גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ייראה דירקטוריון טבע אחרי הפרישה של מאור וזיסקינד

עם פרישתם של גליה מאור, דן זיסקינד וגבריאל זולצברגר יישארו בדירקטוריון טבע רק 3 דירקטורים שכיהנו בו בעת אישור רכישת אקטביס ב-2015 ● תצטרף לדירקטוריון טבע: פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, מנהלת המעבדה לחקר הסרטן

גליה מאור, דן זיסקינד וגבריאל זולצברגר צפויים לעזוב את דירקטוריון טבע   - כך עולה מזימון לאסיפה השנתית של בעלי המניות שפרסמה אתמול (ד') חברת התרופות. שלושת הדירקטורים החליטו שלא להעמיד את עצמם לבחירה מחודשת באסיפה הקרובה.

בזימון לאסיפה כתבה החברה בהתייחסה לשלושת הדירקטורים: "אנו מודים להם על תרומתם, מנהיגותם ומאמציהם המכריעים בכהונתם. לדירקטוריון יחסרו התובנות וההשקפות שלהם בדיוניו, ואנו מקווים שיישארו קרובים לטבע בשנים הבאות".

מאור, לשעבר מנכ"לית בנק לאומי, היא הוותיקה מבין שלושת הדירקטורים ומכהנת בדירקטוריון טבע משנת 2012. זולצברגר הצטרפה לדירקטוריון ב-2015; ואילו זיסקינד, לשעבר מנהל הכספים של טבע, חזר לכהונה שלישית בדירקטוריון רק לפני כמה חודשים, לאחר שבעבר כיהן בו בשנים 1981-2001 ו-2010-2014.

דירקטוריון טבע

נגד הדירקטורים בטבע עלו טענות על כך שאישרו לבצע שתי רכישות כושלות, שהובילו לקריסת המניה של טבע, בלי לבחון אותן לעומק: רכישתה של חברת אקטביס ב-2015 בסך של כמעט 40 מיליארד דולר, שלימים התבררה כ"משקולת" על טבע בשל החוב הגדול שהחברה נאלצה לקחת למימון העסקה; וכחודשיים לאחר מכן, רכישת חברת רימסה המקסיקנית תמורת 2.3 מיליארד דולר. זמן קצר לאחר הרכישה טבע טענה שהמוכרים הונו אותה ותבעה את רימסה, אבל הפסידה בתביעה.

קיצוץ בתגמולי חברי הדירקטוריון

בין הדירקטורים הפורשים, מאור הייתה חברה בדירקטוריון טבע בזמן אישור שתי הרכישות, וזולצברגר הייתה בזמן אישור רכישת רימסה. למעשה, עם פרישתה הצפויה של מאור, יישארו בדירקטוריון טבע רק 3 דירקטורים שכיהנו בו בעת אישור רכישת אקטביס ב-2015: היו"ר סול בארר; אמיר אלשטיין, שהוא ממשפחות מייסדי החברה והוותיק ביותר בדירקטוריון; וז'אן-מישל חלפון.

מהדירקטוריון שאישר את עסקת רימסה יישארו כעת 5 חברי דירקטוריון - בארר, אלשטיין, חלפון וכן רוזמרי קריין וג'רלד ליברמן, שהצטרפו לדירקטוריון טבע במהלך 2015 ועומדים כעת לבחירה מחודשת לדירקטוריון.

נזכיר כי כל דירקטור בטבע זכאי לתגמולים שנתיים בסך 160 אלף דולר וכן לתוספת עבור חברות בוועדות הדירקטוריון - בין 10,000 דולר ל-20 אלף דולר בשנה, תלוי בוועדה.

כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", דירקטוריון טבע החליט לקצץ 50% מתגמול המזומן של חבריו עד סוף שנת 2018. ב-2017, גליה מאור וגבריאל זולצברגר קיבלו תגמולים בסך 326 אלף דולר כל אחת, מהם 196 אלף דולר במזומן והיתר כתגמול הוני. זיסקינד, שהצטרף לדירקטוריון רק בספטמבר 2017, קיבל תגמולים בסך 154 אלף דולר, מהם 104 אלף דולר תגמול הוני.

בעבר, טבע לא דיווחה על נתוני שכר הדירקטורים על בסיס אישי. בהנחה שהיקף התגמולים היה דומה בשנים קודמות, מאור יוצאת מהדירקטוריון עם תגמולים מצטברים של קרוב ל-2 מיליון דולר, וזולצברגר עם כ-1 מיליון דולר.

נציין כי ב-2012 אישרו בעלי המניות של טבע את העלאת שכר הדירקטורים מכ-76 אלף דולר ל-190 אלף דולר לשנה, וב-2015 הסכום הופחת ל-160 אלף דולר. כאמור, ב-2018 כל דירקטור יקבל 80 אלף דולר בשל הקיצוץ שנקבע.

"זאת הייתה שנה מאתגרת וקשה"

האסיפה השנתית של טבע תתקיים ב-5 ביוני, ובעלי המניות יתבקשו להצביע גם על צירופה לדירקטוריון של פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, מדענית מאוניברסיטת תל-אביב, העוסקת בחקר הסרטן ועומדת בראש החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה בפקולטה לרפואה. סצ'י-פאינרו לא כיהנה קודם כדירקטורית, אבל היא מייעצת לחברות ביוטק. בזימון לאסיפה נכתב כי "פרופ' סצ'י-פאינרו מביאה אתה ניסיון נרחב ברפואה ומחקר קליני ומספקת ידע מעמיק בתחומים אלה".

האסיפה הקרובה תכלול גם הצבעה לא מחייבת על התגמולים לבכירי החברה, כנהוג בחברות אמריקאיות. כזכור, טבע מדווחת החל מהשנה כחברה מקומית בארה"ב, וחלים עליה כללי דיווח שונים.

לזימון לאסיפה צורף מכתב לבעלי המניות מהיו"ר בארר, ובו נכתב כי "זאת הייתה שנה מאתגרת וקשה לטבע מכל הבחינות. התרופה המובילה שלנו, קופקסון, איבדה את הבלעדיות שלה בשל תחרות גנרית. בעסקי התרופות הגנריות, שינויים בדינמיקה של השוק והסביבה הכלכלית, בפרט בארה"ב, הובילו להידרדרות משמעותית".

עוד הוסיף בארר: "יש עלינו עדיין את הנטל של החוב הגדול שעלינו להחזיר". לדבריו, טבע השיגה התקדמות גדולה בהפחתת החוב וכבר שילמה 2 מיליארד דולר השנה, מרביתם בזכות מכירת עסקי בריאות האישה. "אנחנו מאמינים שכל היוזמות שהציגה החברה תחת ניהולו של המנכ"ל, קאר שולץ, יובילו ל-turnaround שטבע זקוקה לו, ויביאו לכך שהחברה תהיה יציבה יותר ופחות ממונפת". 

מנהלת המעבדה לחקר הסרטן שמצטרפת לדירקטוריון טבע

פרופ' רונית סצ'י-פאינרו (46), המצטרפת לדירקטוריון חברת טבע, עומדת בראש המעבדה לחקר סרטן וננו-רפואה באוניברסיטת תל-אביב מאז שנת 2006. ב-2011 נכללה סצ'י-פאינרו ברשימת נשות השנה של המגזין "ליידי גלובס".

בראיון ל"ליידי גלובס" סיפרה כי האירוע המכונן בחייה היה "החזרה לישראל, אחרי פוסט-דוקטורט נפלא עם איש מדהים, פרופ' יהודה פולקסמן, בהרווארד. הצורך להיפרד מהעבודה אתו, במקום שכסף אינו חסר אף פעם, זו הייתה החלטה קשה, אבל רציתי שילדיי יגדלו בארץ, עם המשפחה מסביב. היום (ב-2011; שח"ו), 5 שנים מאז שחזרתי, אני יכולה להגיד שגם מבחינה מקצועית זו הייתה החלטה מצוינת. בניתי מעבדה עצמאית משלי, עם 12 חוקרים מרקעים שונים - כימאים, ביולוגים, רופאים ומהנדסים. זה שילוב מנצח". 

פרופסור רונית סצ'י פאינרו / צילום.: איל יצהר

על המחקר שלה סיפרה סצ'י-פאינרו: "יצרתי ננו-תרופות המורכבות מנשא פולימרי, שמשמש מונית המובילה תרופות באופן סלקטיבי לגרורות בעצמות, שמקורן בגידולי סרטן השד או הערמונית. הננו-תרופות האלה מסוגלות להתמקד בתאי הסרטן ובכלי הדם המזינים אותם ולהזריק לתוכם את חומרי התרופה שהן מכילות. הן יעילות יותר ובטוחות יותר מתרופות כימותרפיות, היות והן לא מגיעות לרקמות בריאות ואינן גורמות לתופעות לוואי. בנוסף, הן מסוגלות להתגבר על עמידות התאים הסרטניים. המצאה זו חשובה, היות שגרורות בעצמות בדרך-כלל עמידות לכימותרפיה הקונבנציונלית, ולא ניתנות לריפוי".

עוד סיפרה סצ'י-פאיינרו ל"גלובס" כי הגיעה לחקר הסרטן בעקבות מות אביה מהמחלה.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב