גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת קיץ סוער בכנסת: האתגרים שיאיימו על הממשלה

פסקת ההתגברות, הפרשות הפליליות, חוק הגיוס וחוק הלאום הם רק חלק מהאתגרים שיעמדו בפני הקואליציה בכנס הקיץ שנפתח השבוע בכנסת ● כשכולם כבר מריחים את הבחירות מתקרבות ● מהם הסיכויים של ממשלת נתניהו הרביעית להחזיק מעמד?

נתניהו ואדלשטיין / צילום: רויטרס
נתניהו ואדלשטיין / צילום: רויטרס

חום הקיץ מעבר לפינה. מזג האוויר לא צריך לאיים עלינו באולטימטום, כל המחוקקים יודעים שבוא יבוא. אך שרי הממשלה, אלו שאינם מתוך המפלגה החזקה ביותר הליכוד, מאיימים ועוד איך באולטימטום. תחת האווירה הזו יפתח מחר כנס הקיץ הקבוע להימשך עד ה-22 ביולי. בשבוע האחרון של חודש יולי ייצאו שוב 120 חברי הכנסת להפסקה מהמשכן, הפעם לפגרת הקיץ שתימשך עד אחרי החגים.

האוירה היא משברית, וברקע עומדת האפשרות שבשבוע הראשון של ספטמבר יערכו בחירות כלליות, אך אם הצדדים יצלחו את חודש מאי ויגלשו לתוך יוני ויולי, אז הקואליציה הנוכחית, הממשלה הרביעית של נתניהו, תמשיך להחזיק מעמד.

מה הם הגורמים המאיימים לפרק את הממשלה?

החקירות הפליליות

חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו וההחלטה אם להגיש כתב אישום נגד אשת ראש הממשלה שרה נתניהו משליכים על התנהלות השותפים הקואליציונים של נתניהו, כמו גם על שריו. נתניהו חשוד בפלילים, קבלת שוחד, הפרת אמונים, קבלת מתנות, יותר משנה רצוף. הדבר לא טלטל את שרי הליכוד ואף לא את הסיעות האחרות בקואליציה. יחד עם זאת, כל המדינה נושאת עיניים לתהליך קבלת ההחלטות האיטי והמתיש של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. אם מנדלבליט יחליט להקדים את הלו"ז הפוליטי (בחירות כלליות קבועות בחוק לנובמבר 2019), ולגבש החלטה בחודשים הקרובים, המערכת עשויה כולה להיכנס לתזזית.

חוק-יסוד: 'כבוד האדם וחירותו'

שר החינוך נפתלי בנט מאיים לפרק את הממשלה על בסיס אי חקיקת פסקת ההתגברות בחוק-יסוד כבוד האדם וחירותו. היום נפגש ראש הממשלה נתניהו עם נשיאת העליון אסתר חיות ועם השופט העליון חנן מלצר. למרות הסכמת הבית היהודי לדחות את ההצבעה על החוק הזה בועדת השרים לחקיקה - לשבוע הבא, יום א', ה-6 במאי, הויכוח בזירה הפוליטית יהיה על מספר חברי הכנסת, 61 או 70, אשר יוכלו לבטל פסיקת בג"ץ, על פי החוק המוצע. השרים בנט ושקד ממשיכים להדגיש שללא חקיקה לתיקון חוק היסוד, הם לא יישבו בממשלה. סיעת כולנו התנגדה עד היום לחקיקה גורפת מן הסוג הזה, והשאלה היא האם שר האוצר משה כחלון ינפנף בהסכם הקואליציוני המאפשר לחברי סיעתו להצביע לפי מצפונם. בעוד נתניהו צפוי (על פי מהלכיו עד היום) להמשיך ולהיגרר אחרי התביעות והדרישות של הבית היהודי, יתכן והוא לא יצליח לגבש רוב קואליציוני לשינוי חוק-יסוד כבוד האדם וחירותו.

חוק הגיוס

החלטת בג"ץ בחוק הגיוס ביטלה באוגוסט 2017 את תיקון החקיקה שהובילה הקואליציה הנוכחית שעל פיו תלמידי ישיבה שתורתם אומנותם יזכו לדחיית גיוס ודחה את האפשרות להטיל סנקציות פליליות על מי שאינם מתגייסים עד לשנת 2023. בג"ץ נתן לכנסת עד לאוגוסט 2018 לתקן את החקיקה, וזאת בהמשך לעתירות וויכוחים פוליטיים בסוגיית גיוס החרדים המשתרעים על פני שני עשורים לפחות. בכנס הקיץ, חייבת הקואליציה למצוא חקיקה שוויונית, דבר המעורר את ההתנגדות של יהדות התורה וש"ס. בכנס החורף הצליחו הצדדים לגבור על משבר קואליציוני בסוגיית המרכולים וחוקי העבודה בשבת, וזאת למרות איומים מפורשים של סגן השר יעקב ליצמן. בליכוד, יש לציין, חששו מחוקי כפייה דתית והאופן בו הם ישפיעו על ציבור הבוחרים הכללי. מספר שרים וח"כים - גילה גמליאל, אופיר אקוניס, חיים כץ, יואב קיש ושרן השכל - התבטאו בפומבי נגד הכניעה לדרישות הסיעות החרדיות.

חוק הגיור

ביוני 2017 אישרה ועדת שרים לחקיקה הצעת חוק ממשלתית לחוק גיור ממלכתי, המחזק את מונופול בתי הדין הרבניים על תהליכי גיור. הצעת החוק המקורית באה בעקבות פסיקת בג"ץ שהכירה בגיור אורתודוכסי פרטי, הנעשה מחוץ לזרועות הרבנות הראשית. ישראל ביתנו הגישו ערר על ההחלטה ההיא, ולאור מחאות רמות שקיבלו חברי הממשלה מראשי יהדות התפוצות, הוחלט בממשלה לעכב את החקיקה ולהיעזר בשר המשפטים לשעבר משה ניסים לגיבוש הצעת חוק. כעת, הגיש ניסים את המלצתו. וועדת השרים לחקיקה אמורה לדון בהצעת החוק החדשה, על פיה תוקם רשות גיור חדשה, אולם הזכות למנות את חבריה יהיה מסור בידי נציגי הרבנות הראשית בלבד. גם הצעת חוק זו עשויה לעורר התנגדות משמעותית בקרב סיעת ישראל ביתנו.

חוק-יסוד: 'הלאום'

הועדה המיוחדת בראשות ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) אשר ישבה על ניסוח חוק-יסוד הלאום סיימה במהלך כנס החורף את הכנת החוק החשוב לקריאה ראשונה ובו כלול סעיף שנוי במחלוקת, המאפשר ליישובים לפסול קבלה של חברים חדשים ליישוב קיים על בסיס דת או לאום. הסעיף הזה מחזיר לחיים את חוק ועדות קבלה מן הכנסת ה-18, חוק שהתחיל בהצעה פרטית של ח"כ דודו רותם ז"ל (ישראל ביתנו) ובשלבי החקיקה המתקדמים שונה לחלוטין, והוכפף לעקרונות של שוויון ואסר על פסילת קבלת חברים על בסיס דת, לאום, מוגבלות, מעמד אישי, גיל, נטייה, ארץ מוצא או השקפה פוליטית.

כעת הסעיף הזה עשוי לזכות לחקיקה מחודשת ובעלת מעמד על בחוק-יסוד. סעיף נוסף שנוי במחלוקת הוא העברת השפה הערבית ל"מעמד מיוחד", לעומת השפה הרשמית של המדינה, שהיא רק העברית.

הסיעות החרדיות עשויות להתנגד באופן גורף לחוק-יסוד הלאום. ח"כ אייכלר (יהדות התורה) פרסם לפני מספר ימים מאמר ב*כיכר השבת* ובו ציין שחקיקת חוקי-יסוד פוגעת ממילא בציבור החרדי, וכי שמורה להן הזכות על פי ההסכם הקואליציוני להתנגד לחקיקה המכוננת. "החוק התמים הזה עשוי להיות מסוכן בימי שלטון השופטים", כתב אייכלר.

חודש מאי הקרוב ימתח את הגבולות עד לקצה

במחצית הראשונה של מאי ניצבים הקבינט הבטחוני והממשלה כולה בפני מצבור אירועים מדיניים בעלי משמעות מרחיקת לכת. מעל לכל, טקס העברת השגרירות האמריקאית מתל-אביב לירושלים ב-14 במאי. אל הטקס עשוי להגיע גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על אף שלא יצאה הודעה רשמית על השתתפות שלו, במהלך סוף השבוע בוושינגטון טראמפ ציין בפני כלי התקשורת שהוא עוד עשוי להגיע.

למחרת, יום הנכבה ב-15 במאי, הוא היום בו מתכננים הפלסטינים להגיע לשיא התהלוכות וההתנגדות שלהם בעזה. בכל אחד מימי השישי בחודש האחרון נערכו הפגנות, תהלוכות, שריפת צמיגים, זריקת אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. כל האירועים הללו אמורים להגיע לשיאם ב-15 במאי, יום למחרת טקס העברת השגרירות. כוחות הבטחון נערכים בכל עת להתפשטות גלי המחאה ליהודה ושומרון.

עוד קודם לכן, ב-12 במאי, עשוי הנשיא טראמפ לפרסם את החלטתו בנוגע להסכם הגרעין בין איראן למעצמות ה-JCPOA. בימים האחרונים ביקרו אותו בבית הלבן נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בניסיון לשכנע אותו שלא לפרוץ את ההסכם. הודעת הבית הלבן על נסיגה מן ההסכם עשויה לעורר תגובת שרשרת צבאית נגד ישראל במסגרת האיום הקיים על המדינה ממילא מכיוון הנוכחות האיראנית בתוך סוריה כיום.

ב-16 במאי מתוכנן טקס העברת שגרירות גואטמלה מתל-אביב לירושלים. ישראל נמצאת במגעים ושיח בשלבים שונים עם הונדורס, רומניה וצ*כיה בנוגע להעברת חלק משירותיהם מתל-אביב לירושלים.

בנוסף, באמצע מאי מתחיל חודש הרמאדן המוסיף למתיחות. מדי שנה בראשית חודש הרמאדן מתרחשים פיגועים קשים והכוחות נמצאים בכוננות מוגברת בהתאם ללוח השנה.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות