גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עבירות מס: רוח גבית מביהמ"ש העליון להחמרה בענישה

שופט העליון ג'ורג' קרא דחה בקשת רשות ערעור שהגיש עבריין מס על החלטת המחוזי להחמיר בעונשו ● החלטת המחוזי ניתנה במסגרת ערעור שהגישה המדינה על קלות העונש שגזר בימ"ש השלום ● התוצאה: עבריין המס יישלח ל-10 חודשים מאסר בפועל, במקום לרצותם בעבודות שירות

השופט ג'ורג' קרא / צילם: שלומי יוסף
השופט ג'ורג' קרא / צילם: שלומי יוסף

שופט בית המשפט העליון ג'ורג' קרא דחה בשבוע שעבר (ה') בקשת רשות ערעור שהגיש עבריין המס דניאל אריאלי על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר-שבע, שקבע כי יש להחמיר בעונש שגזרה עליו הערכאה הדיונית, וכי על אריאלי להישלח למאסר בפועל.

המשמעות המעשית: אריאלי יישלח לכלא ל-10 חודשים בפועל. זאת, חרף העונש המקל שהושת עליו בערכאה הדיונית, שהסתפקה בעונש מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות.

תזכורת: אריאלי הורשע בחודש יולי אשתקד על-ידי בית משפט השלום, יחד עם חברה אותה ניהל, בכך שבשנים 2006-2008 דרשה החברה (באמצעות אריאלי) במסגרת דוחותיה התקופתיים מס תשומות (מס ערך מוסף ששילם בעל עסק בגין רכישת שירותים או מוצרים שביצע עבור העסק). זאת, מבלי שהיו ברשות החברה חשבוניות מס כדין.

בית משפט השלום באשדוד (השופטת ש' חביב) קבע כי בפעולות אלה, החברה ואריאלי דאגו שלא כדין להקטנת סך המס שהיה עליהם לשלם לרשויות המס.

נוכח קביעתו זו, הורשעו אריאלי והחברה ב-115 עבירות של ניכוי מס תשומות ללא מסמך ו-21 עבירות של מסירת ידיעה כוזבת, המהוות עבירות לפי חוק מס ערך מוסף, כאשר הסכום הכולל של החשבוניות בהן הורשעו עמד על למעלה מ-2 מיליון שקל, וסך המס שנוכה שלא כדין עמד על 281,404 שקל במונחי קרן.

חרף העבירות הרבות שביצע אריאלי, בית משפט השלום גזר עליו עונש קל, כאשר סבר כי אין להורות על מאסר מאחורי סורג ובריח. בהתאם, בית משפט השלום הטיל על אריאלי 6 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות; 4 חודשי מאסר מותנה; וקנס בסך 10,000 שקל או 3 חודשי מאסר תחתיו. על החברה, שלא הייתה פעילה במועד גזר הדין, הוטל קנס סמלי בסך 18 שקל.

בית משפט השלום נימק את העונש המקל שגזר על אריאלי, בין היתר בכך שלאריאלי אין כל עבר פלילי, היותו אדם נורמטיבי וכן נסיבותיו המשפחתיות המורכבות של אריאלי. עוד ציין בית המשפט כי בהחלטתו נתן משקל גם לזמן הרב שחלף מאז ביצוע עבירות המס ולשיהוי בניהול ההליך שרובץ בעיקר לפתחו של בית המשפט ובמידת מה לפתחה של המדינה.

נוכח קלות העונש, החליטה המדינה לערער לבית המשפט המחוזי על קלות העונש.

בית המשפט המחוזי בבאר-שבע (השופטים הנשיאה רויטל יפה-כ"ץ, סגן הנשיאה יורם צלקובניק וגילת שלו) קיבל את ערעורה של המדינה, תוך שהוא קובע כי נפלו מספר שגיאות בקביעת מתחם הענישה על-ידי הערכאה הדיונית, כגון מתן משקל יתר לשיהוי שבהגשת כתב האישום והתעלמות מכך שהעבירות בוצעו על-ידי אריאלי באופן שיטתי ורצוף, מספר רב של פעמים ובמשך 3 שנים.

בנסיבות אלה, קבע בית המשפט, יש כדי להשפיע לחומרה על מתחם העונש ההולם שיש לגזור על אריאלי, ומשכך אין להסתפק בעבודות שירות בלבד, ויש להטיל על אריאלי עונש מאסר בפועל.

לפיכך, המחוזי החליט להחמיר בעונשו של אריאלי ולגזור עליו 10 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 40,000 שקל.

פער הענישה בין הערכאות כשלעצמו אינו חריג באופן המצדיק מתן רשות ערעור

אריאלי, אשר לא השלים עם רוע גזר הדין ועם העובדה כי ייאלץ להיכנס לכלא, עתר לבית המשפט העליון בבקשה לביטול פסק דינו של בית המשפט המחוזי ולהותרת העונש של 6 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות. בבקשתו טען אריאלי כי יש לקיים דיון ב"גלגול שלישי", שכן עניינו מעלה שאלה עקרונית באשר למשקל שיש לתת לשיקול של חלוף הזמן ולאפשרות לשכללו לצורך קביעת מתחם הענישה עצמו.

מנגד טענה המדינה, אשר הסתמכה על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, כי הבקשה לא עומדת באמות-המידה למתן רשות ערעור.

עוד טענה המדינה כי העונש שהבית משפט השלום טיל על אריאלי הוא קל באופן שאינו מתקבל על הדעת, וכי אין ממש בטענתו כי פערי הענישה כשלעצמם חריגים באופן המצדיק מתן רשות ערעור.

מכל מקום, המדינה ציינה כי העונש שהושת על אריאלי נמצא ברף התחתון של מתחם הענישה ומקל ביחס לעבירות בהן הורשע אריאלי, ומשכך אין כל מקום להקלה נוספת בעונשו.

בקשת רשות הערעור על חומרת העונש הגיעה אל שופט העליון ג'ורג קרא, אשר חזר על הלכת חניון חיפה וקבע כי רשות ערעור ב"גלגול שלישי" תינתן רק במקרים חריגים בהם עולה שאלה בעלת חשיבות ציבורית או כללית החורגת מעניינם הפרטי של הצדדים או מקום בו קם חשש לאי-צדק מהותי או לעיוות דין.

בהתאם קבע השופט קרא כי טענותיו של אריאלי אינן עומדות באמות-מידה אלה, ומשכך דין בקשתו להידחות.

למעלה מן הצורך דן בית המשפט העליון בטענותיו של אריאלי ודחה אותם אחת אחת.

בין היתר קבע השופט קרא כי שיקול חלוף הזמן רלוונטי לקביעת העונש בתוך מתחם הענישה בלבד, ואין לו השלכה על קביעת מתחם הענישה עצמו. בנוסף קבע בית המשפט כי ככלל אין בהחמרת הענישה על-ידי ערכאת הערעור בכדי להקים עילה למתן רשות ערעור, כאשר רק במקרים מיוחדים בהם מתגלה סטייה קיצונית ממדיניות הענישה המקובלת בעבירות דומות, ייעתר בית המשפט לבקשה כאמור.

השופט קרא המשיך וקבע כי פערי ענישה בין הערכאה הדיונית לערכאת הערעור אינם מצדיקים כשלעצמם מתן רשות ערעור, ונדרש פער ענישה חריג במיוחד בכדי להצדיק את בחינת העונש הראוי על-ידי ערכאה נוספת. פער כזה, קבע קרא, לא מתקיים במקרה זה.

משכך הותיר בית המשפט את עונש המאסר בפועל על כנו, תוך שהוא מציין פעם נוספת כי אריאלי הורשע במספר רב של עבירות שבוצעו באופן שיטתי במשך כ-3 שנים, כשסך המס שנגרע מקופת המדינה עמד על כ-280,000 שקל.

בקביעתו כאמור עמד השופט קרא על חשיבות ההרתעה בעבירות מס חמורות, אשר איננה מתקיימת ללא עונש מאסר בפועל בצידה. בהתאם ציין קרא כי אין לתת לחלוף הזמן משקל מכריע באופן הפוטר את אריאלי מעונש מאסר מאחורי סורג ובריח, כאשר בית המשפט מציין כי שיקול זה בא לידי ביטוי בעונש שהוטל על אריאלי על-ידי בית המשפט המחוזי.

בהקשר זה נציין כי בקרוב ייאלץ השופט קרא להביע את עמדתו בערעור שהוגש על-ידי בעל השליטה באי.די.בי לשעבר נוחי דנקנר ואיש שוק ההון לשעבר איתי שטרום, אשר הורשעו בהרצת מניות על-ידי שופט בית המשפט המחוזי ובין השאר ערערו על חומרת עונש המאסר שהושת עליהם.

יהיה מעניין לראות האם מדובר במגמה של החמרה כללית בענישה כלכלית או סנונית אחת שאינה מבשרת את בוא האביב.

עוד כתבות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

מגמה חיובית באירופה; השינויים האחרונים שביצע באפט בהשקעות של ברקשייר

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה