גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אתם כבר לא סטארט-אפ ניישן, באים אליכם בגלל הניסיון"

ארט דה ג'יאס, מנכ"ל סינופסיס ומוותיקי עמק הסיליקון, הגיע לישראל כדי לבחון סטארט-אפים בתחומי הסייבר והבינה המלאכותית ● בשיחה עם "גלובס" הוא מסביר איך תעשיית הרכב תושפע מהפיתוחים שלו, מדוע המשבר בפייסבוק היה צפוי ● מה יותר גרוע: באג או זיוף בגיטרה

סינופסיס היא אחת מחברות התוכנה הכי גדולות וותיקות בעולם שכנראה לא שמעתם עליה. היא החלה את דרכה כסטארט-אפ קטן שמייסדיה הקימו לאחר שעזבו את ג'נרל אלקטריק ב-1986, והיום היא מעסיקה למעלה מ-12 אלף עובדים ביותר ממאה משרדים ברחבי העולם, כולל מרכז פיתוח בהרצליה שמעסיק 140 עובדים. התחום שאותו סינופסיס מובילה מכונה EDA - כלי תוכנה לתכנון שבבים. זה לא תחום נוצץ במיוחד, אבל הצמיחה של החברה מרשימה: שווי השוק שלה עומד נכון להיום על קרוב ל-13 מיליארד דולר, לעומת 3 מיליארד לפני עשור, והיא מדורגת במקום ה-15 בגודלה מבין חברות התוכנה בעולם.

את ארט דה ג'יאס, אחד משני מייסדי החברה, שעומד בראשה מאז הקמתה, פגשתי לראשונה לפני עשור. כשישבתי איתו שוב, הרגשתי כאילו הזמן עצר מלכת, ואולי אפילו חזר לאחור: דה ג'יאס נראה היום צעיר, שלו ונינוח יותר מאשר אז, אולי בגלל הזינוק בשווי המניות. החברה עקפה ב-2 מיליארד דולר את המתחרה המרכזית קיידנס, שמחזיקה גם היא מרכז פיתוח גדול בישראל. למקום הזה הגיעה סינופסיס בין היתר בזכות רכישה סדרתית של חברות. "92, ואולי בזמן שאנו מדברים כבר רכשנו את החברה ה-93", משיב דה ג'יאס לשאלה כמה סטארט-אפים כבר נקנו. בין החברות הללו נמצא גם הסטארט-אפ הישראלי Seeker , שנרכש ב-2015 והיווה את הבסיס למרכז הפיתוח של סינופסיס בישראל, שמתמקד בסייבר ובמכירות.

החברה שבראש עומד דה ג'יאס, יליד 1954 ממוצא הולנדי שגדל בשוויץ וגר כיום בעמק הסיליקון, ניצבת היום בצומת חשוב של עולם השבבים, תחום שהופך מרכזי יותר ויותר בשל חשיבותו לפיתוח טכנולוגיות העתיד בתחומי הבינה המלאכותית והאוטומוטיב. בפתח שיחתנו אני מציב לו אתגר: להסביר מה מעשיו בישראל בלי להשתמש במילים "סטארט-אפ ניישן". אחרי שהוא צוחק קצת וקורא לנו בהומור Old Hat Nation ("מדינה מיושנת"), השאלה נענית: הוא הגיע לבחון סטארט-אפים ישראליים בתחום הבינה המלאכותית והסייבר, אם כי בסינופסיס מסרבים למסור שמות וטוענים כי כרגע אין מגעים לרכישה. אחר כך הוא מתפנה לפרק את הביטוי הכי שחוק.

"לא הייתי קורא לישראל סטארט-אפ ניישן יותר", אומר ארט דה ג'יאס ל"גלובס", עכשיו אתם מעצמת תעשייה. בכל העולם, אם יגידו שיש הזדמנות לרכוש או לבנות משהו בישראל, אנשים ישקלו זאת - וזה דבר שלוקח זמן רב לבנות. ניסיון יזמי בא במחזורים של חמש שנים לפחות, ויש לכם במדינה כמה יזמים וקרנות הון סיכון שעברו אותם כבר 4-5 פעמים. זה המון ניסיון. זה כבר לגמרי לא 'זמן החובבנים'".

לפעול על חומרה שעדיין לא קיימת

סינופסיס החלה את דרכה כשהיא מתמקדת בתחום התוכנות לעיצוב שבבים, ובהמשך נכנסה לצד תוכנה של מרכיבי חומרה כמו זיכרונות וה- USB בסמארטפון ("אנחנו מובילים בתחום הזה לצד ARM", אומר דה ג'יאס). "ואז לפני 5-6 שנים ראינו שיותר חברות מוליכים למחצה מעסיקות יותר מהנדסי תוכנה, משום שהשבבים החלו להיות יותר מורכבים, והתפתחו צרכים גם בתחומי בקרת האיכות ואבטחת המידע. רצינו לעצב מלכתחילה את הקוד כשהוא פחות פגיע אבטחתית, במקום לתקן את השבבים מאוחר יותר. זה גרם לנו להיכנס גם לשני התחומים האלה. אני רואה תוכנה וחומרה כרצף אחד, וזה נכון גם לגבי טיפול במשימות בתחום הבינה המלאכותית לדוגמה: אתה לא בונה חומרה כללית שיודעת לעשות הכל, אלא מסתכל באופן ספציפי על משימת תוכנה".

איך אתם מתכננים ליהנות מההתפתחויות בבינה המלאכותית? אתם מוכרים תוכנות, לא שבבים. "קח לדוגמה יצרניות רכב. באופן מסורתי הן מאוד איטיות בפיתוח טכנולוגיות, כי הן חייבות לדעת שיפעלו היטב לאורך תקופה. היום יש עליהן לחץ לשלב תוכנות בינה מלאכותית, שמתבססות על מעבדים רבי עוצמה. כדי לוודא שמערכות כאלה יעבדו, הן צריכות ליצור מודל ממוחשב שיבחן אותן. כאן אנחנו נכנסים לתמונה: הטכנולוגיה שלנו מאפשרת ליצור מודל של המערכות הללו ושל השבבים שישולבו בה, כך שאפשר יהיה לבדוק עליהם את התוכנה של הרכב עוד לפני שהחומרה שמריצה אותה בכלל פותחה בעולם האמיתי".

צריך להבין טכנולוגיה, לא לדעת הכל

מילת המפתח, לפי דה ג'יאס, היא תיאום. "במערכות של מכונית סופר-מודרנית קיימות כבר 100 מיליון שורות קוד, והמספר הזה צפוי להכפיל את עצמו, והתוכנות מגיעות מרשימה ארוכה של ספקיות. זה מתכון לצרות. אנחנו אמנם לא עושים את ה-AI בעצמנו, את זה עושות חברות מתמחות כמו מובילאיי פה בישראל, אבל אנחנו אלו שיכולים לעבוד איתם לכל אורך הדרך, מהשבב מצד אחד ועד האבטחה מהצד השני. אנחנו רוצים להיות מובילים בתחום של הרצת תוכנות על חומרה שלא קיימת. זה רלוונטי לא רק למכוניות, אלא לסמארטפונים ול-AI בכלל".

אתה לא מודאג שהחברות פשוט יפתחו את השבבים שלהן בעצמן? "אם חברות שבעבר קנו שבבים ירצו לפתח אותן בעצמן, נמכור להן כלים לעיצוב שבבים ותמיכה. בעשור האחרון היו הרבה מיזוגים ורכישות, ואנשים תהו כל הזמן אם זה הסוף של התעשייה, ואני טוען שלא - זו רק הכנה לגל הבא. המהנדסים עוברים לחברות חדשות ואנחנו הולכים אחריהם. במקרים רבים דווקא הרווחנו מכך".

הוותק הרב של דה ג'יאס בעמק הסיליקון, עוד מאז התהוותו בשנות השמונים, מעניק לו פרספקטיבה רחבה על השינויים שהוא עובר. אני חולק איתו את התחושה שהשינויים הטכנולוגיים כיום מהירים מכדי שנוכל להבין ולהסתגל אליהם, והוא יורה בחזרה: "עכשיו אתה נשמע כמו סבא וסבתא שלך. הם הרגישו בדיוק אותו דבר, וחשבו שהמאה ה-20 הייתה מהירה בטירוף. גם סבא וסבתא שלהם הרגישו אותו דבר. אני שולט בפייסבוק הרבה פחות מאשר הילדים שלי, אבל למי אכפת? ברגע שאתה מבין את העיקרון אתה יכול להבין את הפרטים מבלי לדעת אותם, לומר שההשפעה תהיה כאן או שם, ולצפות מראש איך דברים יעבדו.

"אם אתה מבין מה קורה עם בינה מלאכותית ולמידת מכונה, אתה יכול להבין מדוע זה ישנה את העולם באופן דרמטי. קח לדוגמה את נושא הפרטיות: עם זיהוי פנים ומצלמות בכל מקום, אם תחבר את הדאטה מכל המצלמות תוכל לדעת איפה אדם נמצא בכל עת. אבל קח את זה צעד קדימה: אם נבין איך בדיוק השרירים בפנים מייצגים את הרגשות שלנו, אז פלשת לפרטיות, כי אני יודע איך מישהו מרגיש ויכול להשפיע עליו באופנים חדשים. מה שקרה בפרשת קיימברידג' אנליטיקה, למשל, אולי הפתיע אנשים מסוימים, אבל לא את מי שמבין טכנולוגיה. לא קשה להבין את המודל העסקי, וברגע שפייסבוק לא גובה כסף - ברור שמידע על גולשים נמכר, מופץ וממוחזר".

כשדה ג'יאס לא מבלה שעות במשרד, הוא מנגן בגיטרה בלהקה שהקים עם חבריו. מבחינתו, שני העיסוקים מגיעים מאותו מקום רגשי: "כשיש לך תשוקה הכל זז, והמתכון היחידי שיש לי כדי ליצור אותה הוא לנסות כמה שיותר דברים, לשעבד את עצמך לאקראיות. כשאני מנגן בלהקה שלי אני מגיע עם לא פחות עם תשוקה מאשר בניהול של סינופסיס, אפילו יותר. אקורד צורם אחד בלהקה הוא גרוע באותה מידה כמו באג מלקוח".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד