מוצלח - כריזמה פנימית כדי להלהיב עובדים ושותפים, וכריזמה חיצונית כדי למכור ולרתום אחרים. ובנוסף, גם יכולת ניהול אופרטיבית, לעקוב אחר תוצרים ותוצאות. בעיני, התכונות של בנט - שישנן גם לרון (יקותיאל, מנכ"ל קלטורה) - הן שמבילות מנכ"ל טוב ממנכ"ל לא טוב. אני מכירה הרבה אנשים שהם או כריזמטיים או מונחים ביצועים, אני מכירה מעט מאד שהם גם וגם".

**

"עוד פודקאסט" הינה תוכנית ליזמים בתחילת דרכים וכאלה המתעניינים ביזמות. במסגרת הפודקאסט, אנו מארחים דמויות מובילות בתעשיית הסטארט-אפים והחדשנות בישראל - לרבות משקיעי הון-סיכון, יזמים ואנשי מקצוע אחרים - בכדי לאפשר למאזינים מפגש בלתי אמצעי עמם. בחלק מהתוכניות, אנו מאפשרים גם לקהל הרחב לשאול את האורחים שאלות שמעניינות אותם.

הפודקאסט הינו בשיתוף מערכת "גלובס", ובתמיכת Rise TLV.

את "עוד פודקאסט" מנחים היזם תום בר-אב, וגיא קצוביץ', מייסד-שותף ב-Fusion LA (תוכנית האצה לסטארט-אפים ישראלים בלוס אנג'לס.

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת