גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היחסים המיוחדים באמת

נשיאי ארה"ב וצרפת הפכו לשושבינים של הברית הטראנס-אטלנטית

הנשיא טראמפ והנשיא מקרון / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ והנשיא מקרון / צילום: רויטרס

ובכן, הלך המקרון אצל הטראמפ.

הנשיא הצעיר ביותר של צרפת מאז ומעולם אינו יכול להיות שונה יותר מן הנשיא הקשיש ביותר של ארה"ב מאז ומעולם.

מקרון הוא ידען, מבריק, חריף, מלוטש; הוא חסיד של שיתוף פעולה רב-צדדי, וכל המרבה בגלובליות הרי זה משובח. טראמפ הוא איש המשתמט מתדרוכים ארוכים ומפורטים, וסומך על אינטואיציות לא-מלומדות ועל אינסטינקטים; הוא חושב שהעולם החיצון קשר קשר להוריד את אמריקה מנכסיה, וכל המרופף קשרים רב-צדדיים הרי זה משובח.

על היחסים שנשיא ארה"ב פיתח עם מנהיגים זרים, אפשר אולי להגיד שהם היו תוצאה של המבט הראשון. מעניין מה מוגבלת הייתה האבולוציה שלהם. קשרי טראמפ עם הנשים העומדות בראש הממשלות בגרמניה ובבריטניה לא הצליחו להתחמם. קשריו עם נשיא סין לא הצליחו להצטנן. קשריו עם מקרון עומדים בהחלט במבחן הזמן. אתמול, נשיא צרפת ורעייתו היו אורחיה של ארוחת הערב הרשמית הראשונה בבית הלבן מאז הושבע טראמפ, לפני 15 חודשים.

זה עניין כמעט לא טבעי, "פרדוקסלי" בלשונה של סילבי קאופמן, עורכת העמודים האדיטוריאליים של "לה מונד". ביקורו של מקרון עומד בסימן חיבה גלויה. בפגישתם הראשונה בבית הלבן, אתמול בבוקר, טראמפ אמר, "יש לנו יחסים מיוחדים מאוד" ומחה קשקשים מדש מקטורנו של מקרון. "אנחנו צריכים לעשות אותו מושלם. הוא מושלם".

הדעת נותנת שמקרון היה יכול להסתדר גם בלי הפגנת החיבה האבהית של נשיא ארה"ב, אבל מן החיבה הזו יוכלו להיוולד תוצאות מדיניות שיצדיקו אותה.

פריז ופיטסברג

מקרון מדבר על לבו של טראמפ שלא להסתלק מן ההסכם הגרעיני עם איראן ולא לצאת למלחמת סחר נגד אירופה. בשני העניינים האלה הוא מזהיר את טראמפ, כי ארה"ב תאבד את השפעתה על בעלות בריתה אם תנקוט צעדים חד-צדדיים.

מידת ההשפעה של טענות כאלה על טראמפ אינה ברורה. הוא נבחר לנשיא, כדי להרוס את הסטטוס-קוו, המקומי והעולמי. הוא נהג לבטל את הציפיות או את היומרות, שארה"ב תנהיג את העולם החופשי. מהלך מדיניות החוץ המשמעותי הראשון שלו היה ההודעה על פרישה מן ההסכמים על האקלים, שנחתמו בפריז.

בהכרזה זכורה היטב, הוא הודיע, "נבחרתי לייצג את פיטסברג, לא את פריז". פיטסברג היא עיר התעשייה הכבדה במדינת פנסילבניה, שארובותיה עזרו להרחיב את החור בשכבת האוזון. הסכמי סחר רב-צדדיים והגבלות אקולוגיות על פליטת פחמנים עלו לפיטסברג, ולערים רבות אחרות במערב התיכון האמריקאי, במקומות עבודה.

היש דרך חזרה מפיטסברג לפריז? הייתכן שהאיש אשר נבחר בזכות הצרת אופקיה של אמריקה יחזור וירחיב אותם? גם אם משהו מעין זה יתרחש, קשה להעלות על הדעת נסיגה כללית. התוצאה הסבירה ביותר היא ריקוד של אולי צעד אחד קדימה ושניים אחורה, או ההיפך. בימים האלה ממש אנחנו צופים בווריאציה על הריקוד הזה. אותו העניין עצמו - בלימה של איום גרעיני פוטנציאלי על היבשת האמריקאית ועל בעלות בריתה של ארה"ב - מתנגן בשתי פרטיטורות כמעט מנוגדות.

באותו היום עצמו, נשיא ארה"ב הפריח נשיקות לצפון קוריאה ואיומים לאיראן. די הרבה אנשים שפשפו את עיניהם למשמע הכרזה של הנשיא, שקים ג'ונג און, רודן צפון קוריאה, הוא "פתוח" ו"מכובד". זה האיש שהוציא את דודו להורג באמצעות תותח נ"מ, שהתנקש בחייו של אחיו הגולה באמצעות מגבת מורעלת; זה האיש שנופף במשך חודשים בטילים בליסטיים, שיגר אחדים לעומת יפן, ואיים להגיע אל כל יעד בשטח ארה"ב; זה האיש שטראמפ כינה "איש הרקטות הקטן", ואיים עליו ב"אש וזעם".

הנשיא מתכונן לקראת פסגתו עם קים, אולי כבר בחודש הבא, אבל סביר יותר ביוני. הוא מתפאר שכבר השיג כל כך הרבה מצפון קוריאה "אפילו בלי משא ומתן". הצפון קוריאנים הודיעו בסוף השבוע שעבר שיפסיקו את ניסוייהם הגרעיניים ויסגרו את אתר הניסויים שלהם. האין הוא מבחין בחוסר הסימטריה? הלוא האיראנים מעולם לא עשו ניסויים גרעיניים, והסתלקו לחלוטין מתהליך פיתוח והעשרה שאפילו לא הסתיים. הם פתחו את מתקניהם לבדיקות קפדניות של משקיפים בינלאומיים, ועדיין לא נשמעה אף תלונה קונקרטית אחת נגדם.

נוסחת ההרחבה

ב-12 במאי יצטרך טראמפ להחליט אם לדווח לקונגרס שאיראן עומדת בתנאי ההסכם. גם אם איראן עומדת בתנאים, בעיני טראמפ עצם ההסכם, שחתם הנשיא אובמה, היה "לא שפוי".

איראן הזהירה השבוע, כי אם יתמוטט ההסכם היא תחזור ותעשיר אוראניום. יו"ר ועדת האנרגיה האטומית שלה הרחיק לכת אפילו יותר: היא תשקול הסתלקות מלאה מן ההסכם למניעת הפצתו של נשק גרעיני. לא ברור כלל מה מקווים האיראנים להשיג באמצעות איומים כאלה חוץ מאשר איומי נגד. טראמפ אמנם הגיב ברמז של איום. "אם הם יחדשו את תוכניתם הגרעינית, יהיו להם בעיות גדולות ממה שהיו להם בעבר".

ההערכה בוושינגטון אתמול הייתה שטראמפ ייענה לנוסחה הרחבה של מקרון: איש לא ייגע לרעה בהסכם הקיים, אבל יתחיל מאמץ אינטנסיבי להגדיל את נפחו. הוא ייחשב ל"אחד מארבעת היסודות" של הבנה גדולת ממדים עם איראן. היא תכלול הארכה של ההגבלות הגרעיניות מעבר ל-2025, הגבלות על פיתוח טילים בליסטיים והפסקת ההרפתקאות האיראניות במזה"ת.

ספק אם הסכמה טראנס-אטלנטית לבלימת איראן תיתקל בהתלהבות במוסקבה ובבייג*ין, השושבינות האחרות של ההסכם, קל וחומר בטהרן עצמה. אבל היא תוכל לאושש את השותפות האמריקאית-אירופית, תעמיד אותה בקונטקסט אסטרטגי, ותסלול את הדרך להבנות נוספות, בייחוד בענייני מסחר ואולי גם בטיפול משותף באיום הרוסי באירופה.

גלגול נשמות דיפלומטי

אין זה מן הנמנע שאנחנו חוזים בגלגול נשמות דיפלומטי מעניין. היחסים בין ארה"ב למערב אירופה בחצי המאה האחרונה נטו להתנקז דרך ערוצי בריטניה וגרמניה. אפשר שהצטננות היחסים, וחולשתן הפנימית הניכרת של שתי הממשלות האלה, הופכת את צרפת לשותפתה העיקרית של ארה"ב במערב.

יחסים מיוחדים בין ארה"ב לצרפת לא היו קיימים זה מאה שנה לפחות. בין הזיכרונות הנעימים היו גם הרבה לא נעימים, כולל התפרצויות תקופתיות של חיכוכים ושל איבה גלויה.

בפגישתם הנשיא הקשיש והשמן והנשיא הצעיר והצנום התנשקו, ואפילו החזיקו ידיים; ובסעודה החגיגית בבית הלבן לכבוד מקרון הרים טראמפ גביע יין, ואמר, "מי ייתן וידידותנו תעמיק אפילו יותר, קרבתנו תתחזק אפילו יותר, וחירותנו המקודשת לא תמות לעולם".

אכן, היה אפשר לשמוע שם את מלאכי השרת פורטים על נבליהם. לא, באמת.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם