גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להקים חברה של מיליארד ד' רגע אחרי אקזיט ב-145 מיליון

02/10: ד"ר מיכל צור-שלו, Kaltura ● מה עושים בערב שבו אתה עושה אקזיט? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום למחרת מכירת סיוטה החלה את מסעה השני עם חברת קלטורה ● היום, אחרי גיוס של 160 מיליון דולר ומאות אלפי לקוחות, שווי קלטורה מוערך ביותר ממיליארד דולר

מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט
מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט

מה עושים בערב שבו הסטארט-אפ שלך נמכר ב-145 מיליון דולר? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום אחרי החתימה על העסקה למכירה הסטארט-אפ שלה, סאיוטה (Cyota), החלה כבר לעבוד על הקמת הסטארט-אפ הבא שלה - לימים: חברת קלטורה, שהקימה יחד עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם, אשר כיום מוערכת בשווי של מעל למיליארד דולר.

מי שנחשבת ל"אשת הברזל של ההייטק הישראלי", זכתה בעשור האחרון להוקרה בינלאומית ומקומית בקנה מידה חסר תקדים. היא נבחרה לאחת מעשר הנשים המבטיחות של עולם ההייטק על ידי מגזין Inc.com (שנת 2013), אחת מ-50 הנשים המבטיחות של "גלובס" (2014), אחת מ-100 האנשים המבטיחים בהייטק הישראלי של גיקטיים (2015) ויזמת השנה במסגרת תחרות GeekAwards.

בראיון מקיף לכבוד פרק הסיום החגיגי של עוד פודקאסט לסטארט-אפים (עונה 2) של "גלובס", היא פורסת את המסע היזמי שלה, החוויות, ההזדמנויות וכמובן הקשיים.

הצעת רכש של 145 מיליון דולר - בפקס

אז מה צריך כדי להיות יזם? לדברי צור-שלו, "מעל הכל, צריך ממש לרצות להקים סטארט-אפ. אבל באמת לרצות. כי להקים סטארט-אפ זו חוויה קשה, מאד קשה. זה לא משנה אם מגיעים עם תשוקה לרעיון ספציפי, או רק רצון כללי להקים משהו משמעותי - והרעיון יגיע אך כך - בעיקר התשוקה והנחישות להקים משהו, וכמובן לרוץ מהר, להתייעץ עם כמה שיותר אנשים, ולעבוד בצוות".

הניסיון היזמי של צור-שלו מתפרס על פני שני עשורים בערך. בשנת 99 היא הקימה עם נפתלי בנט, בן אנוש וליאור גולן את סאיוטה (Cyota), חברת סטארט-אפ שהתמחתה בתוכנות ושירותי סייבר לבנקאות מקוונת ואיבטחה עסקאות אשראי באינטרנט. כעבור שש שנים נמכרה החברה ל-RSA תמורת 145 מיליון דולר.

"אחרי הרכישה, התברר לנו בדיעבד שב-RSA היו בטוחים שאחד המתחרים הגדולים שלהם העניק לנו הצעת רכישה, ולכן הסכימו לרכוש אותנו בסכום ובתנאים עליהם סיכמנו", נזכרת צור-שלו בחיוך. "יש לציין, למען ההגינות, שהיינו בתהליך רכישה מתמשך עם חברה אחרת שלא התחרתה ישירות ב-RSA, אך היא לא הציעה הטבות ותנאים מספיק טובים לעובדים של סיוטה, וזה משהו שהיה מאד חשוב לנו, ובעיקר לנפתלי (בנט)".

עקב מספר נסיבות, הליך הרכישה של סיוטה היה קצת דרמטי, ובעיקר מהיר. "היה לאנשים שלנו בסיוטה קשר מתמשך עם RSA, בהקשרים של פיתוח עסקי - אולם ברגע שהבינו שם שהתקבלה הצעת רכישה ממתחרה, הדברים זזו מהר מאד", נזכרת צור-שלו. "זה היה תהליך שלקח 'מקצה לקצה' - מרגע ההצעה ועד החתימה - פחות מחודשיים".

סגירת העסקה נערכה ביום שישי, כאשר השותפים הרלוונטיים בחברה - נפתלי בנט (מנכ"ל) וג'ייסון שוורץ (סמנכ"ל כספים) שמרו שבת, מה שהותיר את צור-שלו לחכות לפקס המיוחל שהודיע על השלמת הרכישה. "אני ישבתי וחיכיתי לפקס, ואחרי שכבר הגיע - היה כבר שישי בערב. יצאתי מהמשרד החוצה, הבנתי שיש הסכם רכישה, אין לי ממש את מי לשתף. אז יצאתי לפאב עם כמה חברים", היא נזכרת.

היום שאחרי האקזיט: סטארט-אפ בשווי מיליארד דולר

בין החברים שעמם בילתה צור-שלו באותו הערב, היו כמה שילוו אותה במסע שהיווה - בדיעבד בלבד, כמובן - המשך טבעי להקמת סיוטה. חודשים אחר-כך, תחבור צור-שלו באופן רשמי עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם כדי להקים את חברת קלטורה (Kaltura), הפועלת בתחום טכנולוגיות הווידאו. החברה גייסה יותר מ-160 מיליון דולר ומעסיקה מעל ל-500 עובדים.

לדברי צור-שלו: "השנה הייתה 2006, כשלכולם היו רק מכשירי נוקיה והאינטרנט עוד לא תמך בווידיאו באיכות גבוהה. בכל זאת, היה ברור לנו שווידיאו באינטרנט הולך להיות משהו משמעותי, וזה הכיוון שהלכנו עליו. הרגשנו שיש פה צורך ענק שידרוש מענה בשנים הקרובות".

כיום, פועלת קלטורה בשני צירים עסקיים מרכזיים - הראשון, אל מול חברות מדיה וטלקום, עבורן מעניקה קלטורה כלים לניהול, יצירה, הפצה ומוניטיזציה של וידיאו באינטרנט ("באופן מפתיע ולמרות כל ההתפתחויות, זהו תחום שעדיין לא מקבל מענה מספיק טוב", לדבריה); והשני, אל מול Enterprises ומוסדות לימוד בכל העולם, עבורן מהווה קלטורה פלטפורמה לפיתוח עובדים, לימודים והכשרות מקצועיות, ועוד.

אז מה גורם לאדם להקים חברת סטארט-אפ שנייה ולגדל אותה לשווי של מיליארד דולר, אחרי אקזיט משמעותי? ולמה, בכלל, לא לקחת קצת חופש? נראה שבשביל צור-שלו המסע עם קלטורה היה המשך טבעי ומשמעותי לחוויה שלה בסיוטה: "אחד הדברים המרכזיים שמניעים אותי הוא לעבוד עם אנשים שאני מאד מעריכה, ובמקביל ליצור משהו שאני מרגישה שיש לו משמעות גדולה, והוא בר-קיימא", היא מפרטת. "חשוב לי לבנות דברים תוך כדי עבודה עם אנשים שכיף לי ובא לי לעבוד איתם. מבחינתי זה לא רק היזמים, אלא גם ההנהלה והעובדים. אנחנו מבלים חלק ניכר מהחיים שלנו בעבודה, אז מאד חשוב שנהנה מזה, לא?".

המוטיב האנושי חוזר על עצמו בסיפורים של צור-שלו. ניכר כי גם בסיוטה וגם בקלטורה, התגבש לו צוות של אנשים מוכשרים ונחושים - ורק לאחר מכן, "נסגרו" הצוותים על הרעיון והכיוון שליווה את החברה. "מבחינתי, חלק מהותי בסטארט-אפ הוא לוודא שאתה חלק מקבוצה של אנשים מוכשרים, אבל גם כאלה שרוצים לעבוד בצוות. זה קרה כך גם בסיוטה וגם בקלטורה - החלטנו שכולנו שרוצים לעבוד ביחד, ואז יצאנו לדרך", אומרת צור-שלו. "כשמספרים בתקשורת על הסיפור של סטארט-אפ כזה או אחר, הכל נראה ורוד - אבל המציאות היא שיש עליות, מורדות, קשיים ואתגרים. יש הרבה מאד פעמים מפחי נפש - לקוח שבורח אחרי חודשים של עבודה, השקעה שמתמסמסת אחרי תהליך אחר".

"כשעובדים בצוות יש יכולת לגבות האחד את השנייה, ויש תמיד כתף להישען עליה. וכמובן - השלמה, כאשר כל אחד מביא לשולחן סט יכולות אחר, וכך כולם משלימים זה את זה ומתנהלים בהרמוניה. ברמה האישית, זה איפשר ועדיין מאפשר לי ללמוד יותר לעומק מוטיביציות של אנשים, ולשפר את כישורי הניהול שלי, בוודאי ככל שהחברות שאני מובילה גדלות ב-Scale שלהן".

- לסיום, איך זה לעבוד עם נפתלי בנט כשותף?

צור-שלו (מחייכת): "אין לי מושג איך זה לעבוד איתו בפוליטיקה (צוחקת), אבל כיזם ומנכ"ל הוא איש מדהים. יש לו את התכונות של מנכ"ל מוצלח - כריזמה פנימית כדי להלהיב עובדים ושותפים, וכריזמה חיצונית כדי למכור ולרתום אחרים. ובנוסף, גם יכולת ניהול אופרטיבית, לעקוב אחר תוצרים ותוצאות. בעיני, התכונות של בנט - שישנן גם לרון (יקותיאל, מנכ"ל קלטורה) - הן שמבילות מנכ"ל טוב ממנכ"ל לא טוב. אני מכירה הרבה אנשים שהם או כריזמטיים או מונחים ביצועים, אני מכירה מעט מאד שהם גם וגם".

**

"עוד פודקאסט" הינה תוכנית ליזמים בתחילת דרכים וכאלה המתעניינים ביזמות. במסגרת הפודקאסט, אנו מארחים דמויות מובילות בתעשיית הסטארט-אפים והחדשנות בישראל - לרבות משקיעי הון-סיכון, יזמים ואנשי מקצוע אחרים - בכדי לאפשר למאזינים מפגש בלתי אמצעי עמם. בחלק מהתוכניות, אנו מאפשרים גם לקהל הרחב לשאול את האורחים שאלות שמעניינות אותם.

הפודקאסט הינו בשיתוף מערכת "גלובס", ובתמיכת Rise TLV.

את "עוד פודקאסט" מנחים היזם תום בר-אב, וגיא קצוביץ', מייסד-שותף ב-Fusion LA (תוכנית האצה לסטארט-אפים ישראלים בלוס אנג'לס.

עוד כתבות

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה״ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון מזרח ארה"ב, והובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

5.4 מיליון שקל עבור פנטהאוז "קטן" בנס ציונה

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

תביעות, ניצול וביטוח סיעודי קורס: מי מגן על הקשישים?

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל. אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה–Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו, הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל כך

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית