גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חתוך זאת בעצמך: שווי אייס בהנפקה יופחת בכ-30%

רשת ה"עשה זאת בעצמך" מבקשת לגייס כ-100 מיליון שקל לצורך החזר הלוואות ● שווי הרשת הנפקה יופחת ל-200-250 מיליון שקל ● הערכת שווי של אנטרופי לאייס נוקבת בסכום של 283 מיליון שקל

רשת אייס/ צילוןם בר-אל
רשת אייס/ צילוןם בר-אל

קרן קדמה נדרשת לקצץ משמעותית את השווי שלפיו היא מבקשת להנפיק את רשת ה"עשה זאת בעצמך" אייס אוטו דיפו שבבעלותה - כך נודע ל"גלובס". ככל הנראה הנפקת הרשת, אם תצא לפועל, תתבצע לפי שווי חברה של 200-250 מיליון שקל "לפני הכסף" - נמוך בכ-30% משווי מוערך של כ-300-350 מיליון שקל שפורסם מוקדם יותר לקראתה הנפקה.

קדמה השלימה את רכישת אייס מידי אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) בחודש מארס 2017 לפי שווי חברה של כ-190 מיליון שקל, ותמורת כ-145 מיליון שקל, וכעת מעוניינת לבצע הנפקה ראשונית של החברה בבורסה (IPO) ולגייס במסגרת זו כ-100 מיליון שקל המיועדים להחזר הלוואות - עיקרן (43 מיליון שקל) הלוואות בעלים וריביות. יתרת הסכום מיועדת להחזר הלוואות בנקאיות לזמן ארוך (32 מיליון שקל) ולתשלום לאמ"צ (23 מיליון שקל), כחלק מהסכם הרכישה ממנה.

באייס מציינים כי תמורת ההנפקה "תשמש לשיפור בסיס ההון ופירעון הלוואות", שיאפשרו לה בין היתר "לבצע השקעות בצמיחת החברה, לרבות בדרך של רכישות, בתוספת חוב חיצוני שיילקח במועד ביצוע הרכישות". ככל הידוע, ההנפקה, בהובלת פועלים אי.בי.אי, צפויה לצאת לפועל בשבוע הבא.

טיוטת התשקיף שפרסמה אייס לקראת ההנפקה חשפה כי הכנסותיה השנתיות ב-2017 צמחו ב-4% ל-579 מיליון שקל, וכי הרווח הנקי עלה ב-9% ל-24 מיליון שקל. כיום מפעילה אייס 29 סניפים ברחבי הארץ, 13 מהם תחת המותג אייס בלבד, שניים תחת אוטו דיפו בלבד, והיתר (14) משולבים, וסך שטחי השכרה שלהם מגיעים לכ-55 אלף מ"ר. החברה מעסיקה כ-900 עובדים.

לקראת ההנפקה, חברת שירותי המחקר אנטרופי פרסמה התייחסות לאייס בה העניקה לחברה שווי של 283 מיליון שקל, והאנליסטים העריכו בין היתר כי "שיעורי הרווחיות הגולמית ייוותרו ללא שינוי ביחס למצב הקיים", וכי "הרווחיות התפעולית תשתפר מעט בשל ניצול יתרונות לגודל".

באנטרופי מעריכים כי שוק ה"עשה זאת בעצמך" (Home Improvement) יגדל בשנה הנוכחית בכ-3.5%, וכי צמיחתו תימשך "בשיעור הולך ופוחת עד כ-1.7%-1.8% בשנת 2022. נתח קמעונות האונליין מתוכו ילך ויגדל, כך שאנו צופים צמיחה של 7%-12% בקמעונות האונליין בתחום, שכמובן מהווה תחליפיות (קניבליזציה) בהיקף מסוים למכירת הסניפים (קמעונות פיזית)".

האנליסט אוהד גוטליב מעריך בין היתר כי "שוק המוצרים בו פועלת החברה הינו שוק תחרותי ומגוון, עם ריבוי שחקנים, שחלקם פעילים בחלק גדול יותר מהקטגוריות בהן פעילה הרשת, וחלקם פעילים בפלח צר יותר".

מלבד התחרות, בין גורמי הסיכון הבולטים שמונה גוטליב הוא מציין נושא של סגירת חנויות בשבת ואובדן הזכויות במותג אייס.

כן הוא מתייחס לסניף של אייס במתחם פאואר סנטר ירקונים שבפתח-תקווה, שצפוי להיסגר בסוף השנה, ובכך לגרום "לפגיעה זמנית בהכנסות החברה (ב-2019), תוך שהסניפים האחרים לא יפצו באופן מלא על סגירתו". כרגע החלטת בית משפט על פינוי הקרקע, מעוכבת.

לפי אנטרופי, סניף ירקונים היווה כ-9% מפידיון החברה וכ-10% מהרווח התפעולי ב-2017, וכהיערכות לסגירתו אייס חתמה בתחילת 2018 על חוזה להקמת סניף בפארק אפק בראש העין הצפוי להיפתח בשנת 2020, ועל הסכם עקרונות להקמת סניף נוסף בצומת סגולה שבפתח-תקווה.

גלגולים רבים עד הקפאת הליכים

בעלת השליטה באייס, קרן קדמה, הוקמה ב-2006 על-ידי אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט. קדמה מנהלת הון בהיקף של כמיליארד שקל בשתי קרנות, ובין השקעותיה בעשור האחרון ניתן למצוא חברות ציבוריות כמו דנאל וברנד תעשיות, וחברות פרטיות כמו יקבי כרמל, קווליטסט, מרינה פטריות הגליל ופמי פרימיום.

אייס גייסה לראשונה כסף בבורסה (כ-200 מיליון שקל במניות ובאג"ח) ב-2007, אז הייתה בשליטת משפחות גאון וזבידה, לפי שווי חברה של כ-240 מיליון שקל לפני הכסף, וזאת כשנתיים לאחר שגאון וזבידה רכשו את השליטה בחברה מידי כונס הנכסים של גד זאבי במסגרת מכרז של בית המשפט, לפי שווי חברה של כ-90 מיליון שקל נוסף על הלוואת בעלים של כ-40 מיליון שקל.

אולם כשלוש שנים לאחר ההנפקה החלה הידרדרות עסקית בחברה, והיא החלה לסבול מהפסדים כבדים, עד שבתחילת 2012 נקלעה אייס להקפאת הליכים עם חובות בהיקף של כ-450 מיליון שקל, ונרכשה על-ידי אמ"צ תמורת כ-130 מיליון שקל, שכללו 45 מיליון שקל עבור נכסי הרשת וכ-85 מיליון שקל נוספים עבור המלאי שלה. ממכירתה כארבע שנים לאחר מכן הרוויחה אמ"צ 95 מיליון שקל (לפני מס). באנטרופי העריכו כי "שיעורי הרווחיות הגולמית של אייס ייוותרו ללא שינוי ביחס למצב הקיים, והרווחיות התפעולית תשתפר מעט בשל ניצול יתרונות לגודל". לגבי שוק ה"עשה זאת בעצמך" הם מעריכים כי יצמח בשנה הנוכחית בכ-3.5%, ואז "בשיעור הולך ופוחת עד כ-1.7%-1.8% בשנת 2022"

עוד כתבות

קאליבאף. השפעה רחבה על תהליכי קבלת ההחלטות / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

יו"ר הפרלמנט האיראני קליבאף התפטר מצוות המו"מ בעקבות ההתערבות של משמרות המהפכה

דיווחים על משבר בצמרת השלטון בטהרן ● שר הביטחון בתום הערכת מצב: "הפעם המתקפה תהיה שונה" ● בתקשורת שמזוהה עם המשטר האיראני עוקצים את טראמפ: "ההכרזה החד-צדדית על הארכת הפסקת האש היא כישלון אחרי שלא השיג תוצאה במלחמה" ● דיפלומט פקיסטני לערוץ הסעודי: יש קיפאון ממשי במו"מ ● דיווח: הקונגרס עודכן - ייקח כחצי שנה לנקות לחלוטין את הורמוז ממוקשים ● בזמן הפסקת האש: ארה"ב קוראת לאזרחיה בלבנון ובאיראן להתפנות ● עדכונים שוטפים

השר מיקי זוהר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בפעם השנייה: השר מיקי זוהר נחקר במשטרה בפרשת ההסתדרות

זוהר נחקר בפעם השנייה במשרדי להב 433 בחשד לעבירות מתחום השחיתות הציבורית, ובהן שוחד, מרמה והפרת אמונים

תחנת דלק בלונדון / צילום: ap, Frank Augstein

10 מיליארד אירו זה רק ההתחלה: האיחוד האירופי במשבר אנרגיה

על פי נתוני האיחוד האירופי מחירי הנפט והגז המונזל זינקו ב-60%-70% מאז תחילת המלחמה עם איראן ● לפי חישובי הנציבות האירופית, מדינות האיחוד הוציאו 24 מיליארד אירו יותר ממה שהיה צפוי על אנרגיה מאז פרוץ המלחמה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

