גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד בוחרים קריירה ומהו המסלול הנכון להצלחה?

בחירת קריירה מתאימה מתחילה בהגדרת תחומי העניין והתאמתם ליכולות האישיות ולשוק העבודה. כל מה שצריך לדעת לפני שמחליטים

הצלחה בקריירה דורשת מצוינות, הישגיות וחדשנות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הצלחה בקריירה דורשת מצוינות, הישגיות וחדשנות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשיתוף המרכז האקדמי פרס

בחירת קריירה בעידן של שינויים טכנולוגיים ועולם תעסוקה דינמי מהווה אתגר לא קטן. אם נבדוק את הנושא סטטיסטית, רוב הסיכויים שהשאלה "מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול?", תיתקל בתשובה מעורפלת ולא ודאית בקרב צעירים בני דור ה- Z , שעומדים היום בפני אחת ההחלטות החשובות בחיים. פעם בחירת מקצוע הייתה לכל החיים, בעיקר מתוך שיקולים כלכליים וכדי להגיע מסודרים לפנסיה. אבל היום, בעולם שבו ייעוד והגשמה עצמית הם חלק מהלקסיקון הקיומי, סדרי העדיפויות השתנו. לא עוד עבודה שאינה מפיקה הנאה וסיפוק ומשמשת לפרנסה בלבד, אלא קריירה שמביאה לידי ביטוי את היכולות והכישורים האישיים, עונה על הצורך במימוש עצמי ומוּנעת מתוך תשוקה אמיתית.

דור ה-Z המכונה גם iGeneration, נולד וגדל במציאות טכנולוגית מתקדמת, שלא מפסיקה להתפתח ולהתחדש. חלק ניכר מחיי החברה, הלימודים והעבודה שלהם מתנהל ברשת ורבים מהם פונים למקצועות הדיגיטל, שהולכים ותופסים נתח נכבד בשוק העבודה הגלובלי. כמו בכל דור, תמיד יהיו מי שיודעים מגיל צעיר מה הייעוד שלהם בחיים ומי שמגיעים לגיל שאפשר להתחיל, אבל לא יודעים איך. ויותר כך, בעולם החדש של סדנאות, קורסים מזורזים ולימודי אונליין, שמבטיחים מסלול מהיר לקריירה נחשקת, לא מעט צעירים מרגישים מבולבלים ומתחבטים בשאלות האם כדאי לבחור מקצוע שדורש תואר אקדמי, ועד כמה לימודים אקדמיים מכשירים באמת לקריירה מוצלחת ומספקת.

לשלב בין התלהבות וסקרנות לתנאים בשוק העבודה

יש הטוענים כי נקודת הפתיחה להצלחה בקריירה, תלויה בראש ובראשונה בתשוקה לתחום העיסוק. נכון, אבל עם תשוקה לא הולכים למכולת. ישנם עוד גורמים חשובים שיש לקחת בחשבון לפני שבוחרים קריירה. מה צריכים להיות השיקולים המנחים ואיך עושים זאת בדרך הנכונה והאפקטיבית ביותר? בשלב ראשון כדאי לשאול את עצמנו מה אנחנו אוהבים לעשות, מה מעניין אותנו וגורם לנו סיפוק ובמה אנחנו טובים. ככל שהמקצוע הנבחר מעורר בנו התלהבות וסקרנות, מתאים ליכולות ולעולמות התוכן שלנו, כך גם הסיכויים להתקדם ולהצליח בקריירה גבוהים יותר.

עם זאת חשוב לזכור שאנחנו חיים בעולם תחרותי . עולם בו ערכים כמו מצוינות, הישגיות וחדשנות הם ערכים מובילים. כדאי להקדיש מחשבה גם לערכים ולצרכים שלנו בכל הקשור למקצוע הנבחר ולבדוק היכן הם עומדים ביחס אליו - איפה נביא לידי ביטוי את ה"אני מאמין" שלנו ומתי נצטרך להתגמש, על מה נקבל מענה ועל מה נוותר, והאם הבחירה נובעת מתוך "שיקולים זרים" (כמו להצטרף לעסק המשפחתי במקום להגשים חלום וללמוד משפטים) , שעלולים לגרום לחוסר סיפוק ותחושת החמצה בעתיד.

כאמור, קריירה מוצלחת מספקת מענה לחלקים רגשיים רבים כמו יצירתיות, יכולת להביא את עצמנו לידי ביטוי, דימוי עצמי בריא, קשרים אישיים ותחושת שייכות. אולם, כשבוחרים מקצוע לעתיד חייבים להתייחס בכובד ראש גם לשיקולים רציונליים של פרנסה, שתאפשר לנהל חיים נוחים ונטולי דאגות כלכליות. כאן נכנס לתמונה גורם נוסף ומשמעותי ביותר, הלא הוא שוק העבודה. עם כל התהפוכות והשינויים הטכנולוגיים המתחוללים כמעט בכל תחום היום, חשוב מאד לבדוק גם את האספקט הזה - האם קיים היצע וביקוש למקצוע הנבחר, מהן דרישות הסף והאם המגמות העכשוויות מצביעות על רלוונטיות גם בעתיד.

ד"ר טלי תאני-הררי/צילום:  אסף בר-ישי

מה עושים עם הפער בין לימודים אקדמיים לשוק העבודה?

בנוסף לשיקולים האישיים ובחינת שוק העבודה, עולות גם שאלות הקשורות ללימוד המקצוע הנבחר - היכן לומדים? כיצד מתמודדים עם הפער בין לימודים אקדמיים לשוק העבודה? ומי אחראי לצמצום הפער? זה לא סוד שקיים פער בין לימודים אקדמיים לבין הדרישות בשוק העבודה. ואם מוסיפים לזה את הרף שמציב הדור הצעיר ו"היודע כל" בפני האקדמיה, אין ספק שזו נדרשת לצאת מגדרה ולהתאים עצמה לאתגר החדש והמרתק.

ד"ר טלי תאני-הררי, ראש תכנית ה- MBA במרכז האקדמי פרס, מסכימה ומפרטת: "אכן, קיים פער משמעותי בין האקדמיה במתכונתה השמרנית לבין הדרישות של הדור הנוכחי והדרישות המשתנות של שוק העבודה. האתגר של מוסד אקדמי הוא לשמור על האיזון הנכון בין החשיבה האקדמית לבין ההיבטים המעשיים; בין הגישות והתיאוריות המקובלות לבין החידושים בתעשייה ובשוק העבודה".

"אתגר זה מחייב לבחון ולעדכן בכל פעם מחדש את תכני הלימוד ומתודולוגיות ההוראה. עלינו, כסגל אקדמי, להשתמש במנעד רחב ועדכני של גישות, כלים, מתודות, אירועים ומחקרים על מנת לוודא שהסטודנט יהיה מוכן לאתגרים המצפים לו בשוק העבודה, לא רק בשנים הקרובות, אלא גם בעשורים הקרובים".

כך משלבים פרקטיקה בתוך האקדמיה

אין ספק שכחלק מהשינויים בעולם התעסוקה, המוסדות האקדמיים נדרשים כיום לחשוב על דרכים יצירתיות בהן ניתן לשלב את הפרקטיקה באקדמיה. זאת על מנת לצמצם פערים ולהכין את הסטודנטים לשוק העבודה באופן המיטבי. במרכז האקדמי פרס זיהו את הצורך והרימו את הכפפה. כך נולד מסלול החברות - מסלול ייחודי וחדשני שנועד להדק את החיבור בין האקדמיה לפרקטיקה, לחשוף את התלמידים לשלל תחומים ותפקידים ולהעניק להם כלים מעשיים לעתיד.

בכל אחד מקורסי מסלול החברות, שותפים מנהלים בכירים מחברות ומארגונים מובילים במשק הישראלי, יחד עם מרצה מוביל מהמרכז האקדמי פרס. בדרך זו יכולים הסטודנטים להבין יותר מה מעורר בהם תשוקה אמיתית טרם יצאו לשוק העבודה. "הניסיון שלנו מלמד כי למפגש של הסטודנטים עם מנהלי החברות בקורסים אלה, יש ערך מוסף משמעותי הן מבחינת הידע הפרקטי והכלים אליהם נחשפים הסטודנטים, והן מבחינת היותם של המנהלים מקור השראה למצוינות ולהתפתחות מקצועית", אומרת ד"ר תאני-הררי.

נסים אלון, מנכ"ל לאומית שירותי בריאות / צילום: עינת גורן

בין הארגונים הנוטלים חלק במסלול החברות במרכז האקדמי פרס, נמצאת "לאומית שירותי בריאות", שמחזיקה ב-350 מרכזים רפואיים ברחבי הארץ. במסגרת הלימודים לתואר ראשון במנהל מערכות בריאות, הסטודנטים משתתפים בקורס שנבנה על ידי הקופה ובראשו עומד נסים אלון, מנכ"ל לאומית שירותי בריאות. לדברי אלון, בחירה בתחום הספציפי הזה היא דוגמא מצוינת למקצוע שהכוח המניע שלו הוא תשוקה. "עוד נדרש מהסטודנטים המעוניינים להשתלב בתחום, תכונות כמו אמפתיה למטופל, יכולת עבודה בצוות, יחסי אנוש טובים, ויכולות ניהול גבוהות למי שמכוון לתפקידי מפתח במערכת".

אלון מדגיש כי המפגש עם מרצי הקופה, נותן לסטודנטים את התחושה של מה באמת מצפה להם בעבודה בשטח. "חשוב לנו להעביר לסטודנטים את תחומי העיסוק של קופות החולים בכלל ושל לאומית שירותי בריאות בפרט, ואת מורכבות הניהול במערכת הבריאות. במסגרת הקורס אנו שמים דגש מיוחד על הקשר בין הלימוד התיאורטי לעבודה בשטח. בנוסף, התלמידים נפגשים עם חברי ההנהלה הבכירה של לאומית אשר מרצים בפניהם, כל אחד בתחומו, החל מהמנכ"ל וראש חטיבת הרפואה ועד ראש אגף משאבי אנוש".

בשורה התחתונה: לא משנה באיזה תחום תבחרו, חשוב שלא הקריירה היא שתגדיר אתכם, אלא שאתם אלה שיגדירו אותה. "ההמלצה שלי למתעניינים בקריירה במערכת הבריאות ובכל מערכת אחרת", מסכם נסים אלון, "היא לאהוב את מה שאתם עושים, להיות מקצוענים בתחומכם, ולא להפסיק ללמוד ולהתקדם כל הזמן".

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם