גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חתוך זאת בעצמך: שווי אייס בהנפקה יופחת בכ-30%

רשת ה"עשה זאת בעצמך" מבקשת לגייס כ-100 מיליון שקל לצורך החזר הלוואות ● שווי הרשת הנפקה יופחת ל-200-250 מיליון שקל ● הערכת שווי של אנטרופי לאייס נוקבת בסכום של 283 מיליון שקל

רשת אייס/ צילוןם בר-אל
רשת אייס/ צילוןם בר-אל

קרן קדמה נדרשת לקצץ משמעותית את השווי שלפיו היא מבקשת להנפיק את רשת ה"עשה זאת בעצמך" אייס אוטו דיפו שבבעלותה - כך נודע ל"גלובס". ככל הנראה הנפקת הרשת, אם תצא לפועל, תתבצע לפי שווי חברה של 200-250 מיליון שקל "לפני הכסף" - נמוך בכ-30% משווי מוערך של כ-300-350 מיליון שקל שפורסם מוקדם יותר לקראתה הנפקה.

קדמה השלימה את רכישת אייס מידי אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) בחודש מארס 2017 לפי שווי חברה של כ-190 מיליון שקל, ותמורת כ-145 מיליון שקל, וכעת מעוניינת לבצע הנפקה ראשונית של החברה בבורסה (IPO) ולגייס במסגרת זו כ-100 מיליון שקל המיועדים להחזר הלוואות - עיקרן (43 מיליון שקל) הלוואות בעלים וריביות. יתרת הסכום מיועדת להחזר הלוואות בנקאיות לזמן ארוך (32 מיליון שקל) ולתשלום לאמ"צ (23 מיליון שקל), כחלק מהסכם הרכישה ממנה.

באייס מציינים כי תמורת ההנפקה "תשמש לשיפור בסיס ההון ופירעון הלוואות", שיאפשרו לה בין היתר "לבצע השקעות בצמיחת החברה, לרבות בדרך של רכישות, בתוספת חוב חיצוני שיילקח במועד ביצוע הרכישות". ככל הידוע, ההנפקה, בהובלת פועלים אי.בי.אי, צפויה לצאת לפועל בשבוע הבא.

טיוטת התשקיף שפרסמה אייס לקראת ההנפקה חשפה כי הכנסותיה השנתיות ב-2017 צמחו ב-4% ל-579 מיליון שקל, וכי הרווח הנקי עלה ב-9% ל-24 מיליון שקל. כיום מפעילה אייס 29 סניפים ברחבי הארץ, 13 מהם תחת המותג אייס בלבד, שניים תחת אוטו דיפו בלבד, והיתר (14) משולבים, וסך שטחי השכרה שלהם מגיעים לכ-55 אלף מ"ר. החברה מעסיקה כ-900 עובדים.

לקראת ההנפקה, חברת שירותי המחקר אנטרופי פרסמה התייחסות לאייס בה העניקה לחברה שווי של 283 מיליון שקל, והאנליסטים העריכו בין היתר כי "שיעורי הרווחיות הגולמית ייוותרו ללא שינוי ביחס למצב הקיים", וכי "הרווחיות התפעולית תשתפר מעט בשל ניצול יתרונות לגודל".

באנטרופי מעריכים כי שוק ה"עשה זאת בעצמך" (Home Improvement) יגדל בשנה הנוכחית בכ-3.5%, וכי צמיחתו תימשך "בשיעור הולך ופוחת עד כ-1.7%-1.8% בשנת 2022. נתח קמעונות האונליין מתוכו ילך ויגדל, כך שאנו צופים צמיחה של 7%-12% בקמעונות האונליין בתחום, שכמובן מהווה תחליפיות (קניבליזציה) בהיקף מסוים למכירת הסניפים (קמעונות פיזית)".

האנליסט אוהד גוטליב מעריך בין היתר כי "שוק המוצרים בו פועלת החברה הינו שוק תחרותי ומגוון, עם ריבוי שחקנים, שחלקם פעילים בחלק גדול יותר מהקטגוריות בהן פעילה הרשת, וחלקם פעילים בפלח צר יותר".

מלבד התחרות, בין גורמי הסיכון הבולטים שמונה גוטליב הוא מציין נושא של סגירת חנויות בשבת ואובדן הזכויות במותג אייס.

כן הוא מתייחס לסניף של אייס במתחם פאואר סנטר ירקונים שבפתח-תקווה, שצפוי להיסגר בסוף השנה, ובכך לגרום "לפגיעה זמנית בהכנסות החברה (ב-2019), תוך שהסניפים האחרים לא יפצו באופן מלא על סגירתו". כרגע החלטת בית משפט על פינוי הקרקע, מעוכבת.

לפי אנטרופי, סניף ירקונים היווה כ-9% מפידיון החברה וכ-10% מהרווח התפעולי ב-2017, וכהיערכות לסגירתו אייס חתמה בתחילת 2018 על חוזה להקמת סניף בפארק אפק בראש העין הצפוי להיפתח בשנת 2020, ועל הסכם עקרונות להקמת סניף נוסף בצומת סגולה שבפתח-תקווה.

גלגולים רבים עד הקפאת הליכים

בעלת השליטה באייס, קרן קדמה, הוקמה ב-2006 על-ידי אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט. קדמה מנהלת הון בהיקף של כמיליארד שקל בשתי קרנות, ובין השקעותיה בעשור האחרון ניתן למצוא חברות ציבוריות כמו דנאל וברנד תעשיות, וחברות פרטיות כמו יקבי כרמל, קווליטסט, מרינה פטריות הגליל ופמי פרימיום.

אייס גייסה לראשונה כסף בבורסה (כ-200 מיליון שקל במניות ובאג"ח) ב-2007, אז הייתה בשליטת משפחות גאון וזבידה, לפי שווי חברה של כ-240 מיליון שקל לפני הכסף, וזאת כשנתיים לאחר שגאון וזבידה רכשו את השליטה בחברה מידי כונס הנכסים של גד זאבי במסגרת מכרז של בית המשפט, לפי שווי חברה של כ-90 מיליון שקל נוסף על הלוואת בעלים של כ-40 מיליון שקל.

אולם כשלוש שנים לאחר ההנפקה החלה הידרדרות עסקית בחברה, והיא החלה לסבול מהפסדים כבדים, עד שבתחילת 2012 נקלעה אייס להקפאת הליכים עם חובות בהיקף של כ-450 מיליון שקל, ונרכשה על-ידי אמ"צ תמורת כ-130 מיליון שקל, שכללו 45 מיליון שקל עבור נכסי הרשת וכ-85 מיליון שקל נוספים עבור המלאי שלה. ממכירתה כארבע שנים לאחר מכן הרוויחה אמ"צ 95 מיליון שקל (לפני מס). באנטרופי העריכו כי "שיעורי הרווחיות הגולמית של אייס ייוותרו ללא שינוי ביחס למצב הקיים, והרווחיות התפעולית תשתפר מעט בשל ניצול יתרונות לגודל". לגבי שוק ה"עשה זאת בעצמך" הם מעריכים כי יצמח בשנה הנוכחית בכ-3.5%, ואז "בשיעור הולך ופוחת עד כ-1.7%-1.8% בשנת 2022"

עוד כתבות

אייל בן דוד, סמנכ''ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"ל מקורות: נשקיע השנה 430 מיליון שקל בפיתוח תשתיות מים בדרום

אייל בן דוד, סמנכ"ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "הדרום הוא אסם התבואה של מדינת ישראל, ויש לנו חובה לדאוג לו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: עדכן עד יום חמישי על מועד למינוי שופטים למחוזי ולשלום

ההחלטה התקבלה בעקבות הדיון שנערך אתמול בעתירת התנועה לאיכות השלטון בנושא ● שר המשפטים לוין סירב בשנה האחרונה לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, ולאחרונה הודיע כי יכנס אותה לשם בחירת שופטים לערכאות משפחה, נוער ותעבורה - אך לא לצורך מינוי שופטים לבתי המשפט המחוזיים והשלום

יוסי אבו , מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

המנכ"ל שפרש היום עם 110 מיליון שקל בכיס. לפחות

יוסי אבו, מנכ"ל שותפות הגז ניו-מד אנרג'י, צפוי לסיים את כהונתו לאחר 15 שנים עם שכר מצטבר של יותר מ־110 מיליון שקל ● עיקר התגמול של אבו התקבל במזומן, לצד החזקות ומענקים - כולל בונוס של 8.1 מיליון שקל על עסקת הגז עם מצרים ● פרישתו מגיעה לאחר שנים של זינוק בשווי החברה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

4,500 עובדי רשות המסים הכריזו על סכסוך עבודה: "סבלנותנו פקעה"

הסכסוך נוגע לשינויים מבניים ברשות המסים ולאיחוד פעילויות אגף המכס והמע"מ ואגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, ולטענות העובדים על פגיעה בתנאי ההעסקה שלהם ובזכויותיהם ● העובדים מאיימים להשבית את הרשות החל מה-19 במאי ● רשות המסים: "ההנהלה מוקירה ומעריכה את עובדיה, ופעלה ללא לאות והשיגה הישגים רבים, זאת בתקופה תקציבית קשה"

אלונה שפר-קארו, מנכ''לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות, נגב מערבי / צילום: שלומי יוסף

אלונה שפר-קארו על המהפך בנתיבות: "מקימים מרכז רפואי עם הדסה, מרכז מדעי עם מכון ויצמן ומסלול להכשרת טייסים"

מנכ"לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות דיברה בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שנערכה בנתיבות, על ההתקדמות שעשתה בתחומי החינוך, הבריאות והנדל"ן, לצד שיתופי הפעולה עם חיל האוויר ועם מכון ויצמן ● שפר-קארו: "נתיבות תהיה הראשונה שתעשה התחדשות עירונית בקנה מידה גדול"

כותרות העיתונים בעולם

מתרחקות מישראל, מתקרבות לטורקיה: השינוי ביחסים עם מדינות המפרץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סין מנסה לשכנע את איראן להתגמש ובמקביל ממשיכה לספק לה נשק, מדינות המפרץ לא רוצות להיות תלויות בישראל והפוליטיקאי היהודי שהצליח להכעיס את הקהילה היהודית בבריטניה • כותרות העיתונים בעולם 

קריית הממשלה / צילום: אבי דרור - ויקיפדיה

אל תתנו למושג הטכני לבלבל אתכם: זה הכלי שיכתיב את עתיד התשתיות

תשומת־הלב הציבורית נתונה למקומות מסוימים של תקציב המדינה, אבל דווקא בחלק הפחות מדובר טמונות בשורות משמעותיות ● ומה אפשר ללמוד מזה על עתיד תשתיות התחבורה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מייסד פורטיסימו, יובל כהן / צילום: שלומי יוסף

אקזיט ענק: פורטיסימו מוכרת מניות סוגת ב־430 מיליון שקל

קרן ההשקעות שמוביל יובל כהן תמכור למוסדיים 35% ממניות חברת המזון סוגת, בין היתר כדי להגדיל את החזקות הציבור, אך תמשיך להיות בעלת המניות הגדולה בחברה ● סוגת השלימה לפני פחות משנה הנפקה ראשונית בת"א, ומאז המניה עלתה ב־8%

הקהל באולם / צילום: שלומי יוסף

יורדים לדרום, השנה השלישית: התמונות והרגעים מוועידת הדרום לעסקים

ועידת הדרום לעסקים התקיימה בנתיבות בהשתתפות יותר מ־200 אורחים ● לצד הדיונים על תעשייה, נדל"ן ותעסוקה בחבל הארץ, שולבו סיורים ביישובי הגבול ובכפר עזה

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock

דירוג חברות התחבורה הציבורית: זו שבראש ואלה שבתחתית

סופרבוס במקום הראשון בפעם השנייה ברציפות ומקדימה את אגד שהובילה במשך שנים ● בתחתית: דן, חרף שיפור משמעותי שרשמה, ומטרופולין

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" אושר סופית בכנסת

מליאת הכנסת אישרה את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו כלכלית, בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מחר (ג') תפתח רשות המסים את המערכת המקוונת להגשת בקשות מקדמה לעסקים ולעצמאים

יחיאל זוהר, ראש עיריית נתיבות, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

"ב-7 השנים האחרונות נתיבות הכפילה את עצמה. אנחנו משקיעים בתעשייה ונבנה בית חולים, לא יעזור כלום"

יחיאל זוהר, ראש העיר נתיבות, דיבר בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שנערכה בנתיבות והצהיר: "בתוך עשור עד 15 שנים האוכלוסייה יכולה להגיע ל־180 אלף תושבים" • על חוסר הוודאות הביטחונית אמר: "אני לא ממתין לתשובות מהנשיא האמריקאי, אני מחכה לתשובות מראש הממשלה שלי ומהמדינה שלי"

טל בן פורת ואביב חצבני, בפאנל משותף / צילום: שלומי יוסף

השלכות השקל החזק ואתגרי ענף המזון: "יש גישה של לייבא את עצמנו לדעת"

טל בן פורת, מנכ"לית חטיבת המלוחים בשטראוס, ואביב חצבני, מנהל איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים, השתתפו בפאנל "תעשייה כמנוע צמיחה" בוועידת הדרום לעסקים של גלובס והתייחסו להשפעות התחזקות השקל, הרגולציה ויוקר המחיה על ענף המזון בישראל ● חצבני מתח ביקורת:"בישראל מעבירים את העלות לצרכן. ככה לא מטפלים ביוקר המחיה" ● בן פורת תיארה את האתגרים התפעוליים בתקופת המלחמה והדגישה את רציפות הייצור: "המפעל לא עוצר, זו משימה לאומית"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

ביטוח ישיר התקפלה: תורשה לשוב לשווק ביטוחים מקיפים

חברת ביטוח ישיר קיבלה הלילה אישור מרשות שוק ההון לחזור למכור ביטוחי רכב ● זאת לאחר סנקציה חריפה שהופעלה עליה מצד רשות שוק ההון, כאשר מתחילת החודש החברה לא הורשתה למכור ביטוחי רכב, כפי שנחשף אתמול בגלובס

ירוטי טילים מאיראן מעל המרכז / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המומחה שמסביר: למה האיראנים יורים לאמירויות ומה הסיכוי שהטילים יגיעו שוב לישראל

לדברי ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר לעניייני איראן וחיזבאללה, הירי לאמירויות מלמד כי בטהרן למרות הכל עדיין מצויים בתודעת ניצחון ● האם זה אומר שהטילים שוב בדרך לישראל, ומה כדאי לטראמפ לעשות? ● שאלת השעה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המוסדיים מכרו שיא של דולרים והקפיצו את השקל. כך עבד המנגנון

הגופים המוסדיים מצמצמים בהדרגה את החשיפה שלהם למט"ח ומוכרים סכום שיא של דולרים ● הדומיננטיות המוחלטת שלהם בשוק המקומי עושה את שלה ומהווה כוח מרכזי בהתחזקות השקל ● התעשיינים מצדם טוענים לפגיעה דרסטית בשורת הרווח ודורשים מהממשלה להתערב כל עוד בנק ישראל יושב על הגדר

אנטנה של סטארלינק. בעיגול: אילון מאסק / צילום: שאטרסטוק, AP- Matt Rourke

סטארלינק בדרך לרכבת ישראל? הפתרון של המדינה לבעיות הקליטה בדרכים

במשרד התחבורה מקדמים הכנסת תשתיות תקשורת לוויינית לרכבת, לטיסות פנים ולכבישים מרוחקים ● המהלך עשוי לשפר קליטה באזורים פתוחים אך לא פותר את הבעיה במנהרות ובקרונות

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד התחבורה מקדם: מיזוג בין חברת התחבורה של ירושלים לנתיבי איילון

לגלובס נודע כי המשרד רוצה למזג את נתיבי איילון עם תוכנית אב לתחבורה בירושלים (צתא”ל) במטרה להקים זרוע ביצוע לאומית אחת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

חברת עלמדב בדרך לבורסה לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

החברה לשעבר של יצחק תשובה נמצאת היום בבעלות חברה קנדית, אך מנהליה עדיין ישראלים ● היא מתכוונת לגייס כ-300 מיליון שקל ולמכור כ-20%-30% מהמניות לציבור ● החברה אף מתחייבת למנות יו"ר ישראלי וכן שהבורסה בת"א תהיה היחידה שלה ● רוב כספי ההנפקה, כ-200 מיליון שקל, צפויים לשמש את החברה לפירעון של שתי הלוואות

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

ההצלחות הגדולות והמעידה בבולגריה: יוסי אבו עוזב את ניו מד לאחר 15 שנה

המנכ"ל המיתולוגי של שותפות האנרגיה הגדולה בישראל עוזב בצעד דרמטי בסוף השנה ● ברקע: הקידוח הגדול שקידם בבולגריה והתגלה לפני כחודש כיבש ● בחוזה של אבו נקבעה שנת צינון, ובשוק תוהים מה תהיה התחנה הבאה שלו