גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1 במאי - חג גם לפועלות?

למרות שהעבודה המאורגנת התחזקה בשנים האחרונות, מעמד הנשים עדיין נותר מאחור

לימודים גבוהים או קריירה, מה משתלם יותר? / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
לימודים גבוהים או קריירה, מה משתלם יותר? / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אתמול (ג') מצוין יום הפועלים הבינלאומי, ה-"1 במאי". הישגים רבים רשמה העבודה המאורגנת בישראל ב-70 שנות קיומה של המדינה, ומספיק לזהות תהליכים הולכים ומתרחבים של התאגדויות במקומות עבודה בשנים האחרונות בכדי להבין עד כמה רלוונטית גם לימינו הסולידריות בין ארגוני העובדים והעובדות. במקביל לפתיחת השוק לתחרות, אי היציבות התעסוקתית שמאפיינת את דור העובדים והעובדות שנכנס למעגל התעסוקה, מוביל להכרה מחודשת באותה משענת ביטחון שתקשה על מעסיקים לפגוע בזכויותיהם של העובדים כלאחר יד.

ישראל, כמדינת רווחה, שוכחת פעמים רבות את מחויבויותיה הנגזרות מהגדרה זו ושכוללות הענקת סל רווחה לכל אזרח ואזרחית באשר הם, ובמיוחד לאלו המוחלשים, המבוגרים, המופלים באופן קטגורי. נעמת, בצוותא עם ארגוני העובדים, מחויבים להזכיר לה זאת פעם אחר פעם, ולא רק ב-1 במאי.

דווקא משום שמילים כגון "התאגדות" ו"עבודה מאורגנת" כבר ממש אינן מוקצות וחזרו למרכז השיח, קיימת חשיבות מיוחדת בהפניית הזרקור לאוכלוסייה גדולה בישראל, שעדיין מופלית דרך קבע בשוק העבודה הישראלי. קבוצה שמהווה כמחצית מאזרחי ישראל. כן, על אף ההישגים הרבים והלא מבוטלים, נשות ישראל ממשיכות לנסות לפלס את דרכן בשוק העבודה הישראלי ודורשות את מה שכבר היה אמור להיות המובן מאליו בשנת 2018.

כאשר בוחנים את המדדים השונים הקשורים לשוק העבודה - מגלים תמונה מזעזעת. לא פחות מכך. פערי השכר בין נשים לגברים ממשיכים להיות בלתי נתפסים - אישה שכירה מרוויחה במדינת ישראל כ- 32% פחות מגבר, נכון לשנת 2015. הנשים השכירות מרוויחות בממוצע 7,666 שקל ברוטו בחודש, בעוד שהגברים השכירים נהנים מהכנסה חודשית ממוצעת של 11,219 שקל. אגב, מאז שנת 2015, לא רק שישראל לא מתקדמת אל עבר צמצום הפער - היא חוזרת אחורה שנים רבות והפערים מתרחבים.

חייה של אישה אשר תצא לדרך עצמאית קשים אף יותר. ההכנסה של הנשים העצמאיות עומדת בממוצע על 7,065 שקל ברוטו בחודש, בעוד שהגברים העצמאים נהנים מרמת הכנסה ממוצעת של 12,399 שקל - פער מגדרי של 43%. פער זה מתקיים למרות העובדה שהנשים העצמאיות משכילות יותר מהגברים העצמאיים, 15 שנות לימוד בממוצע לעומת 14 אצל הגברים.

האפליה בשכר מצטרפת גם לאפליה מוכרת אחרת, שגם גברים סובלים ממנה אך מחריפה עוד יותר בקרב נשים. על אף האיסור שנקבע בחקיקה, נשים רבות מוצאות את עצמן מופלות בשוק העבודה על רקע גילן ומתקשות למצוא עבודה מגיל 50 ומעלה.

וזה לא מסתיים כאן - תופעות של הטרדות מיניות, שבשנה האחרונה תפסו מקום מכובד בשיח הציבורי והתקשורתי, אינן משפרות את מצבן של הנשים בשוק העבודה. מקום עבודה בטוח אמור להיות תנאי יסודי והכרחי - לכל גבר ואישה.

אז מה עושים ועושות בכדי להפוך את ה-1 במאי לחג אמיתי, גם לפועלות?

על קצה המזלג, מובילים הסרה של חסמים מבניים בשוק העבודה - מאכיפה מוגברת ותביעות מכוח חוק שכר שווה לעובד ועובדת, דרך הגדלת שכר המינימום לעובדים שישפיע על ציבור הנשים המופלה גם כך ועד עידוד נשים להצטרף להתאגדויות שיבטיחו הגנה על זכויותיהן הבסיסיות. במקביל, יש לפעול באופן ממוקד אל מול מגזרים מוחלשים בתוך המגזר הנשי עצמו. במסגרת זו, לקדם הכשרה והדרכה מקצועית לנשים ערביות, באמצעות תוכניות שמציעות מקצועות איכותיים ואטרקטיביים, ולא רק עבודות דחק בשכר נמוך. באשר לנשים העצמאיות, יש ליישם תכנית שתומכת ביזמות נשית, ושכוללת ייעוץ, ליווי, וסיוע לנשים המבקשות להקים עסק קטן. בנוסף, יש להשוות תנאי הזכאות לחופשת לידה, לקצבאות ולפנסיה בין עצמאים לשכירים, על מנת לשפר את מעמדן הסוציאלי של הנשים העצמאיות.

מעל הכול, חייבת להשתרש התובנה שהמאבק באפליה ובהדרת נשים - אחד הוא. קו ישיר עובר בין תופעות הדרה והפרדה בצה"ל, התבטאויות רבנים קיצוניים נגד נשים, דחיקת נשים מהמרחב הציבורי - לבין אפלייתן בשוק העבודה.

■ הכותבת היא יו"ר נעמת. 

עוד כתבות

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%