גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבע שנים מהאביב הערבי: יציאת מצרים מהמשבר הכלכלי

נראה כי הרפורמות במצרים צפויות להוביל ליציבות בשנים הבאות ולחזרה לתוואי של צמיחה על רקע התגברות זרם ההשקעות במדינה

השכנה שלנו מדרום, מצרים, מונה כ-97 מיליון תושבים, שמציבים אותה כמדינה הערבית הגדולה ביותר מבחינת גודל האוכלוסייה. שטחה של המדינה עצום בכל קנה מידה בינלאומי, אבל מכיוון שקרוב ל-99% מהשטח הוא מדברי, כמעט כל האוכלוסייה שוכנת סביב עמק הנילוס - עורק החיים הכלכלי של המדינה.

בהסתכלות ארוכת-טווח לאחור עד ימי שלטונו של הנשיא גמאל עבד אל נאצר, המשק המצרי אופיין כמשק סגור יחסית. אנואר סאדאת וחוסני מובארק, הנשיאים הבאים של מצרים, בהתאמה, פעלו לפתיחה ניכרת של שערי המשק (באופן יחסי למצרים דאז), כך שהפעילות הכלכלית במדינה הפכה למגוונת יותר. הדבר בא לידי ביטוי עם עלייה בחלקם של סקטור התעשייה וסקטור השירותים מהתמ"ג המצרי עד כדי 33% ו-55%, בהתאמה, כיום.

אף שבשנים אלה דחף השלטון במצרים לטובת גיוון ענפי הכלכלה, העוני המתמשך, השחיתות הציבורית הממוסדת ותנאי המחיה הגרועים תרמו, בין השאר, לעלייה באי שביעות הרצון הציבורית. הלחצים החברתיים-כלכליים יחד עם גל של התקוממויות שאחז בעולם הערבי באותה תקופה, היו הגורמים המרכזיים למהפכת ינואר 2011, שבמסגרתה הודח הנשיא מובארק מתפקידו. מאותו רגע הסביבה המדינית והביטחונית הפכה ללא יציבה, כשכבר ב-2013 דחף העם המצרי להפיכה נוספת, שבה הודח מוחמד מורסי מהשלטון, ובמקומו נבחר נשיא מצרים הנוכחי, עבד אל-פתאח א-סיסי.

השינויים באינפלציה ובשער המטבע המצרי

הלירה המצרית לא מצליחה להתאושש

הסביבה הלא יציבה, שלוותה כל העת בהריגתם של מאות אנשים במהומות, תדלקה מן הסתם את ההאטה החריפה בקצב הצמיחה והעלייה בשיעור האבטלה, בעיקר בקרב הצעירים.

לראיה, בעוד שבין השנים 2007-2010 עמד קצב הצמיחה הממוצע על קרוב ל-6%, בארבע השנים שלאחר מכן נחתכה הצמיחה המצרית ביותר מחצי ועמדה על 2.5% בממוצע בלבד. בהתאם, שלושה חודשים בלבד לאחר פרוץ מהפכת ינואר 2011, שיעור האבטלה הכללי במדינה זינק מרמה של 9% ליותר מ-12%.

פרט להאטה בצמיחה ולעלייה בשיעור האבטלה, הסחרור שאליו נכנסה מצרים, הביא, בין השאר, לזינוק בחוב הציבורי, להעמקת הגירעון בחשבון השוטף ולכיווץ רזרבות המט"ח של המדינה. כל זה הביא את המצב במצרים לנקודת רתיחה, שלא הותירה למקבלי ההחלטות ברירה, פרט לבקשת סיוע מקרן המטבע הבינלאומית.

לקראת סוף 2016, לאחר משא ומתן ממושך, אושר למצרים מתן הלוואה בסך 12 מיליארד דולר, בתמורה לרפורמה היסטורית עמוקה וכואבת, שתטפל בבעיות המבניות ארוכות השנים שמהן סובלת מצרים.

הרפורמה כללה, בין השאר, ליברליזציה של המטבע המצרי, הטלת מע"מ (פרט למוצרי מזון בסיסיים ושירותי בריאות) וצמצום נטל הסובסידיות, שהתעצם בעקבות קצב הגידול המהיר (2.5% בשנה) של האוכלוסייה במדינה.

באופן ממש לא מפתיע, הצעד שננקט בנובמבר 2016, שבמסגרתו עבר המטבע המצרי להיסחר בשוק החופשי, הביא לתגובת שרשרת כואבת, אבל די צפויה ומוכרת. עד תחילת 2017 הספיקה הלירה המצרית להתרסק אל מול הדולר, כשעד היום היא לא הצליחה להתאושש ונסחרת סביב רמת השיא הזו.

האינפלציה, שכידוע מגיבה באיחור לשינויי מטבע, התחילה לטפס בקצב מסחרר, מרמה של 10% ליותר מ-30% בחישוב שנתי - מה שהביא את הבנק המרכזי לנסות ולרסן אותה באמצעות העלאת הריבית של יותר מ-7% בתוך שנה בלבד. בסופו של דבר, במבחן התוצאה, הרפורמה הוכיחה עצמה: הפיחות במטבע הגדיל את זרם ההשקעות הישירות, הגירעון הממשלתי התחיל לרדת, רזרבות המט"ח של המדינה התחילו לצמוח מחדש והצריכה הפרטית התחילה להראות סימני שיפור הודות להתמתנות באינפלציה.

פרט לאינפלציה, אין ספק שהסיבה המרכזית לשיפור בצריכה הפרטית מצויה בעלייה בקצב רכישת החולצות הנושאות את שמו של האחד והיחיד, הכדורגלן מוחמד סלאח, שדאג "בדקה ה-95" להעלות את הפרעונים למונדיאל 2018. כל אלה, בין השאר, הביאו את הבנק המרכזי של מצרים להתחיל להוריד את הריבית, והביאו את הצמיחה ב-2017 לשיעור של 4.1%. אמנם קצב הצמיחה אשתקד עמד מעט מתחת לקצב ב-2016 (4.3%), אבל מכיוון שהצמיחה הגיעה מסעיפים שקשה היה למצוא במצרים של השנים האחרונות (השקעות, צריכה פרטית ויצוא נטו, שתרם תרומה חיובית לראשונה זה שנתיים), נראה כי העם המצרי יכול בהחלט להיות מעודד.

התנגדויות לרפורמה שכפתה קרן המטבע

במבט קדימה, היציבות היחסית שהושגה במצרים היא שברירית, ונראה כי יש למשק המצרי עוד דרך ארוכה לעבור. ראשית, למרות ניצחונו הנוסף של א-סיסי בבחירות שנערכו בסוף מארס, באחרונה עולות במצרים התנגדויות לרפורמה ותוכניות הצנע שכפתה קרן המטבע.

בסופו של דבר, אם הלחצים להגדלת הוצאות הממשלה יצליחו, היעדים הפיסקאליים שהציבה קרן המטבע עלולים להתערער ולפגוע בסיכויים של ההתאוששות. חשוב לציין שהלחצים לא פוסחים גם על מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי מצד בעלי ההון במדינה, שדורשים מהבנק להוריד עוד יותר את הריבית, שמקשה על השקעותיהם המתוכננות. אם בסופו של דבר הבנק המרכזי ייכנע ויוריד מהר מדי את הריבית, האינפלציה שכבר הספיקה להתקרר, עלולה לזנק שוב ולהקשות עוד יותר על לפחות רבע מהאוכלוסייה המצרית שנמצאת מתחת לקו העוני.

סיכון חיצוני מרכזי שעומד בפני מצרים נעוץ במצב הביטחוני, בעיקר מצד מיליציות הטרור ש"שולטות" בחצי האי סיני ועלולות לפגוע בהתאוששות המחודשת של סקטור התיירות. חשוב לציין בהקשר זה כי רק לפני עשור סיפק מגזר זה כמעט רבע מהתמ"ג המצרי, ולאור פיגועי הטרור והסביבה הלא-יציבה נחתך משקלו ביותר מחצי.

לסיכומו של דבר, מצרים של השנים האחרונות הייתה למעשה שם נרדף לחוסר יציבות. אמנם הרפורמה שנכפתה על מצרים מצד קרן המטבע תרמה להתייצבות המשק, אבל בטווח הארוך היא נדרשת לייצר מנועי צמיחה ברי-קיימא, בעיקר באמצעות פיתוח המגזר הפרטי (והפחתת התלות במגזר הממשלתי) באופן שיתרום למקסום פוטנציאל הצמיחה העצום של המדינה, שנובע בעיקר מאוכלוסייה צעירה וכוח עבודה הגדל והולך.

הכותבים הם אנליסט מערך מחקר ואסטרטגיה בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

מניה מומלצת: Edita

פירמידת המזון

"שבע פרת הטבת, שבע שנים הנה, ושבע השבלים הטבת, שבע שנים הנה: חלום אחד הוא. הנה שבע שנים באות - שבע גדול בכל ארץ מצרים. וקמו שבע שני רעב אחריהן, ונשכח כל השבע בארץ מצרים וכלה הרעב את הארץ" (ספר בראשית, פרק מ"א).

לחלום של המלך פרעה כנראה יש תקומה גם במצרים של היום, ונראה כי המספר הטיפולוגי 7 סביב הכלכלה המצרית לא מאכזב. שבע שנים מאז האביב הערבי, שהביא את ה"רעב" על מצרים, ונראה כי הרפורמות שאימצו במצרים צפויות להוביל ליציבות מסוימת בשנים הבאות ולחזרה לתוואי של צמיחה, על רקע התגברות זרם ההשקעות במדינה, כפי שאגירת האוכל על ידי יוסף, על פי הסיפור התנ"כי, הצילה את מצרים מרעב כבד לפני 3,500 שנה.

כדי לחבר את חלום פרעה למציאות של זמננו, בחרנו לכתוב על חברת מזון מקומית, Edita תעשיות מזון. החברה, הדומה באופיה לשטראוס הישראלית, נוסדה לפני 21 שנים. בסיסה נמצא בשייח זאיד שבמצרים, והיא עוסקת בייצור, אריזה ומכירה של מוצרי מזון רבים ומגוונים: מיצים, ריבות, מוצרים יבשים ומזון מוכן, עוגות, מאפים, מוצרי חלב, בשר, ירקות, פירות, שוקולדים, מוצרים צמחוניים, חטיפים וממתקים. המוצרים נמכרים תחת שמות שונים של מותגים שפחות מוכרים במחוזותינו, ובכל זאת, נציין את Molto, TODO, Bake Rolz, Bake Stix, MiMiX, HoHos, Twinkies, Tiger Tail ועוד.

החברה פועלת בעיקר במצרים (כ-92% ממחזור המכירות שלה), והיא פונה באופן ישיר לצרכן הסופי באמצעות סניפים המפוזרים במצרים. נוסף על כך, החברה מבצעת מכירות גם באמצעות סיטונאים וקמעונאים. את יתרת מחזור המכירות, כ-8%, מפנה החברה ליצוא למדינות רבות: עיראק, לוב, ירדן, הרשות הפלסטינית, עזה, סוריה, תימן, עומאן, טנזניה, ערב הסעודית, כוויית, קניה, מרוקו, אלבניה ולבנון.

לחברה תלות כמעט מוחלטת בשוק המקומי, ולכן אינה מושפעת מתנודות חדות בשער המטבע. ניתוח המספרים של החברה מתבצע על בסיס הלירה המצרית. החברה הצליחה להציג שיעורי צמיחה דו-ספרתיים גבוהים בשנים האחרונות.

ב-2017 רשמה צמיחה פנומנלית של יותר מ-20% (גם נוכח ביצוע השקעות). הצמיחה האגרסיבית הובילה לשחיקה ברווחיות, שבאה לידי ביטוי בשיעור הרווח הגולמי, שירד מ-38% לכ-31%, ובאופן בוטה יותר, ברווח התפעולי, שנשחק מרמה של 21% ל-11%.

ב-2016 נרשם גידול חד בסעיפי ההון החוזר, שהובילו לתזרים שלילי גבוה מפעילות שוטפת, אבל הצמיחה החדה ב-2017 איזנה את חשבון ההון החוזר. החברה מממנת את הצמיחה בפעילותה בהון עצמי, אבל גם באמצעות הון זר. בסוף 2017 יחס החוב נטו לתזרים התפעולי היה נמוך מ-2 והחוב ברוטו עמד על כ-67% מהמאזן.

אף שמדובר בחברת צמיחה מאוזנת באופן יחסי בפן הפיננסי, זאת כמובן השקעה בעלת סיכון תהומי, הנובע מתלות במשק המצרי, כשהחשיפה המטבעית עלולה למחוק כל חלקה טובה.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר