גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בכירים באירונאוטיקס גרמו נזק של 690 מיליון שקל"

לפי הבקשה של בעלת מניות המיעוט באירונאוטיקס יהודית דה-לנגה, בכירים בחברה ביצעו פעולה אסורה לקידום עסקה ביטחונית במדינה זרה ● כתוצאה מהפעולה, טוענת המבקשת, נגרם לחברה נזק המוערך ב-150 עד 690 מיליון שקל ● על הפרשה שנמצאת בחקירה הוטל צו איסור פרסום

מנכ"ל אירונאוטיקס, עמוס מתן / צילום: איל יצהר
מנכ"ל אירונאוטיקס, עמוס מתן / צילום: איל יצהר

"בקשה זו מגוללת סיפור מעשה חמור ביותר, כמעט בלתי נתפש, שנעשה לצורך קידום עסקה במדינה זרה" - במילים אלה נפתחת בקשה העוסקת בפרשה ביטחונית חסויה, שהוגשה היום (ב') למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, לחייב את חברת אירונאוטיקס להעביר לידי אחת מבעלות מניות המיעוט בחברה מסמכים בטרם הגשת תביעה נגזרת כנגד בכירי אירונאוטיקס, בגין נזק המוערך בין 150 מיליון שקל (בחישוב שמרני) ל-690 מיליון שקל (בחישוב המקסימלי) שגרמו לחברה.

אירונאוטיקס  מיבנה עוסקת בפיתוח ובייצור של מל"טים (מטוסים ללא טייס), בלוני תצפית, מרעומים לפצצות ומערכות ניווט מתקדמות, ונשלטת בידי הקרנות KCPS, ויולה ובראשית. מנכ"ל החברה הוא עמוס מתן, והיו"ר שלה בזמן שהוגשה התביעה היה מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף (במיל') איתן בן אליהו. הבקשה לחשיפת המסמכים מוגשת על רקע החקירה המתנהלת בחודשים האחרונים נגד אירונאוטיקס ובכירים בה, ואשר עליה הוטל צו איסור פרסום גורף, המוארך מעת לעת. בעקבות הפרשה היתלה משרד הביטחון את רישיון השיווק והיצוא של אותו המוצר ללקוח.

משרד הביטחון התלה רישיון יצוא

במסגרת הבקשה לגילוי מסמכים מגוללת המבקשת, בעלת המניות יהודית דה-לנגה, באמצעות עורכי הדין איתן חיימוביץ וסיני אליאס, את סיפור המעשה לכאורה, המהווה בסיס לתביעה שבכוונתה להגיש. התביעה מתבססת על תלונה שהוגשה למשרד הביטחון ושבעקבותיה נפתחה חקירה.

בעקבות החקירה, דיווחה אירונאוטיקס לבורסה כי האגף לפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון הודיע לחברה כי הוא מתלה את רישיון השיווק והיצוא של אותו המוצר "לקוח מהותי של החברה במדינה זרה". עוד צוין בדיווח כי "היקף ההזמנות של הלקוח מהחברה בקשר עם המוצר האמור, בגינו ניתן הרישיון שהותלה, עומד נכון למועד זה על סך של כ-20 מיליון דולר, לשנים 2017-2018".

על הרקע הזה, טוענת דה-לנגה, באמצעות עורכי הדין חיימוביץ' ואליאס כי "עולה באופן ברור כי גורמים באירונאוטיקס התנהלו באופן מופקר וחסר אחריות ביחס לגורמי הסיכון העיקריים של החברה". כך, למשל, נטען, פעילותה הבלתי חוקית של החברה, גרמה לכך כי מוטל צל כבד על המשך דרכה במדינות שונות ובשווקים מהותיים. "ניתן להיווכח כי די בקיומה של חקירה, על-מנת שהרגולטור האמריקאי יסרב להתיר למשיבה לבצע רכישה מהותית ואסטרטגית של רכישת תאגיד אמריקאי", נכתב בבקשה לגילוי מסמכים.

עוד נטען כי פעילותה הבלתי חוקית של החברה, מעמידה אותה בפני סיכון מהותי כי הרגולטור בישראל יצמצם או אף יגדע את פעילותה, על-ידי צמצום הרישיונות וההיתרים שיעניק לה. בנוסף נטען כי פעילותה הבלתי חוקית של החברה, גרמה לכך שלא זו בלבד שהתחרות הניצבת מול המשיבה, "כוללת מספר רב של שחקנים, בהם חברות עם משאבים גדולים בהרבה", אלא שכעת, נוכח קיומה של החקירה, קיים חשש כבד כי מעמדה, נפגע קשות.

חלק מהסיכון לחברה, נטען בבקשה, כבר התממש. "גורמים בחברה פגעו בין היתר בגורם ההצלחה העיקרי של החברה - המוניטין. כך, חרף היות המוניטין מנשמת אפה של החברה, נושאי משרה במשיבה החליטו לבצע הימור פרוע - ובלתי חוקי - על המשך קיומו", נכתב בבקשה.

לבקשה צורפה חוות דעתו של פרופ' אשר בלס, מומחה כלכלי בעל שם, אשר ממנה עולה כי האירועים המתוארים, אשר על פניו נגרמו כתוצאה ממעשיהם או מחדליהם של גורמים בכירים באירונאוטיקס, גרמו לקופתה נזק עצום, העומד (לפי הנחות שמרניות), על 150 מיליון שקל. עוד נטען בבקשה כי לפי האומדן המירבי עומד הנזק לחברה על כ-690 מיליון שקל.

הרווח נשחק, התגמול מפנק

דה-לנגה מציינת בבקשתה כי חרף הנזקים הכבדים שנגרמו למשיבה במהלך 2017 (וקיים חשש ממשי כי עוד יוסיפו להיגרם), וביחס הפוך לחלוטין, נושאי המשרה הבכירים במשיבה דווקא זכו למענקים מיטיבים במיוחד, העומדים על מיליוני שקלים. כפי שפורסם ב"גלובס", דוחות החברה לסיכום שנת הפעילות הראשונה בברוסה הציגו שחיקה ניכרת ברווחים לצד תגמולים מפנקים במיוחד לראשי אירונאוטיקס, שצירפו אותם לצמרת שיאני השכר בקרב מנהלי החברות הבורסאיות.

בראש המשתכרים באירונאטיקס בשנה החולפת עומד המנכ"ל, עמוס מתן, שעלות העסקתו הגיעה ליותר מ-11 מיליון שקל (3.3 מיליון דולר) ומיקמה אותו צעד קטן מאחורי עשיריית שיאני השכר.

מאירונאוטיקס נמסר בתגובה: "התביעה לא הגיעה לידי החברה ועל כן אין ביכולתנו להתייחס לתוכנה. אם וכאשר תגיע, נלמד את תוכנה ונגיב בהתאם".

המבקשת חייבה את בכירי כיל להחזיר 45 מיליון שקל

המבקשת, יהודית דה-לנגה, רכשה בדצמבר 2017, 18 מניות של חברת אירונאוטיקס. כבעלת מניות מיעוט היא בעלת מעמד להיכנס לנעלי החברה ולתובע גורמים שהזיקו לה, במקרה שהחברה לא מגישה את התביעה בעצמה, ובאישור בית המשפט להגשת התביעה.

אין זו הפעם הראשונה שבה נכנסת דה-לנגה לנעלי התובעת הנגזרת. בפעם הקודמת שעשתה זאת, התוצאה הייתה חיוב בכירי החברה לישראל בתשלום עשרות מיליוני שקלים בחזרה לקופת החברה במסגרת הסדר פשרה.

ההסדר אושר בחודש שעבר על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ולפיו מנהליה הבכירים של החברה לישראל, שקיבלו בונוסים שמנים מכיסו הפרטי של בעל השליטה, עידן עופר, בעקבות פיצול החברה, יחזירו 80% מהכסף לקופת החברה.

לפי הסדר הפשרה, יעבירו נושאי המשרה לחברה 45 מיליון שקל לסיום כל המחלוקות שעמדו בליבה של תביעה נגזרת בטענה לחלוקת בונוסים שלא כדין.

דה-לנגה הפכה לאחת המרוויחות הגדולות בפרשה, לאחר שזכתה בנתח שמן מהסכום שהוחזר לחברה (3.25%), כ-1.4 מיליון שקל, וכך גם עורכי דינה שקיבלו כ-6 מיליון שקל נוספים.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד