גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפיפ"א יש דילמה בשווי של 25 מיליארד דולר

מספר גופים מסחריים מאיחוד האמירויות, יפן, ערב הסעודית וארה"ב הגישו לפיפ"א הצעה מטלטלת - הקמת "מונדיאל קבוצות" שירוץ אחת ל-4 שנים ● הסכום עבור 3 טורנירים בלבד שווה להכנסות של פיפ"א ב-25 השנים האחרונות ● אז איפה הדילמה?

באיירן מינכן מול ריאל מדריד / צילום: Michaela Rehle - רויטרס
באיירן מינכן מול ריאל מדריד / צילום: Michaela Rehle - רויטרס

חודשיים לפני המונדיאל ברוסיה עסוקים בפיפ"א במשהו אחר לחלוטין: הצעה מטלטלת שהונחה בימים האחרונים על השולחן. מספר גופים מסחריים שחברו יחדיו הבטיחו להתאחדות הכדורגל העולמית סכום דמיוני של 25 מיליארד דולר בתמורה להקמת "מונדיאל קבוצות" שבו ישתתפו 24 קבוצות כדורגל מרחבי העולם.

מאחורי ההצעה עומדים גופים פיננסיים מארה"ב, יפן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות - אחד מהם, כך מפרסם "ניו-יורק טיימס", הוא תאגיד הענק היפני סופטבנק שמסתער לאחרונה עם מאות מיליארדי דולרים על תעשיית ההיי-טק העולמית. ההצעה הונחה בסגנון מאפיוזי משהו: לפיפ"א ניתנו 60 ימים בלבד, עד חודש מאי, לקבל החלטה. אחר-כך ההצעה מתנדפת ונעלמת.

מבחינת פיפ"א וחברי הוועד המנהל אין לכאורה דילמה. הארגון לא יכול לסרב לסכום ששקול להכנסה המצטברת של פיפ"א ב-25 השנים האחרונות שלה - תקופת זמן שבה נערכו 7 מונדיאלים. כל מה שמבקשים מפיפ"א עבור הכסף זה לקיים 3 מונדיאלים שבהם יקחו חלק הקבוצות הטובות בעולם, אחת ל-4 שנים, שירוצו על פני 12 שנים בסך הכל. במלים אחרות, 3 חודשים מרוכזים של כדורגל על פני 12 שנים.

נכון להיום קיים טורניר קבוצות עולמי, גביע העולם לקבוצות שבו נוטות חלק 7 קבוצות, אבל הוא רחוק מלהיות מעניין וגם הכסף שמצליחה פיפ"א להוציא ממנו הוא קטן - מהטורניר האחרון שהתקיים באיחוד האמירויות הכניסה פיפ"א 37 מיליון דולר.

מבחינת פיפ"א מדובר בכסף שאמור לעבור בחלקו ל-24 הקבוצות המשתתפות, אבל בעיקר לאפשר לה להעשיר באופן משמעותי את 211 התאחדויות הכדורגל העולמיות שתחתיה.

אז מה הבעיה בכלל?

שתי בעיות בכל זאת עומדות מול פיפ"א. הראשונה היא אתית, האם הגענו למצב שבו גוף מסחרי יכול לשים על השולחן צ'ק שיקבע סדרי עולם חדשים בכדורגל, בכדורסל או בכל מקום אחר? ברור שכן. זה מתקיים מתחת לפני השטח כבר שנים. אנחנו רואים את זה בעיקר באמצעות הכספים שנכנסים מזכויות שידור, כאשר לזכיינים יש זכות להפעיל וטו ולקבוע איך הם רוצים שתיראה ההצגה. רק לאחרונה הכניס הוועד האולימפי הבינלאומי במקביל להסכמי הטלוויזיה האדירים שחתם עם NBC שינויים שקבעו עוד ענפי ספורט שיכללו בתוכנית האולימפית החל ממשחקי טוקיו 2020. ענפים שלא מעניינים, לא מביאים כסף ולא אטרקטיביים - נעלמים ומודחים. מי שמשלם כסף זוכה לקבוע איך תיראה ההצגה. אפילו בישראל נערך במשך למעלה מ-3 עשורים מפעל, גביע הטוטו, שכל תכליתו והרעיון להקמתו היו לאפשר לקבוצות לקבל עוד כסף ובתמורה לקדם את מפעל הימורי הספורט של המדינה.

כך שנשארנו במקרה של פיפ"א עם בעיה אחת עקרונית: אופ"א. התאחדות הכדורגל האירופית כבר מחזיקה במותג המצליח ביותר לקבוצות - ליגת האלופות - ואין לה שום רצון במהלך שיעמיד טורניר ליגת אלופות עולמי מתחרה. גם ההצעה של פיפ"א שמוכנה לתת 12 מקומות מתוך 24 ליבשת אירופה לא תהיה מקובלתעל אופ"א. מה הם כוחות הווטו שיכולה אופ"א להפעיל כנגד פיפ"א? למשל, דרישה שלא לשלוח את הקבוצות הגדולות והאטרקטיביות לטורניר, עם איום שכל אחת שתיקח חלק בו לא תוכל לשחק בליגת האלופות האירופית של אופ"א.

פיפ"א מחזיקה ברוב גורף לקיום הטורניר בכל שאר ההתאחדויות היבשתיות - בצפון ומרכז אמריקה, אוקיאניה, אפריקה, דרום אמריקה, אסיה. בקונפדרציות הללו לא הצליחו להרים טורניר גדול משמעותי מעולם ובמקרה הטוב משיגים סכומים נמוכים יחסית במפעלים היבשתיים. המפעל הפוטנציאלי החדש של פיפ"א הוא הזדמנות אדירה להכניס מועדונים מחוץ לאירופה למשפחה של הכסף הגדול.

מבחינה פוליטית לנשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו ההצעה מגיעה בתזמון טוב. הוא כבר הכריז כי הכסף ישרת את 211 התאחדויות הכדורגל המסונפות, שהן במקרה גם אותן התאחדויות שאמורות לקבוע בבחירות בשנה הבאה האם יזכה לקדנציה נוספת בתפקיד. ומעבר לזה, כמי שהצהיר עם כניסתו לתפקיד כי ידאג למלא את קופתה של פיפ"א וההתאחדויות בכסף - איך הוא יכול לסרב לסכום שמעולם לא שולם בספורט העולמי עבור כל-כך מעט פעילות?

רוצים עוד טורניר: ומה עם העייפות של השחקנים?

מה הסיבה שפיפ"א נוגעת פתאום בטורניר קבוצות, הרי כל עניינה הוא כדורגל נבחרות? מאז הקיום של ליגת האלופות המעמד של פיפ"א מול הכדורגל האירופי הולך ופוחת. המונדיאל כבר אינו עוצמתי וקסום כבעבר. הרמה בליגת האלופות גבוהה בהרבה, וגם הכסף שנכנס מליגת האלופות הולך ומאפיל על המונדיאל.

במקביל, אופ"א ממשיכה לקדם רעיונות מקבילים למונדיאל בתוך היבשת, ומבחינה כספית ורעיונית היא הולכת ומבודדת את עצמה משאר היבשות. למשל, היא כבר לא מסתפקת בטורניר היורו, והחל מספטמבר 2018 תחל להפעיל את ה-UEFA Nations League, מעין טורניר נבחרות אירופי נוסף שיאפשר לקבוצות לעלות ממנו לטורניר היורו.

במסגרת ההתבודדות הזו הקבוצות ביבשת אירופה, אם באמצעות אופ"א ואם באמצעות ארגון התאחדות המועדונים האירופיים (ECA), מעמידות בפני פיפ"א לא מעט מכשולים ואמצעי סחיטה: אם באמצעות דרישה להגדיל את כספי הפיצוי שפיפ"א משלמת לקבוצות שמשחרות שחקנים למונדיאל (קרן שתעמוד בשני המונדיאל הקרובים על 209 מיליון דולר), ואם בקשים שהערימה להעברת מונדיאל 2022 בקטאר לחורף בשל תנאי מזג האוויר הקיצוניים בקיץ.

בפיפ"א ינגנו כמובן על כך שמדובר בטורניר שמתקיים רק אחת ל-4 שנים. אבל גם זה לא פשוט: גם ככה לשחקנים אין מנוחה, חלקם מתקרבים ל-70 משחקים בעונה, ולדחוף עוד טורניר ועוד משחקים ללוח השנה נראה לא הגיוני ויסכן אותם מבחינה בריאותית.

אם אינפנטינו יודיע בכנס של פיפ"א, ימים לפני המונדיאל ברוסיה, כי הוא דוחה הצעה של 25 מיליארד דולר - הוא יאבד לא רק את הכסף. אלא גם יעביר באופן מעשי את הכוח בכדורגל לידיה של אופ"א.

כשמתחילות המחלוקות על כסף ושליטה: כך פוצל ענף הכדורסל

דוגמה ליחסי כוח עכורים שפיצלו ענף ספורט שלם היא הכדורסל. שם מתקיים סכסוך ארוך שנים בין פיב"א (העולמית) לבין היורוליג שמנהלת את מפעל הקבוצות האירופי הבכיר. היורוליג עם החלטה לקיים טורניר קבוצות חיצוני משל עצמו, מגובה בגוף מסחרי אחד גדול, חברת טלפוניקה, הוביל להיפרדות כמעט מוחלטת מארגון הגג העולמי - הקים לעצמו ליגת כדורסל נפרדת וסגורה באירופה, קבע מי הן הקבוצות המשתתפות בו ונהנה בלעדית מהסכמים מסחריים ומהכסף שנכנס מהטורניר.

המהלך הזה הוביל בעונת 2000/01 למצב אבסורדי שבו התקיימו שני טורנירים מקבילים באירופה, ובו הוכרזו באותה שנה שתי אלופות אירופה שונות - מכבי ת"א שזכתה באליפות אירופה של פיב"א, וקינדר בולוניה שזכתה באליפות אירופה של יול"ב. בהמשך הצליחה היורוליג להציע לקבוצות תשתית טובה יותר והן נטשו אחת אחרי השנייה את המפעלים של פיב"א לטובת הארגון המתחרה, בכללן גם מכבי ת"א.

גם כאן המלחמה של פיב"א להחזיר את ההגמוניה, השליטה והכסף בענף הייתה באמצעות ניסיון להקים טורניר קבוצות משל עצמה. היא גיבתה לפני כשנתיים את הרעיון בכספים גדולים מאוד, יחסית לכדורסל, שהגיעו מגופים עסקיים ומתוך פיב"א והוצעו לקבוצות המשתתפות. במקביל היא הודיעה על רשימה ארוכה של תאריכים בלוח השנה שייעודו למשחקי נבחרות, בין היתר על מנת לפגוע במהלך הסדיר של פעילות היורוליג. היורוליג מבחינתה ענתה גם היא בכסף - שידרגה את הטורניר הנוכחי שלה והציעה עוד כסף ומשחקים לקבוצות המשתתפות, באמצעות גיבוי של חברת שיווק הספורט העולמית IMG. עד לפני כמה ימים נראה שהמהלך של פיב"א - שחיכתה לקבוצה אחת גדולה שתמשוך אחריה את העדר - לא הצליח. כל הקבוצות הגדולות לא היו מוכנות לעזוב את היורוליג. אבל בשבוע שעבר זה קרה: עם ההודעה של פנאתינייקוס - הקבוצה המעוטרת באירופה ב-30 השנים האחרונות - על החלטתה לנטוש את היורוליג ולהצטרף למפעל המתחרה של פיב"א. רק ימים יגידו אם האיום יתממש.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות