גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עידן שפע כוח העבודה: האם כבר נערכים למציאות חדשה?

55 מיליון עובדים חסרים כדי לשמור על קצב הצמיחה, וארגונים מתחילים להחזיר לשוק את הפורשים

עולם העבודה של המחר / צילום: שאטרסטוק
עולם העבודה של המחר / צילום: שאטרסטוק

עולם העסקים לוקח את שפע כוח העבודה שעומד לרשותו כדבר מובן מאליו, אבל אוכלוסיית העובדים מזדקנת, והשפע שהזין את הצמיחה מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת צפוי להסתיים. גם פרישה מאוחרת מחיי העבודה לא תאזן כנראה את ההשפעה השלילית של הזדקנות האוכלוסייה, אלא אם כן נעשה משהו בנידון.

מאז אמצע המאה הקודמת, כשליש מהצמיחה ב-OECD וחצי מהצמיחה בארה"ב נבעו מגידול בכוח העבודה הזמין. שלושה כוחות הניעו את הצמיחה הזאת: הנשים שנכנסו לעולם העבודה; סין והודו שנפתחו לכלכלה הגלובלית והוסיפו לה כ-1.3 מיליארד עובדים חדשים פלוס מסחר צומח; והכוח המשמעותי מכולם, דור הבייבי בום, שנולד אחרי מלחמת העולם השנייה. כשבני הדור הזה נכנסו לשוק העבודה, בשנות ה-70, הכפילו מדינות מפותחות את צמיחתן באחוזים שנתיים.

למרות שנות עבודה רבות יותר

דוח של חברת הייעוץ Bain מצביע על כך שבשנים הקרובות יעזוב את שוקי העבודה אותו מספר עובדים שהניע את הצמיחה. אמנם הארכת שנות החיים הבריאים מאיטה את התהליך הזה במעט, אבל מצד אחר, בני ה-20 מצטרפים לשוק העבודה מאוחר יותר. בעולם שבו ההשכלה והדיור מתייקרים, הם לומדים יותר שנים ודוחים את העצמאות הכלכלית שלהם.

בעשורים הקרובים נוכל לראות במדינות OECD, לראשונה בהיסטוריה, שאוכלוסיית בני ה-65 פלוס צומחת יותר מהר מהאוכלוסיות העובדות. בארה"ב צמיחת שוק העבודה תאט לכחצי אחוז בשנה ובאירופה היא צפויה להיות שלילית. חסרים 55 מיליון עובדים כדי לשמר את קצב הצמיחה הקיים.

לכאורה מחסור בעובדים צפוי להעלות את ערכם, לפחות בטווח הקצר: ארגונים יגבירו את מאמציהם לגייס ולשמור על עובדים טובים באמצעות שיפור תנאי ההעסקה, תרבות העבודה ואפילו תחושת הייעוד. ייתכן שנראה גם הקלות בהגירה, מתן תמריצים לעבודת נשים ושאר אוכלוסיות שאינן משתתפות כיום בשוק העבודה. אבל יש במצב הזה גם סיכון לעובדים. כי אם יש פחות עובדים, וכלכלות צריכות לדאוג לפריון, רוב האוכלוסייה העובדת, זו בעלת היכולות הממוצעות או הנמוכות, עשויה להיות מוחלפת בטכנולוגיות שיגבירו את הפריון ויתגברו על המחסור בידיים עובדות.

כדי להתמודד עם המצב הזה, תצטרך להשתנות המדיניות הציבורית ביחס לעבודה אחרי שנות הפרישה. כבר היום רואים תיקון אוטומטי כמעט כלפי מעלה של גיל הפנסיה, דבר המעביר, באופן חד-צדדי, את הבעיה אל העובדים: הם צריכים לתמוך בעצמם כלכלית לאורך שנים רבות יותר ומבינים שאין ברירה אלא להמשיך לעבוד. דוח של המרכז לכלכלה ולעסקים באנגליה מגלה שיותר ויותר מבני ה-50 פלוס הופכים להיות עצמאים. המגמה הזאת מחזקת את אחת ההמלצות החוזרות של ה-OECD, ולפיה יש לתכנן מערכות הכשרה שעוזרות לאנשים כבר באמצע הקריירה לוודא שהיכולות שלהם מעודכנות ומותאמות לעבודה במשך שנים רבות נוספות.

באנגליה, לדוגמה, הממשלה שמה לה למטרה להגדיל את מספר העובדים בני ה-50-69 ב-12% עד 2022 אצל כל המעסיקים. הסיבה לכך היא המחסור בעובדים, אבל לא רק. ארגון "עסקים בקהילה" שאחראי ליישום האסטרטגיה הזאת טוען כי מאחר שמחצית מהאוכלוסייה מעל גיל 50, רק אם יהיו בארגון עובדים בגילים האלה הוא יידע לפעול מול קהל הלקוחות שלו. ויש גם אמירה פשוטה יותר, שלעובדים עם 20 ומשהו שנות ותק יש ניסיון ויכולות רלוונטיים, רצון ויכולת לתרום מהידע והניסיון, וכן, הם גם נאמנים יותר, נעדרים פחות ועוזבים פחות.

בנק ברקליס כבר הרים את הכפפה, עם תוכניות התמחות לגילים מבוגרים וגיבוש תוכנית בשם Welcome Back לנשים שעזבו את שוק העבודה כדי לגדל ילדים ורוצות לחזור. מחקר שנעשה באוניברסיטת מנצ'סטר גילה שכרבע מהאנשים שהגדירו את עצמם "פורשים" חזרו לשוק העבודה בתוך כעשור. כך נולד המושג "Unretire".

בארה"ב, גילו את היתרון של האוכלוסייה הזאת דווקא בהקשר של גיוסים קצרי טווח, למשל בענף הקמעונות בתקופת החגים, אז נדרשות ידיים עובדות רבות יותר. המהלך הזה מספק עבודה זמנית למי שרוצה לחזור לתקופות קצרות, מה שמכונה Boomerangers.

בניו יורק מחלקים לארגונים פרס Age Smart, שנועד לעודד ולהפיץ שיטות עבודה המקדמות העסקת מבוגרים. בין הזוכים של 2018 היו חברת חשמל שמשרטטת מסלולי התפתחות לאנשים שעוזבים את השטח לעבודה משרדית, וחברת שירותי בריאות שנותנת שירותים בשכונות קשות ומקפידה לגייס שם עובדים, לצוות להם מנטור וללוות אותם באמצעות הכשרות, לימודים ומסלולי קריירה. גם הם מגייסים עובדים שכבר פרשו.

דרושים גזרים מהמדינה

ומה בישראל? סמנכ"ל מעסיקים בשירות התעסוקה, נירה צימלס, סיפרה לי סיפור יפה על האופן שבו השוק למד את הערך של העובדים הוותיקים. בתעשיית ההייטק המקומית הרי רואים את שני הקצוות, מצד אחד יש מחסור בעובדים עם יכולות מתאימות, ומצד אחר שומעים על עובדים מבוגרים שנפלטים מהתעשייה.

לדברי צימלס, בשנים האחרונות למדו חלק מהמעסיקים שאדם בן 50 שכבר תכנת בעבר ולמד עכשיו שפה חדשה ייכנס מהר יותר וטוב יותר לעבודה מאשר עובד צעיר שיצא עכשיו מבית ספר לתכנות ולא עבד מעולם עם אותה שפה.

אני מודה, לא מצאתי שום תוכנית עם בשורה ברמה הארגונית. ברור שה-business case קיים ולכן נצטרך לייצר תכניות כאלה הן ברמה הלאומית והן ברמה הארגונית. אם לא משום שזה הדבר הנכון לעשות מבחינה חברתית ואנושית, אז משום שלא תהיה ברירה. אין מספיק עובדים ואי אפשר לא להשתמש במי שיש, ודאי אם יש לו ניסיון, יכולת ורצון.

ברמה המשקית, אפשר לעזור לתהליך הזה לקרות - לא רק במקלות, גם בגזרים, וכך לא להפיל את כל האחריות על העובדים.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ● צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?