גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להקים חברה של מיליארד ד' רגע אחרי אקזיט ב-145 מיליון

02/10: ד"ר מיכל צור-שלו, Kaltura ● מה עושים בערב שבו אתה עושה אקזיט? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום למחרת מכירת סיוטה החלה את מסעה השני עם חברת קלטורה ● היום, אחרי גיוס של 160 מיליון דולר ומאות אלפי לקוחות, שווי קלטורה מוערך ביותר ממיליארד דולר

מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט
מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט

מה עושים בערב שבו הסטארט-אפ שלך נמכר ב-145 מיליון דולר? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום אחרי החתימה על העסקה למכירה הסטארט-אפ שלה, סאיוטה (Cyota), החלה כבר לעבוד על הקמת הסטארט-אפ הבא שלה - לימים: חברת קלטורה, שהקימה יחד עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם, אשר כיום מוערכת בשווי של מעל למיליארד דולר.

מי שנחשבת ל"אשת הברזל של ההייטק הישראלי", זכתה בעשור האחרון להוקרה בינלאומית ומקומית בקנה מידה חסר תקדים. היא נבחרה לאחת מעשר הנשים המבטיחות של עולם ההייטק על ידי מגזין Inc.com (שנת 2013), אחת מ-50 הנשים המבטיחות של "גלובס" (2014), אחת מ-100 האנשים המבטיחים בהייטק הישראלי של גיקטיים (2015) ויזמת השנה במסגרת תחרות GeekAwards.

בראיון מקיף לכבוד פרק הסיום החגיגי של עוד פודקאסט לסטארט-אפים (עונה 2) של "גלובס", היא פורסת את המסע היזמי שלה, החוויות, ההזדמנויות וכמובן הקשיים.

הצעת רכש של 145 מיליון דולר - בפקס

אז מה צריך כדי להיות יזם? לדברי צור-שלו, "מעל הכל, צריך ממש לרצות להקים סטארט-אפ. אבל באמת לרצות. כי להקים סטארט-אפ זו חוויה קשה, מאד קשה. זה לא משנה אם מגיעים עם תשוקה לרעיון ספציפי, או רק רצון כללי להקים משהו משמעותי - והרעיון יגיע אך כך - בעיקר התשוקה והנחישות להקים משהו, וכמובן לרוץ מהר, להתייעץ עם כמה שיותר אנשים, ולעבוד בצוות".

הניסיון היזמי של צור-שלו מתפרס על פני שני עשורים בערך. בשנת 99 היא הקימה עם נפתלי בנט, בן אנוש וליאור גולן את סאיוטה (Cyota), חברת סטארט-אפ שהתמחתה בתוכנות ושירותי סייבר לבנקאות מקוונת ואיבטחה עסקאות אשראי באינטרנט. כעבור שש שנים נמכרה החברה ל-RSA תמורת 145 מיליון דולר.

"אחרי הרכישה, התברר לנו בדיעבד שב-RSA היו בטוחים שאחד המתחרים הגדולים שלהם העניק לנו הצעת רכישה, ולכן הסכימו לרכוש אותנו בסכום ובתנאים עליהם סיכמנו", נזכרת צור-שלו בחיוך. "יש לציין, למען ההגינות, שהיינו בתהליך רכישה מתמשך עם חברה אחרת שלא התחרתה ישירות ב-RSA, אך היא לא הציעה הטבות ותנאים מספיק טובים לעובדים של סיוטה, וזה משהו שהיה מאד חשוב לנו, ובעיקר לנפתלי (בנט)".

עקב מספר נסיבות, הליך הרכישה של סיוטה היה קצת דרמטי, ובעיקר מהיר. "היה לאנשים שלנו בסיוטה קשר מתמשך עם RSA, בהקשרים של פיתוח עסקי - אולם ברגע שהבינו שם שהתקבלה הצעת רכישה ממתחרה, הדברים זזו מהר מאד", נזכרת צור-שלו. "זה היה תהליך שלקח 'מקצה לקצה' - מרגע ההצעה ועד החתימה - פחות מחודשיים".

סגירת העסקה נערכה ביום שישי, כאשר השותפים הרלוונטיים בחברה - נפתלי בנט (מנכ"ל) וג'ייסון שוורץ (סמנכ"ל כספים) שמרו שבת, מה שהותיר את צור-שלו לחכות לפקס המיוחל שהודיע על השלמת הרכישה. "אני ישבתי וחיכיתי לפקס, ואחרי שכבר הגיע - היה כבר שישי בערב. יצאתי מהמשרד החוצה, הבנתי שיש הסכם רכישה, אין לי ממש את מי לשתף. אז יצאתי לפאב עם כמה חברים", היא נזכרת.

היום שאחרי האקזיט: סטארט-אפ בשווי מיליארד דולר

בין החברים שעמם בילתה צור-שלו באותו הערב, היו כמה שילוו אותה במסע שהיווה - בדיעבד בלבד, כמובן - המשך טבעי להקמת סיוטה. חודשים אחר-כך, תחבור צור-שלו באופן רשמי עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם כדי להקים את חברת קלטורה (Kaltura), הפועלת בתחום טכנולוגיות הווידאו. החברה גייסה יותר מ-160 מיליון דולר ומעסיקה מעל ל-500 עובדים.

לדברי צור-שלו: "השנה הייתה 2006, כשלכולם היו רק מכשירי נוקיה והאינטרנט עוד לא תמך בווידיאו באיכות גבוהה. בכל זאת, היה ברור לנו שווידיאו באינטרנט הולך להיות משהו משמעותי, וזה הכיוון שהלכנו עליו. הרגשנו שיש פה צורך ענק שידרוש מענה בשנים הקרובות".

כיום, פועלת קלטורה בשני צירים עסקיים מרכזיים - הראשון, אל מול חברות מדיה וטלקום, עבורן מעניקה קלטורה כלים לניהול, יצירה, הפצה ומוניטיזציה של וידיאו באינטרנט ("באופן מפתיע ולמרות כל ההתפתחויות, זהו תחום שעדיין לא מקבל מענה מספיק טוב", לדבריה); והשני, אל מול Enterprises ומוסדות לימוד בכל העולם, עבורן מהווה קלטורה פלטפורמה לפיתוח עובדים, לימודים והכשרות מקצועיות, ועוד.

אז מה גורם לאדם להקים חברת סטארט-אפ שנייה ולגדל אותה לשווי של מיליארד דולר, אחרי אקזיט משמעותי? ולמה, בכלל, לא לקחת קצת חופש? נראה שבשביל צור-שלו המסע עם קלטורה היה המשך טבעי ומשמעותי לחוויה שלה בסיוטה: "אחד הדברים המרכזיים שמניעים אותי הוא לעבוד עם אנשים שאני מאד מעריכה, ובמקביל ליצור משהו שאני מרגישה שיש לו משמעות גדולה, והוא בר-קיימא", היא מפרטת. "חשוב לי לבנות דברים תוך כדי עבודה עם אנשים שכיף לי ובא לי לעבוד איתם. מבחינתי זה לא רק היזמים, אלא גם ההנהלה והעובדים. אנחנו מבלים חלק ניכר מהחיים שלנו בעבודה, אז מאד חשוב שנהנה מזה, לא?".

המוטיב האנושי חוזר על עצמו בסיפורים של צור-שלו. ניכר כי גם בסיוטה וגם בקלטורה, התגבש לו צוות של אנשים מוכשרים ונחושים - ורק לאחר מכן, "נסגרו" הצוותים על הרעיון והכיוון שליווה את החברה. "מבחינתי, חלק מהותי בסטארט-אפ הוא לוודא שאתה חלק מקבוצה של אנשים מוכשרים, אבל גם כאלה שרוצים לעבוד בצוות. זה קרה כך גם בסיוטה וגם בקלטורה - החלטנו שכולנו שרוצים לעבוד ביחד, ואז יצאנו לדרך", אומרת צור-שלו. "כשמספרים בתקשורת על הסיפור של סטארט-אפ כזה או אחר, הכל נראה ורוד - אבל המציאות היא שיש עליות, מורדות, קשיים ואתגרים. יש הרבה מאד פעמים מפחי נפש - לקוח שבורח אחרי חודשים של עבודה, השקעה שמתמסמסת אחרי תהליך אחר".

"כשעובדים בצוות יש יכולת לגבות האחד את השנייה, ויש תמיד כתף להישען עליה. וכמובן - השלמה, כאשר כל אחד מביא לשולחן סט יכולות אחר, וכך כולם משלימים זה את זה ומתנהלים בהרמוניה. ברמה האישית, זה איפשר ועדיין מאפשר לי ללמוד יותר לעומק מוטיביציות של אנשים, ולשפר את כישורי הניהול שלי, בוודאי ככל שהחברות שאני מובילה גדלות ב-Scale שלהן".

- לסיום, איך זה לעבוד עם נפתלי בנט כשותף?

צור-שלו (מחייכת): "אין לי מושג איך זה לעבוד איתו בפוליטיקה (צוחקת), אבל כיזם ומנכ"ל הוא איש מדהים. יש לו את התכונות של מנכ"ל מוצלח - כריזמה פנימית כדי להלהיב עובדים ושותפים, וכריזמה חיצונית כדי למכור ולרתום אחרים. ובנוסף, גם יכולת ניהול אופרטיבית, לעקוב אחר תוצרים ותוצאות. בעיני, התכונות של בנט - שישנן גם לרון (יקותיאל, מנכ"ל קלטורה) - הן שמבילות מנכ"ל טוב ממנכ"ל לא טוב. אני מכירה הרבה אנשים שהם או כריזמטיים או מונחים ביצועים, אני מכירה מעט מאד שהם גם וגם".

**

"עוד פודקאסט" הינה תוכנית ליזמים בתחילת דרכים וכאלה המתעניינים ביזמות. במסגרת הפודקאסט, אנו מארחים דמויות מובילות בתעשיית הסטארט-אפים והחדשנות בישראל - לרבות משקיעי הון-סיכון, יזמים ואנשי מקצוע אחרים - בכדי לאפשר למאזינים מפגש בלתי אמצעי עמם. בחלק מהתוכניות, אנו מאפשרים גם לקהל הרחב לשאול את האורחים שאלות שמעניינות אותם.

הפודקאסט הינו בשיתוף מערכת "גלובס", ובתמיכת Rise TLV.

את "עוד פודקאסט" מנחים היזם תום בר-אב, וגיא קצוביץ', מייסד-שותף ב-Fusion LA (תוכנית האצה לסטארט-אפים ישראלים בלוס אנג'לס.

עוד כתבות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים