גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת קיץ סוער בכנסת: האתגרים שיאיימו על הממשלה

פסקת ההתגברות, הפרשות הפליליות, חוק הגיוס וחוק הלאום הם רק חלק מהאתגרים שיעמדו בפני הקואליציה בכנס הקיץ שנפתח השבוע בכנסת ● כשכולם כבר מריחים את הבחירות מתקרבות ● מהם הסיכויים של ממשלת נתניהו הרביעית להחזיק מעמד?

נתניהו ואדלשטיין / צילום: רויטרס
נתניהו ואדלשטיין / צילום: רויטרס

חום הקיץ מעבר לפינה. מזג האוויר לא צריך לאיים עלינו באולטימטום, כל המחוקקים יודעים שבוא יבוא. אך שרי הממשלה, אלו שאינם מתוך המפלגה החזקה ביותר הליכוד, מאיימים ועוד איך באולטימטום. תחת האווירה הזו יפתח מחר כנס הקיץ הקבוע להימשך עד ה-22 ביולי. בשבוע האחרון של חודש יולי ייצאו שוב 120 חברי הכנסת להפסקה מהמשכן, הפעם לפגרת הקיץ שתימשך עד אחרי החגים.

האוירה היא משברית, וברקע עומדת האפשרות שבשבוע הראשון של ספטמבר יערכו בחירות כלליות, אך אם הצדדים יצלחו את חודש מאי ויגלשו לתוך יוני ויולי, אז הקואליציה הנוכחית, הממשלה הרביעית של נתניהו, תמשיך להחזיק מעמד.

מה הם הגורמים המאיימים לפרק את הממשלה?

החקירות הפליליות

חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו וההחלטה אם להגיש כתב אישום נגד אשת ראש הממשלה שרה נתניהו משליכים על התנהלות השותפים הקואליציונים של נתניהו, כמו גם על שריו. נתניהו חשוד בפלילים, קבלת שוחד, הפרת אמונים, קבלת מתנות, יותר משנה רצוף. הדבר לא טלטל את שרי הליכוד ואף לא את הסיעות האחרות בקואליציה. יחד עם זאת, כל המדינה נושאת עיניים לתהליך קבלת ההחלטות האיטי והמתיש של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. אם מנדלבליט יחליט להקדים את הלו"ז הפוליטי (בחירות כלליות קבועות בחוק לנובמבר 2019), ולגבש החלטה בחודשים הקרובים, המערכת עשויה כולה להיכנס לתזזית.

חוק-יסוד: 'כבוד האדם וחירותו'

שר החינוך נפתלי בנט מאיים לפרק את הממשלה על בסיס אי חקיקת פסקת ההתגברות בחוק-יסוד כבוד האדם וחירותו. היום נפגש ראש הממשלה נתניהו עם נשיאת העליון אסתר חיות ועם השופט העליון חנן מלצר. למרות הסכמת הבית היהודי לדחות את ההצבעה על החוק הזה בועדת השרים לחקיקה - לשבוע הבא, יום א', ה-6 במאי, הויכוח בזירה הפוליטית יהיה על מספר חברי הכנסת, 61 או 70, אשר יוכלו לבטל פסיקת בג"ץ, על פי החוק המוצע. השרים בנט ושקד ממשיכים להדגיש שללא חקיקה לתיקון חוק היסוד, הם לא יישבו בממשלה. סיעת כולנו התנגדה עד היום לחקיקה גורפת מן הסוג הזה, והשאלה היא האם שר האוצר משה כחלון ינפנף בהסכם הקואליציוני המאפשר לחברי סיעתו להצביע לפי מצפונם. בעוד נתניהו צפוי (על פי מהלכיו עד היום) להמשיך ולהיגרר אחרי התביעות והדרישות של הבית היהודי, יתכן והוא לא יצליח לגבש רוב קואליציוני לשינוי חוק-יסוד כבוד האדם וחירותו.

חוק הגיוס

החלטת בג"ץ בחוק הגיוס ביטלה באוגוסט 2017 את תיקון החקיקה שהובילה הקואליציה הנוכחית שעל פיו תלמידי ישיבה שתורתם אומנותם יזכו לדחיית גיוס ודחה את האפשרות להטיל סנקציות פליליות על מי שאינם מתגייסים עד לשנת 2023. בג"ץ נתן לכנסת עד לאוגוסט 2018 לתקן את החקיקה, וזאת בהמשך לעתירות וויכוחים פוליטיים בסוגיית גיוס החרדים המשתרעים על פני שני עשורים לפחות. בכנס הקיץ, חייבת הקואליציה למצוא חקיקה שוויונית, דבר המעורר את ההתנגדות של יהדות התורה וש"ס. בכנס החורף הצליחו הצדדים לגבור על משבר קואליציוני בסוגיית המרכולים וחוקי העבודה בשבת, וזאת למרות איומים מפורשים של סגן השר יעקב ליצמן. בליכוד, יש לציין, חששו מחוקי כפייה דתית והאופן בו הם ישפיעו על ציבור הבוחרים הכללי. מספר שרים וח"כים - גילה גמליאל, אופיר אקוניס, חיים כץ, יואב קיש ושרן השכל - התבטאו בפומבי נגד הכניעה לדרישות הסיעות החרדיות.

חוק הגיור

ביוני 2017 אישרה ועדת שרים לחקיקה הצעת חוק ממשלתית לחוק גיור ממלכתי, המחזק את מונופול בתי הדין הרבניים על תהליכי גיור. הצעת החוק המקורית באה בעקבות פסיקת בג"ץ שהכירה בגיור אורתודוכסי פרטי, הנעשה מחוץ לזרועות הרבנות הראשית. ישראל ביתנו הגישו ערר על ההחלטה ההיא, ולאור מחאות רמות שקיבלו חברי הממשלה מראשי יהדות התפוצות, הוחלט בממשלה לעכב את החקיקה ולהיעזר בשר המשפטים לשעבר משה ניסים לגיבוש הצעת חוק. כעת, הגיש ניסים את המלצתו. וועדת השרים לחקיקה אמורה לדון בהצעת החוק החדשה, על פיה תוקם רשות גיור חדשה, אולם הזכות למנות את חבריה יהיה מסור בידי נציגי הרבנות הראשית בלבד. גם הצעת חוק זו עשויה לעורר התנגדות משמעותית בקרב סיעת ישראל ביתנו.

חוק-יסוד: 'הלאום'

הועדה המיוחדת בראשות ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) אשר ישבה על ניסוח חוק-יסוד הלאום סיימה במהלך כנס החורף את הכנת החוק החשוב לקריאה ראשונה ובו כלול סעיף שנוי במחלוקת, המאפשר ליישובים לפסול קבלה של חברים חדשים ליישוב קיים על בסיס דת או לאום. הסעיף הזה מחזיר לחיים את חוק ועדות קבלה מן הכנסת ה-18, חוק שהתחיל בהצעה פרטית של ח"כ דודו רותם ז"ל (ישראל ביתנו) ובשלבי החקיקה המתקדמים שונה לחלוטין, והוכפף לעקרונות של שוויון ואסר על פסילת קבלת חברים על בסיס דת, לאום, מוגבלות, מעמד אישי, גיל, נטייה, ארץ מוצא או השקפה פוליטית.

כעת הסעיף הזה עשוי לזכות לחקיקה מחודשת ובעלת מעמד על בחוק-יסוד. סעיף נוסף שנוי במחלוקת הוא העברת השפה הערבית ל"מעמד מיוחד", לעומת השפה הרשמית של המדינה, שהיא רק העברית.

הסיעות החרדיות עשויות להתנגד באופן גורף לחוק-יסוד הלאום. ח"כ אייכלר (יהדות התורה) פרסם לפני מספר ימים מאמר ב*כיכר השבת* ובו ציין שחקיקת חוקי-יסוד פוגעת ממילא בציבור החרדי, וכי שמורה להן הזכות על פי ההסכם הקואליציוני להתנגד לחקיקה המכוננת. "החוק התמים הזה עשוי להיות מסוכן בימי שלטון השופטים", כתב אייכלר.

חודש מאי הקרוב ימתח את הגבולות עד לקצה

במחצית הראשונה של מאי ניצבים הקבינט הבטחוני והממשלה כולה בפני מצבור אירועים מדיניים בעלי משמעות מרחיקת לכת. מעל לכל, טקס העברת השגרירות האמריקאית מתל-אביב לירושלים ב-14 במאי. אל הטקס עשוי להגיע גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על אף שלא יצאה הודעה רשמית על השתתפות שלו, במהלך סוף השבוע בוושינגטון טראמפ ציין בפני כלי התקשורת שהוא עוד עשוי להגיע.

למחרת, יום הנכבה ב-15 במאי, הוא היום בו מתכננים הפלסטינים להגיע לשיא התהלוכות וההתנגדות שלהם בעזה. בכל אחד מימי השישי בחודש האחרון נערכו הפגנות, תהלוכות, שריפת צמיגים, זריקת אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. כל האירועים הללו אמורים להגיע לשיאם ב-15 במאי, יום למחרת טקס העברת השגרירות. כוחות הבטחון נערכים בכל עת להתפשטות גלי המחאה ליהודה ושומרון.

עוד קודם לכן, ב-12 במאי, עשוי הנשיא טראמפ לפרסם את החלטתו בנוגע להסכם הגרעין בין איראן למעצמות ה-JCPOA. בימים האחרונים ביקרו אותו בבית הלבן נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בניסיון לשכנע אותו שלא לפרוץ את ההסכם. הודעת הבית הלבן על נסיגה מן ההסכם עשויה לעורר תגובת שרשרת צבאית נגד ישראל במסגרת האיום הקיים על המדינה ממילא מכיוון הנוכחות האיראנית בתוך סוריה כיום.

ב-16 במאי מתוכנן טקס העברת שגרירות גואטמלה מתל-אביב לירושלים. ישראל נמצאת במגעים ושיח בשלבים שונים עם הונדורס, רומניה וצ*כיה בנוגע להעברת חלק משירותיהם מתל-אביב לירושלים.

בנוסף, באמצע מאי מתחיל חודש הרמאדן המוסיף למתיחות. מדי שנה בראשית חודש הרמאדן מתרחשים פיגועים קשים והכוחות נמצאים בכוננות מוגברת בהתאם ללוח השנה.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים