גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם משטח גרון נעשה ע"י מקל עץ, סימן שיש עוד מה לעשות"

ד"ר פהד חכים, מנהל בית החולים האנגלי בנצרת, ושלושה משקיעים בתחום המכשור הרפואי - משה מזרחי, זאב זהבי וד"ר אבי לודומירסקי, התכנסו במסגרת כנס של חממת NGT3 כדי לדבר על השקעות הביומד עם הפוטנציאל הכי גדול בישראל

דר  פהד חכים דר אבי לודמירסקי זאב זהבי ומשה מזרחי / צילום: בהאע טורעני
דר פהד חכים דר אבי לודמירסקי זאב זהבי ומשה מזרחי / צילום: בהאע טורעני

בעשור האחרון סובל תחום המכשור הרפואי ממחסור בהשקעות, וכפי שכתבנו כאן לפני כחודש, למרות הערכות אופטימיות שהשוק יצמח בשנה הקרובה, בישראל נותרו חשדנים. כעת, שלושה משקיעים ומנהל בית חולים אחד מנסים לענות על השאלה כיצד חברות מדעי החיים ובמיוחד חברות מכשור רפואי בישראל יכולות לצלוח את התקופה היבשה.

בדיון, שהתקיים במסגרת הכנס השנתי של חממת NGT3, המחברת בין יזמים ערבים ליהודים, השתתפו משה מזרחי, מנהל חברת האסתטיקה הום סקינוביישנס ומשקיע בחברות מכשור רפואי; זאב זהבי, סגן נשיא להשקעות ב-JJDC, קרן ההשקעות של ג'ונסון אנד ג'ונסון; ד"ר אבי לודומירסקי, שותף מנהל בקרן ויטהלייף הישראלית; וד"ר פהד חכים, מנהל בית החולים האנגלי בנצרת, המקדם שיתוף פעולה עם חברות בתחום המכשור הרפואי.

"בית חולים הוא טעות רפואית"

זהבי מרוצה מהפעילות הישראלית. "סוף סוף רואים יזמים שחוזרים לחברות לאחר הצלחה ועושים זאת פעם שנייה ושלישית", הוא אומר. "בתחום המכשור הרפואי יש פוטנציאל גדול בארץ. הישראלים מתחילים אפילו להתמקצע בשלבים הראשונים של השיווק, כדי להוכיח היתכנות שיווקית ברמה שמאפשרת אקזיט".

לודומירסקי, לעומתו, פחות אופטימי. "לדעתי, המצב שלנו היום בתחום המכשור הרפואי מאוד לא טוב. אני מחריג את תחום האסתטיקה שמצליח מאוד בארץ. אנחנו מנהלים היום שלוש קרנות והמשקיעים אומרים, יש לכם מהנדסים מעולים, חברות מעולות, תעשייה ביטחונית שמעבירה הרבה ידע לתחום הרפואי, אבל פיתוח של מכשור רפואי מהפכני דורש היום שבע שנים עד האקזיט, ואנחנו לא מוכנים לחכות.

"הרוכשות הפוטנציאליות נעלמו. הן עוברות תהליך של מיזוגים, וכל מיזוג ענק כזה משתק את הרוכשת לשנתיים לפחות. הן מעוניינות לרכוש חברות רק עם מכירות של עשרות מיליוני דולרים, אבל כדי להגיע למכירות של 20 מיליון דולר במכשיר רפואי חדש, צריך להשקיע כ-50 מיליון דולר. המשקיעים מודעים לכך, ופחות רוצים להיכנס לתחום".

חכים: "יש עוד מקומות להביא מהם גם ידע וגם כסף, אפילו בשכונה הפשוטה הזאת שנקראת נצרת. לא חייבים להגיע לעמק הסיליקון, גם הרופא והאחות שעובדים אצלי בבית החולים ורואים כל יום כיצד נעשות הפרוצדורות בפועל יכולים לחשוב על שיפור. כל עוד משטח הגרון נעשה באמצעות דחיפת מקל עץ בגרון החולה, יש הרבה מה לעשות".

אתם מרגישים בבית החולים ירידה בקצב הכניסה של מכשור רפואי חדש, בעקבות הירידה בהשקעות?

חכים: "אני מרגיש שאנחנו על סף מהפכה בעולם הרפואי, שאיננו מצליחים להגיע אליה. אני חושב שבית החולים כפי שהוא מתנהל היום, כל בית חולים, הוא טעות רפואית. אני מדמיין ומנסה להקים בית חולים שייראה אחרת. לדוגמה, מדוע צריך לתזז את החולה לבדיקות בחדרים שונים במקום שמכשירי ההדמיה יבואו אליו לחדר?"

האם יש היום מספיק כסף זמין להשקעות בשלב הראשון?

מזרחי: "המדען הראשי נותן מעט מאוד בפיזור רחב מאוד. בעיניי צריך למקד מאמץ בתחומים שיש להם רוח גבית בעולם, ולבנות אותם כמרכזי מצוינות ישראליים. זיהיתי שלושה תחומים כאלה: הראשון הוא הולכת תרופות לגוף (לישראל היו כמה הצלחות בתחום הזה, לדוגמה נוירודרם שנמכרה ב-1.1 מיליארד דולר). השני הוא טיפול בסוכרת. מכשור רפואי מתחיל להיכנס לתחום. ניתוחי המעקפים והשרוול למיניהם עוזרים בהפחתת סוכרת, מעבר לתועלת של הירידה במשקל, אך הם עדיין מסכני חיים. מוצרים בתחום הזה לדעתי ראויים להשקעה רבה בשלבי פיתוח ראשוניים, ואז ישראל הייתה יכולה לעלות בתחום הזה לגדולה. התחום השלישי הוא ניטור בבתי חולים.

"ישראל לא יכולה לגדל היום חברה שמצליחה לחנך שוק להשתמש במוצר חדש. אפשר להעביר שוק קיים ממוצר למוצר משופר, או שאפשר לפתוח שוק חדש למוצר קיים. זה קל יותר. למשל, את הטכנולוגיות שלנו מתחום האסתטיקה, שכבר הוכחו כבטוחות ובעלות ערך, אפשר להמיר לשימוש בפרוצדורות לא רק אסתטיות. זה מאמץ שחברה ישראלית יכולה לעמוד בו".

זהבי: "בעיניי, דווקא לא צריך לומר למדען הראשי באילו תחומים לתמוך בשלב הראשוני. אפילו לנו, כקרן השקעות עם יעדים ספציפיים, קשה להגדיר זאת. אנחנו בוחרים לפי היצע החברות. אני כן מסכים שצריך לבנות מעטפת טכנולוגית חזקה סביב המוצר. החברות הגדולות שמעוניינות לרכוש מכשור רפואי מחפשות זאת".

לודמירסקי: "בעיניי, השוק הביתי הוא הזדמנות הצמיחה הגדולה. יום אשפוז בבית עולה כ-300 דולר למערכת הבריאות, לעומת כ-2,500 בבית חולים".

חכים: "יש לנו מחויבות לראות את התמונה לא רק בעיניים של עסקים ואקזיט. לא נטפל רק בכאבי גב כי הם פוגעים ב-100% מהאוכלוסייה, אלא בחולים שהכי זקוקים לנו. לכן קשה לי להסכים עם הרעיון שלא מומלץ להמציא שוק. רצוי ואפילו חשוב להגיע לשווקים שבהם אין היום טיפול. לא תמיד חייבים לשאוף לאקזיט ענק. אפשר להשקיע השקעה קטנה במקום שבו אין פעילות רבה ולגזור אקזיט צנוע אך החזר משמעותי על ההשקעה".

האם לחברות בישראל חסר רק כסף או שיש חולשה גם באופן הבנייה שלהן?

זהבי: "שיעור הכישלונות בישראל ובארה"ב הוא דומה. הרכיב החסר הוא בעיקר כסף. עלינו לחבר את החברות בישראל טוב יותר לכסף הזמין בארה"ב".

לודומירסקי: "בתחום המכשור הרפואי ה'כבד', כלומר לא אפליקציות או מוצרים שמשפרים רק במעט את הקיים, החברות הישראליות בשלב ההתחלתי טובות מהאמריקאיות, כי הרעיונות לרוב חדשניים יותר והחברות גמישות יותר, כלומר יכולות לשנות כיוון אם הרעיון מתגלה כלא מתאים לשוק, תוך שריפה של הרבה פחות מזומנים".

מזרחי: "לחברה אמריקאית יש יתרון מעצם הקירבה שלה לשוק האמריקאי, המוביל במכשור רפואי. אפילו פער השפה משפיע. חברות אמריקאיות בדרך כלל שולטות יותר ברזי הרגולציה ומשלמות יותר לייעוץ מקצועי בתחום הזה. לכן הן מגיעות לאישור FDA מהר יותר".

חכים: "אחת הטעוית בישראל היא שמדליקים זה את זה. אתה מדליק אותי ואני אתלהב, ולא נדאג לבדוק את הרעיון בעולם האמיתי עד שנהיה מושקעים בו עמוק מדי. בית חולים כמו שלנו יכול לעזור להבין את הפוטנציאל האמיתי".

התוכנית ל-2018: אקזיט משמעותי

בית החולים אכן משתף פעולה כיום עם חממת NGT3, המתנהלת כקרן הון סיכון עם 21 שותפים. לדברי מנכ"ל החממה, זוהר גנדלר, התוכניות להמשך כוללות השקעה בחמש חברות חדשות, משיכת חוקרים ויזמים ערבים וחיזוק הקשר עם בית החולים האנגלי, ואולי אף הקמה של חברת מסחור משותפת. היעד השאפתני ל-2018 הוא אקזיט משמעותי ראשון.

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט