גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויזל: "30% מהתשלום לקניונים יוצא על סידורי אבטחה"

כך אמר הבעלים והמנכ"ל של רשת פוקס בפאנל "איך שורדים בתוך הצפה של שטחי מסחר" בוועידת הנדל"ן של "גלובס" ● איתן בר-זאב: "אי-אפשר להגיד שבישראל יש עודפי שטחי מסחר"

הראל ויזל / צילום: שלומי יוסף
הראל ויזל / צילום: שלומי יוסף

"צריך לתת לכולם להתחרות בתנאים שווים. אם החליטו לתת פטור לקונים באינטרנט לפני 5 שנים, צריך לתת לכל אחד במדינה לקנות בפטור", כך אמר הראל ויזל, הבעלים והמנכ"ל של רשת פוקס, בפאנל "נדל"ן ומסחר: איך שורדים בתוך הצפה של שטחי מסחר" בוועידת הנדל"ן של "גלובס".

ויזל התייחס לסוגיית הפטור לקונים אונליין בקניות של עד 75 דולר, שמטרידה מאוד את התעשייה ואף הגיעה השבוע לבג"ץ בעתירה. "גם למישהי מדימונה או מקריות, שאין לה אייפון, גם לה מגיע לקנות בגדים עם פטור, 75 דולר פטור לכולם". 

בפאנל, בהנחיית כתבת השיווק והקמעונאות ב"גלובס" שני מוזס, השתתפו גם איתן בר-זאב, מנכ"ל ודירקטור ביג; ורני צים, בעל השליטה בקבוצת צים סנטרס. 

"הפטור בוטל באירופה, והוא מבוטל בכל מדינות העולם הנורמליות", המשיך ויזל. "זה מאוד קשה לשנות פטור כזה כי זה דבר שהוא פופוליסטי. האם אנחנו כאזרחי המדינה חושבים שאם נותנים פטור ממשהו למע"מ, צריכים לתת את זה על ז'קט של גוצ'י או נעלי נייקי או פטור לחיילים משוחררים מאוניברסטיאות או בקניית דירה או לניצולי שואה או לילדים לקנות ילקוטים. מה קרה לנו? אם במשרד האוצר יש עודף הכנסות, והוא רוצה לחלק מיליארד שקל כדי להקל על יוקר המחיה? שייתן את זה למסכנים, שיגיד 'יש 2 מיליארד שקל, נעשה סקר מי הכי מסכנים שצריכים את הכסף הזה וניתן להם'. האם אני, הראל ויזל, צריך לממן באופקים את היציאה של תושבים שביעיסטים שמיניסטים לעשות את שביל ישראל לפני הגיוס? אני מממן, כי אין כסף למדינה. האם אני צריך לשים 24 מיליון שקל על אתיופים בלוד, כי אין כסף למדינה? אני משלם ומממן מורים כדי להכניס אותם לחיים? איפה התבלבלנו. זה צעד שיקומם את החבר'ה הצעירים, שכרגע עושים חשבון. אני הייתי בדואר ישראל ואני אומר שכבר חבילות של 300 דולר מתחלקות ולא משלמות. השתגענו לראות את המדינה אהבלה ועובדים פה על כולם. למה לתת לילד בצפון תל-אביב להזמין גוצ'י?".

רני צים, איתן בר זאב והראל ויזל /צילום: שלומי יוסף

"המסחר היום בישראל כולל האינטרנט והשמים הפתוחים כל השוק הוא 19 מיליארד שקל", אמר ויזל. "מתוך זה, 2.8 אינטרנט - אופנה והנעלה- ומעל 1.3 זה השמים הפתוחים. נשאר קצת יותר מ-14 מיליארד בשוק המקומי. עשינו מחקר יפה שאומר שבעוד ארבע השנים השוק גדל : 14 מיליארד יישאר בשוק המקומי, אבל האינטרנט יגדל ל-5 וזה רק סביר, הוא יהיה 25% מהשוק. השמים הפתוחים יגיע ל-1.8. זה הכיוון. רק עכשיו אנשים מתחילים להבין שלא חשוב גובה שכר דירה, מה שחשוב זה דמי הניהול מהמחזור והעומס. יש 15 קניונים במדינה שעומס שכר הדירה ודמי הניהול הוא לא שפוי והוא ירד. 20 קניונים העומס הוא נמוך והם יכולים לעלות. יש דבר אחד שלי אין אומץ לעשות. אם בודקים את דמי הניהול במדינה לעומת כל המקומות בחו"ל יגלו שהם מופרעים. ולא בגלל חזירות של הקניונים. לקניונים יש הוצאות ביטחון בגלל החוק שמחייב מאבטח בכל דלת זה בערך 30-40% מדמי הניהול. בעולם לא צריך את זה, במדינת ישראל כן. עם כל הכבוד מאיפה זה נולד? זה נולד מלפני הרבה שנים שהייתה את תופעת המתאבדים בקניונים. מישהו צריך לבוא ולהגיד בוא נהיה כמו שאר העולם ונוריד את זה. אם חלילה יהיה שינוי או חשש נכניס את זה מיד. לא יכול להיות שזה מועמס על הצרכן מאות מיליוני שקלים בשנה".

איתן בר-זאב, מנכ"ל ביג, התייחס לכך שבארה"ב נסגרים לא מעט שטחי מסחר וענה לשאלה האם אנחנו בדרך לשם גם. "אנחנו דומים לארה"ב, יותר מאשר לסרביה למשל, למרות שגם שם יגיעו לקניות באינטרנט. בארה"ב יש לא מעט וקטורים שמשפיעים על החיים שם. האינטרנט הוא מרכיב רציני ומהווה היום קרוב ל-10% מסך כל ההוצאה על סחורות מהסוג שאנחנו מוכרים במרכזי הקניות. זה יגדל, אבל גם בזה יש תקרת זכוכית. יש את עניין חוויית הלקוח, ואנשים לא ישבו כל החיים ויקנו מול מסך. קיבלנו החלטה בארה"ב לשמר את אותם מרכזים ולהתחרות באמצעות חווית לקוח. בישראל אי-אפשר להגיד שבישראל יש עודפי שטחי מסחר.  זו סוג של אמירה שהיא לא כלכלית. עודפי שטחי מסחר קיימים אם סך כל הביקושים היו כאלה שלא יכלו למלא את המקומות האלה".

"בכל שוק חופשי יש שיווי משקל. היום במקומות מסוימים יש פדיונות שמיצרים בתוך קניונים שלא מספיקים לתמוך בשכר דירה, ויש מקומות הפוכים שבהם אפילו אפשר לעלות שכר הדירה ביחס לפדיונות של הסוחרים. מצד שני, אם ניקח את מדדי שכר הדירה בישראל לעומת ארה"ב יש שוני מהותי בין המספרים. בארה"ב המספרים נמוכים גם בשכר הדירה למ"ר וגם הפדיונות. בסופו של יום שמגיע מרכיב חיצוני כמו האינטנרט הוא משפיע על הפדיונות. זה יגיע גם לפה. נצטרך להתמודד עם שכר דירה שיצטרך להיות תואם ליכולת של הסוחר לפדות ואני אצטרך לשכנע את הצרכן במקביל לצאת מהבית ומהמסך שלו ולבלות אצלי, לאכול וגם לקנות".

רני צים, בעל השליטה בקבוצת צים סנטרס, אמר כי "יש מסחר שעדיין חסר בישראל. אשדוד ובאר שבע לא דומות לקריית אונו או רמת גן. אפשר להסתכל על זה ברמה הכללית, יש מקומות למסחר ולמסחר טוב. האינטרנט לבד, כלומר אונליין לבד, לא יכול להספיק, גם בארה"ב הבינו את זה. אופיס דיפו למשל הבינה את זה. השוק משתנה כמו הרבה שווקים, כמו שוק הרכב. יצטרכו להיות התאמות והרבה דגש על חוויה. אדם הוא חיה חברתית זה לא רק אינטרנט ומחירים. הפדיונות החלשים באו לידי ביטוי גם בטיסות לחו"ל. ישראלי שנמצא בחול מיד שולח את היד לארנק ומתחיל לקנות, גם באילת זה אותו דבר. ישראלי מחוץ לבית אוהב לקנות כשמורידים את מחיר הטיסות זו ההשפעה. אנחנו בעד לואו קוסט ויש פה צד שגם מביא תיירים שיתרמו לפיתוח כלכלי למדינה".

בר-זאב המשיך ואמר כי "בתפיסת העולם שלנו שגם בקניונים סגורים וגם במרכזים הפותחים מתייחסים לעומס בקרב סוחר-סוחר ולא כמדד. אם העומס הממוצע הוא 6%, זה לא אומר על סוחר האופנה, כשאני רואה שהוא עובר את ה-10% אני מתייחס ובודק מדוע זה קורה. אולי מבחינת התנהלות של רשתות, ראינו כאלה שלא היה להן זכות קיום וראינו מה קרה להן, אבל יש כאלה שיש להן זכות קיום, וצריך לעזור להן בימים קשים. אני יכול להוריד שכר דירה בבית שמש ביוזמתי, למשל, והורדנו 25% משכר הדירה. הוניגמן נמצאה בקשיים מזה זמן וגם יפו תל-אביב. קיימת תופעה בעיקר בשנתיים האחרונות שבמקום להוריד שכר דירה, נותנים לסוחרים כסף. יש שיטה שאומרים לסוחר להאריך אופציה וניתן לך במקום זה כסף מזומן. זו תופעה שטובה לשני הצדדים. כשעושות את זה חברות שמשערכות לפי שכר דירה מפוברק, זו בעיה. הרגולטור צריך לעשות את העבודה שלו. יגיע רגע שמבחינת בעלי קניונים לתת כסף בשביל לשמור על שכר דירה זה יהיה לא רלוונטי".

צים אמר כי "לפני חודשיים עשינו רואד שואו בבורסה ובאותו שבוע קרסה יפו תל-אביב ולאחר מכן הוניגמן ואני מסביר שהשוק לא מתרסק הכול עניין של ניהול. היה טיימינג כזה. הוניגמן שנים מתמודדת עם קושי. מסתכלים כל חודש נקודתית על הסוחרים שלנו. הם עולים או יורדים בפדיון, אם סוחר יורד ולא מרוויח, האינטרס הוא הדדי להוציא אותו. השקעות בשכר דירה זו נדנדה. גם לגבי השקעות לא נותנים לכולם, נותנים לשחקנים מובילים ולרשתות צומחות. יפו תל-אביב היו אצלנו בכמה מקומות, ראינו ירידה עקבית והוצאנו משני סניפים. היום זה בכונס נכסים, שמשלם שכר דירה. בסוף אנחנו מנהלים עסק של פדיונות וכשיש פדיונות כולם שמחים וכשאין הבעיה היא משותפת. יש ניהול בתוך עסק ויש דינימיקה".

איתן: "אם נבדוק באחוזים את הקריסות, ביחס למה שקורה בארה"ב למשל, שום עיתון לא היה צריך לכתוב שום דבר על הדבר הזה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי