גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי באמת אחראי להתחזקות השקל מתחילת השנה?

הגופים המוסדיים מזרימים כרבע מכספי הפנסיה להשקעות בחו"ל ● כדי להימנע מספקולציות במט"ח בוחרים גופי הפנסיה לבצע גידור של השקל ביחס לדולר ● מאחר שפער הריביות בין ישראל לארה"ב התרחב, עלות הגידור זינקה לכמיליארד דולר בשנה ● ניתוח

האשימו את הספקולנטים ואת שחקני האלגו, אבל האחראים העיקריים לייסוף החד שנרשם בשער השקל בתחילת השנה היו דווקא הגופים המוסדיים בישראל, כך עולה מנתונים שמפרסם בנק ישראל. מהנתונים עולה כי המוסדיים הגדילו את השקעותיהם בנכסי מט"ח בחודשים ינואר ופברואר ב-1.5 מיליארד דולר, אך במהלך אותה תקופה רכשו גידורי מט"ח בסכום כולל של 3.6 מיליארד דולר.

המשמעות: המוסדיים למעשה "מכרו" דולרים בהיקף של 2.1 מיליארד דולר ולכן היו הכוח המניע העיקרי מאחורי ההתחזקות שרשם השקל בחודש ינואר - התחזקות שאילצה את בנק ישראל לרכוש 1.8 מיליארד דולר כדי לשמור על שער החליפין של השקל ולמנוע ייסוף יתר בו.

הנתונים האלה מראים כי דווקא הזרים הביאו להיחלשותו של השקל מול המטבעות הזרים - ולא הישראלים.

עלויות הגידור או הביטוח שמשלמים הגופים המנהלים את הפנסיה, במטרה להגן על הכספים המושקעים במט"ח מפני התחזקות של השקל מול הדולר, זינקו בחודשים האחרונים והתקרבו לסכום העגול של מיליארד דולר לשנה. כך עולה מבדיקת "גלובס". ציבור החוסכים לפנסיה, שמשלם את העלויות האלה, צריך לדעת כי הן נוגסות לפחות 2.5% מהתשואה של ההשקעות במט"ח, שמהוות כרבע מהחיסכון הפנסיוני.

איך משפיעים הגופים המוסדיים על שער החליפין

השקל אמנם נחלש מתחילת השנה מול הדולר אך על פי נתונים מעודכנים של בנק ישראל, הגופים המוסדיים דווקא הגדילו את היקפי הגידור בחודשיים הראשונים של השנה. מעבר להשלכות על הפנסיה של כל חוסך, יש למהלך השלכות רוחביות על המשק משום שהגידור מנטרל במידה רבה את האפקט של התערבות בנק ישראל בשווקי המט"ח בניסיונותיו להחליש את השקל ולהגן על הייצוא.

בחודשיים הראשונים של השנה רכש בנק ישראל סכום שיא של 2 מיליארד דולר - אך מתברר כי באותה תקופה רכשו המוסדיים גידור בהיקף גדול בהרבה.

מי שלא גידר נכווה

הגופים המוסדיים מקפידים לשמור על שיעור גידור קבוע, בהתאם למדיניות ההשקעה שלהם. בשוק ההון מציינים שבשנה שעברה השקל התחזק מול הדולר וגופים שלא גידרו את השקעותיהם נכוו.

הגופים המוסדיים בישראל מנהלים תיקי השקעות בהיקף כולל של 1.6 טריליון שקלים, רובם המכריע חסכונות הפנסיה של אזרחי המדינה. עיקר הסכום נמצא במה שנקרא אפיקי החיסכון הצובר "החדש" - קרנות הפנסיה החדשות, קופות הגמל וביטוחי המנהלים, שבניהול חברות הביטוח ובתי ההשקעות. בשנים האחרונות הגדילו הגופים המוסדיים את השקעותיהם במניות, איגרות חוב ונכסים אחרים במט"ח, מתוך כוונה לפזר את הסיכון ולמנוע תלות יתר במשק הישראלי ובשוק ההון המקומי. כבר היום נחשבים המוסדיים למשקיעים גדולים מדי בשוק ההון המקומי, מה שמייצר מלכודות נזילות (כל תזוזה משפיעה על מחיר הנכס) במרבית אפיקי ההשקעה המקומיים.

נכון לתחילת החודש שעבר 23.4% מסך הכספים שמנהלים הגופים המוסדיים היה במט"ח ו-28.1% מהכספים בקרנות הפנסיה החדשות. מצד שני, על רקע התחזקות השקל בשנים האחרונות מכסים המוסדיים את ההשקעות במט"ח, באופן חלקי, בהגנות מפני התחזקות השקל באמצעות חוזי גידור שמקבעים את שער החליפין של השקל.

מחיר חוזי הגידור נגזר מההפרש בין הריבית שניתן לקבל על שקלים והריבית על דולרים, לאורך תקופת הגידור. משום כך עלות הגידור של השקל מול הדולר הולכת ומתייקרת מאז החל הפד בהעלאת הריבית בארה"ב בסוף 2015. בחודש שעבר העלה הפד בפעם השישית את הריבית, ל-1.5% עד 1.75% והוא צפוי להעלות את הריבית פעמיים או שלוש פעמים נוספות במהלך השנה הקרובה, כך שתגיע ל2% עד 2.5%.

בנק ישראל הותיר את הריבית ברמת השפל של 0.1% מאז מארס 2015 והוא צפוי להעלות את הריבית רק פעם אחת בשנה הקרובה ל-0.25%. על רקע פערים אלה מגיעה כיום עלות הגידור של השקל מול הדולר ל-2.5% לשנה.

למרות ההתייקרות הדרמטית בעלויות הגידור, ממשיכים המוסדיים להגדיל את היקף הגידורים שהם מבצעים. על פי נתוני בנק ישראל המעודכנים לסוף פברואר הגדילו המוסדיים בחודשיים הראשונים של השנה את הגידור המט"חי, בסכום כולל של 3.6 מיליארד דולר.

היקף השקעות המוסדיים המגודרות עומד כיום על 38 מיליארד ו-739 מיליון דולר לעומת 35 מיליארד ו-68 מיליון דולר בתחילת 2018. כ-90% מהגידור הוא דולרי (והיתר מול האירו) כך שעל סמך נתונים אלה אפשר להעריך את העלות הנוכחית של הגידור בכ-800 מיליון דולר לשנה. סכום זה צפוי לגדול יחד עם הגידול הצפוי בנכסי המוסדיים.

במהלך החודשים ינואר פברואר רכשו המוסדיים מניות ואג"ח זרים בהיקף של 1.5 מיליארד דולר, אך הגדלת הגידור באותה תקופה (כאמור בכ-3.6 מיליארד דולר) הביאה לכך שהמוסדיים "מכרו" למעשה דולרים בסכום נטו של כ-2.1 מיליארד דולר - כלומר תרמו תרומה משמעותית לייסוף שנרשם בשער השקל בתחילת השנה.

הזרים דווקא מכרו

יונתן כץ, אסטרטג מאקרו בלידר שוקי הון, אומר כי הנתונים מוכיחים שמי שמכרו שקלים היו דווקא המשקיעים הזרים - וזאת בניגוד לרושם המקובל. כזכור הייתה זו נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, שציינה בינואר כי הבנק מזהה פעילות חריגה של ספקולנטים בשוק המט"ח ומתערב במסחר על מנת למנוע מהם להשפיע על ייסוף בשער השקל.

בסופו של דבר רכש בנק ישראל בינואר סכום שיא של 1.8 מיליארד דולר אך בעקבות היחלשות השקל הקטין משמעותית את היקף הרכישות בפברואר (304 מיליון דולר) ובמארס (143 מיליון). ואכן בסיכום הרבעון הראשון של השנה נרשם פיחות בשער השקל מול המטבעות הזרים: ברבעון הראשון של השנה השקל נחלש ב-1.4% מול הדולר וב-4.2% מול האירו.

כץ מציין כי במהלך הרבעון הראשון של השנה נרשמה עלייה במעורבות תושבי חוץ במסחר במט"ח והיא הגיעה ל-36.7% מסך הפעילות, לעומת 36.1% ברבעון האחרון ב-2017. נפח הפעילות הכולל בשוק המט"ח זינק ברבעון הראשון ב-100 מיליארד דולר ל-517 מיליארד דולר. ואולם מאחר שהגופים המקומיים הקטינו את חשיפתם לדולר ומכרו למעשה דולרים בהיקף חריג של כ-2.1 מיליארד דולר, הרי שהפיחות שנגרם בכל זאת בשער השקל הוא תוצאה של פעילות תושבי החוץ.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה