גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבות טיסה לילדי עובדי אל-על? רק לילדים ביולוגיים ומאומצים

עד כה ילדיהם של עובדי אל-על היו זכאים לטיסות חינם עד גיל 50, אלא שעתה הגבילה החברה את ההטבה מגיל 21 ומעלה לילדים ביולוגיים ומאומצים בלבד - מצב שמייצר בעיה לידועים בציבור, זוגות חד-מיניים ועוד ● אל-על: החברה מקפידה על קיום דיאלוג ענייני ורצוף בכל סוגיה שעולה

מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין / צילום:סיוון פרג'
מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין / צילום:סיוון פרג'

אחת מההטבות המשמעותיות שלהן זכאים עובדי אל-על, המונים כ-6,200 עובדים זמניים וקבועים, היא האפשרות לטוס חינם על בסיס מקום פנוי בטיסות החברה. לפי תנאי ההטבה, ילדי העובדים זכאים לה עד הגיעם לגיל 50, כך שיש להניח שמדובר בעשרות אלפי מימושים בשנה. 

כעת בוחרת אל-על לשנות את הנהלים באופן תמוה למדי המתייחס להגדרה של ילדי העובדים. ל"גלובס" נודע כי נהלים שהחברה מיישמת לאחרונה קובעים כי ילדים לא ביולוגיים של עובדי אל-על לא יהיו זכאים עוד להטבה זו עם הגיעם לגיל 21. עם זאת, הנהלים כן חלים על ילדים לא ביולוגיים אך מאומצים. הווה אומר - ילדים להורים מקהילת הלהט"ב או להורים מנישואים שניים, שהרבה פעמים בוחרים לא לאמץ את הילדים, לא זכאים מעתה להטבות המדוברות ובסה"כ מדובר בכ-300 ילדים. 

באל-על מדגישים כי ההטבות מוענקות לבני משפחות העובדים "ללא קשר למוצא ולמין", ובלבד שהם מציגים רישום של הילדים בספח של תעודת הזהות, ולפיכך "מדובר בתא משפחתי על-פי חוקי מדינת ישראל".

עוד מדגישים בחברה כי "כל ילד שמוכר על-ידי הרשויות כמי שגדל אצל הוריו זכאי לכל ההטבות". לפיכך, אם מדובר בילד שלא רשום בתעודת הזהות של עובד אל-על, למשל ילד מנישואים קודמים של בן/בת הזוג, הרי שהוא לא יקבל את הטבת הטיסות כשיגיע לגיל 21, בשונה מילדים אחרים של עובדי החברה. כאשר מדובר בילד מאומץ שרשום בתעודת הזהות, ההחרגה לא רלוונטית לגביו, כלומר הוא זכאי להטבה.

עובד ותיק של אל-על שהוא נשוי בשנית סיפר כי חווה על בשרו את ההחלטה האמורה, כאשר בנו, שאינו ילדו הביולוגי, בנה של אשתו מנישואיה הקודמים, לא הורשה ליישם את ההטבה. לדבריו, בעקבות המקרה שלו ומקרים דומים אחרים, העובדים יזמו פנייה להנהלה, אולם זו השיבה כי מדובר בנוהל קיים שלא יושם עד כה.

לטענתו, "אם מדובר בנוהל קיים, אני יכול להגיד שלפחות בטווח של 7 השנים האחרונות הוא לא יושם. אנחנו לא יודעים איך לעכל את ההחלטה הזו ואת המשמעות שלה, מעבר לעובדה שאנחנו זועמים ומאוד מאוכזבים. מדובר בכ-350 ילדי עובדים שעונים על ההגדרה של ילד לא ביולוגי, בין אם מדובר בנישואים שניים או בזוגות חד-מיניים.

"זו שערורייה שאין כדוגמתה, ולא ברור לנו מה מקור ההחלטה להפלות דווקא את ילדינו הלא ביולוגיים. במקרה שלי הבן גדל אתי מאז שהיה ילד קטן, והוא לא שונה מילדיי הביולוגיים. חבל שבאל-על חושבים שהוא שונה".

עוד אומר אותו עובד: "עבורנו זה תנאי בלתי נפרד מהמשכורת. זה מעבר לצ'ופר, ויש לזכור שמבחינת אל-על זה לא עולה לה, כי מדובר במושבים שממילא לא נמכרו במטוס".

לא ברור מדוע החברה בחרה להחריג דווקא את הילדים הלא ביולוגיים ומה הרלוונטיות של ההחרגה הזו. אילו הייתה מתקבלת החלטה גורפת על הפסקת ההטבה מעל גיל 21, ייתכן שהיא הייתה מתקבלת באור אחר - זועם אבל לא מעלה סימני שאלה של אפליה ברקע. כך או כך, באל-על לא מכחישים את רוח הדברים.

סיפור נוסף שהגיע ל"גלובס" חושף בעייתיות אחרת הקשורה לכרטיסי הבונוס לעובדי אל-על שנמצאים בזוגיות שלא במסגרת נישואים; "ידועים בציבור", זוגות חד-מיניים ועוד. לפי טענות עובדים באל-על, החברה הקשיחה את נהל מתן ההטבה לבני זוג במקרים האלה לאור שינוי נוהל מתן ההטבה לבני הזוג.

לדברי עובד אחר, "אם עד כה הסתפקו בהצהרת נוטריון וקיום כמה סעיפים, כמו ניהול של חשבון בנק משותף ומגורים משותפים, כדי להוכיח זוגיות עם ידוע בציבור לדוגמה - כעת אנחנו נדרשים להמציא טופס מבית משפט.

"זה מצב שמייצר בעיה לזוגות חד-מיניים וכן לזוגות 'רגילים' לא נשואים, משום שלטופס עשויות להיות השלכות שהן מעבר לטיסת הבונוס. אני גרוש וחי עם אישה בזוגיות של כמה שנים, והחשש הוא שטופס כזה ישליך על נושאי ירושה למשל. מבחינתי אל-על 'שתתה' לי את ההטבה בגלל נוהל ביורוקרטי מיותר".

בתגובה לדברים אמרה עו"ד עירא הדר, מומחית לזכויות להט"ב ומשפחות חדשות, כי "על פניו נראה כי מדובר באפליה בוטה נגד משפחות להט"ביות ומשפחות אחרות שאינן עונות למודל השמרני מסורתי. מצער שאפליה כזו מגיעה מאל-על, שלפני כ-25 שנה נאבקה במשך שנים בדייל יונתן דנילוביץ' בניסיון למנוע ממנו את אותה הטבה של כרטיסי טיסה עבור בן זוגו, רק משום שמדובר בבני זוג מאותו המין".

"באותה העת", מזכירה הדר, "המאבק הגיע לבג"ץ, וניתן בו פסק דין של כבוד הנשיא אהרן ברק, שפסק לטובת הדייל. מצער שבחלוף כ-25 שנה, אל-על חוזרת לטיעונים מהסוג הזה ומנסה להפלות קהילות של משפחות אחרות".

אל-על מסרה בתגובה כי "החברה מעניקה לאנשיה הטבות נרחבות ביותר בתחום זה כמו גם בתחומים אחרים. החברה מקפידה על קיום דיאלוג ענייני ורצוף בכל סוגיה שעולה תוך הקפדה ושמירה על נהלי החברה. אל-על אינה מקיימת את הדיאלוג בנושא באמצעות התקשורת".

מוועד עובדי אל-על נמסר כי "מדובר בנוהל שמתייחס לילדים שאינם ביולוגיים. הנוהל לא שונה, אלא שכרגע הוא נאכף. הוועד נמצא בדו-שיח בנושא עם ההנהלה. לעניין נוהל ידועים בציבור, ככל הנראה מדובר בשינוי בנהלים הפנימיים של החברה, וזו זכותה. גם נושא זה נמצא בדו-שיח מול ההנהלה".

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות