גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהלו את עצמכם

איך לנהל את עצמך כאשר המנהל לא עושה זאת

הבוס שלך משאיר אבק לכולם?  / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הבוס שלך משאיר אבק לכולם? / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

במקרי חסמי תקשורת בינינו לבין המנהל, או בכל אתגר בעבודה, אפשר להתנהל בפסיביות ("אין מה לעשות, המנהל שלי גרוע וזו בעיה שלו"), אפשר לפעול בתגובתיות ("כשהוא אומר מה הוא רוצה - אני מספק לו את זה. כשלא - אין סיבה שאתאמץ כדי להבינו"), ואפשר להיות פרו-אקטיביים.

פרו-אקטיביים משמעו עובדים שמנהלים את עצמם תחת המנהל, ולא רק "מתנהלים" תחתיו. למשל, עובדים שמבינים שאי-שביעות רצון המנהל עלולה לפגוע בהערכתו המקצועית כלפיהם, ואין זה משנה אם הבעיה בתוצריהם נובעת מקשיי התקשורת של המנהל עצמו, או אף מהוראות לא ברורות שסיפק. מבחינת המנהל, האחריות לספק תוצר בהתאם לציפיותיו מוטלת על עובדיו.

עובד שמבין זאת יודע שכל זמן שלא יספק תוצר זה - הוא עצמו יפסיד מכך. אז איך עושים זאת? איך עובד יכול לנהל את עצמו בהתאם למנהלו?

מי מנהל אתכם?

במחקר של הרווארד מודגש, כי לפני הכול חשוב לבדוק שמבינים את המנהל ואת צרכיו. כך אפשר לדעת בצורה ממוקדת מה המנהל צריך שיספקו לו, מתי, וכיצד; מה ייחשב ליעיל ולנוח עבורו; מה הוא יעריך, ומנגד - מה לא ירגש אותו.

למשל, חשוב לדעת לא רק מהן מטרותיו, אלא גם איך הוא מצפה שיושגו, ומהם ערכי העבודה שחשובים בעיניו. אם לדוגמה יודעים שהמנהל שואף ליסודיות בלתי מתפשרת, ולא בהכרח לזריזות, אפשר להתאים את אופן העבודה ליעדים אלה, ולהקפיד לספק תוצאים מדויקים וללא רבב.

במסגרת ההיכרות הזו חשוב גם לדעת אילו לחצים מופעלים על המנהל. לעתים אלה יכולים אף להיות לחצים שמתנגשים עם העדפותיו המקצועיות של המנהל. לדוגמה, כשידוע שלקוחות מסוימים דווקא כן שמים דגש על זמינות מלאה וזריזות, אז התמונה מסתבכת מעט: מצד אחד המנהל, ששואף לדיוק וליסודיות, ומצד שני הלקוחות, שמצפים לקבל את השירות במהירות. אז יכול העובד להסיק כי עליו לעבוד קשה בשני המישורים - הן במישור הדיוק המקצועי, הן במישור מהירות הביצוע.

מה נקודות החוזק והחולשה שלו?

כמובן, כדאי להכיר היטב גם את נקודות החוזק והחולשה של המנהל. ייתכן למשל שאותו מנהל, שמעדיף דיוק על פני זריזות, בעצמו מתקשה "לתקתק" במהירות את ענייניו. עובד המזהה את חולשתו זו יכול לדעת כיצד לספק בעצמו את מה שחסר למנהלו.

אם המנהל חדש או עדיין אינו מוכר לעובד, כדאי לנצל את ההיכרות לאיסוף המידע הדרוש לצורך הבנה מעמיקה של ציפיותיו ומאפייניו, ולהתכונן למפגש הראשון עימו עם שאלות מוכנות, במטרה להכיר זה את זה באופן שיקל על התקשורת בין השניים, ויאפשר עבודה יעילה ביחד.

כמובן, לא כדאי "להפציץ" בשאלות אלא לעשות זאת בהדרגה. אפשר להעלות נושאים שונים על קצה המזלג, ולהעמיק בהם רק בשלבים מאוחרים יותר. לאחר מכן יש לאפשר לתקופה הראשונית של העבודה יחד להיות זמן היכרות הדרגתי, שבמהלכו ייבחן סגנונו של המנהל: האם הוא קצרן, או מעדיף להאריך בשיחה? האם הוא אנליטי, או מתמקד ברגשות? איך מתנהל סדר יומו, ומתי במהלכו הכי נכון "לתפוס" אותו?

איך ומתי הוא מעדיף לתקשר?

במסגרת ההיכרות עם המנהל יש לזהות גם את סגנון העבודה המועדף עליו, את אופני התקשורת הרצויים לו, ואת הזמן שבו הוא יכול להתפנות לתקשורת. לשם כך יש לזהות: עד כמה נחוץ לו להרגיש שותף לעשייה של עובדו? האם הוא זקוק לעדכון תכוף, או שככל שיהיה שקט מזירת העובד - כך ייטב? באיזו סיטואציה תקשורתית הוא פתוח, וחש שהזמן עם עובדו מנוצל היטב? באיזו סיטואציה תקשורתית יש סיכוי רב יותר שיקשר את העובד לאקטיביות וליעילות?

בספרו "The Effective Executive" מציג דרוקר שני סוגים של מנהלים: "מאזינים" ו"קוראים". בהתאם לכך - האם יעיל מבחינתו לשמוע את המידע ולתקשר בשיחה ממשית? ואם כן, האם דרושים מפגשים תכופים וקצרים, או שמספיקה שיחת טלפון יומית או ישיבת הצוות השבועית? לחלופין, האם יעיל מבחינתו לקרוא את המידע? ואם כן, האם יספיק מייל עדכון פעם או פעמיים בשבוע, או שיש צורך בעדכונים שוטפים ויומיומיים בוואטסאפ?

כאן ייתכן שיגבר המאמץ הנדרש כשישנו פער בין-דורי בין העובד למנהל: עובד הצעיר ממנהלו ומעדיף לתקשר דיגיטלית יצטרך להתאים עצמו להעדפות התקשורת של המנהל המבוגר, שמעדיף תקשורת ממשית, ולהיפך.

בנו לעצמכם רשת

כשקשה לעבוד תחת המנהל, משום שאינו מובן, נוכח או חיובי, חשוב לנסות להרחיב את רשת הניהול שלמעלה ולהיעזר בה. מערכות יחסים טובות עם מנהלים נוספים (עמיתיו של הבוס) ועם המנהלים שמעליו יכולות להועיל לעובד שמתקשה להבין את מנהלו ואת צרכיו ולתקשר עמו, וכן לסייע לו לקדם את עצמו בארגון, בזמן שמנהלו הישיר אינו עוזר לו בכך.

תקשורת חיובית עם מנהלים אחרים יכולה גם לסייע לעובד להבין כיצד עליו להציג את עצמו מול מנהלו, וכיצד לפעול למענו. הוא יכול להשתמש בהם כבמנטורים לא רשמיים ("עצה ידידותית - דני אוהב להרגיש מוערך ברבים. תמצא הזדמנויות להציג את הצלחותיו באוזני אחרים"). כל זאת, כמובן, כל עוד הקשר עימם לא יפגע או יאיים על המנהל הפסיבי.

ומה לא לעשות?

לא להשאירו לוט בערפל. ברשותכם מידע פנימי? הכינו אותו ("דע שהלקוח X מאוכזב").
לא לנסות לשנות אותו. הפיקו ערך מנקודות החוזק שלו, ואל תנסו לתקן את חולשותיו. זהו מאמץ שווא.
אל תעלו בעיה לפני שניסיתם לפתור אותה בעצמכם או מבלי שרעיונות לפתרון בפיכם.
אל תלכלכו עליו. את הכביסה המלוכלכת שמרו לעצמכם. גם מנהלים פסיביים סולדים מהולכי רכיל!

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות