גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיישני הלייזר הישראלים מעלים הילוך בתעשיית הרכב העולמית

העסקה הטרייה בין אינוויז הישראלית לבין ב.מ.וו מוכיחה כי ענף האוטו-טק המקומי שומר על חיוניות גם אחרי דעיכת "אפקט מובילאיי" ● מה מסתתר מאחורי העסקה, מדוע היא רק קצה הקרחון, והאם עוד סטארט-אפ ישראלי נמצא בדרך ל"מועדון החד-קרן" עם שווי של יותר ממיליארד דולר?

ענף האוטו-טק הישראלי לא מוריד הילוך ו"מתייבש". המצב רחוק מכך וההודעה של חברת הסטארט-אפ אינוויז על חתימת חוזה לאספקת רכיבי רדאר-לייזר (LIDAR) לחברת ב.מ.וו המחישה שמאחורי השקט ממשיכים לצמוח במהירות כמה סטארט-אפים עם פוטנציאל להפוך ל"חדי קרן" שמנמנים. אמנם בשליש הראשון של 2017 הסתכמו הגיוסים והעסקאות של חברות האוטו-טק הישראליות, כולל חברות התחבורה השיתופית אבל לא כולל את עסקת מובילאיי, ביותר מ-400 מיליון דולר. אבל זה היה רק "סיפתח" לזרם אדיר של משקיעים מחו"ל ומישראל, שהזרימו כסף לענף באותה שנה.

העובדה שאנחנו נמצאים בסוף השליש הראשון של 2018, ומתחילת השנה נרשמו בענף האוטו-טק הישראלי גיוסים ועסקאות בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולרים בלבד לא אמורה להפתיע. ככל שההייפ של עסקת מובילאיי הולך ונרגע, מבינים המשקיעים שאקזיט בסדר הגודל הזה, במדינה כמו ישראל, היה אירוע חד-פעמי. המשקיעים גם מפנימים בהדרגה, שלמרות לוח הזמנים האופטימי להשקה מסחרית של רכב אוטונומי מלא בעולם (סביבות 2021), עדיין ניצבים בדרך אל היעד מכשולים משמעותיים בחזית הטכנולוגית, הרגולטורית והפסיכולוגית (ע"ע תקרית אובר באריזונה).

ביצועים גבוהים במחיר נמוך

תחום חיישני הלייזר למערכות בטיחות וסיוע בנהיגה (ADAS), שבו פועלת אינוויז, הוא אמנם רק נדבך אחד במערך שלם של טכנולוגיות חישה מתקדמות, שאותן בוחנת כיום תעשיית הרכב. אפילו בישראל קיימות לא מעט חברות סטארט-אפ עם טכנולוגיות מתחרות בתחומי הרדאר, האינפרה-אדום וטכנולוגיות נוספות. אבל למרות זאת ניקח סיכון ונאמר כי ההודעה של אינוויז היא אירוע מכונן בתולדות ענף האוטו-טק הישראלי.

בטרם יאשימו אותנו בעודף דרמטיות, נמהר ונצטט את מה שכתב למחרת העסקה עיתון העסקים הגרמני החשוב WirtschaftsWoche, אשר מחובר היטב לתעשיית הרכב הגרמנית והעולמית: "הסטארט-אפ מתל-אביב, שנוסד רק ב-2016, נכנס באופן ספונטני לפוקוס של תעשיית הרכב. על פי המומחים שלנו, לטכנולוגיה של אינוויז יש פוטנציאל להציב אותה בחזית של המהפכה הטכנולוגיות של הנהיגה האוטונומית, בדומה לעסקת המיליארדים של מובילאיי".

אז מה גורם לגרמנים להתלהב כל-כך? כמה דברים ובראשם יחס הטכנולוגיה-עלות שמציע הפתרון של אינוויז. חיישני לייזר, שמודדים מרחק ומהירות וממפים עצמים ברזולוציה גבוהה באמצעות החזר של גלי אור בתדירויות שונות, קיימים בשוק התעשייתי והצבאי זה שנים רבות. יש להם שימושים גם בתחום חישת הרכב האוטונומי, אולם הפתרון הנפוץ עד כה התבסס על חיישנים נעים, שסורקים את הסביבה ב-360 מעלות. זה פתרון די מגושם פיזית - כולם מכירים את "הכובע" הגדול שחובשים כיום רכבי ניסוי אוטונומיים על גגם - ומאוד יקר, בסדר גודל של עשרות אלפי דולרים ליחידה.

בשנים האחרונות החל מחקר ופיתוח מואץ של ליידרים במצב מוצק (ללא חלקים נעים), אולם רוב הפתרונות בתחום הזה כללו עד לאחרונה רכיבים די אקזוטיים, ומחירם כמה אלפי דולרים ליחידה. לעומת זאת, הפתרון של אינוויז הוא יחידה קומפקטית מבוססת סיליקון, שמיוצרת בייצור תעשייתי סדרתי ואמורה לעלות מאות בודדות של דולרים ליחידה, בהזמנה של כמויות, ועדיין להציע טווחי זיהוי רציניים, שדה רחב ורזולוציה גבוהה לאבחון מכשולים קטנים, שחיונית לרכב אוטונומי.

מבחינת תעשיית הרכב, שבוחנת בשבע עיניים כל דולר של עלות, זה היתרון המשמעותי: לא פתרון אקזוטי, שמחירו מגביל אותו לקומץ רכבי פאר ויוקרה, אלא מוצר מדף נגיש ליישום בכלי רכב סדרתיים מייצור המוני, שיוכל להוריד בעתיד את המחיר לצרכן של "חבילה אוטונומית מלאה" לאלפי דולרים בודדים לצרכן.

למרות גילה הצעיר, השכילה אינוויז להשקיע כבר משלב מוקדם את כספי הגיוס בהקמת מערך ייצור סדרתי של רכיבים ברחבי העולם ובשותפות עסקית ופיננסית איתנה עם ספקית מרכזית של תעשיית הרכב, מאגנה, שפועלת בתור אינטגרטור מול יצרני הרכב.

אבל אינוויז לא מסתפקת בפיתוח ה"ברזלים" (או הסיליקון) של הלייזרים, אלא גם מפתחת עבורם את ה"מוח". כלומר תוכנה מתקדמת של ראיית מכונה, מבוססת בינה מלאכותית, שמשפרת ומאיצה את יכולות זיהוי המכשולים, מקטלגת אותם ו"לומדת" תוך כדי ניסיון. לשם כך הקימה החברה חטיבה נפרדת, מעין סטארט-אפ בתוך סטארט-אפ, שמתמקדת ספציפית בפיתוח ראיית המכונה ומאפשרת לחברה להציע לתעשיית הרכב חבילה הוליסטית מפתה.

פוטנציאל של מיליארדים

עם כל הכבוד לטכנולוגיה ולחזון, אנחנו עיתון עסקים ולכן אין מנוס אלא לעסוק קצת בדולרים. נתחיל בפוטנציאל השוק. כלי רכב עם אוטונומיה מלאה (דרגה 5) אמנם עוד נמצאים די רחוק בעתיד ובשלב הראשון רובם יהיו יקרים ויוקרתיים עם היקף ייצור מוגבל. אבל הליידרים של אינווויז ישולבו בעתיד הלא רחוק במערך החישה של כלי רכב עם דרגת אוטונומיה 3 - שמאפשרת נסיעה אוטונומית במסלולים מוגדרים - מה שמגדיל את פוטנציאל השוק ליצרן הרכב למאות אלפי יחידות בשנה, ואת ההכנסות לספקיות לעשרות מיליונים.

בנוסף, צריך לזכור שאף על פי שהפרסום בשבוע שעבר התייחס לעסקה ספציפית עם ב.מ.וו, שהיא יצרנית מכובדת כשלעצמה ואפילו מורת דרך טכנולוגית בשוק הרכב, זה רק קצה הקרחון. אפשר בהחלט להניח שאינוויז כבר חתומה על חוזים, או נמצאת בהליכי חתימה, כדי לספק את המוצר שלה, בשיתוף מאגנה, ליצרני רכב רבים שטרם "יצאו מהארון" בכל הנוגע להכרזות פומביות.

לחיישנים ולתוכנה הנלווית של החברה יש פוטנציאל לחדירה לשווקים רבים נוספים מחוץ לתעשיית הרכב, שכבר הזרימו הכנסות משמעותיות לענף הזה עוד לפני העידן האוטונומי. למשל, שוק האוטומציה התעשייתי, השוק הביטחוני והתעופתי ועוד.

אין לשכוח גם את הפוטנציאל לשימוש בטכנולוגיה הזו לצורך מיפוי ובניית בסיס נתונים גיאוגרפי לתעשיית הרכב, שבו משקיעות כיום מובילאיי-אינטל ואחרות מיליארדי דולרים ועוד שלל שווקים "ורטיקלים" פוטנציאליים. נציין רק, שמחקרים עדכניים מעריכים שכלל שוק הליידרים העולמי יחצה את ה-40 מיליארד דולר בתוך פחות מ-10 שנים, עם קצב צמיחה שנתי ממוצע של כ-17%.

מחיר מציאה, בינתיים

פוטנציאל השוק הלוהט של הליידרים לא נעלם מעיניהם של המשקיעים בעולם, ולפחות שתיים מהמתחרות של אינוויז בעולם, שהציגו פתרונות דומים של ליידרים לרכב אוטונומי על בסיס מצב מוצק, כבר חברות רשמית ב"מועדון החד-קרן". השווי של חברת Quanergy האמריקאית, למשל, מוערך ב-1.6מיליארד דולר, ואילו Leddartech הקנדית ביצעה את הגיוס האחרון שלה לפי שווי שמוערך ב-1.33 מיליארד דולר.

אינוויז, שנמצאת כיום בשלב מתקדם מאוד של פיתוח, ייצור ומסחור ללקוחות אסטרטגיים, דוגמת ב.מ.וו - ויש מי שיגיד שהיא מקדימה משמעותית את המתחרות - ביצעה את הגיוס האחרון שלה בסוף השנה שעברה לפני שווי של כרבע מיליארד דולר "בלבד".

אפשר ללמוד מפערי התמחור הללו שני דברים. הראשון: הגיוס הבא של החברה, אם וכאשר יתבצע, יהיה לפי שווי גבוה משמעותית - אולי עד כדי מיליארד דולר. השני: במצב הנוכחי אינוויז היא בבחינת "משואה עסקית", שמושכת אליה משקיעים גדולים עם כיסים ענקיים מדרגת יצרני/ספקי הרכב הגדולים בעולם ומטה. אלה, ניתן להניח, יהיו מעוניינים ברכישת החבילה כולה במחיר רציני, שעדיין נחשב למציאה ביחס לתמחור הנוכחי של המתחרות בשוק.

לא נופתע אם הצעות כאלה כבר עומדות על השולחן של אינוויז. בחברה אומרים רשמית שאין להם כוונות למכור ושהם "נהנים מהביזנס", אבל הכרזות כאלה כבר שמענו לא אחת בעבר ולכל אחד יש מחיר.

כך או כך, גם אם החברה תגיע לרף של מיליארד דולר או קרוב לכך על הנייר בלבד, היא עדיין מקרינה בחיוב על כלל תעשיית האוטו-טק המקומית, ובמיוחד על סקטור החיישנים וראיית המכונה שבו פועלות כיום בישראל עשרות חברות, ומסמנת למשקיעים וללקוחות בעולם שמובילאיי הייתה רק תחילת הדרך ולא סופה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב