גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העידן הטכנולוגי מאתגר את אופן הלימוד המסורתי באקדמיה"

השינויים בעידן הטכנולוגי מחייבים את האקדמיה להמציא אסטרטגיות למידה, שיתכתבו עם העולם החדש ויעניקו לסטודנטים חוויה אקדמית מגוונת

חווית למידה שמעודדת יצירתיות וחשיבה מקורית /צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
חווית למידה שמעודדת יצירתיות וחשיבה מקורית /צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

 בשיתוף המרכז האקדמי פרס

בעידן הנוכחי נטרפו הקלפים כמעט בכל תחום שנשׂים עליו את האצבע. קצב החידושים והשינויים דורש טיוּנינג מחדש בתעשייה, במדע, בשוק העבודה ובאופן טבעי גם בעולם האקדמי. הכל משתנה בצעדי ענק ומי שלא עומד בקצב, נותר מאחור והופך ללא רלוונטי.

בואו נודה בזה ונמשיך הלאה: לימודים אקדמיים במתכונתם המסורתית כבר לא ממש מדליקים את הדור הצעיר, שצמח בעידן הטכנולוגי מול מסכי המחשב והסלולר, וצריך כל הזמן ריגושים חדשים. גם העניין במקצועות הלימוד הקלאסיים ירד עם פריחתם של מקצועות הדיגיטל בעשור האחרון, כאשר מקצועות כמו קידום אתרים, שיווק ברשתות החברתיות וניהול eCommerce , הפכו לכוכבים בשמי עולם התעסוקה. בנוסף, שיטת הלימוד בחלק מהמוסדות האקדמיים לא השתנתה, ונותרה נאמנה לשיטת הלימוד השמרנית של קורסים פרונטליים המועברים על ידי מרצה באולם הרצאות.

אבל בעידן הדינאמי של פלטפורמות פורצות דרך, מידע איכותי ונגיש, הרצאות יוטיוב, אינסטגרם וקורסים מקוונים, האקדמיה מוכרחה להמציא אסטרטגיות למידה חדשניות, שיהדהדו לעולמם הדיגיטלי של הסטודנטים ויעניקו להם חוויה אקדמית עשירה ומגוונת.

למידה מעודדת יצירתיות וחשיבה מקורית

בעבר לימודים אקדמיים נועדו למטרה אחת: לרכוש מקצוע שיביא פרנסה ויאפשר לשלם משכנתא ולכלכל את המשפחה בכבוד. החשיבה הייתה לרוב מעשית ומכוונת מטרה. גם היום כדאי להתחשב בשיקולים אלו בבחירת קריירה ומוסד לימודים מתאים. אבל לדור המסכים, שמצד אחד מחובר 24/7 לאקשן של העולם הוירטואלי ומצד שני חולם על קריירה מלאת תשוקה והגשמה עצמית, נדרשת חוויה הוליסטית הכוללת גם מרכיבים רגשיים, חברתיים ומעשיים בנוסף לרכישת ידע.

איך עושים את זה? מעניקים לסטודנטים חווית למידה שמפעילה אותם ומעודדת יצירתיות וחשיבה מקורית. כלומר, לימודים תיאורטיים במתכונת הקלאסית (אי אפשר וגם לא צריך לוותר עליהם), לצד סדנאות אינטראקטיביות, שיוצרות עניין ומוטיבציה ומכניסות לכיתה את העולם האמיתי באמצעות משחקים, תחרויות ולמידת חקר.

במילים אחרות: להבדיל מהגישה המסורתית שפועלת בסביבת למידה מובנית, שיטתית ונטולת רעשים, חווית הלמידה כיום צריכה להסתנכרן עם החיים עצמם ולייצר סביבת לימודים עתירת גירויים; מעין גרסה אקדמית ל- WOW experience (חווית וואו!), שמתכתבת עם עולם הממשקים וחווית המשתמש (UX) המוכרים כל כך לסטודנטים החדשים.

טלי נחמן / צילום: אסף בר שי

הפנמת הידע באווירה של למידה חווייתית

כשמדברים על למידה חדשנית בהקשר של עולם התעסוקה, חשוב לזכור שלא הכל שחור ולבן. שוק העבודה הוא מורכב ולא כל המקצועות הם טכנולוגים במהותם, למרות שברוב המקצועות כיום כן נדרשות מיומנויות טכנולוגיות. ד"ר טלי נחמן, סגנית נשיא לפיתוח אסטרטגי וראש היחידה לפיתוח קריירה במרכז האקדמי פרס, מציינת שצריך לדעת לנווט בין שני העולמות. לדבריה, מודל הלמידה הקלאסי צריך להישמר גם במרחב החדש שנוצר, אבל יחד עם זאת היא מדגישה את הצורך ברענון סגנון הלמידה.

"העידן הטכנולוגי מאתגר את אופן הלמידה המסורתי שקיים באקדמיה. הלימוד בכיתה לא צריך להתמקד רק בהעברת מידע וידע, שהרי אלה זמינים לכל סטודנט. לצד הקניית ידע אקדמי אנחנו במרכז שמים דגש רב על פיתוח החשיבה של הסטודנטים שלנו - יצירתיות, חשיבה ביקורתית וחשיבה רב-תחומית. בהתאם לכך, בכל קורס אנחנו מיישמים כלים מגוונים כדי לפתח את סוג החשיבה הזה, שמושתת על פיתוח היכולת לשאלת שאלות, לניתוח תופעות מורכבות ולפיתוח ראייה אינטגרטיבית בין מגוון הנושאים הנלמדים".

כאמור, העולם שועט קדימה והאקדמיה המודרנית לא יכולה להרשות לעצמה לדשדש מאחור. ד"ר נחמן מספרת כי המרכז האקדמי פרס מתאים את עצמו לשינויים בעידן הטכנולוגי דרך הפדגוגיה הייחודית המיושמת בו. "אנחנו מגייסים את הטכנולוגיות לתוך שיטות ההוראה המסורתיות שקיימות באקדמיה", היא מסבירה. "במהלך השיעורים אנו עושים שימוש באפליקציות שונות על מנת לייצר למידה המאפשרת משוב מיידי, שמספק אינדיקציה על הפנמת הידע תוך כדי יצירת אווירה של למידה חווייתית".

למידה דינאמית ופרקטיקה מעשית

העידן הטכנולוגי הוביל גם לשינויים בתפקיד המרצה. מדמות המספר היודע כל, המרצה הופך למנחה המנהל דיאלוג עם הסטודנטים ולסוג של מנטור. מסלול החברות במרכז האקדמי פרס לוקח את הלמידה ויחסי מרצה-סטודנטים צעד אחד קדימה. מדובר במסלול שנועד להדק את החיבור בין האקדמיה לפרקטיקה, לחשוף את התלמידים לשלל תחומים ותפקידים ולהעניק להם כלים מעשיים לעתיד. בכל אחד מקורסי מסלול החברות, שותפים מנהלים בכירים מחברות ומארגונים מובילים במשק הישראלי, יחד עם מרצה מסגל המרכז. בדרך זו נהנים הסטודנטים מלמידה פעילה ובלתי אמצעית עם פרקטיקה מעשית.

ערן ניר/צילום: גלי שטרקמן

כך למשל במסגרת לימודים לתואר ראשון במנהל עסקים, מתקיים במרכז האקדמי פרס קורס פרסום בשיתוף קבוצת הפרסום גיתם BBDO . ערן ניר, סמנכ"ל קריאייטיב בגיתם, שמעביר לתלמידי הקורס הרצאה בנושא Creative Media , מסביר על מה ההרצאה וטוען שכדי לשמור על רלוונטיות בעידן כה דינאמי צריך לחשוב אחרת ובעיקר לשבור פרדיגמות. "ההרצאה עוסקת בפער המתעצם בשנים האחרונות בין פלטפורמות הפרסום המסורתיות לאלו הדיגיטליות החדשות, ולגבולות הקריאטיביים שלהן שנפרצים כמעט מדי יום".

להתייחס לסטודנטים כאל צרכנים

"הלכה למעשה, ההרצאה ממחישה כיצד ניתן להשתמש בפלטפורמות הדיגיטליות ובחווית המשתמש שלהן כדי לייצר תוצר קריאטיבי ופרסומי מנצח. כל זאת דרך מילות חיפוש בגוגל והשימושיות שלהן בסטוריז באינסטגרם, בפרי-רולים של יוטיוב ועוד. בכל המדיומים שהצרכנים נמצאים בהם ביומיום, צריך ואפילו רצוי ליצור תוכן מפתיע וחדשני". כדי להמחיש את דבריו ערן מביא דוגמא מעולם הפרסום, שבאופן לא מפתיע משקפת את הצורך בשיטות למידה חדשניות, ומציין את חברת הביטוח " גייקו" (GEICO), שהקמפיינים המושקעים שלה מייצרים אינגייג'מנט ברמה העמוקה ביותר.

לדבריו, אפשר להשוות את הלמידה לקמפיין פרסומי בעידן החדש. כלומר, הסטודנטים במקרה הזה הם הצרכנים. "צריך לדאוג לבדר אותם ולתת להם ערך מוסף מעבר לידע התיאורטי. אם נעשה כן ונהיה רלוונטים, נרוויח את תשומת ליבם ואת ההקשבה שלהם. כמי שפוגש לא מעט סטודנטים בהרצאות ובראיונות עבודה, אני רואה פערים גדולים בין הידע התיאורטי שהם מקבלים במוסד הלימודים, שמהווה תשתית הכרחית וחשובה, לבין הפרקטיקה והחשיבה שהם מביאים איתם לשולחן העבודה".

לסיכום, למידה המשלבת בין הקלאסי לחדשני ובין התיאורטי למעשי, מעמיקה את החיבור בין הסטודנטים למוסד האקדמי, גורמת להם להתאהב בקריירה שלהם בכל יום מחדש ושולחת אותם לעולם האמיתי עם ארגז כלים עשיר בידע ובניסיון.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"