גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

ניצב ניסו שחם הורשע במעשה מגונה - וזוכה משאר האישומים

ניצב בדימוס שחם זוכה ממרבית האישומים, אך נותר עם הרשעת מעשה מגונה ● ביהמ"ש: "בסופו של יום נותרנו עם שתי שיחות טלפון ו-4 פעולות שנעשו בניגוד עניינים" ● התובע: ביהמ"ש הדגיש את חומרת מעשיו של מפקד בכיר ונערץ" ● שחם: "ההר הוליד עכבר אחרי 6 שנים של אישומים הזויים"

ניצב בדימוס ניסו שחם / צילום: שלומי יוסף
ניצב בדימוס ניסו שחם / צילום: שלומי יוסף

כ-6 שנים אחרי שהתפוצצה פרשיית ניצב ניסו שחם, ו-4.5 שנים אחרי הגשת כתב האישום, זיכה היום (ג') בית משפט השלום בתל-אביב את שחם (60) ממרבית האישומים שהוגשו נגדו על רקע מערכות יחסים אינטימיות שהוא ניהל עם 6 שוטרות שהיו כפופות למרותו. עם זאת, שחם, מפקד מחוז ירושלים במשטרה לשעבר, הורשע בביצוע מעשה מגונה בשוטרת שהייתה תחת פיקודו, בכך שנישק אותה נגד רצונה.

מיד לאחר שהשופט בני שגיא הקריא את הכרעת הדין, התחבק שחם הנרגש ארוכות עם בני משפחתו שליוו אותו לבית המשפט. לאחר מכן הוא יצא אל כלי התקשורת ואמר: "ההר הוליד עכבר אחרי 6 שנים של אישומים הזויים". שחם האשים את ראשי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), אורי כרמל ומשה סעדה, ואמר כי הם "אנשים איומים ונוראים שממציאים דברים".

שחם גם הצהיר כי בכוונתו להמשיך להילחם נגד ההרשעה שלו במעשה מגונה. פרקליטיו, עורכי הדין בעז בן-צור ועודד גזית, הודיעו כי לאור תוצאת המשפט, בכוונתם לבקש מבית המשפט לנקוט הליך של אי-הרשעה.

מנגד, התובע, עו"ד רונן יצחק ממח"ש, הדגיש את הפן המחמיר בהכרעת הדין ואמר: "בית המשפט הרשיע היום את ניצב בדימוס ניסו שחם בעבירת מעשה מגונה בשוטרת זוטרה, תוך שהדגיש את פער התפקידים והדרגות ואת חומרת מעשיו של מפקד בכיר ונערץ הבוחר לנשק שוטרת צעירה הזקוקה לעזרתו".

לדבריו, עובדות המקרה, שאין עליהן מחלוקת, מגלות כי שחם, במהלך שירותו כקצין בכיר במשטרת ישראל, יצר קשרים אינטימיים, בעלי אופי מיני, עם שוטרות צעירות, על-פי רוב בדרגות נמוכות, בתפקידים זוטרים ובפער גילאים משמעותי ממנו, שהיו כפופות אליו.

עוד לדבריו, "למרות קשרים אלה לא נמנע שחם מקבלת החלטות, מעת לעת, בעניינן של אותן שוטרות. בנסיבות אלה סברה המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה כי התנהגותו של שחם, כקצין בכיר במשטרת ישראל, מגלה עבירות של מרמה הפרת אמונים מעשים מגונים והטרדה מינית, בפרשה בה מעורבות 8 שוטרות. בית המשפט הרשיע את ניצב בדימוס שחם בעבירת המין, יחד עם זאת החליט כי מעשה הפרת האמונים אינו חוצה את הרף הפלילי".

יצחק סיכם את דבריו בכך ש"הפרקליטות תלמד את הכרעת הדין ותשקול את צעדיה בהתאם".

כתב האישום שהוגש נגד שחם, שכיהן בשורה של תפקידים בכירים במשטרה, כלל 8 אישומים - 6 אישומים בהפרת אמונים ואישומים נוספים בעבירות מין. במסגרת האישומים בביצוע עבירות של הפרת אמונים, שחם הואשם כי היה בניגוד עניינים, בכך שבזמן או לאחר שניהל מערכות יחסים אינטימיות עם שוטרות שהיו כפופות למרותו, הוא טיפל בעניינים של אותן שוטרות, בין היתר בבקשות מעבר ושיבוץ שלהן במערכת המשטרתית.

השופט קבע כי החלטות שקיבל שחם היו ענייניות, וגם כאשר הוא פעל בניגוד עניינים, מדובר היה בניגוד עניינים בעוצמה חלשה ביותר, הרחוקה מרחק ניכר מאוד מהרף הפלילי. לדבריו, הפעולות שביצע למען השוטרות עמן היה במערכות יחסים היו לכל היותר פעולות נלוות לפעולות המרכזיות הראויות והצודקות שביצע.

בכל הנוגע לפעולות שביצע שחם בניגוד עניינים, קבע בית המשפט בנוסף כי הנאשם קיבל "מאות אלפי החלטות במהלך השנים" , תוך שהוא קובע כי מעשיו של שחם, שנתקבלו בניגוד עניינים, "נתקבלו ללא דופי".

התביעה העלתה תזה חדשנית שכונתה "תזת הצבירה", לפיה הצטברות הפעולות של שחם בניגוד עניינים ביחס לשוטרות עמן היה ביחסים צריכה להביא להרשעתו בהפרת אמונים. ואולם, השופט שגיא דחה את התזה הזאת, בקובעו כי קבלת תזה הצבירה תעמוד בסתירה לפסיקת בית המשפט העליון, שכן "יש בתזה פוטנציאל טשטוש, עד כדי העלמה מוחלטת של קו הגבול המפריד בין התחום הפלילי האסור לבין המרחב שאינו פלילי, ויש בה כדי להעצים את העמימות (הבעייתית) של העבירה".

לדברי השופט, קבלה של "תזת הצבירה" תהיה בבחינת "פתיחת דלת למרחב פלילי והזמנתן של מגוון התנהגויות (אתיות, בעייתיות, מוסריות, משמעתיות או סתם מקוממות) להיכנס לתוכו, ובלבד שיגיעו בקבוצה".

השופט לא הסתפק בכך והעביר ביקורת על התביעה, בכך שלדבריו היא "ציירה את האישומים נגד ניסו שחם בצבעים שאינן תואמים את זירת המחלוקת המשפטית".

בית המשפט המשיך וציין כי "בסופו של יום נותרנו עם שתי שיחות טלפון ו-4 פעולות שנעשו על-ידי הנאשם בניגוד עניינים".

עם זאת, כאמור, הניצב בדימוס הורשע, בפרשיה השישית בה הואשם, בביצוע מעשה מגונה, בכך שנישק בניגוד לרצונה את השוטרת ו',ו'. ו',ו' התגייסה למשטרה בשנת 2000. במהלך 2010, כשהייתה בת 36, פנתה ו',ו' לשחם בבקשה לריאיון לצורך מעבר תפקיד. בהמשך השניים נפגשו באקראי, כאשר במהלך הפגישה סיפרה ו',ו' לשחם על בקשתה להגיע לראיון אצלו. לאחר שהריאיון נערך, החל שחם להתקשר אל ו',ו' לעתים מדי יום. אט-אט הפכו השיחות בעלות גוון אישי.

בתחילת שנת 2012 חזר והפציר שחם בשוטרת להיפגש עמו. באותו היום הוא הגיע ברכבו המשטרתי אל ביתה של ו',ו' ואסף אותה. הם נסעו מרחק קצר, חנו והחלו לשוחח. בשלב מסוים רכן שחם לפתע אל עבר ו',ו' ונישק אותה על שפתיה, תוך שהוא מחדיר את לשונו לתוך פיה, בניגוד לרצונה. בהמשך ניסה שחם לנשק אותה פעם נוספת אך נסוג. בית המשפט דחה את טענת באי-כוחו של שחם כי היה מדובר בטעות בהבנת מצב הדברים.

השופט שגיא ציין בנוגע למעשה בו הורשע שחם כי בין ו',ו' לשחם לא הייתה מערכת יחסים רומנטית: "השניים לא נפגשו מעולה לקפה, לא הלכו לסרט, לא טיילו ברחובות ירושלים, ואין ביניהם שום חוויה משותפת כלשהי".

השופט הוסיף וכתב כי על שחם, כ"מפקד בכיר ונערץ במשטרת ישראל", מוטלת מעין חובת זהירות מוגברת, הדורשת בירור מוקדם עם הצד השני לגבי כוונתו, זאת, בין היתר, לאור פערי התפקידים והדרגות שבינו ובין ו',ו'.

"משקבעתי כי הנאשם נישק את ו',ו' במפתיע והחדיר את לשונו לפיה ובהמשך ניסה לנשק אותה פעם נוספת, ועשה כך בניגוד לרצונה, וכן משדחיתי את טענת הנאשם בדבר קיומה של טעות, מתקבלת המסקנה כי יש מקום להרשיע את הנאשם בעבירה המיוחסת לו בפרשה זו", כתב השופט.

השופט שגיא דחה פרשיה נוספת בה הואשם שחם, במסגרתה נטען כי שלח מסרונים בעלי אופן מיני לשוטרת ז',ז'. בית המשפט דחה את טענות המאשימה וקבע כי " אין די במסרון מיני אחד המחייב מוטיב חוזר של הטרדה ,ולכן לא היה ניתן לקבל את טענת המאשימה ולהרשיע, הגם שנקבע כי שלח מסרון מיני אחד".

ניצב בדימוס ניסו שחם - שהתחיל כסוכן סמוי וצעיר במפלג הסמים ביחידת המודיעין של מחוז ירושלים, המשיך בפיקוד על כוחות המשטרה במחאה המתוקשרת נגד ההתנתקות בכפר מימון והגשים חלום ופיקד על מחוז ירושלים, עד שהושעה מתפקידו ופוטר - הורשע כאמור היום בביצוע מעשה מגונה אחד בלבד, כאשר הוא מזוכה מיתר העבירות ובכלל זה מעבירת הפרת האמונים בה הואשם.

עוד כתבות

שר התקשורת שלמה קרעי במליאת הכנסת, ביום חמישי האחרון / צילום: צילום מסך ערוץ הכנסת

חוק השידורים של השר קרעי מגיע לבג"ץ. שורה של בעיות נמצאות במוקד

זמן קצר אחרי שרפורמת השידורים עברה בכנסת הוגשו מספר עתירות בנושא לבג"ץ, שהיום הקפיא חלקים ממנה וקבע דיון המשך לשבוע הבא ● מי המרוויחים הגדולים מחוק השידורים, מי צפוי להפסיד, ולאן נעלמה הבשורה הצרכנית של שידורי הספורט?

ניר צוק / צילום: ענבל מרמרי

ישראכרט מבטלת את העסקה לרכישת הבנק הדיגיטלי של ניר צוק: "לא הגענו להבנות"

חברת האשראי מודיעה כי החליטה לסגת מהמלך לאחר שהמו"מ בין הצדדים לא הבשיל ● במסגרת העסקה הייתה אמורה ישראכרט לרכוש את הבנק הדיגיטלי, לפי שווי של עד 500 מיליון שקל

התצוגה של אלביט UK בסלון האווירי בפרנברו, בריטניה (ארכיון) / צילום: אלביט מערכות

אלביט זכתה בחוזים בסך 370 מיליון דולר בארה"ב

החברה הבת אלביט אמריקה זכתה בכמה חוזים בסך 370 מיליון דולר מרשות המכס וביטחון הגבולות האמריקאי ● החברה הבת בבריטניה, אלביט UK, פותחת היום את התצוגה שלה בתערוכה האווירית הבינלאומית פרנבורו 2026

בניין להב 433 בלוד / צילום: שלומי יוסף

80 מיליון שקל: עובדי רשות המסים בהווה ובעבר נעצרו בחשד לקבלת שוחד

מספר עובדי רשות המסים חשודים כי קיבלו שוחד ואפשרו הגשת בקשות להחזרי מס פיקטיביים בהיקף של כ־80 מיליון שקל ● כמה מהם נעצרו בפשיטה רחבת היקף של להב 433 ורשות המסים ● גורם בכיר במשטרה: "בשלב זה נבחנת השאלה האם החשודים עבדו ככנופיה מאורגנת או שכל אחד עבד בנפרד"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שאלה של 180 מיליון שקל: מי ינהל את החניה שלכם בטיסה הבאה מנתב"ג?

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להפעלת מערך החניונים בנתב"ג, במעבר הגבול בגין ובנמלי התעופה רמון וחיפה ● מי שמפעילה כיום את המערך היא חברת מרחבים טל ● מדובר באחד ממכרזי התפעול הגדולים והמשמעותיים בישראל

הקוטג' ברחוב משה סנה בשכונת רמת פולג בנתניה

בכמה נמכר בית פרטי בשכונה היוקרתית בנתניה

בשכונת רמת פולג בנתניה נמכר קוטג' בן 6 חדרים, בשטח בנוי של 242 מ"ר, תמורת 5.5 מיליון שקל ● הקוטג', שנבנה בשנות ה־90, בנוי על מגרש בשטח של כרבע דונם, ויש בו ממ"ד

קניון הזהב / הדמיה: ולדי קובליוב

הסתיים הסכסוך בקניון הזהב: נדחה ערעור גינדי נגד מגדל על 800 מיליון שקל

הערעור של חברת "דירות יוקרה" של האחים גינדי על דחיית תביעת הענק נגד מגדל בסך 800 מיליון שקל נדחה ע"י בית המשפט העליון ● במקביל, העליון ביטל את החיוב של החברה לשלם למגדל פיצוי על אובדן הכנסות משכירות ● לאחרונה השלימה מגדל את ההשתלטות בקניון הזהב לאחר שקנתה את חלקה של משפחת גינדי

נבחרת ספרד מניפה את גביע הניצחון לצד נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא פיפ''א ג'יאני אינפנטינו / צילום: Reuters, BILDBYRÅN via Reuters Connect

ספרד אלופת העולם, ואלה המנצחים הגדולים במונדיאל

לא רק ספרד שהניפה הלילה את הגביע יצאה מנצחת במונדיאל: שוער שהפך לסנסציית רשת, מותגים שנהנו מחשיפה אדירה, פוקס ששברה שיאי רייטינג והכלכלה האמריקאית שגרפה מיליארדים - אלה המרוויחים הגדולים של הטורניר השנה

רומן גופמן (תמונת ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

לא רק איראן: בסין עוקבים בדריכות אחרי ראש המוסד החדש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: האם ירדן הפכה לזירה המרכזית במלחמה של איראן וארה"ב, מדוע סין חוששת מראש המוסד החדש, ואיך פקיסטן הפכה למתווכת אפקטיבית והאם היא תצליח לשחזר את ההצלחה ● כותרות העיתונים בעולם    

יוגב גברי / צילום: יח''צ

בז"א ממנה מנכ"ל חדש: האם הוא ישבור את רצף הצרות של בית הזיקוק?

יוגב גברי ימונה למנכ"ל החדש של בית הזיקוק אשדוד ויחליף את רונן יחזקאל, שכיהן בתפקיד במשך כשנה בלבד ● בז"א ידעה בשנה האחרונה רצף כואב של אירועים, לרבות תקלות משמעותיות, קנסות הגנת הסביבה ואף מוות של שתי עובדות

כביש 6 / צילום: תמר מצפי

רשות החברות כופה על חוצה ישראל לכנס דיון על המיזוג עם נת"י

על פי ההערכות, איחוד חוצה ישראל עם נתיבי ישראל עשוי לחסוך למדינה כמיליארד שקל בתוך חמש שנים, אך המהלך עדיין ממתין לבחינת משרד האוצר ונתקל בהתנגדות מצד הנהלת החברה

צילום: Shutterstock

הטעות הנפוצה והמסלול שמתאים למי שקיבל ירושה: המדריך לכסף שלכם

מגמל להשקעה ועד ההטבה בקרן השתלמות: אחרי עוד חצי שנה מצוינת בבורסה, שוק החיסכון מציע מגוון מכשירים שיכולים לסייע לכם להגדיל משמעותית את הונכם לאורך השנים ● למי מתאים כל מוצר, ואיך תרוויחו ממנו יותר?

פאנלים סולאריים במושב / צילום: נחלה סולארית

הדרך לשדות סולאריים במושבים נסללה: איפה לא יהיה היטל השבחה?

ועדת הערר של מינהל התכנון קיבלה פה-אחד את הערר על החלטת הוועדות המקומיות להטיל היטל השבחה על הקמת פאנלים סולאריים ב"חלקה א'" במושב, וכעת לא יוטל בהם ההיטל ● ההחלטה תפתח את הפתח להקמה נרחבת של שדות סולאריים קטנים במושבים

אודי דור / איור: גיל ג'יבלי

אודי דור ויתר על חלום הפנסיה המוקדמת והרוויח 54 מיליון שקל

לפני יותר מ־20 שנה, אודי דור החליט לצאת לפנסיה: "חלמתי לפרוש בגיל 34" ● לפני שלוש שנים חזר לשוק עם השקעה בחברת אורד, ומאז רשם תשואה של 240% ● כעת הוא מכניס משקיעה חדשה

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

מחירים, תלונות? זו חברת התעופה שהישראלים מעדיפים. ובגדול

אל על שומרת על מעמדה בצמרת הענף, ולמרות הביקורת על המחירים, הישראלים ממשיכים להעדיף אותה ● ארקיע צברה נקודות על רקע תגובה מהירה והפעלת טיסות חילוץ לטאבה, וחברות התעופה מהמפרץ נהנות מהמחויבות לשוק המקומי

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

הנתון הזה מציב את החינוך בישראל הרחק מאחורי העולם המפותח. האם הוא יביא למהפכה?

אחד האתגרים המרכזיים של מערכת החינוך הוא הכלה של החינוך המיוחד בתוכה ● האינדיקטור של "שיעור השילוב" מסמן עד כמה היא מצליחה בזה ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; ריינאייר נופלת בכ-6%

מחירי הנפט עולים הבוק  לאחר לילה נוסף של לחימה בין ארה"ב לאיראן  ● מדד קוספי הדרום קוריאני ירד ב-4% ● החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בעליות קלות

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה גבר משמעותית"

הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● האש לא פוסקת: דיווחים באיראן על תקיפות אמריקאיות בבושהר ● משמרות המהפכה: "מצר הורמוז לא יהיה בטוח למעבר כל עוד פעולות ארה"ב באזור יימשכו" ● צבא ארה"ב הודיע מוקדם יותר על גל התקיפות שהיה התשיעי ברציפות ● עדכונים שוטפים

חוות שרתים של EdgeConneX / צילום: אתר החברה

הימור במיליארד דולר: הגופים המוסדיים שהשקיעו בחוות שרתים אמריקאית

מגדל, מור, מיטב וכלל השקיעו בחברת EdgeConneX, המפעילה יותר מ-90 חוות שרתים עבור חברות הענן וה-AI הגדולות בעולם ● מגדל: "כשאתה הולך עם גוף חזק ומנוסה, הסיכוי להיפגע נמוך יותר" ● מיטב: "כשיש חוזים מול החברות הכי גדולות, יש ביטחון לעשות את העסקה"

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

"אם ניר צוק היה בארץ, זה היה נסגר": מאחורי הקלעים של קריסת עסקת ישראכרט ובנק אש

לאחר שעסקת רכישת הבנק הדיגיטלי אש בידי ישראכרט תמורת חצי מיליארד שקל עלתה על שרטון בשוק יש מי שתולים את הכישלון בחוסר בשלות טכנולוגית ומסחרית מצד הבנק הדיגיטלי, בעוד אחרים מעריכים: "אם ניר צוק היה בארץ, העסקה הייתה נסגרת"