עסקת זפירוס הושלמה: דוראל קונה במיליארד שקל, קרן תש"י תרוויח 700 מיליון

דוראל אנרגיה מרחיבה דרמטית את פעילותה באירופה ע"י רכישת חברת זפירוס, המחזיקה בתשתיות ייצור חשמל ברוח ובשמש באירופה ובפולין בפרט ● העסקה, במסגרתה דוראל תקנה 56% ממניות זפירוס בתמורה למעל מיליארד שקל, מגלמת רווח של כ-700 מיליון שקל לקרן תש"י, לאחר שהחזיקה בחברה במשך כ-8 שנים

זום גלובלי / צילום: AP-Alex Brandon, ויקיפדיה-defenseimagery,

עוד מלחמה בדרך לסיום? המסר המפויס של פוטין לזלנסקי

פוטין מציב תנאי לסיום המלחמה עם אוקראינה: לחתום על הסכם • יפן חוזרת לייצא נשק ויש כבר עסקאות על הפרק • ומדוע משבר האקלים מאיים על ההליך הדמוקרטי?

תערוכת הרכב בבייג'ינג לפני שנתיים / צילום: ap, Tatan Syuflana

הבשורה מתערוכת הענק: רכבים סינים שיעלו 25 אלף דולר ופי 3 בישראל

תערוכת הרכב הענקית שתיפתח מחר עתידה להציג מאות דגמים חדשים, טכנולוגיות פורצות דרך וטרנדים שיווקיים חדשים ● אלה צפויים להרחיב עוד יותר את הדומיננטיות הסינית בשוק הרכב בישראל, שכבר כעת מתבטאת בנתח שוק של 41%, ולעצב במידה רבה את פניו בעתיד

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

ארנון בר-דוד: אם יוגש נגדי כתב אישום – אתפטר

יו"ר ההסתדרות הבהיר כי יתנגד ליוזמה של סיעת הליכוד בהסתדרות, שנועדה לאפשר לו להמשיך ולכהן בתפקיד עד לפסק דין חלוט ● בר-דוד: "סומך את ידיי על מערכת אכיפת החוק ובטוח בחפותי"

גדעון בריקמן / צילום: יח''צ-אסף לב

גדעון בריקמן, מוותיקי ענף הפרסום, הלך לעולמו

בריקמן, מייסד משרד הפרסום בריקמן ומוותיקי הענף, הלך לעולמו בגיל 83 ● הפרסומאי גיל סמסונוב ספד לו: "גדעון היה מראשוני הפרסום הישראלי, גידל וליווה מאות פרסומאים מימי הפרינט ועד העידן הדיגיטלי"

נדב פרי / צילום: יח''צ

עם כ-12 מיליון שקל בכיס: נדב פרי עוזב את תשובה

נדב פרי כיהן מעל לעשור כסמנכ"ל הרגולציה וקשרי החוץ של שותפות ניו-מד אנרג'י ● עפ"י הערכות, עלות שכרו המצטברת בחברה עמדה על כ-12 מיליון שקל

מצעד המניות הכי פופולאריות בת''א / צילום: Shutterstock

בדקנו אילו מניות כבר לא ממש מעניינות את המשקיעים

בשנת השיא של שוק ההון בת"א, תפסו מניותיהן של אלביט ונקסט ויז'ן את צמרת חיפושי המשקיעים באתר הבורסה, בעוד שמניות נדל"ן נדחקו מהרשימה ● עוד ברשימת המבוקשות: אל על, רמי לוי, דלק ומניות בנקים ● בפורטל הפיננסי של גלובס חיפשו הקוראים גם את טבע, ארית ומיטרוניקס ● ואיזה מניות מעדיפים המוסדיים?

הפגנה פרו־פלסטינית בגרמניה / צילום: ap, Michael Probst

מותג בסיכון גבוה: הכשל הניהולי שמאחורי ההסברה הישראלית

יהודים וישראלים כבר התרגלו לכך שעליהם להסתיר את זהותם בחו"ל - סימן לכישלון ההסברה של מדינת ישראל ● יש להתייחס למשבר האנטישמיות כמו למשבר תאגידי, לשנס מותניים ולהעביר את הניהול לגוף אחד מקצועי ויעיל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בדרך לרבנות עוצרים ברשות המסים: הדרישה החדשה של היועמ"שית והמחלוקת

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה לבג"ץ מאיימת להפוך הליכי גירושים רבים לאירוע מס ● בלשכת עורכי הדין טוענים: "דרישה שגויה ומרחיקת לכת של היועמש"ית, שמבקשת להפוך את רשות המסים לחלק בלתי נפרד מהליכי הגירושים"

ישראייר / צילום: מוני שפיר

בעקבות התייקרות הדלק: ישראייר מעלה את מחירי הטיסות

בתוך כך, ישראייר נערכת להפעלת הטיסות לארה"ב, כאשר טיסת ניסוי שבוצעה למטוס החברה במקסיקו מקרבת את כניסתה לשוק הטיסות ארוכות-הטווח ● הקו לניו יורק צפוי להתחיל כבר בסוף חודש יולי, בכפוף לאישורי רשות התעופה האזרחית ● כמה זה יעלה?

שיין פאריש

איש הביון שהפך לגורו קבלת החלטות בוול סטריט

שיין פאריש, שעבד 15 שנה בגוף ביון קנדי, החל לעסוק בקבלת החלטות אחרי אסון התאומים ● בספרו "חשיבה צלולה" הוא מתרגם את מה שלמד מחתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן וממנהל ההשקעות צ'רלי מאנגר לסדרת כללים שיעזרו לשפר ביצועים ● לגלובס הוא מסביר למה החלטות יומיומיות יותר חשובות לפעמים מאלה שנחשבות הרות גורל

המשקיעים נשבעו להישאר עשרות שנים - ונשברו מהר

המשקיעים לא דבקים באסטרטגיה ● עוד הונאת רשת, הפעם בכיכוב מנכ"ל הבורסה ● והוועדה שלא מוקמת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נושאת המטוסים הבריטית המלכה אליזבת' / צילום: ap, Ana Brigida

המדינה שיוצאת מובכת מההתמודדות מול הצבא האיראני

המלחמה עם איראן הביכה מאוד את בריטניה מבחינת יכולותיה הצבאיות ● המערכת של חברת סנטריקס הישראלית, שנרכשה ע"י אונדס האמריקאית, תאבטח את המונדיאל ● אוסטרליה מתכננת להגדיל באופן משמעותי את תקציבי הביטחון ● וחברת JISDA היפנית מציעה כטב"ם במחיר של 450 דולר בלבד ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תושבים בתל באביב יורדים למרחב מוגן בשל אזעקות על ירי מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

"יותר מדע בדיוני מאשר הנדסה": מדוע לא בונים שכונות שלמות מתחת לקרקע?

בתקופה שבה המיגון בבית הוא הדבר החשוב מכול, עולה שאלת הבנייה בתת־הקרקע ● כבר היום נבנים פרויקטים מתחת לאדמה, ושכונות שלמות שייבנו כך יהיו, על פניו, מוגנות במיוחד ● בפועל, אומרים אנשי המקצוע, זה לא מעשי וגם יקר: "פי 4 או 5 לעומת בנייה רגילה"

פאונד / צילום: Shutterstock

האם מטבע נוסף "יחליף קידומת" בקרוב מול השקל?

הלירה שטרלינג מתקרבת לרמה של 4 שקלים, בה הייתה לאחרונה בשנת 2022 ולפני כן רק בתחילת שנות ה-90 ● וגם: האם ידעתם שבנק ישראל מחזיק בליש"ט כחלק מיתרות המט"ח העצומות שלו?

אילוסטרציה: Shutterstock

הריבית על הפיקדונות נפלה לשפל של מעל שנה וחצי. זה הבנק שהציע את הגבוהה ביותר

לפי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת שהבנקים מציעים על הפיקדונות נפלה במרץ לרמה של 3.85% ● וואן זירו הציע את הריבית הממוצעת הגבוהה ביותר, בנק מסד את הנמוכה ביותר ● לצד הירידה בריבית על הפיקדונות, גם הריבית על האשראי שניתן לציבור נשחקה לשפל של מעל שנה וחצי

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

כפי שנחשף בגלובס: ואסט דאטה הודיעה על סגירת סבב גיוס לפי שווי שיא של 30 מיליארד דולר

החברה גייסה כמיליארד דולר ומשלשת את שוויה בתוך כשנה ● עוד לפי החברה, היא מציגה צמיחה מהירה ורווחיות על רקע הביקוש הגובר לתשתיות AI