גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

פאנל פועלי הבניין: "אף יזם לא ישב בכלא בגלל תאונה"

אהוד דנוך, מנכ"ל שיכון ובינוי סולל בונה, בוועידת הנדל"ן של "גלובס": "כדי להקטין באופן חד את מספר התאונות בעבודה יש לשנות את התרבות הארגונית של ניהול השמירה על הבטיחות בחברות"

דני מריאן, גדיר ניקולא, הדס תגרי, אשר גרין ואלונה בר און / צילום: שלומי יוסף
דני מריאן, גדיר ניקולא, הדס תגרי, אשר גרין ואלונה בר און / צילום: שלומי יוסף

"בעבודות בתחום הבניין והתשתיות תמיד יהיו סיכונים בטיחותיים" כך אמר מנכ"ל סולל בונה אהוד דנוך בוועידת הנדל"ן של "גלובס" שמתקיימת הבוקר בגני התערוכה בתל אביב במסגרת הפאנל "מחיר הדמים - מי שומר על פועלי הבניין?". את הפאנל פתח שר העבודה והרווחה חיים כץ. "הנושא הזה ימשיך לעמוד בראש מעיינינו ולכן חשובה מאוד השיטה שבה אנחנו בוחרים להקטין את הסיכונים על מנת שכל אחד מעובדינו יחזור בסוף יום העבודה ללא כל פגע. צריך תמיד לשאוף לשלמות אבל גם להבין שתמיד יהיו נקודות חולשה חדשות. במצב היום בישראל, יש לכולנו עוד הרבה מה לעשות".

דנוך התייחס לתאונות העבודה שבהן מוצאים את מותם עובדים רבים באתרי בנייה בישראל בשנים האחרונות: "אנחנו עושים הכל כדי שהעובד שמגיע בבוקר למקום העבודה, לפעמים כשהראש שלו טרוד בכלל בעניינים אחרים, יהיה מודע לכל הסיכונים שעומדים בפניו ויתנהל בהתאם". לדברי דנוך סולל בונה משקיעה משאבים רבים בחקירת תאונות במטרה למנוע אותן בעתיד. "אין ארגון שאין בו טעויות ותקלות גם אם הוא מקצועי מאוד וטכנולוגי מאוד כמו חיל האוויר הישראלי. אבל כמו בחיל האוויר, גם אצלנו בשיכון ובינוי סולל בונה, אנחנו מתחקרים כל דבר, לומדים מהמסקנות ופועלים הרבה מעבר לדרישות החוק לצמצום רמת הסיכונים למינימום".

"אף יזם לא ישב בכלא בגלל רשלנות ביצוע באתר בנייה שלו"

הפאנל, בהנחיית משנה לעורך נדל"ן ב"גלובס", הלית ינאי לויזון, נפתח בסרטון שהציג את שמותיהם של ההרוגים בתאונות באתרי בנייה בשנתיים החולפות. "העיצומים הכספיים היה אחד האמצעים המשמעותיים שנקט בהם השר בשנה האחרונה" אמרה עו"ד גדיר ניקולא, רכזת תחום עובדים ערבים בעמותת קו לעובד . "אבל זה כלי חדש יחסית שנכנס מה-1 בינואר, המפקחים שהוסיפו אינם מספיקים, ואפילו ספירת ההרוגים אינה מדויקת, כי מינהל הבטיחות המשרד העבודה והרווחה לא סופר תאונות עבודה כתוצאה מדריסה למשל, או תאונות מעבר לקו הירוק. בשנה שעברה עכבנו אחרי 256 תאונות שדווחו על ידי מד"א, כאשר פציעות קלות לא מדווחות כלל. כמעט בכל תאונה אנחנו מבקשים לדעת אילו פעולות פיקוח ננקטו בעקבות התאונה. מצאנו ש-165 תאונות שגרמו לפציעה בינונית לא קיבלו מענה ממינהל הבטיחות, כי כנראה במיהנל הבטיחות חושבים שפציעה בינונית אינה מספיק חמורה המצדיקה הקצאת משאבים. כל עוד לא חוקרים כל תאונה ולעובד אין כתובת להגיש תלונה למינהל הבטיחות אנחנו רחוקים מפיתרון".

עו"ד הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין, העבירה גם היא ביקורת על העדר פיקוח ואכיפה מצד הרשויות בכלולותן: "רק אחרי מאבק קשה יש החלטה להקים יחידה לחקירות תאונות במשטרת ישראל, כאשר עד היום הוגשו פחות מ-5% כתבי אישום נגד אחראיים לתאונות בנייה. גורם נוסף שלא עושה כלום זה משרד השיכון, שבתחומו יושב רשם הקבלנים, שיש בסמכותו לפעול נגד קבלנים במקרה של הונאת רוכשים, אי עמידה בחוק המכר, אך הוא אינו פועל במקרה שחברה קבלנית מתרשלת בשמירה על חיי הפועלים. גם שמשרד העבודה שולח מפקח ורואים תקלה בטיחותית, ושולח צו בטיחות, מי שצריך היה להפעיל סמכות בעניין היה רשם הקבלנים במשרד השיכון. במקרה שחברה מתרשלת שוב ושוב בבטיחות באתר בנייה ראוי היה שרשם הקבלנים היה מזמן אותה לשימוע ואם צריך גם שולל את רישיונה. אנחנו רוצים לראות שיפור, ב-2016 ספרנו 50 הרוגים באתרים ב-2017 ספרנו 35 הרוגים. זה אמנם פחות אבל זה עדיין קטסטרופלי. אנחנו צריכים לראות ירידה דרסטית מתמדת. במספר ההרוגים והפצועים של לפחות 30% ב-2018. אנחנו במצב לא טוב. כי רק בינואר פברואר 2018 היו 13 הרוגים באתרי בנייה".

דני מריאן , יו"ר איגוד המהנדסים, אמר: "קנסות סנקציות וענישה זה חשוב ואני מחזק את הממשלה שמחמירה את אותן. אבל יש סקטור שלם שלא יעשה הכל מפחד. אי אפשר לחנך ילד רק על ידי פחד. כמו שלא לקטוף פרחי בר זה עניין של חינוך ולא של ענישה. יש אמצעים לחנך קבלנים כתמריצים, כמו למשל בעלויות הביטוח. למה שקבלנים שמשקיעים בבטיחות, ואין אצלם תאונות עבודה לא יקבלו תגמול מהממשלה בדמות הנחה בביטוח? חברות מחו"ל שבאות לבנות פה, השאלה הראשונה ששואלות כשבוחרות קבלן מבצע היא כמה תאונות היו לקבלן? לא משנה אם זה פקיד ממשלתי, או יזם, או קבלן, או פועל, כל אחד צריך לדבר ולנשום בטיחות".

תגר הוסיפה כי "אחד העיוותים הגדולים הוא שליזם אין אחריות פלילית. אף יזם לא ישב בכלא בגלל רשלנות ביצוע באתר בנייה שלו. עם כל הכבוד לחברות שמשקיעות בבטיחות עד שאין שום כלום לא קורה ואם אין סנקציות או מחיר של מוניטין שלילי שום דבר לא יזוז. איפה החברות שמשקיעות כל כך בבטיחות היו באוקטובר נובמבר 2015 שנהרגו 21 אנשים באתרי בנייה?"

סגן נשיא התאחדות בוני הארץ, אשר גרין, התייחס לאחריות של המדינה במכרזים לביצוע פרויקטים גדולים שנעדרים התייחסות לנושא הבטיחות: "המציאות בישראל היא שמזמין העבודה הגדול ביותר של הפרויקטים הציבוריים הגדולים, מוסר עבדה לגורם הזול ביותר שחוסך בכל דבר. אנחנו בהתאחדות בוני הארץ מסבירים למשרד האוצר שיש פיתרון פשוט. תכניסו במכרזים ממשלתיים פרק בטיחות שיכלול סעיפים מותאמים לפרויקט, ושישלמו עבור סעיפי בטיחות שהמחירים בו קבועים ואין תחרות על הפרק הזה. סולל בונה יכולה אולי להשקיע בבטיחות, אבל יש קבלנים קטנים לא מסוגלים לאמץ תקן בטחות, ולכן הפיתרון הוא לשלם עבור בטיחות. ברגע שישלמו עבור זה, תהיה ירידה בתאונות עבודה".

בהקשר זה הבהירה ניקולא: "מאיתנו תצא דרישה לממשלה לתמחר את מרכיב הבטיחות בפרויקטים ציבוריים. והתניה למי מותר להשתתף בפרויקטים אלה. 20 הרוגים בשנתיים האחרונות היו באתרי בנייה של פרוקטים ציבוריים. מרשות ציבורית אנחנו מצפים ליותר. אם רשות ציבורית תשנה את ההתנהלות שלה זה ישפיע גם על חברות פרטיות".

אלונה בר און, יו"ר גלובס והבעלים של החברה היזמית "בית וגג", הוסיפה כי אחת הבעיות בנושא טמונות בעצות המשפטיות שמקבלים יזמים מיועצים משפטיים: "העצה שמקבל יזם מהיועץ המשפטי הוא להתרחק מאירוע של בטיחות ואיכות, על מנת להקטין חשיפה לאחריות. בעיה שנייה היא המרווחים הקטנים שיש לקבלני הביצוע בכל פרויקט ולכן הם עושים הכל בזול. הכיס של הקבלן הוא לא עמוק כמו שנוהגים לחשוב וראיה לכך היא כמות פשיטות הרגל של קבלנים. אין פה שאלה של רעים וטובים. אף אחד לא קם בבוקר ואומר אני רוצה שיהרגו פועלים במשמרת שלי. לכן יש מקום אולי יותר לשתף פעולה עם היזמים והקבלנים ופחות לנקוט בתוקפנות".

"הרגולציה משתרכת הרחק מאחורי המגזר הפרטי"

דנוך אמר גם כי "המצב בתחום הבטיחות בעבודות בנייה בישראל, הוא כזה שהרגולציה משתרכת הרחק מאחורי המגזר הפרטי. המדינה אמנם החליטה להגביר את האכיפה והקנסות, אך כולנו יודעים שכמו במלחמה בתאונות הדרכים לא מספיקה האכיפה והאפקטיביות שלה אינה מספיקה. כדי להקטין באופן חד את מספר התאונות בעבודה יש לשנות את התרבות הארגונית של ניהול השמירה על הבטיחות בחברות. צריך תקנים מחייבים. המצב כיום בישראל הוא שקומץ חברות כמונו מאמץ תקנים מתקדמים בתחום ניהול הבטיחות המקובלים מזמן במדינות המתקדמות בעולם, וזה מבלי שהחוק דורש זאת מהן, ומבלי שהדבר נותן לחברה יתרון מסחרי כלשהו מול מתחרותיה שבחרו שלא לעבור את התהליך המפרך של קבלת התקן.

קחו למשל את התקן לניהול בטיחות ובריאות בתעסוקה 18001 אשר אומץ בשיכון ובינוי סולל בונה החל משנת 2012 בבנייה, ובכבישים משנת 2013. מדובר בתקן המתקדם בעולם בתחום ניהול הבטיחות, כאשר בתחום הבנייה מדובר בהיערכות מורכבת לפני ובמהלך כל פרויקט ביצוע במסגרתו לוקחת החברה אחריות גם על קבלני המשנה שלה וכל העובדים המעורבים בפרויקט. התקן כולל בנוסף להכנת סקרי סיכונים, ביצוע פעולות מתקנות ומונעות, מבדקים פנימיים, תחקור ולמידה הנדרשים גם בחוק, גיבוש מדיניות בנושא בטיחות, ביצוע בדיקות, מדידה וניטור של ביצועי בטיחות והערכות תקופתיות של התאמה לדרישות רלוונטיות על פי החוק. אישור מכון התקנים למערכות ניהול הבטיחות לפי דרישות תקן זה ניתן רק לאחר תוצאות בדיקות ביחס לעמידת החבר בכל דרישות התקן הנערכות פעמיים בשנה על ידי מכון התקנים. בסולל בונה השקענו הרבה כסף ומאמצים כדי לקבל את ההסמכה, וכמונו גם חברות נוספות למרות שמדובר בתקן וולנטרי לחלוטין".

אהוד דנוך / צילום: שלומי יוסף

לדברי דנוך, מדינות בעולם דוגמת מדינות האיחוד האירופי וחברות המבקשות לגשת למכרז בסקטור הציבורי נדרשות לעמוד בדרישות שונות בתחום הבטיחות ובתקני ניהול בטיחות. "למרות זאת, כאן בישראל, המדינה לא דורשת עמידה בתקן הזה מחברות בנייה ותשתיות. המדינה שהיא מזמין העבודה הגדול ביותר בענפים אלה מוציאה מכרזים שאינם כוללים אפילו תנאי סף ספציפי אחד בכל הקשור בתחום השמירה על הבטיחות ובוודאי שאינה מתנה השתתפות במכרזים בעמידה בתקן בטיחות כלשהו".

לדברי דנוך, יישום התקן בישראל נותר לשיקול דעתם ולרצונם הטוב של מנהלי החברות הפרטיות. "לו הממשלה הייתה מזמינה עבודות לפי התקן הזה כסטנדרט נדרש בבטיחות בתנאי סף ובקריטריונים למתן עדיפות במכרזים, אני בטוח שהמצב היה משתנה. אם המדינה הייתה מייצרת תמריץ כלכלי להשקעת חברות בתחום הבטיחות, הדבר הזה יהיה מועיל בהרבה מכל יחידת אכיפה שתורחב וקנסות שיוגדלו. אכיפה היא דבר חשוב אבל לא מספיק. תקן לעומת זאת, תמיד יהיה מקצועי יותר מהחוק ויכלול בתוכו אלמנטים מובנים של תחקור, למידה והשתפרות תמידית שלא מתוך חשש מקנסות אלא מתוך הרצון והצורך לעמוד בתקן . אני מקווה שהתקנים יאומצו על ידי הממשלה כתנאי סף לביצוע פרויקטים של המדינה, אבל עד שזה יקרה אני קורא לכל יתר החברות בארץ לאמץ באופן וולנטרי את התקנים למען בטיחות העובדים שלנו".

עוד כתבות

ליאת קידר פייגין / צילום: אייל טואג

המהלך החדש של קימברלי קלארק בישראל

קימברלי קלארק משנה את מבנה פעילותה בישראל, Gett משיקה שירות מוניות עם בוסטר וקבוצת toMix פותחת מועדון הופעות חדש בתל אביב ● אירועים ומינויים

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

חוששים מעיכובים בנתב"ג? אלה היעדים "הבטוחים" ביותר

שתי תקלות בשבוע, 30 מתדלקים אמריקאים והפוגה במלחמה ששולחת את הישראלים לחופשה בחו"ל ● אוסף של אירועים גרם לסערה מושלמת בנתב"ג ועיכובי שיא בהמראות ● היעד שמוביל בטיסות המדייקות הוא אבו דאבי עם 25 דקות עיכוב בממוצע בלבד. ומי אחריו ברשימה?

מייקל ברי

משקיע העל מגדיל את ההימור שלו נגד מניות השבבים

לפי דיווחים בתקשורת בחו"ל, ברי כתב בבלוג ה-Substack שלו כי הגדיל את ההימור שלו נגד אנבידיה ונגד קרן הסל SOXX, אשר עוקבת אחר סקטור השבבים הרחב ● ברי מזהיר כבר תקופה מפני הערכות שווי מנופחות בקרב מניות השבבים וה-AI

יועז הנדל, יו''ר המילואימניקים. מסיבת עיתונאים, 07.07.26 / צילום: איל יצהר

מתי ישראל צפויה לאבד את "הרוב הציוני"?

יועז הנדל הזהיר שבעוד 22 שנה בלבד - ישראל עלולה לאבד את הרוב הציוני • גופי המחקר שעוסקים בכך מראים שזה כנראה לא עד כדי כך קרוב • המשרוקית של גלובס

עמית לנג, יוסי אלמלם, עופר ינאי / צילום: מקורות, דוד מוסקוביץ, נעם גלאי

תשתיות לוהטות: שלוש עסקאות רכישה נחתמו בבורסה ביום, והמניות מטפסות

חברת רימון רוכשת את השליטה באינטר תעשיות בפרמיה של 17% על מחיר השוק, ומכוונת לחוות השרתים ● אקרשטיין מתרחבת בתחום החיפויים באמצעות אקו קיר, ואילו נופר מגדילה את אחיזתה באלומיי ● יום סוער של מיזוגים ורכישות הקפיץ את מניות הענף בבורסה

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים הגדולים בראש, אבל מתחרה מפתיע מתברג גבוה

הציבור נהנה מהקמפיינים המשעשעים של הבנקים, אך נצרב מהמשכנתא והריבית על הפיקדונות ● האם רפורמות חדשות וכניסת מתחרים לתחום יצליחו להוביל למהפך? ● וגם: מאחורי ההצלחה המפתיעה של הקמפיין של בנק יהב ● מדד המותגים של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מניה אחת מושכת מטה: הירידות בת"א שוב החריפו לקראת הנעילה

שידור חוזר מאתמול: הירידות בתל אביב החרפו בסיום; ת"א 35 צנח ב-1.6% ● הלחץ בבורסה המקומית גבר עם פתיחת המסחר השלילית בוול סטריט ● מדד הקלינטק צלל ב-3.5% ומניות השבבים חטפו מכה קשה, בעוד הביומד בלט לחיוב ● אופקו הלת' זינקה בכ-33% לאחר הדו"חות, והדולר טיפס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים נפלו לשפל של מעל חודשיים

הנאסד"ק ירד בכ-0.2% ● אנבידיה מיקרון ו-AMD הובילו את הירידות בסקטור השבבים ● מחירי הנפט צנחו, נפט מסוג ברנט ירד מתחת לרף ה-90 דולר לחבית ● בורסת פרנקפורט קפצה בכ-1.3% ● הסוחרים נושאים עיניים לעבר שבוע עמוס בדיווחי רווחים של חברות הענק והחלטת ריבית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט, דאו ג'ונס עלה ב-1%, מניות השבבים שוב נפלו

אפל חצתה במהלך המסחר לזמן קצר את רף 5 טריליון הדולר בשווי שוק, השניה אי פעם ● עונת הדוחות: קוקה קולה מעלה את התחזית, בואינג הציגה שיפור מעודד בתזרים המזומנים ● ישראליות: אינוויז צנחה, סולאראדג' וטאואר ירדו ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת

המהדורה המרכזית של חדשות 12 / צילום: חדשות 12

בפעם השנייה בתוך חודש: דלתות בניין חדשות 12 נופצו - והונח מכתב איומים

המכתב הונח בכניסה: "בסוף מישהו ימות" • למרות התיעוד מהאירוע הקודם: לא נעצר עד כה חשוד • חדשות 12: "ממשלת ישראל ושר התקשורת צריכים לחדול מהשתלחויות מסיתות נגד התקשורת החופשית, שמובילות גם למעשים" • איזנקוט, גולן וליברמן פרסמו הודעות גינוי: ‏זו מתקפה על הדמוקרטיה

הוד השרון / צילום: Shutterstock

בשל ניגוד עניינים: אישור התוכנית לבניית 9,000 דירות בהוד השרון נדחה שוב

חוקר ההתנגדויות בתוכנית "נוף ירקון" הודיע על סיום תפקידו לאחר שהתברר כי הוא מצוי בקשרי עבודה עם אחת השמאיות שהגישו חוות דעת ● המהלך צפוי לעכב שוב את התוכנית להקמת 9,000 דירות חדשות, המקודמת זה כשלושה עשורים

אזור התחנה המיועדת של המטרו ברח' אחוזה ברעננה / צילום: אריק מירובסקי

רחוב אחוזה ברעננה יצמח פי 4, וזה רק הפרומו לעידן המטרו בגוש דן

בימים אלה מקודמת במהירות תוכנית ברחוב אחוזה ברעננה שתקפיץ את הצפיפות במאות אחוזים ● זו רק סנונית למה שצפוי בגוש דן: סביב המטרו מקודמות כ-100 תוכניות שיוסיפו 300 אלף דירות

הנדל''ן דחף את האשראי העסקי במשק לשיא של 16 שנה / צילום: Shutterstock

הנתון שהגיע לשיא של 16 שנה, ולמה זו לא בשורה חיובית

נתונים חדשים מצביעים על כך שהאשראי העסקי קפץ ב־15% בתוך שנה - הקצב הגבוה ביותר מאז 2010 - כשהמגמה בולטת במיוחד בקרב הבנקים ● הסיבה המרכזית היא ענף הנדל"ן, שסובל מההאטה חריפה במכירות ונדרש לסכומים גבוהים כדי להמשיך להתגלגל ● הבנקים מצדם מאותתים: אין מקום לדאגה

אילוסטרציה: shutterstock

הכנסת תצביע היום על חוק שיאפשר המשך השקעה בקרנות גידור בנאמנות

ענף הגידור בנאמנות, שיצא לדרך באפריל 2023 ומנהל כבר כ־6 מיליארד שקל, פועל כיום מתוקף הארכה שנייה ואחרונה של הוראת שעה, וללא חקיקה, בקרוב הייתה נשקפת סכנה להשקת קרנות חדשות ואולי גם לאלה הקיימות ● עם זאת, חוק כלכלי חשוב אחר נעדר מסדר יומה של הכנסת - החוק להקמת רשויות מטרופוליניות

פאנלים אגרו-וולטאי. ניסוי של דוראל בשת''פ אוניברסיטת בר אילן / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

הכנסת אישרה הטבה חדשה לפאנלים סולאריים. אלה המרוויחים

לאחר שהחקיקה נפלה עם פיזור הכנסת, המליאה אישרה מחדש פטור מהיטל השבחה למיזמי אגרו־וולטאי למשך שנה ● המהלך צפוי להסיר חסם מרכזי להקמת מתקנים סולאריים מעל קרקע חקלאית, ובין המרוויחים נמצאים קיבוצים ומושבים לצד חברות אנרגיה חדשה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

התנאי לפגישת נתניהו-טראמפ: "אל תגיע בידיים ריקות"

טראמפ: "נותן מעט זמן למו"מ עם איראן; אם זה לא יצליח, נחזור ללחימה עצימה" ● יורטו שני כטב"מים ששוגרו לעבר ישראל וזוהו בגבול ירדן ● נתניהו המריא לוושינגטון ● בעיתונות האיראנית חוגגים את הפסקת התקיפות - ולועגים לטראמפ: "ארה"ב נסוגה" ● בצה"ל מדגישים כי חוסר תיאום עם המתיישבים ביו"ש מסיט כוחות מסיכול טרור ● עדכונים שוטפים

עדכון תוכנה ברכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרמטר שרוכשי רכב כמעט לא בודקים ועשוי להשפיע על השווי שלו

כלי הרכב של ימינו הופכים דומים יותר ויותר לסמארטפונים, ותלויים בעדכוני תוכנה של היצרן כדי לשמור על תקינות, רלוונטיות וערך לאורך זמן ● אבל לא כל היצרנים מעניקים את אותה תמיכה, במיוחד לא לרכב שכבר עברו שנים מאז יצא מהמפעל ● מה כדאי לבדוק לפני שקונים?

נמל פוג'יירה / צילום: Reuters, Amr Alfiky

ויתרו על הורמוז: איחוד האמירויות בונה על נמל מחוץ למצר

לאיחוד האמירויות יש יתרון מהותי על פני מדינות המפרץ האחרות - נמל הנמצא מחוץ למפרץ הורמוז ● כעת האמרתים מתכננים להרחיב את תשתיות הנמל, בלי להזכיר את האיום האיראני

הדמיית פרויקט הרכבת הקלה ''נופית'' / הדמיה: Alstom

סגירה פיננסית של כ-10 מיליארד שקל: הרכבת הקלה בצפון עולה שלב

לאחר עיכוב של כשנה על רקע קשיי מימון שנבעו מהמלחמה, הושלמה הסגירה הפיננסית לפרויקט התחבורה הציבורית המרכזי של צפון הארץ, הרכבת הקלה "נופית" ● הקו, שאורכו 41 ק"מ, יחבר בין חיפה, נוף הגליל ונצרת, והוא צפוי לשרת כ־100 אלף נוסעים ביום

נתב''ג / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

בשל שיבושים בלוח הטיסות באירופה: צפי לעיכובים נקודתיים בנתב"ג

התקלה במערכת הבקרה האווירית יורוקונטרול תוקנה במהירות, אך ברשות שדות התעופה מזהירים כי בשל השיבושים שנוצרו כבר בתנועת המטוסים באירופה, צפויים בשעות הקרובות עיכובים נקודתיים בנתב"ג