גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנית פלוג: אין ביני לבין שר האוצר ויכוח על נתוני הדיור

נגידת בנק ישראל התייחסה הבוקר בוועדת הכספים בכנסת לשוק הדיור: "אנחנו רואים בחודשים האחרונים ירידת מחירים ומדובר בחדשות טובות"

קרנית פלוג / צילום: איל יצהר
קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

עלות פרויקט השיפוץ של משרדי בנק ישראל מתקרבת ל-440 מיליון שקל וחורגת ב-180 מיליון שקל מהתקציב המקורי - כך עולה מתקציב הבנק שהוצג היום (ד') לוועדת הכספים. מדובר בפרויקט שבמסגרתו משופץ בניין המשרדים הישן של הבנק בקריית הממשלה בירושלים ולידו נבנה בניין חדש. עלות הקמת הבניין החדש נאמדת כיום בכ-250 מיליון שקל לעומת 74 מיליון שקל באומדן המקורי שהוצג ב-2014.

מנכ"ל הבנק, חזי כאלו, אמר היום בוועדת הכספים של הכנסת כי הסיבה להתייקרות עלויות ההקמה של הבניין החדש הן דרישות הביטחון שמחייבות את הבנק למגן את הבניין מפני פגיעה ישירה של טילים. לטענתו גם עלות פרויקט דומה שמקים האוצר עבור משרדי הממשלה בסמוך לבניין החדש התייקרה בכ-200 מיליון שקל כתוצאה מיישום דרישות המיגון החדשות. כאלו אמר כי שיפוץ הבניין הישן של בנק ישראל יסתיים באוגוסט והקמת הבניין החדש תסתיים רק ב-2020. עד לסיום העבודות פועל בנק ישראל מבניין משרדים באזור התעשייה בהר חוצבים. עלויות העברת המשרדים והשכירות בבניין הזמני הוערכו בעבר בכ-85 מיליון שקל.

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג; יו"ר המועצה המנהלית של הבנק, שוקי שמר; ובכירי הבנק הגיעו היום לוועדת הכספים של הכנסת על-מנת להציג את תקציב הבנק ל-2018. לפי החוק, תקציב בנק ישראל מוצג בפני וועדת הכספים, אך הבנק המרכזי אינו זקוק לאישורה של הכנסת לתקציב. התקציב ל-2018, העומד על 1.298 מיליארד שקל, אושר במועצה המנהלית של הבנק ב-26 למארס. מדובר בגידול של 20.9% לעומת תקציב 2017 שעמד על 1.07 מיליארד שקל. יו"ר המועצה המנהלית ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר שוקי שמר אמר כי הסיבה העיקרית לגידול הם שני פרויקטים גדולים ובראשם מאגר נתוני האשראי - לדברי שמר מדובר ב"פרויקט מורכב מאין כמוהו והבנק עושה מאמץ עילאי כדי לעמוד בדרישות במקצועיות ובלוחות הזמנים". הפרויקט השני הוא שיפוץ בניין המשרדים של הבנק. שמר העיר כי עלות הפרויקט גבוהה יותר בגלל ההחלטה לשמר את הבניין הישן של הבנק במקום להרוס אותו ולבנות מחדש.

פלוג פתחה את הישיבה בסקירה מקרו-כלכלית על מצב המשק. היא ציינה כי לאחר שבשנים האחרונות הובילה הצריכה הפרטית את הצמיחה במשק בשנה האחרונה הרכב הצמיחה נעשה מאוזן יותר, בין היתר על רקע שיפור בכלכלה הגלובלית שמספק רוח גבית לייצוא. פלוג ציינה במיוחד את ההבדל בביצועים בין ייצוא השירותים הכולל את מרבית מוצרי תעשיית ההייטק, שגדל בקצב מהיר, לייצוא הסחורות, שגדל בקצב איטי יותר ומושפע יותר משער החליפין.

פלוג נשאלה על-ידי יו"ר הוועדה "על מה הוויכוח המקצועי בינך לבין שר האוצר בשוק הדיור" ואמר כי "אין ויכוח על הנתונים". כשגפני חזר על השאלה אמרה פלוג כי "יש ויכוח או יותר נכון התייחסות לגבי פרטים מסוימים של תכנית מחיר ומשתכן אבל זה לא נושא הדיון ויש על זה הרחבה בדוח בנק ישראל".

ח"כ מיקי זוהר העיר כי "מחירי הדירות ירדו בצורה משמעותית בפריפריה בסדר גודל של 10%-12% והיציבות במחירי הדירות במרכז יוצרת רושם מוטעה". בהתייחס לשאלה של ח"כ מיקי רוזנטל על החשש מהפסדי הבנקים אם מחירי הדירות ירדו בצורה חדה, אמרה פלוג כי עמידות הבנקים מובטחת על-ידי הגבלת ההלוואה ל-75% מערך הנכס כך שגם במקרה של ירידת מחירים חדה אין חשש לקריסה ובנוסף הבנקים נבדקים במבחני לחץ על ידי הפיקוח על הבנקים.

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני הודיע כי "הוויכוח בינינו לבין בנק ישראל בנושא משכנתאות לנכים הולך להחריף. לא יקרה שנכה לא יקבל משכנתא".

"הציבור מאמין במשטר המוניטרי"

פלוג הודתה כי האינפלציה בפועל בשנים האחרונות מתחת ליעד אבל מה שחשוב זה לראות שהציפיות לאינפלציה קדימה נמצאות קרוב למרכז היעד, כלומר הציבור מאמין במשטר המוניטרי ומבין שמה שמוריד את האינפלציה זה בעיקר סיבות זמניות כמו הפחתות מחירים יזומות והייסוף בשקל והתגברות התחרות בין היתר בגלל הרכישות באינטרנט. בניכוי מחירי האנרגיה והפחתת המחירים היזומות, עליית המחירים הייתה 0.9%.

פלוג ציינה כי בשנה האחרונה יש התייצבות של שער החליפין האפקטיבי ומתחילת 2018 השקל נחלש מול הדולר ומטבעות אחרים. פלוג נשאלה מה הסיבות לכך ואמרה כי "אנחנו יודעים להסביר מגמות ארוכות טווח אבל פחות להסביר תנודות. בהתערבות שלנו אנחנו רוצים למנוע את ייסוף היתר שנובע לא מכוחות השוק הבסיסיים אלא מהמדיניות המרחיבה".

בהתייחס לבעיית הפריון הנמוך של העובדים הישראלים אמרה פלוג כי יש שלוש קבוצות של גורמים לכך: המיומנויות של העובדים לא עומדות בסטנדרטים וההישגים נמוכים יחסית, תחום נוסף זה התשתיות שהן ברמה ירודה ואנחנו צריכים להשקיע הרבה יותר בפרט בתחבורה ציבורית, והנושא השלישי הוא עודף הביורוקרטיה והרגולציה הלא-מספק יעילה במדדים הבינלאומיים אנחנו נמצאים למטה ומידרדרים כי מרבית המדינות האחרות משתפרות.

פלוג אמרה כי נושא החינוך הוא החשוב ביותר מבין השלושה. "מערכת החינוך לא מייצרת אנשים שמוכנים לשוק העבודה ויש קשר מאד הדוק בין הצמיחה לבין ההון האנושי של הציבור" אמרה פלוג. "הפערים בין קבוצות אוכלוסיה גדולים בעיקר בתפקוד בסביבה דיגיטלית וזה אומר שצריך להשקיע הרבה יותר גם בהעדפה מתקנת. באוכלוסיה הערבית אחת החולשות בהשתלבות בשוק העבודה זה הידע בעברית. יש פערים מאד גדולים ברמת המורים באזורים החזקים ובאזורים החלשים. נעשה מאמץ לשפר את רמת המורים אבל יש עוד הרבה מה לעשות". פלוג אמרה כי הדרכים היעילות ביותר לשיפור רמת החינוך הן "מתן תמריצים למורים ללמד בפריפריה ומתן שעות עזר לתלמידים מרקע חלש".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

הלוויתן של רוזן וטוכמאייר לוקח עוד משקולת על הגב

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"