גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשש מהפצת מחלות: גופות בע"ח מנותחות באוהל בראשל"צ

משרד החקלאות מבצע מזה חצי שנה ניתוחי גופות בעלי חיים באוהל פתוח בראשון לציון ● הסיבה: שיפוץ חדר הנתיחות הקבוע מתעכב - עשוי להימשך שנים ● מדעני המשרד מתריעים: חשש מפני התפשטות מגפות ● משרד החקלאות: "במקום מערכת המחסלת את החיידקים. אין בסיס לטענות"

האוהל בראשון לציון/ צילום: איל יצהר
האוהל בראשון לציון/ צילום: איל יצהר

בראשון לציון, באוהל פתוח, מתבצעות מזה כחצי שנה נתיחות של בעלי חיים שמתו ממחלות מדבקות המסוכנות גם לאדם ואף מסוגלות לגרום למוות ומגפות, וביניהן אנטרקס, שחפת, כלבת, עכברת, קולי, ברוצלוזיס (קדחת מלטה), קדחת Q וזנים שונים של סלמונלה. הסכנה החמורה והמיידית היא דליפה של המחלות וגורמי המחלות, כתוצאה מהתנאים הסניטריים הירודים. החשש הגדול הוא, שחרקים המרחפים ללא הפסק באוהל - זבובים, יתושים דבורים ואחרים - יעצימו בקיץ את הבעיה ויפיצו את המחלות אל מחוץ לאוהל, שממוקם במתחם משרד החקלאות בראשון לציון.

מדענים במשרד החקלאות מתריעים על כך שהאוהל הזמני שבו נערכות בחודשים האחרונים הנתיחות בבעלי חיים החשודים במחלות וטרינריות קשות, אינו עומד בסטנדרטים ראויים מבחינת הסטריליות הנדרשת, חשיפה לחומרים מסוכנים וטיפול בשפכים המכילים חומרים מסוכנים. מצב זה עלול להימשך תקופה ארוכה בהרבה מהמתוכנן. הסיבה: מחדל בסיסי בהערכת הזמן הנדרש לשיפוץ חדר הנתיחות הקבוע בבית החולים הווטרינרי שבקמפוס משרד החקלאות בבית דגן.

"לא יכול להיות שלא תתרחש העברה והדבקה של מחלות על ידי חרקים, זה פשוט מתבקש לאור המצב של חלקי גופות חשופים במיכל וסניטציה גרועה", אומר מדען המכיר את המצב במתחם. "בעיקר מדובר בהעברה מכנית של מחלות, בהן גורמי המחלה מחזיקים מעמד תקופה מסויימת גם בפגר", הוא מוסיף כי "אפשר בקלות לראות תסריט למשל של זבוב שבא לחגוג על חלקי גופה ולרגליו נדבק חיידק, ולמחרת הזבוב הזה מגיע לפצע אצל אדם והחיידק עובר לאדם ומדביק אותו במחלה. זבובים מהאוהל הזה עלולים בקלות להדביק אנשים במחלות כמו אנטרקס, קדחת מלטה ושחפת, וזה מפחיד".

לפני כחצי שנה החל שיפוץ של חדר הנתיחות במבנה המכון ה פתולוגי הישן בבית החולים הווטרינרי, בו מבצעים ניתוחים לאחר המוות של בעלי חיים, לאיתור וזיהוי מחלות וטרינריות. זמן השיפוץ הוערך אז ב-6-8 חודשים. השיפוץ נעשה בעקבות לחצים מכמה כיוונים: דרישה של המחלקה לווטרינריה של הפקולטה לחקלאות; לחץ של מוסדות האיחוד האירופי שהתריעו על התנאים הירודים במכון הישן; ההתפרצויות האחרונות של מחלות וטרינריות מסוכנות, בעיקר של הכלבת, אבל גם ברוצלוזיס, קטרת הבקר וסלמונלה.

גופות זרוקות במיכל פתוח

מדענים טוענים כי הנהלת משרד החקלאות קיבלה התרעות על כך שהעבודה באוהל הנתיחות מתבצעת בתנאים שאינם ראויים לעבודה רגישה ומסוכנת. לדבריהם, "אין לסמוך על הטיפול בשפכים של אוהל הנתיחות, הכולל שטיפת הרצפה בצינור המזרים תערובת של מים וחומר חיטוי". השטיפה, לטענת המדענים, אינה מתבצעת בתדירות הראויה. למעשה, כל השפכים של המכון הווטרינרי מוזרמים ישירות למערכת הביוב של ראשון לציון.

"האוהל הזמני לניתוח חיות במכון הווטרינרי הוא פצצת זמן מתקתקת", התריע אחד המדענים, "לדעתי מדובר במחדל ממש ברמה לאומית. נוצר פה מפגע בטיחותי חמור, כשגופות בעלי חיים מבותרות חלקית, חלקן עם מחלות מסוכנות, זרוקות במיכל פתוח, באוויר החופשי. צריך לזכור שחלק מגורמי המחלות, בעיקר אנטרקס, שחפת וברוצלוזיס, עמידים למשך תקופות ארוכות, אפילו של שנים. אנחנו נכנסים לקיץ, כאשר בקיץ יש גם בעיה קשה עוד יותר של זבובים וחרקים נוספים, שמעבר לטרדה הם גם מעבירים מחלות, וכל העסק נהיה הרבה יותר בעייתי". סטודנטים המשתמשים באוהל לצורכי לימוד מתלוננים על כך, ש"גם האוהל עצמו שורץ זבובים וחרקים נוספים".

ל"גלובס", נודע, כי לפני שבועות אחדים הסתבכה פרשת שיפוץ חדר הנתיחות הישן בבנין המכון, באופן שיוצר אי ודאות לגבי מועד סיום הפרויקט והפסקת העבודה באוהל הזמני. האחראים על הצד ההנדסי במשרד החקלאות, כך נטען, לא בדקו ככל הנראה כראוי את המצב הקונסטרוקטיבי של חדר הנתיחות הישן. במהלך השיפוץ התגלתה בעיית עמידות בגג המבנה הישן, שאינה מאפשרת להעמיס על הגג מערכות מיזוג הכרחיות, שבלעדיהן לא ניתן להשלים את השיפוץ המתוכנן בבנין הישן. במשרד החקלאות חוששים לעיכוב ארוך, אפילו של שנים, בחזרה למתקן קבוע ותקין.

גילוי התקלה מחייב את הריסת המבנה הישן ובנייתו מחדש בסטנדרט מודרני, כך שהפרויקט משתנה משיפוץ לבנייה חדשה, הטעונה קבלת היתר בנייה וביקורת. במשרד החקלאות חוששים שבגלל סכסוך ארוך עם עיריית ראשון לציון על חובות ארנונה של המתחם, המוערכים בעשרות מיליוני שקלים, העירייה עשויה לא לנפק למכון היתר לבנייה חדשה אלא בכפוף להסדרת חובות הארנונה.

משרד החקלאות: "אין בסיס לטענות"

משרד החקלאות מסר בתגובה: "אין כל שוני בטיחותי בין המתקן הארעי לבין העבודה שהתבצעה בחדר הנתיחות הישן. המתקן אושר ע"י המומחים המקצועיים, והפעילות בו הותאמה לעבודה בטיחותית. המתקן הארעי הוקם לאור צורך הכרחי בשיפוץ חדר הנתיחות הישן. לעניין השפכים, במתקן הארעי הותקנה מערכת המחסלת את החיידקים שבמי השפכים, ולכן אין כל בסיס לטענות. לעניין החשיפה לחומרים מסוכנים, העובדים מצוידים בציוד מגן כנדרש. שכן, טיבו של חדר הנתיחות, הארעי והקבוע, הוא ביצוע אבחון מחלות בעלי חיים, שטבען כרוך בחשיפה לחומרים מזוהמים והעובדים אינם חשופים לכל מחלה.

הפוליטיקה הרסה את הוילה בג'ונגל

המושג "וילה בג'ונגל" הושאל לתחום הביטחוני מהתחום הווטרינרי, והוא תיאור מדוייק של איכות השירותים הווטרינריים שהיו נהוגים במדינה בעבר. הסיבה העיקרית היתה שהצמרת המקצועית של השירותים הווטרינריים, על סמכויותיה הרחבות, שמרה בקפידה על מעמדה העצמאי מול הדרג הפוליטי.

הווילה כבר יותר דומה לצריף. בדו"ח מבקר המדינה שיתפרסם בקרוב תוצג הידרדרות השירותים הווטרינריים (שו"ט), דרך המקרה של הכישלון בטיפול במחלת הצאן ברוצלוזיס, הידועה כ"קדחת מלטה", מחלה המסוכנת לאדם ועלולה לגרום גם למוות. רק בשנה האחרונה התגלה מספר שיא של כ-500 הדבקות באדם. לפני שבוע פרצה מחלת הפה והטלפיים בעדר בקר של קיבוץ גזית בעמק יזרעאל, מחלה שכביכול הודברה בישראל. אתמול (ג') רשות הטבע והגנים סגרה את שמורות נחל תבור ונחל יששכר מחשש להתפרצות נוספת של המחלה.

ההידרדרות החלה לפני כעשור. שר החקלאות בממשלת אולמרט, שלום שמחון, דרש להכפיף אליו את המערכת ולשלוט במינויים המקצועיים ובתהליכים. האירגון למלחמה במחלות מגפתיות, OIE הממוקם בפריז ושומר על עצמאות השירותים הווטרינריים בכל העולם, נזעק והתריע בפני אולמרט על הכוונה. שמחון נאלץ לחפש מסלול אחר. הוא המציא טיעון על חששותיו מהתפרצות מחלות וטרינריות, ומתחת לרדאר הקים ב-2008 ועדת חקירה ממשלתית, בראשות ורדי זיילר ז"ל, שאכן סיפק את הציפיה והביא לעריפת ראשיהם של בכירי השירותים הווטרינריים (הפרשה סוקרה בהרחבה בסדרת כתבות ב"גלובס").

בהמשך בוצעו בשו"ט מינויים פחות מקצועיים, התגלו תופעות של ניגודי עניינים ושחיתות, כולל ביחידת הפיצו"ח (פיקוח על חי וצומח), המערכת איבדה שליטה על מחלת הסלמונלה. את המהלך הקריטי ביצע מנהל השירותים הקודם, נדב גלאון, כאשר הפריט חלק מחיסוני הרשות, למשל בחיסוני הברוצלוזיס. משם היתה קצרה הדרך לשימוש בתרכיב לא יעיל בהליך חיסון חיות הבר מפני כלבת, תוך הסתרת נתוני אמת ובלי לבצע חקירה על הנסיבות בהן הוחלט לבצע חיסונים חסרי אפקטיביות. התוצאה היא ההתפרצות האחרונה של הכלבת - כבר 44 מקרים מתחילת 2018, לעומת שנת השיא הקודמת, 2017, בה התגלו 80 מקרי כלבת. פעם היינו באמת וילה בג'ונגל.

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

בוועדות התכנון משנים גישה: "אין כוח שיעצור כעת התחדשות עירונית"

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023