גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפכה בריטניה לבירת הבדידות של אירופה

אנחנו חיים בעידן הכי טכנולוגי ומחובר, אבל שיעורי הבדידות הכפילו את עצמם מאז שנות ה-80 ● כשהחיים לבד הופכים למגפה חברתית, ובבריטניה יש 9 מיליון איש שסובלים מהתופעה, ידיה של השרה החדשה לענייני בדידות מלאות עבודה ● 'ליידי גלובס' מנתח: מה תהיה המשימה העיקרית של השרה טרייסי קראוץ'

טרייסי קראוץ’ /צילום: Gettyimages ישראל
טרייסי קראוץ’ /צילום: Gettyimages ישראל

"כל כך בריטי מצדם", לגלג סטיבן קולברט, מנחה הלייט נייט האמריקאי 'דה לייט שואו', על ההחלטה למנות שרה לענייני בדידות בממלכה. "הם איתרו את הבעיה האנושית הכי בלתי ניתנת להגדרה, ובאו עם הפתרון הכי ביורוקרטי וקר שיש. איך זה בכלל אמור לעבוד?", הוא תהה, והמשיך עם התרחיש הדמיוני: "המשרד בחן את הפנייה שלך, ואנו חוששים שאתה לא בודד מספיק. בקשתך לסיוע נדחתה".

מינוי ממשלתי לענייני בדידות אכן עשוי להישמע מצחיק ואף תמוה, כי על פניו מה בין ענייני הנפש לענייני המדינה. אלא שצלילה למחקרים מוכיחה שלבדידות, מושג אמורפי כביכול, יש השלכות מאוד ארציות, כאלה שאת נזקן ניתן אפילו לכמת. מחסור באינטראקציה עלול לפגוע ביכולת הקוגניטיבית, לתרום להתפתחות של פרנויה, דמנציה, חרדות ודיכאון, ואף לנבא מקרי התאבדות.

בניגוד לתפיסה הרווחת, גם צעירים חווים בדידות. במחקר שנערך לאחרונה במשרד הלאומי לסטטיסטיקה בבריטניה, נמצא כי צעירים בני 16-24 דיווחו על תחושת בדידות לעתים קרובות יותר מבני קבוצות הגיל שמעליהם, נשים יותר מגברים, ואנשים ששכרו בתים בהשוואה לבעלי בתים. על פי המחקר, שוכרים צעירים עם תחושת שייכות נמוכה למרחב שבו הם חיים, אשר אינם סומכים על שכניהם, הם בין האנשים שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לחוש בדידות.

אנשים בודדים נתונים גם בסיכון גבוה יותר למחלות לב, השמנה, סרטן ולחץ דם גבוה. למעשה, האפקט הפיזי של בידוד או תחושת בדידות משתווה, על פי המחקרים, לזה הנגרם מעישון של 15 סיגריות ביום. מחקר שנערך באוניברסיטת שיקגו בשנת 2014 העלה כי בדידות מזיקה לבריאותם של אנשים מבוגרים פי שניים מהשמנת יתר, ותרומתה למקרי מוות משמעותית כמעט כמו זו של עוני.

בבריטניה הבעיה חריפה במיוחד: מנתוני הצלב האדום עולה כי 9 מיליון בריטים (מתוך 65.6) חשים בודדים כל הזמן או לעתים קרובות. יותר מכך: 200 אלף מבוגרים בממלכה דיווחו לארגון 'Age UK', שעוסק ברווחת מבוגרים, כי לא ניהלו שיחה עם חבר קרוב או עם בן משפחה במשך למעלה מחודש. חלקם העידו כי הם נוהגים ללכת לסופרמרקט או לטייל ברחובות סואנים רק בשביל הסיכוי לאינטראקציה אנושית שהפעילות מזמנת.

על פי 'סקופ', ארגון שעובד עם בעלי מוגבלויות - עד 85% מהצעירים המוגבלים ובעלי הנכויות בגילאי 18-34 חשים בדידות. ואם כל זה לא מספיק, הרי שבסקר שנערך ב-2017 על ידי פורום ההורות 'צ'אנל מאם', הודו מעל 90% מהאימהות בממלכה כי חוו בדידות לאחר הולדת ילדיהן.

זו הסיבה שבעשור האחרון פועלים בממלכה לא מעט ארגונים שמנסים להעלות את המודעות לנושא. אחד הבולטים שבהם הוא 'הקמפיין לסיום הבדידות' בהובלתה של לורה אלקוק-פרגוסון (ראו מסגרת). בשנת 2014 הוכתרה בריטניה בתואר הלא נחשק 'בירת הבדידות של אירופה', לאחר שמחקר מצא שהבריטים מנוכרים לשכניהם ומתקשים ליצור מערכות יחסים משמעותיות שעליהן יוכלו לסמוך בעת צרה. באותו המחקר, שבחן את מדינות האיחוד, רק הגרמנים הפגינו ניכור גדול יותר כלפי סביבתם. מאידך, הם דיווחו על קיומן של מערכות יחסים חזקות יותר מאלו של הבריטים.

מיינדפולנס כנוגד דיכאון. שרת הבדידות, טרייסי קראוץ’ / צילום: Shutterstock.com א.ס.א.פ קראייטיב

נטושים ותלושים

כל זה הוביל את הפרלמנט הבריטי להקמת ועדה שתעסוק בנושא. 'הענק המרושע של זמננו', כינתה הוועדה את הבדידות לאחר שנה של מחקר. "בדידות היא סימן לכך שהצרכים שלנו לא מתמלאים", אמרה רייצ'ל ריבס, שעמדה בראש הוועדה. "רעב הוא סימן לכך שאנו זקוקים למזון, צמא הוא סימן למחסור בשתייה וכאב, לכך שגופנו חולה וזקוק להחלמה. חוויה של בדידות היא סימן לכך שיש פער בין הצורך שלנו לתקשר, לבין מה שקורה בפועל.

"כאשר התרבות והתקשורת שפעם חיברו אותנו אחד לשני נעלמות, אנו עלולים לחוש נטושים ותלושים מהחברה. בעשורים האחרונים הבדידות הפכה ממשהו שקורה למעטים כתוצאה מנסיבות אישיות מצערות - למגפה חברתית. יותר ויותר מאיתנו חיים לבד, עובדים יותר מהבית, מבלים הרבה יותר זמן לבד ממה שבילינו לפני עשור, ולפעמים נראה כי החבר הכי קרוב שלנו הוא הסמארטפון".

אחד המהלכים האופרטיביים הראשונים בעקבות עבודת הוועדה היה הסבת שטחים שאינם בשימוש לאזורים ירוקים שבהם אנשים בודדים יוכלו להתקבץ ולתקשר עם שכניהם. אולם המהלך החשוב ביותר התרחש בינואר האחרון, כשראש הממשלה, תרזה מיי, הכריזה על מינויה של טרייסי קראוץ' לשרת הבדידות הראשונה בעולם, כדי להתמודד עם מה שהיא כינתה 'המציאות העצובה של אנשים רבים מדי'.

קראוץ', 42, נולדה וגדלה בקנט, אנגליה. יש לה תואר ראשון במשפטים ובפוליטיקה, ובמשך כמה שנים עבדה במחלקת המחקר של הפרלמנט הבריטי. עד שנבחרה בעצמה ב-2010 כחברת פרלמנט, היא מילאה עוד מגוון תפקידים בתוך ומחוץ לווסטמינסטר. בין היתר שימשה כראש מטה של שלושה שרי צללים בממשלות הצללים הקונסרבטיביות ('ממשלות' אופוזיציה שבהן כל 'שר' צריך לבקר את השר מטעם הקואליציה ולהציע חלופות למדיניות שלו). קראוץ' היא גם מאמנת כדורגל בהכשרתה, ולפני הפיכתה לשרה אימנה קבוצת כדורגל נשים. ב-2015 קיבלה מדיוויד קמרון את תיק הספורט והתיירות, ב-2017 שונה הטייטל לענייני ספורט וחברה אזרחית, וב-2018 נוספו גם ענייני הבדידות בממלכה לתחום אחריותה.

עם תחום הנפש על רבדיו התכתבה קראוץ' עוד טרום המינוי. כבר לפני שש שנים החלה לשתף פעולה עם הקמפיין לסיום הבדידות, וניסחה את הצעדים הפרקטיים שיש לנקוט כדי לסייע לקשישים הסובלים ממנה. בעבר סיפרה כיצד התמודדה היא עצמה עם הדיכאון הפרטי שלה. "סבלתי מרמות גבוהות של חרדה שהסתחררו לכדי דיכאון. הרופא רשם לי תרופות נוגדות דיכאון ושלח אותי לפסיכולוג, אך השילוב הזה לא עבד עבורי". הפתרון שלה היה שימוש בטכניקות אלטרנטיביות, כמו מיינדפולנס. ייתכן שאת הפתיחות המחשבתית הזאת היא תחיל גם על פתרונות שקשורים לבעיות הנובעות מבדידות.

מחיר האינדיבידואליות

הנתונים הסטטיסטיים מצביעים על כך שבעיית הבדידות אינה נוגעת רק לנתיני הממלכה הבריטית. יותר ויותר מתושבי האיחוד האירופי, גברים ונשים בטווח גילאים רחב, מתחזקים משק בית של אדם אחד בלבד. את המגמה מובילה שוודיה, שבה מחצית ממשקי הבית מורכבים ממבוגרים החיים בגפם ללא בני זוג או ילדים. לשם השוואה, בשאר מדינות האיחוד משקי הבית הבודדים מהווים כשליש, בממוצע, נתון שהוא ממילא גבוה למדי.

אריק גנדיני, במאי הסרט הדוקומנטרי 'התיאוריה השוודית על אהבה', הסביר בעבר כי הסיבה לאורח החיים השוודי, כמו גם לתחושת הבדידות התכופה שעליה הצהירה כרבע מהאוכלוסייה, נובעת ממסורת של עידוד האינדיבידואליות והאוטונומיה האישית, ומתוך התפיסה שאהבה אמיתית יכולה להתקיים רק בהיעדר תלות בין אנשים. לדבריו, בחסות התפיסה הזאת, עודדה הממשלה השוודית את סגנון החיים הבודד על ידי תמריצים פרקטיים - למשל, על ידי בניית בתים קומפקטיים שנפוצים היום ברחבי המדינה. בהתאמה, מגורים בדירת חדר המותאמת ליחיד בשטוקהולם יהיו זולים יותר ממגורים כאלה בערים מרכזיות אחרות בעולם, כמו לונדון, ניו יורק או פריז.

ראש שירות הבריאות הציבורי בארה"ב לשעבר, וויווק מרטי, אמר לאחרונה כי "הבדידות היא מגפה. אנו חיים בעידן הכי טכנולוגי ומחובר בהיסטוריה, ועדיין - רמת הבדידות הכפילה את עצמה מאז שנות ה-80. מעל 40% מהמבוגרים בארה"ב מדווחים על תחושת בדידות, והמחקרים מצביעים על כך שהמספרים האמיתיים עשויים להיות גבוהים אף יותר". עיתון שוויצרי ותיק תהה האם גם שווייץ זקוקה למשרד לענייני בדידות, ואילו בגרמניה הנושא כבר נדון כחלק מהשיחות הקואליציוניות בין המפלגה הסוציאל דמוקרטית לבלוק הקונסרבטיבי.

בהמשך השנה עתידה להתפרסם בבריטניה האסטרטגיה הממשלתית הרשמית להתמודדות עם הבדידות. בינתיים ארגונים וקמפיינרים כבר הספיקו לפנות לקראוץ' על גבי כל פלטפורמה אפשרית, עם שלל הצעות ייעול - מעידוד אינטראקציות, דרך העסקה ושילוב ועד תמיכה בחזרה לחברה השבטית, הרחוקה כל כך מהחברה המערבית בת זמננו.

"בדידות סוף סוף מזוהה כחוויה אוניברסלית"

לורה אלקוק-פרגוסון, מנכ"לית הקמפיין לסיום הבדידות: "זו מגפה שמזיקה לנו ממש כמו סיגריות"

לפני כשמונה שנים השיקה לורה אלקוק-פרגוסון את הקמפיין לסיום הבדידות בבריטניה. "בתקופה ההיא בדידות נתפסה כמשהו אזוטרי, שמשפיע על קומץ מבוגרים בכריסטמס, ולא כמגפה בעלת השפעות הרסניות על הבריאות", היא אומרת ל'ליידי גלובס'. "בתחילת הדרך ספגתי לא מעט לגלוג על החיבור שעשיתי בין בדידות ובריאות, לא היה קל להתגבר על חומת הציניות. עבדנו קשה כדי למתג את הבדידות כנושא מרכזי בסדר היום הציבורי, כמגפה שמזיקה לנו ממש כמו סיגריות או השמנת יתר.

"בשמונה השנים האחרונות עבדנו עם האקדמיה, עם גופי רפואה ועם פוליטיקאים כדי להכין את הקרקע לרגע המכונן שהתרחש עכשיו, עם המינוי של השרה לענייני בדידות. גם דעת הקהל עברה שינוי. נורות אזהרה החלו להבהב, ושאלות נשאלות בנוגע לאפקט של הרשתות החברתיות והטכנולוגיה על הבדידות בחברה המודרנית. הסרטון שלנו, 'פרויקט הבדידות', נצפה על ידי יותר מ-70 מיליון אנשים ברחבי העולם. בדידות סוף סוף מזוהה כחוויה אוניברסלית".

ואיך זה שבריטניה היא הראשונה למנות שרה לנושא? האם אנשים בה יותר בודדים בהשוואה למקומות אחרים?

"בריטניה תוארה כ'אומת הבדידות' באירופה, אבל בוודאי שאין לנו מונופול על הבעיה. אנחנו החלוצים, כי היינו הראשונים לתאר את פרופיל הבדידות. הייתה לנו ועדה פרלמנטרית שהעלתה באופן מאסיבי את המודעות לשכיחות הגבוהה והלהשלכות ההרסניות שלה".

איך קראוץ' יכולה להילחם בבעיה?

"היא יכולה לבצע שינוי עצום בנושאי תחבורה, ניידות, דיור, שטחים ציבוריים, פנאי, אמנות קהילתית, פנסיות, העסקה והכשרה, בריאות פיזית ונפשית ורווחה. היא צריכה לשאול שאלות כמו האם הממשלה מעודדת הזדמנויות שיתרמו לטיפוח אינטראקציות ומפגשים פנים מול פנים של אנשים, ולניידות קלה יותר בין קהילות. היא גם צריכה לבדוק האם הממשלה מסייעת לגופים ציבורייםשמנסים להטמיע את היוזמות שלהם למיגור הבדידות. וכמובן, לעודד ולתמוך במאמצים לבנות הערכה עצמית וביטחון בקרב אנשים בסיכון, כולל 1.2 מיליון אנשים מבוגרים שמתמודדים עם בדידות כרונית ממש ברגע זה".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה