גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הממשל התאגידי בארץ רקוב. ברגע המבחן דירקטורים שותקים"

רגע אחרי ש"גלובס" חשף את המכתב ששלח פרופ' חיים לוי, מומחה בינ"ל למימון, ובו ביקורת נוקבת על התנהלות דירקטוריון בנק לאומי, טוען לוי בראיון מיוחד ל"גלובס" כי אם הממשל התאגידי לא ישתנה, "יצוצו עוד מקרים כמו yes ודנקנר ועוד פרשות כמו בנק לאומי ובנק הפועלים בארה"ב"

פרופ' חיים לוי / צילום: ליאור מזרחי
פרופ' חיים לוי / צילום: ליאור מזרחי

חיים לוי, פרופסור למימון, מכיר את תחום מחקרו לא רק מהצד התיאורטי. במהלך חייו הוא כיהן בלא מעט דירקטוריונים, וכעת הוא עוזב את דירקטוריון בנק לאומי שבו היה בשלוש השנים האחרונות, ולאו דווקא ברוח טובה.

כפי שנחשף השבוע ב"גלובס", לוי מסר לחברי הדירקטוריון מכתב ובו הביע טענות על הממשל התאגידי בבנק: ביקורת נוקבת על התנהלותו, על כך שהדיונים לא מספיק מעמיקים, שסדר היום צפוו ןלא מאפשר דיון, שהחומרים מגיעים ברגע האחרון והדירקטורים לא מספיקים ללמוד אותם.

לוי לא מאשר ולא מכחיש, אך כשמעמתים אותו עם הטענה לפיה בחר למסור את המכתב רק לאחר שלא נבחר לכהונה שנייה, הוא אומר: "מה שכתבתי במכתב אמרתי במשך כל שלוש השנים שבהן ישבתי בדירקטוריון. מי שייקרא את הפרוטוקולים יראה את זה. אמרתי את זה מהשבוע הראשון. הפניתי את זה בעיקר לדירקטורים החדשים שהתמנו, יש שם גם הרבה רעיונות לשיפור העבודה".

איזה טעם מצאת למסור את המכתב עכשיו אם ככה?

"כי יש עוד 70% לשפר. אם ירשו לי להגיד אומר את הדברים, אבל חדוה בר (המפקחת על הבנקים שקיבלה אף היא את המכתב, כמו גם יו"ר רשות ני"ע, ענת גואטה - ה.מ) יודעת הכל".

האם במהלך הכהונה שלך בדירקטוריון עלה בדעתך לפרוש?

"לא, העבודה הייתה מאוד מעניינת. הרבה מהדברים שהמלצתי עליהם בוצעו. הצלחתי להשפיע".

למה להערכתך לא נבחרת לכהונה שנייה?

"לא יודע, לא עשיתי 'רוד-שואו'".

בניגוד לציפי סמט שנבחרה?

"אני מניח".

התאכזבת שלא נבחרת?

"לא, ממש לא. רציתי להיבחר שוב. עובדה שניגשתי לוועדת פרוקצ'יה (הוועדה הממנה את הדירקטורים בבנק לאומי - ה.מ) אבל לא עשיתי שום מאמץ. לא הצעתי את עצמי בלב שלם. תודה לאל, הישיבה בדירקטוריון אצלי היא דבר צדדי. מעניין אותי יותר להשפיע ברמת המאקרו".

אתה יכול לתת ציון לתפקוד של דירקטוריון בנק לאומי?

"לא אתן ציון. אני חושב שבדרך-כלל חברי דירקטוריון, בבעיות שוטפות רגילות, מתפקדים בסדר. הבעיה היא כשיש דברים גדולים אז הם שותקים. אני לא מדבר על לאומי או דיסקונט (שבהם אין גרעין שליטה והדירקטורים נבחרים על-ידי ועדה ציבורית - ה.מ), אני מדבר באופן כללי. אני לא רואה דירקטור שהולך נגד המנכ"ל בצורה קיצונית או אומר לו: אתה טועה. אם תקום ותגיד למנכ"ל, או לבעל השליטה אתה טועה - ידאגו שלא תהיה דירקטור יותר.

"אם הדירקטורים היו מרימים את קולם בשעה שצריך, לא היו פרשות דנקנר ולא פרשות פישמן ולא בזק (מקרים של בעלי שליטה שהחברות בשליטתם נקלעו לחובות כבדים - ה.מ). כל הדברים האלה לא היו קורים. מה החוכמה לחתור במים שקטים? החוכמה היא לחתור במים סוערים. אז ב-80% מהמקרים הדירקטורים בסדר, אך באותם מקרים שצריך להיעמד על הרגליים האחוריות הם לא עושים זאת. כשמגיע רגע המבחן הם שותקים. את ההנהלה לא מעניינת העזרה המקצועית שהם יכולים לספק. מעניין אותם שלא יתקילו אותם, שלא יבקשו דוחות, שלא יבקשו כל מיני נתונים שקשה להם לתת".

"עוד לא ראיתי דירקטור שנתבע ושילם כסף"

הממשל התאגידי בארץ, טוען לוי - "רקוב". לדבריו, הדירקטורים הממונים מטעמו של בעל השליטה הם "קנויים", וממילא לא מצפים מהם ליותר מדי. הבעיה היא שגם הדח"צים, שלכאורה אמורים לשקול את האינטרסים של הציבור ולא את אלו של בעל השליטה, ממונים גם הם על-ידו. רשות ני"ע רק מאשרת אותם. "ואז, אם אין בעברו של הדירקטור עבירה פלילית או מעשה קיצוני, אין סיבה שלא יאושר", הוא מסביר. התוצאה היא, לפי לוי, שאם מנכ"ל החברה רוצה לקדם תהליך מסוים כמו חלוקת דיבידנדים, על-אף שהמהלך עלול להביא לפשיטת רגל, אפילו הדח"צים, שאמורים להיעמד על רגליהם האחוריות, לא עושים זאת, "כי מי שמינה אותם זה בעל המאה, ולפני זה ראיינו אותם ודאגו שהם יתנהגו יפה. לי אמרו כך".

מה אמרו?

"דע לך שיש לך הרבה חברות-בת נוספות. אם תתנהג יפה, כשתסיים יהיה לך עוד הרבה מה לעשות. באחת הפעמים שמוניתי לדירקטור על-ידי בעל המאה הוא אמר לי את זה במפורש, שיש עוד הרבה חברות".

איך הגבת?

"שתקתי. אבל אני מעדיף לא לדבר על המקרה הזה. אני מכיר שני דירקטורים שהתנגדו לבעל המאה. באחד המקרים, הישיבה נגמרה בשעה 12:00 בצהריים וב-12:05 הדירקטור פוטר".

אחד מהמקרים זה אמיר ברנע שפוטר בזמנו מדירקטוריון הפועלים?

"אני לא יודע מה היה בדיוק עם אמיר ברנע, אבל היה מקרה נוסף שבו הדירקטור התנגד לבעל המאה ופוטר".

לך היה מקרה שמצאת את עצמך אחד נגד כולם?

"היה מקרה שבו בעל המאה רצה לתת למנכ"ל בונוס של 12 משכורות. כולם שתקו, ורק אחד אמר: 'המנכ"ל נמצא בחקירה פלילית. בואו ניתן לו בונוס של 18 חודשים אם ייצא זכאי. אבל אם ייצא אשם - לא יקבל בונוס'. לאחר הישיבה הזאת אותו חבר דירקטוריון פוטר".

לאחרים לא נראה סביר למנוע את הבונוס?

"לא שלא נראה להם סביר, נראה להם שלא כדאי לריב עם בעל הבית. הדירקטורים רוצים את ההכנסה הגבוהה אז הם מתנהגים יפה. אם בעל המאה, למשל נוחי דנקנר, רוצה למכור את ישראייר לאי.די.בי (עסקה שגרמה לאי.די.בי הפסד של מעל ל-100 מיליון שקל - ה.מ) - הוא מצליח. או אם רוצים למכור את yes ששווה 150 מיליון שקל לבזק, בעל הבית מביא הערכת שווי שהיא שווה מיליארד שקל".

זה לא קצת פשטני לומר שלדירקטורים לא אכפת לאשר עסקאות שגורמות נזק? מה עם החשש מתביעות?

"עוד לא ראיתי דירקטור שנתבע ושילם כסף כי יש ביטוח. אם לא עשית משהו פלילי או רשלני בצורה קיצונית - הביטוח מכסה".

מה עם העניין התדמיתי? לא נעים לקבל תביעה.

"זה מתמסמס. הנה, עכשיו הייתה התביעה נגד הדירקטורים שאישרו את עסקת מעריב. הביטוח שילם 90 מיליון שקל והם יחד את השאר. הם יודעים שהם מכוסים ולכן גם אין להם פחד.

"יש לי הצעה מאוד קונסטרוקטיבית: שיסירו את הביטוח מהדירקטורים או שתהיה השתתפות עצמית ואז הדירקטורים יהיו יותר זהירים. יאמרו לי: 'אנשים לא יבואו להיות דירקטורים'. התור ענק! לבנק לאומי ראיינו עשרות אנשים על כיסא אחד. יגידו לי: 'זה הרעת תנאים'. אז אני מציע להעלות את שכר הדירקטורים כנגד זה שיהיו אחראיים לתביעה אישית. שבמקום 2,000 שקל לישיבה יקבלו 3,000 שקל, אבל שתהיה להם השתתפות עצמית. למה? כדי שיקראו את הדוחות, כדי שיקראו נתונים, במקום לשחק באייפון בזמן הישיבות.אם הממשל התאגידי לא ישתנה, יצוצו עוד מקרים כמו yes ודנקנר ועוד פרשות כמו בנק לאומי ובנק הפועלים בארה"ב (החקירות שהתנהלו נגד שני הבנקים בארה"ב בנוגע לסיוע ללקוחות להתחמק ממס. כתוצאה מכך לאומי שילם קנס של 400 מיליון דולר, והקנס נגד בנק הפועלים יסתכם בסכום גבוה יותר - ה.מ) כי אנשים פוחדים ללכת נגד הזרם".

"זקן לא התקבל כי היה קשוח מדי"

בחברות שבהן הדירקטורים לא נבחרים על-ידי בעלי השליטה אלא על-ידי ועדה ציבורית, כמו בדירקטוריונים של לאומי ודיסקונט, המצב אמנם טוב יותר כי בכל זאת מדובר בוועדה ציבורית, אך גם שם, טוען לוי, יש בעיה מסוג אחר: "כדי להיות דירקטור אתה צריך למצוא חן בעיני המון אנשים. אתה צריך לעשות 'מופע התחנפויות'".

אבל אם אתה אומר דבר כזה המשמעות היא שאתה, כדירקטור שנבחר, לקחת חלק בזה.

"ניגשתי לוועדת פרוקצ'יה, הייתה מועמדת נוספת ושנינו התחרינו על אותו הכיסא. היא הלכה לכל הגופים ולאסיפת בעלי מניות, ואני לא הלכתי לאף גוף חוץ משניים שבפניהם חובה להופיע: החשכ"לית ובנק אוצר התיישבות היהודים (שמחזיק בכ-5% מלאומי - ה.מ). אני חושב שזה ביזיון שאני צריך לבוא בפני איזה ילד בן 35 שיאשר אותי. הצעתי ליו"ר רשות ני"ע לשעבר, שמואל האוזר, שתהיה ועדה ציבורית שתבחר דירקטורים בשם המניות שבידי הציבור, כמו ועדת פרוקצ'יה. אז אני מבין שיש קושי לעשות את זה בכל החברות, אז לפחות נעשה את זה על 35 החברות הציבוריות הגדולות. הוא לא קיבל את זה".

בעיה אחרת, הפעם לא מתחום הדירקטורים, מוצא לוי במעבר מהמגזר הציבורי לפרטי. "נגיד שאני מנכ"ל האוצר או החשכ"ל", הוא מדגים ורומז למעבר של ניר גלעד, החשכ"ל לשעבר, לתפקיד מנכ"ל החברה לישראל, "ורוצים שאאשר לקנות את צים (בבעלות החברה לישראל - ה.מ). המשכורת שלי באוצר היא 30 אלף שקל, ובהינף יד מעבירים אותי למשכורת של 13 מיליון שקל. זה אנושי בסה"כ שאתן הקלות לאותו אדם, אם זה יצחק תשובה, אם זה עידן עופר, כדי שאקבל את העבודה הבאה. כולם צובאים על המשרות האלה. גליה מאור הייתה הראשונה (מאור הייתה המפקחת על הבנקים לפני שהתמנתה למנכ"לית לאומי - ה.מ). מה ההצעה שלי? שהמדינה תיתן להם צינון של חמש שנים על חשבונה. למדינה זה יהיה יותר זול מהנזקים שהם עושים אחר-כך. זה לטובת המשק".

אם מדברים על שכר הבכירים, אתה תמכת בחוק.

"בהתחלה, באמת נראה לי לא נכון להפריד בין הבנקים לבין שאר החברות הציבוריות (החוק המגביל את השכר ל-2.5 מיליון שקל חל רק על חברות פיננסיות - ה.מ). כשנכנסתי לעובי הקורה הבנתי שזה מאוד הגיוני. בנק או חברת ביטוח גדולה לא יכולה לפשוט את הרגל. אם לאומי פושט את הרגל, המדינה פושטת את הרגל ולא ייתנו לזה לקרות. המדינה תתערב ותסבסד. אז אם אני מנכ"ל של בנק ואני יודע שאני יכול לקחת סיכונים, ואם אצליח אקבל 10 מיליון שקל בונוס - אקח את הסיכון, כי אם אכשל המדינה תתערב. הנה, טבע כמעט פושטת את הרגל והמדינה לא מתערבת".

בוא נדבר באמת על טבע. אלמנתו של אלי הורביץ ז"ל, המנכ"ל המיתולוגי, התראיינה לאחרונה למוסף G של "גלובס" ושאלה איפה היו אותם 14 דירקטורים כשארז ויגודמן הוביל את רכישת מיילן ב-40 מיליארד דולר.

"אני לא מבין את זה. גליה מאור מומחית לפיננסים (מאור יושבת בדירקטוריון - ה.מ). אלוהים אדירים, קונים חברה ב-40 מיליארד דולר ואתה לא עושה מיליון בדיקות לפני זה? זה סכום שיכול לזעזע את החברה. זה כבר בתחום הרשלנות. הלכו וקנו חברה ריקה במקסיקו (רימסה - ה.מ) תמורת 2.5 מיליארד דולר. איפה כל האנשים המומחים? יאם הייתה השתתפות של הדירקטורים בביטוח היה אפשר למנוע את זה".

והנה מגיע מנכ"ל חדש ולא נראה שלמדו את הלקח. הוא מקבל שכר-עתק.

"לא ילמדו לקח כל עוד הדירקטורים לא יהיו אחראיים אישית".

מנגד נראה שהבנקים למדו לקח מההלוואות לטייקונים. הם הרבה יותר זהירים היום.

"הפיקוח על הבנקים מגביל אותם. הפיקוח על הבנקים עובד יפה לדעתי כי הוא מפחד שתהיה פשלה. הוא מכניס כל מיני מגבלות על הבנקים, ויש לזה מחיר: דודו זקן (שהיה המפקח על הבנקים - ה.מ) לא התקבל לדירקטוריון דיסקונט כי הוא היה די קשוח. כשאתה קשוח אתה יוצר לך שונאים. גם חדוה בר אותו דבר. לאלה יהיה יותר קשה לקבל אחר-כך תפקידים, אלא אם יתחילו להתרכך. אני מקווה שלא".

"כל אחד חושב על הג'וב הבא שלו"

ב-2009 נשכר לוי על-ידי דירקטוריון בנק הפועלים כדי לקבוע את הבונוס של צבי זיו המנכ"ל, ושל דני דנקנר, אז סגן יו"ר הדירקטוריון. "אני בא", הוא מספר על אותו ניסיון, "מציג בפני הדירטוריון נימוקים כלכליים, ואיך שאני פותח את הפה ואומר שאני רוצה להציג בפניהם את המסקנות, צועק אלי מישהו מהוועדה (לקביעת התגמול) 'מה אתה בכלל מבין בתמריצים'. אמרתי לו: אתה צועק עלי כי אתה אינטרסנט. זו הייתה ישיבה די ארוכה ובסופה בא אלי דירקטור אחד ואמר לי: 'איזו עבודה יפה עשית'. אמרתי לו: אז למה לא אמרת? הוא ענה: 'אני לא יכול להגיד'. כמה חודשים לאחר מכן דרש סטנלי פישר, אז נגיד בנק ישראל, להזיז את דנקנר מתפקידו. שרי אריסון, בעלת השליטה, התנגדה (באפריל 2015, נזכיר, שוחרר דנקנר מכלא חרמון לאחר חצי שנת מאסר שריצה בעקבות הרשעתו בניגוד עניינים חמור בפרשת בנק הפועלים והבנק הטורקי פוזיטיף). "הם הפסידו כספים מעסקאות ספקולטיביות", אומר לוי.

הם נאלצו אז להחזיר חלק מהבונוס.

"כל נושא התמריצים של מנהלים בבנקים ובחברות ציבוריות הוא לא נכון. כרגע מסתכלים על הרווח החשבונאי אם הוא עלה או ירד. הבונוס צריך להיות מחושב לפי הרווחים מעסקי הליבה של הגוף - וזה לא נעשה כיום במשק הישראלי. אני הצעתי לתת מדדי בונוס מנוטרלים. אם רוצים לקחת את מניית בנק הפועלים, תיקחו את ההצלחה שלה יחסית למדד. אם בנק ישראל מוריד את הריבית וכתוצאה מכך המניות עולות כי לאנשים אין במה להשקיע - תנטרלו את ההשפעה הזו. אם מחשבים את הבונוס למנכ"ל מכתשים אגן, צריך לחשב כמה זה בגלל עליית מחירי הדשנים בעולם וכמה זה בגלל המנכ"ל. רשות ני"ע הייתה צריכה להיות מנהיגה בעניין הזה, בראשה עמד פרופסור למימון".

אתה לא חושב שהתיקונים שנעשו בחוק ני"ע קצת שיפרו?

"לא. יכול להיות שהרשות לא רוצה להתערב יותר מדי כי כל אחד חושב על הג'וב הבא שלו".

האפליה בדירקטוריונים: "יש גזענות ברוטאלית. הייתי רוצה שיפסיקו עם שיטת חבר מביא חבר"

לא אחת נשמעו כלפי הוועדה הציבורית הבוחרת דירקטורים לבנקים לאומי ודיסקונט טענות בדבר אפליה. פרופ' שלמה מעוז טען כי הכניסה לדירקטוריונים מתאפשרת רק למי שנמנה על "השבט הלבן" ולכן הוא לא התקבל לדירקטוריון לאומי בשל מוצאו המזרחי; וכן רו"ח זיאד אבו חבלה שטען כי לא התקבל לדירקטוריון הבנק על רקע מוצאו הערבי.

לפני שנה, לאחר שד"ר אילן מעוז הציג מועמדותו גם לדירקטוריון לאומי וגם לדיסקונט ונדחה על-ידי ועדת המינויים בלי שהוזמן לראיון, ולאחר שלא נענתה בקשתו למידע על הקריטריונים, השיקולים ודרכי הבחירה של הוועדה, הוא פנה לעו"ד אביב מוזס שהגיש עתירה מינהלית נגד הממונה על חופש המידע בבנק ישראל ונגד ועדת המינויים. העתירה מונחת בפני בית המשפט המחוזי לעניינים מינהליים בי-ם, ועו"ד מוזס הבהיר כי לתביעה עשוי להיות המשך בעתירה לבג"ץ נגד אישור מינוי חברים בוועדה ומינוי דירקטורים על-ידי הוועדה ללא מדדים העומדים בבחינה ציבורית מספקת.

עם זאת, נציין כי כיום יש בדירקטוריון בנק לאומי נשים רבות, וכן יושב בו ד"ר סאמר חאג' יחיא.

השבוע חשף "גלובס" כי חאג' יחיא הוא המועמד המוביל להחליף את דוד ברודט בתפקידו כיו"ר הבנק.

"אני לא בעד אפליה מתקנת"

לוי עצמו, חצי תימני במוצאו, מודה שהוא המזרחי היחיד בדירקטוריון כעת, אך הודף טענות בדבר אפליה מכוונת בדירקטוריון לאומי או בכל דירקטוריון אחר. "אני לא חושב שוועדת פרוקצ'יה רואה שני מועמדים זהים ותעדיף אחד על פני האחר רק בגלל המוצא, כך שאפליה מכוונת אין. אבל אפליה לא מכוונת, של 'חבר מביא חבר' - זה קיים. גם באוניברסיטאות. לא אפליה מכוונת מהבחינה שמישהו מה'שבט הלבן' מקבל עדיפות. אותו הדבר בבית המשפט העליון ששם היו רק אנשי רחביה. עושים את זה כדי לדפוק מישהו? לא. אך היה להם נוח להביא את החברים שלהם.

"כשאני הייתי נער לא הרגשתי שום גזענות. היו אצלנו עיראקים ותימנים. קיוויתי שעם השנים הגזענות תיעלם, אבל לצערי היום היא קיימת יותר".

מצד שני, היום השורות פתוחות הרבה יותר.

"יש גזענות ברוטאלית. כשאת רואה ארבעה אתיופים יושבים על גדר בנמל תל-אביב, זה לא כמו שארבעה בלונדינים יושבים. אותו דבר בארה"ב: כשאפרו-אמריקאי עומד מול שוטר - הוא יורה עליו. לכל אחד מאיתנו יש גזען קטן בראש. זה פחד מפני השונה. כנראה שהרבה לא מצליחים להתגבר על זה. כשמישהו שונה ממך אתה פוחד, וכשאתה פוחד אתה מגיב באגרסיביות. ככה זה גם אצל החיות וזה מדאיג אותי יותר מכל מה שדיברנו קודם".

מה לגבי אפליה מתקנת?

"אני לא בעד אפליה מתקנת, אבל הייתי רוצה שיפסיקו עם שיטת חבר מביא חבר".

פרופ' חיים לוי

גיל: 79

מגורים: ירושלים ותל-אביב

מצב משפחתי: נשוי 4 ו-10 נכדים (אחד מבניו, פרופ' שיקי לוי, עובד יחד איתו)

תפקידים קודמים: שימש כיו"ר הוועדה לקביעת שכר חברי הכנסת שהמליצה להצמיד את השכר למדד ולא לשכר הממוצע במשק; פרופ' (אמריטוס) בבית הספר למינהל עסקים של האוניברסיטה העברית, דיקאן בית הספר למינהל עסקים של המרכז האקדמי למשפט ולעסקים בר"ג

עוד משהו: חתן פרס ישראל לשנת 2014 בתחום חקר מדע המדינה, מדעי הניהול ויחסים בינלאומיים וחתן פרס א.מ.ת לשנת 2007 במדעי הניהול

עוד משהו 2: בין מאמריו הרבים, פרסם גם מאמר עם הארי מרקוביץ, כלכלן יהודי מאוניברסיטת סן דייגו בקליפורניה שהיה חתן פרס נובל לכלכלה בשנת 1990; ופרסם מאמר יחד עם הכלכלן פול סמואלסון ז"ל, מ-MIT, שזכה בפרס נובל לכלכלה בשנת 1970

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות