גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי באמת אחראי להתחזקות השקל מתחילת השנה?

הגופים המוסדיים מזרימים כרבע מכספי הפנסיה להשקעות בחו"ל ● כדי להימנע מספקולציות במט"ח בוחרים גופי הפנסיה לבצע גידור של השקל ביחס לדולר ● מאחר שפער הריביות בין ישראל לארה"ב התרחב, עלות הגידור זינקה לכמיליארד דולר בשנה ● ניתוח

האשימו את הספקולנטים ואת שחקני האלגו, אבל האחראים העיקריים לייסוף החד שנרשם בשער השקל בתחילת השנה היו דווקא הגופים המוסדיים בישראל, כך עולה מנתונים שמפרסם בנק ישראל. מהנתונים עולה כי המוסדיים הגדילו את השקעותיהם בנכסי מט"ח בחודשים ינואר ופברואר ב-1.5 מיליארד דולר, אך במהלך אותה תקופה רכשו גידורי מט"ח בסכום כולל של 3.6 מיליארד דולר.

המשמעות: המוסדיים למעשה "מכרו" דולרים בהיקף של 2.1 מיליארד דולר ולכן היו הכוח המניע העיקרי מאחורי ההתחזקות שרשם השקל בחודש ינואר - התחזקות שאילצה את בנק ישראל לרכוש 1.8 מיליארד דולר כדי לשמור על שער החליפין של השקל ולמנוע ייסוף יתר בו.

הנתונים האלה מראים כי דווקא הזרים הביאו להיחלשותו של השקל מול המטבעות הזרים - ולא הישראלים.

עלויות הגידור או הביטוח שמשלמים הגופים המנהלים את הפנסיה, במטרה להגן על הכספים המושקעים במט"ח מפני התחזקות של השקל מול הדולר, זינקו בחודשים האחרונים והתקרבו לסכום העגול של מיליארד דולר לשנה. כך עולה מבדיקת "גלובס". ציבור החוסכים לפנסיה, שמשלם את העלויות האלה, צריך לדעת כי הן נוגסות לפחות 2.5% מהתשואה של ההשקעות במט"ח, שמהוות כרבע מהחיסכון הפנסיוני.

איך משפיעים הגופים המוסדיים על שער החליפין

השקל אמנם נחלש מתחילת השנה מול הדולר אך על פי נתונים מעודכנים של בנק ישראל, הגופים המוסדיים דווקא הגדילו את היקפי הגידור בחודשיים הראשונים של השנה. מעבר להשלכות על הפנסיה של כל חוסך, יש למהלך השלכות רוחביות על המשק משום שהגידור מנטרל במידה רבה את האפקט של התערבות בנק ישראל בשווקי המט"ח בניסיונותיו להחליש את השקל ולהגן על הייצוא.

בחודשיים הראשונים של השנה רכש בנק ישראל סכום שיא של 2 מיליארד דולר - אך מתברר כי באותה תקופה רכשו המוסדיים גידור בהיקף גדול בהרבה.

מי שלא גידר נכווה

הגופים המוסדיים מקפידים לשמור על שיעור גידור קבוע, בהתאם למדיניות ההשקעה שלהם. בשוק ההון מציינים שבשנה שעברה השקל התחזק מול הדולר וגופים שלא גידרו את השקעותיהם נכוו.

הגופים המוסדיים בישראל מנהלים תיקי השקעות בהיקף כולל של 1.6 טריליון שקלים, רובם המכריע חסכונות הפנסיה של אזרחי המדינה. עיקר הסכום נמצא במה שנקרא אפיקי החיסכון הצובר "החדש" - קרנות הפנסיה החדשות, קופות הגמל וביטוחי המנהלים, שבניהול חברות הביטוח ובתי ההשקעות. בשנים האחרונות הגדילו הגופים המוסדיים את השקעותיהם במניות, איגרות חוב ונכסים אחרים במט"ח, מתוך כוונה לפזר את הסיכון ולמנוע תלות יתר במשק הישראלי ובשוק ההון המקומי. כבר היום נחשבים המוסדיים למשקיעים גדולים מדי בשוק ההון המקומי, מה שמייצר מלכודות נזילות (כל תזוזה משפיעה על מחיר הנכס) במרבית אפיקי ההשקעה המקומיים.

נכון לתחילת החודש שעבר 23.4% מסך הכספים שמנהלים הגופים המוסדיים היה במט"ח ו-28.1% מהכספים בקרנות הפנסיה החדשות. מצד שני, על רקע התחזקות השקל בשנים האחרונות מכסים המוסדיים את ההשקעות במט"ח, באופן חלקי, בהגנות מפני התחזקות השקל באמצעות חוזי גידור שמקבעים את שער החליפין של השקל.

מחיר חוזי הגידור נגזר מההפרש בין הריבית שניתן לקבל על שקלים והריבית על דולרים, לאורך תקופת הגידור. משום כך עלות הגידור של השקל מול הדולר הולכת ומתייקרת מאז החל הפד בהעלאת הריבית בארה"ב בסוף 2015. בחודש שעבר העלה הפד בפעם השישית את הריבית, ל-1.5% עד 1.75% והוא צפוי להעלות את הריבית פעמיים או שלוש פעמים נוספות במהלך השנה הקרובה, כך שתגיע ל2% עד 2.5%.

בנק ישראל הותיר את הריבית ברמת השפל של 0.1% מאז מארס 2015 והוא צפוי להעלות את הריבית רק פעם אחת בשנה הקרובה ל-0.25%. על רקע פערים אלה מגיעה כיום עלות הגידור של השקל מול הדולר ל-2.5% לשנה.

למרות ההתייקרות הדרמטית בעלויות הגידור, ממשיכים המוסדיים להגדיל את היקף הגידורים שהם מבצעים. על פי נתוני בנק ישראל המעודכנים לסוף פברואר הגדילו המוסדיים בחודשיים הראשונים של השנה את הגידור המט"חי, בסכום כולל של 3.6 מיליארד דולר.

היקף השקעות המוסדיים המגודרות עומד כיום על 38 מיליארד ו-739 מיליון דולר לעומת 35 מיליארד ו-68 מיליון דולר בתחילת 2018. כ-90% מהגידור הוא דולרי (והיתר מול האירו) כך שעל סמך נתונים אלה אפשר להעריך את העלות הנוכחית של הגידור בכ-800 מיליון דולר לשנה. סכום זה צפוי לגדול יחד עם הגידול הצפוי בנכסי המוסדיים.

במהלך החודשים ינואר פברואר רכשו המוסדיים מניות ואג"ח זרים בהיקף של 1.5 מיליארד דולר, אך הגדלת הגידור באותה תקופה (כאמור בכ-3.6 מיליארד דולר) הביאה לכך שהמוסדיים "מכרו" למעשה דולרים בסכום נטו של כ-2.1 מיליארד דולר - כלומר תרמו תרומה משמעותית לייסוף שנרשם בשער השקל בתחילת השנה.

הזרים דווקא מכרו

יונתן כץ, אסטרטג מאקרו בלידר שוקי הון, אומר כי הנתונים מוכיחים שמי שמכרו שקלים היו דווקא המשקיעים הזרים - וזאת בניגוד לרושם המקובל. כזכור הייתה זו נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, שציינה בינואר כי הבנק מזהה פעילות חריגה של ספקולנטים בשוק המט"ח ומתערב במסחר על מנת למנוע מהם להשפיע על ייסוף בשער השקל.

בסופו של דבר רכש בנק ישראל בינואר סכום שיא של 1.8 מיליארד דולר אך בעקבות היחלשות השקל הקטין משמעותית את היקף הרכישות בפברואר (304 מיליון דולר) ובמארס (143 מיליון). ואכן בסיכום הרבעון הראשון של השנה נרשם פיחות בשער השקל מול המטבעות הזרים: ברבעון הראשון של השנה השקל נחלש ב-1.4% מול הדולר וב-4.2% מול האירו.

כץ מציין כי במהלך הרבעון הראשון של השנה נרשמה עלייה במעורבות תושבי חוץ במסחר במט"ח והיא הגיעה ל-36.7% מסך הפעילות, לעומת 36.1% ברבעון האחרון ב-2017. נפח הפעילות הכולל בשוק המט"ח זינק ברבעון הראשון ב-100 מיליארד דולר ל-517 מיליארד דולר. ואולם מאחר שהגופים המקומיים הקטינו את חשיפתם לדולר ומכרו למעשה דולרים בהיקף חריג של כ-2.1 מיליארד דולר, הרי שהפיחות שנגרם בכל זאת בשער השקל הוא תוצאה של פעילות תושבי החוץ.

עוד כתבות

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל