גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן המטבע: רוצים לחסל את הפקקים? תעלו את המע"מ ל-21%

"בלתי מספיק" - זה הציון שמעניקה קרן המטבע לתחבורה הציבורית בערים בישראל ● לפי הדוח המלא שפורסם היום, העובדה שהתחבורה הציבורית בישראל אינה פועלת בשבתות ובחגים מייצרת תמריץ חזק לרכישת רכב פרטי ● עוד נכתב כי ללא שינויים מהירים ומהותיים במדיניות, העוני ואי-השוויון יתגברו

פקקים בכביש / צילום: צמר מצפי
פקקים בכביש / צילום: צמר מצפי

"בלתי מספיק" - זה הציון שמעניקה קרן המטבע הבינלאומית לתחבורה הציבורית בערים בישראל. בדוח המלא המסכם את הביקור שערכה הקרן בחודש שעבר, המתפרסם היום (ג'), מסבירים בקרן המטבע כיצד נוצר בישראל הפיגור החמור ביותר בתשתיות מבין מדינות ה-OECD, ומדוע לא ניתן יהיה לסגור את הפער ללא העלאות מסים או ביטול פטורים ממס.

כותבי הדוח נזהרים בטיפול בסוגיה הפוליטית הנפיצה של הפעלת תחבורה ציבורית בשבת, אך לא נמנעים מלציין כי זו אחת הסיבות המרכזיות לגודש בכבישים. "רמת התחבורה הציבורית באזורים העירוניים בישראל אינה הולמת באופן ברור את הצרכים של אוכלוסייה צומחת ובעלת רמת חיים גבוהה", כותבים בדוח. "יתרה מכך, העובדה שהתחבורה הציבורית בישראל אינה פועלת בשבתות ובחגים מייצרת תמריץ חזק לתושבי הערים לרכוש רכב פרטי. כתוצאה מכך, צפיפות התנועה בישראל היא הגבוהה ביותר בקרב מדינות ה-OECD, ובפער ניכר".

להערכת הקרן, הגודש בכבישים גזל מהנוסעים בכבישים 60 דקות בממוצע ליום בשנת 2012, והבעיה רק תלך ותחריף בשנים הקרובות לאור הגידול המהיר הצפוי במספר כלי הרכב.

בניתוח מעמיק מסבירים כלכלני הקרן את שורשי הבעיה שבאה לידי ביטוי בגודש היומיומי בכניסות לתל-אביב ובמקומות נוספים. כלכלני הקרן מסבירים כי מאז אמצע שנות ה-90 ממשלות ישראל משקיעות פחות מדי בתשתיות, פועל יוצא של מדיניות הידוק תקציבי שנועדה להביא לצמצום החוב הציבורי. כתוצאה ממדיניותן של ממשלות ישראל ירדה ההשקעה הציבורית בישראל בשנים האחרונות לפחות מ-2% תוצר, לעומת ממוצע של 3% אחוזי תוצר לשנה במחצית הראשונה של שנות ה-90. על-פי כלכלני הקרן, הפער המצטבר בתשתיות בין ישראל למדינות הייחוס עומד על 35%-40% תוצר, בעוד שעבודה שערכה חברת מקינזי עבור החשב הכללי באוצר מצביעה על פער של 20% תוצר "בלבד". כל אחוז תוצר שווה ערך ל-12 מיליארד שקל.

הקרן מתארת בהרחבה את הפעולות שמבצעת ממשלת ישראל במטרה לסגור את הפער הענק בתשתיות. על-פי הקרן, הממשלה מפעילה שתי תוכניות רב-שנתיות להשקעה בתשתיות: תוכנית השקעה לצמיחה שמיועדת לפעול בין השנים 2017-2021 ותוכנית "תשתיות 2030" שצפויה להמשיך ב-5 השנים שאחרי התוכנית הנוכחית.

לגבי תוכנית "השקעה לצמיחה" כותבים בקרן כי מדובר בתוכנית להשקעות בתחבורה, חינוך, שירותים חברתיים ובנייה, בהיקף כספי כולל של 107 מיליארד שקל, שמתוכם 41.7 מיליארד שקל יבואו מתקציב המדינה, והיתר באמצעות אגרות, היטלים ומימון שיגייס המגזר הפרטי (בפרויקטים של שיתוף ציבורי-פרטי PPP).

על תוכנית "תשתיות 2030" כותבים בקרן המטבע כי היא מיועדת להגדיל את ההשקעות ברשתות רכבת מהירה ותחתית במטרופולין תל-אביב, בניית רכבת מהירה לאילת ושני נמלי תעופה חדשים בצפון ובדרום.

בחלקו השני של הפרק, בדוח המוקדש לתשתיות, עושים כלכלני הקרן ניתוח עומק באמצעות מודלים מאקרו-כלכליים של האפשרויות העומדות בפני ה מדינה בבואה לסגור את הפער ההיסטורי בתשתיות. כך למשל, בהתלבטות בין השקעה בכבישים להשקעה במערכות הסעה המונית, מציינים בקרן כי השקעה בכבישים נושאת החזר מהיר יותר בשנים הראשונות, אולם לאחר 8 שנים עוקפת מערכת הסעת ההמונים את הכבישים בתשואה הכלכלית שלה, אם כי שיעורי התשואה מושפעים מאד מרמת היעילות של המערכת.

באשר לאפשרויות מימון השקעות-העתק הנדרשות בתשתיות, בוחנים בקרן המטבע מספר תרחישים אפשריים. כך למשל, במקרה שהמדינה תרצה לממן את ההשקעות הנוספות באמצעות העלאת מסים, היא תיאלץ להעלות את שיעור המע"מ מ-17% ל-21% בתוך שנתיים. אם הממשלה תעדיף להעלות את מס ההכנסה (במקום את המע"מ), היא תידרש להעלות את שיעור המס הממוצע מ-25% ל-27%.

מבין חלופות המימון האפשריות ממליצה קרן המטבע דווקא על אפשרות שלישית של צמצום הטבות מס בהיקף של 12 מיליארד שקל לשנה - דרך זו תשיג לדעתם את התוצאות הטובות ביותר. הטבות המס והפטורים ממס צפויים גרוע מהכנסות המדינה כ-66.7 מיליארד שקל ב-2019, כך מעריך האוצר. 

העוני ואי-השוויון יתגברו

ללא שינויים מהירים ומהותיים במדיניות הממשלה, העוני ואי-השוויון יתגברו שוב בישראל בשנים הבאות, בעיקר בגלל הגידול של האוכלוסייה החרדית והערבית, כך מזהיר הדוח הסופי של קרן המטבע הבינלאומית על ישראל אשר פורסם היום.

הקרן קוראת להרחבה ניכרת של מס הכנסה שלילי, לשינויים בסיסיים בהכשרה מקצועית, להנהגת מקצועות ליבה בבתי הספר החרדיים ולהרחבה של תוכניות הקצבאות לאוכלוסייה הענייה, תוך התניית קבלתם בהשלמת קורסים להקניית מיומנויות.

על-פי הדוח, כדי לצמצם את הפערים בפריון ובשיעור ההשתתפות בקרב האוכלוסייה הענייה בישראל, צריך לבצע רפורמה מקיפה, אשר תחייב הגדלת המשאבים המיועדים לחינוך והכשרה מקצועית, לצד מהלכים שיביאו לצמצום הפער בשכר בין גברים לנשים. אם ניתן יהיה לצמצם את הפער בהכנסות בין הקבוצות השונות, ובין גברים לנשים, ובמקביל להביא להשוות את שיעורי המשרות המלאות של נשים לאלה של גברים, ניתן יהיה להגדיל את התפוקה במשק ב-22% עד לשנת 2030. שני שליש מתוספת התפוקה תתקבל מצמצום הפערים בין גברים לנשים.

בנוסף לכך, הקרן ממליצה לשנות את המדיניות הקצבאות כדי להביא לצמצום אי-השוויון, אך הדבר צריך להתבצע מבלי להגדיל את התמריצים שליליים לעבודה. לכן, הדוח של הקרן מציינת כי יש להתנות את קבלת הקצבאות ביציאה לעבודה, או הכשרה מקצועיות. כדי ליצור את המשאבים הדרושים, על הממשלה לשקול הנהגת שינויים בסדרי העדיפויות, רפורמות להגברת היעילות של מוסדות הכשרת מורים או על-ידי העלאת הכנסות המדינה.

הדוח מדגיש כי מעל למחצית השנים אשר נמנעות מכניסה לשוק העבודה, או עבודה במשרה מלאה, עושות זאת בגלל בגלל הצורך של טיפול בילדים. לדברי הדוח, מצב זה נוצר בגלל ההיצע הנמוך של מוסדות טיפול בגיל הרך. ההוצאה הציבורית על טיפול בגיל הרך בישראל היא מהנמוכות בין המדינות המתועשות, כ-0.1% מהתוצר, לעומת כ-0.5% עד 1% במדינות סקנדינביה.

יש לציין כי בגלל השיעור הגבוה של נשים עם משרות חלקיות, חלקן בקרב מנהלים ויזמים הוא נמוך יחסית. על-פי הנתונים של הקרן, הפער בין נשים וגברים בין יזמים הוא של 76%, והפער בין מנהלים הוא 46%. 

דרוש שיפור במערכת החינוך

הקרן חוזרת על ההמלצות של ארגון ה-OECD לשיפור בהכשרה המקצועית ומערכת החינוך. הדוח מציין כי יש צורך דחוף בשיפור לימוד העברית בבתי ספר הערבים, ובהמשך השיפורים שהונהגו בשנים האחרונות בחינוך בקרב האוכלוסייה הערבית.

הדוח גם מצטרף להמלצה להרחיב ולהעמיק את לימודי הליבה בבתי הספר החרדים. נוסף על אלה, הקרן מציינת כי יש להביא להגדלת היעילות של מערכת החינוך ובהנהגת סטנדרטים גבוהים יותר של המורים בכלל מערכת החינוך.

הדוח של הקרן גם קוראת לממשלת ישראל להביא לשינויים גדולים מאד בתוכנית מס הכנסה שלילי, כדי להביא להשוואת הכיסוי וההיקף למה שנהוג במדינות מתועשות אחרות, כמו ארה"ב ובריטניה. הדבר יכול להוביל לירידה בשיעור האי-שוויון ולהגדלת התמריץ לצאת לעבודה. 

רפורמה במערכת הקצבאות 

הדוח גם קורא להביא לרפורמה במערכת הקצבאות, אשר תרומתה להקטנת העוני והאי-שוויון ירד ברציפות מאז שנת 2000, והשפעתה היא הקטנה ביותר בין המדינות המתועשות.

הדוח מציין כי הרפורמה המוצעת צריכה להתבסס לא רק על הגדלת הקצבאות, אלא גם על התניית קבלתן בהשתתפות בקורסים להכשרה מקצועית ולשיפור מיומנויות קיימות, כדי למנוע התפתחות של תמריצים שליליים ליציאה לעבודה.

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"