גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות סוגרות רבעון בתשואה שלילית

למרות התשואות החיוביות בינואר, הקופות והקרנות מסכמות רבעון שלילי ● בין המצטיינים: כלל ביטוח, מנורה, מיטב דש ואקסלנס ● בולטות בתחתית: הקופות של ילין לפידות ואנליסט ● למדריך קרנות השתלמות

גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי
גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי

מארס 2018 היה חודש שלילי ביותר עבור קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, שאיבדו כ-0.5% מערכן בשוקי ההון. התשואות השליליות של הקרנות והקופות באו לאחר תשואות שליליות חזקות כפליים, בשיעורים שנעים בין מינוס 0.9% למינוס 1% מערכן, בחודש פברואר. כך קורה שלמרות התשואות החיוביות שרשמו הקרנות והקופות בינואר, בשקלול הרבעון הראשון של 2018 הן רשמו תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת בשיעור שלילי של מינוס 0.24% בקופות לתגמולים ומינוס 0.34% בקרנות ההשתלמות.

קופות הגמל הן האפיק הפנסיוני השלישי, לצד קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ולצד הפוליסות המשתתפות ברווחים ופוליסות מסלולי ההשקעות של חברות הביטוח - שני אפיקים מתחרים, שרשמו תשואות ממוצעות חיוביות ברבעון הראשון, שכצפוי היו הכי גבוהות בקרנות המקיפות החדשות, שנהנות מאג"ח מיועדות.

עם זאת, נדגיש כי שוקי הגמל וההשתלמות שונים מאוד מהפנסיה והביטוח, מכיוון שיש בהם גופים רבים, משלל סוגים - כך שיש שם שונות גבוהה מאוד בין הגופים המצטיינים לבין אלה שהרבה פחות מצטיינים.

תשואות חיוביות מאוד בחודש אפריל

ומה לגבי הרבעון הנוכחי? הרבעון השני של 2018 התחיל בשינוי מהחודשיים שקדמו לו, והרבה יותר בדומה לחודש ינואר, שהמשיך מגמה חיובית שנרשמה ב-2017.

על פי תחזית ביצועי קופות הגמל לאפריל 2018 של אבי ברקוביץ, מנהל מערך השקעות לא-סחירות במיטב דש גמל ופנסיה, בחודש שהסתיים השבוע רשמו קופות הגמל הכלליות תשואה ממוצעת נאה מאוד של כ-0.8%. זאת, לדברי ברקוביץ, "כתוצאה מעליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בחו"ל, בעיקר באירופה ויפן, ובשוק האג"ח הקונצרניות בישראל". הוא הוסיף כי "הטווח הוא בין תשואה של 0.3% לבין תשואה של 1.3%", בעוד שבינואר רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות חודשיות של כ-1.2%.

על פי הערכת מיטב דש, התשואה החזקה באפריל השנה, יחד עם ינואר החיובי, מקזזים את החודשיים הקשים שעברו על התעשיות האלה, שמנוהלות על ידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח, ושבמהלכם נרשמו תשואות שליליות מצטברות של מינוס 1.4% עד מינוס 1.5%. לאור זאת, הם מוסיפים, נראה כי "מתחילת השנה הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-0.5%".

תשואות קופות הגמל לתגמולים 2018

הצלחה מרשימה לאלטשולר שחם

על כל פנים, דירוג התשואות של "גלובס" מתחשב בכך שהגמל וגם ההשתלמות, אף שבמידה פחותה, הם אפיקי השקעה לטווח ארוך, ולא לטווח קצר. כלומר, מדובר באפיקי השקעה שהאופק שלהם הוא של שנים, ואפילו של עשורים. לכן אנו מודדים את הגופים המנהלים לא על פי תוצאה של חודש זה או אחר, ואפילו לא ברבעון מסוים, כי אם על פי תוצאותיהם בשנה האחרונה לנקודת המדידה. נוסף על כך, בשנים האחרונות חלו שינויים ניכרים באופן שבו מתנהלים הגופים המנהלים בכל הקשור למסלולי ההשקעה.

במה מדובר? הרגולציה בישראל לא רוותה נחת מכך שרוב הכסף הושקע באפיקי השקעה "כלליים", והובילה רפורמה של בניית מסלולי השקעה תלויי גיל. זה קרה בכל אפיקי החיסכון הפנסיוני, וזה גורם לכך שיש ריבוי קבוצות השקעה שונות באופיין - למשל, לגילאי עד 50, לגילאי 50 עד 60 או לבני 60 ומעלה. נוסף על כך, קיימים המסלולים הכלליים של פעם, ששרדו או שהפכו למסלולי אג"ח עד 25% (שגם הם דומים למסלולים הכלליים, מכיוון שלאלה שיעור מניות די דומה לזה). לכן החלטנו לשנות את אופן הדירוג ולפצל את קופות הגמל לתגמולים לכמה קבוצות. בשוק קרנות ההשתלמות השינויים הרבה פחות מורגשים, ולכן שם אנו מבדילים בין קרנות גדולות לקרנות קטנות יותר.

עוד נציין כי כדי לפשט את הטבלאות, וגם כדי להוציא גופים קטנטנים, שהתשואה בהם עלולה לבלבל ולא להיות קשורה לעמיתים רבים, קבענו רף תחתון של חצי מיליארד שקל לקופה או לקרן כדי להיכנס לדירוג שלנו.

בכל אופן, מה המסקנה משלל דירוגי התשואות בגמל ובהשתלמות לסוף מארס 2018? יש רק שם אחד שבולט במעלה הקטגוריות שבהן הוא נמצא, וגם בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שגם שם הוא מצטיין - בית ההשקעות אלטשולר שחם. זה נכון לקטגוריה של מסלולי עד גיל 50, לקטגוריה של גילאי 50 עד 60, למסלול של גילאי 60 ומעלה, וגם לקרנות ההשתלמות הגדולות ולקרנות ההשתלמות הקטנות.

זוהי הצלחה מרשימה, כשבית ההשקעות, שנמצא בניהול משותף של גילעד אלטשולר ורן שחם, היה היחיד שרשם תשואות של יותר מ-8%, ובוודאי שיותר מ-9%, בקופות ובקרנות שלו. מנהלי ההשקעות הבולטים של בית ההשקעות הם אלטשולר עצמו ודני ירדני.

התשואות הממוצעות באפיקי החיסכון הפנסיוני 2018

כלל ביטוח מובילה בשני מסלולים

ומה קורה בקטגוריה שבה אין לאלטשולר שחם נציג? בקטגוריה של המסלולים הכלליים ומסלולי האג"ח עד 25% מניות, מובילה את הרשימה, עם שני מסלולים שונים, כלל פנסיה וגמל - חברת ניהול הגמל וההשתלמות של קבוצת כלל ביטוח. מדובר במסלולי כלל ביטוח אג"ח עד 25% מניות ובר. מנהלת ההשקעות הראשית בכלל ביטוח היא ענת לוין ומנהלת השקעות העמיתים בחברה היא לימור דנש.

רשימת המצטיינים בתשואות בגמל ובהשתלמות אינה עוצרת פה, וכמו בביטוח ובפנסיה, גם כאן בולטים גופים גדולים אחרים, ובראשם הגופים שממותגים תחת אקסלנס - בית ההשקעות של קבוצת הפניקס, שמנהלת שלל מוצרי החיסכון לטווח ארוך תחת חטיבת ההשקעות, בראשותו של רועי יקיר, ויניב כהן שמנהל את תיקי העמיתים והמבוטחים שלה. בולטת ברשימה זו גם מנורה מבטחים, שגם היא פעילה בכל תחומי החיסכון לטווח ארוך, ושאת השקעותיה מנהלים יוני טל וניר מורוז, שמנהל את השקעות העמיתים והמבוטחים; ובולט גם בית ההשקעות מיטב דש, שאת השקעותיו מנהל ברק בנסקי.

למעשה, דירוג התשואות מציג את חמש הקבוצות הגדולות האלה מעל שאר השחקנים בשוק, עם כמה גופים מצטיינים - שלוש פעמים במקום השני המחמיא לאקסלנס של הפניקס ושני מקומות שניים מחמיאים למנורה מבטחים.

ילין לפידות ואנליסט בתחתית

אגב, לגבי אקסלנס נציין כי לא כל הקופות והקרנות שלו בולטים לחיוב. אקסלנס מחזיק גם בשני מסלולים "פאסיביים", שמנוהלים באמצעות השקעה במדדים ולא בהשקעה "אקטיבית", שמחפשת לבחור בנכסים מסוימים שיכו את השוק. המסלולים הפאסיביים של אקסלנס נמצאים בתחתית שתי הקטגוריות, שבהן הם נכנסים לדירוג: גילאי 50 עד 60 בגמל וקרנות ההשתלמות הקטנות, עם מקום שני מהסוף והמקום האחרון, בהתאמה.

מי עוד בולטים בתשואות, אף שלא בטובתם? הפעם נתמקד בצד התחתון של הטבלה. בשנים האחרונות היה לאלטשולר שחם עוד שותף לכותרות החיוביות ולהובלה בתשואות, או לכל הפחות, למוניטין של ההובלה בתשואות (גם כשזה לא בהכרח קרה) - בית ההשקעות ילין לפידות. כמו כן, בשנים האחרונות שב לקדמת הבמה עוד בית השקעות, שבעבר הצטיין וגם חווה לא מעט קשיים לאורך השנים - אנליסט.

ואולם כעת, גם בסוף מארס, עולה כי שני בתי ההשקעות האלה, וגם כמה מהמסלולים של הלמן אלדובי (שלא מחזיק במוניטין טוב בתשואות), בולטים בתחתית. עד כמה הם בולטים שם? רוב הקופות והקרנות הרלוונטיות של ילין לפידות ושל אנליסט מציגות תשואה ב-12 החודשים האחרונים מהנמוכה ביותר בכל קטגוריה רלוונטית.

תשואות קרנות

הצבירה השנתית בחיסכון לילד

ומה עוד ניתן ללמוד מהנתונים של אתר הגמל-נט לחודש מארס? אתר האינטרנט שמפעילה הרגולציה, ושמאגד את תוצאות כל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, מלמד כי ב-12 החודשים האחרונים, מאפריל 2017 ועד מארס 2018, קופות הגמל לתגמולים רשמו צבירה נטו של קצת יותר מ-5 מיליארד שקל, בעוד שקרנות השתלמות רשמו צבירה נטו של יותר מ-11.2 מיליארד שקל.

נוסף על כך, קופות הגמל להשקעה וקופות הגמל לחיסכון לכל ילד רשמו בתקופה זו צבירה נטו של כ-3.6 מיליארד שקל ושל כ-2.8 מיליארד שקל, בהתאמה. אגב, שני מוצרי הגמל האחרונים, והחדשים יחסית, הציגו ב-12 החודשים האחרונים תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות בשיעור של כ-6.04% ושל 6.57%, בהתאמה, לעומת תשואות מקבילות של 5.37% ושל 5.28% שרשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, בהתאמה. האם זה אומר שמכשירי הגמל להשקעה האלה (כולל לחיסכון לילד) שונים מהותית מהקופות והקרנות שמנוהלות באותם גופים, וטובים יותר? ממש לא.

זוהי דוגמה נוספת לשונות האדירה בשוקי הגמל וההשתלמות, שכוללים גופים עם תשואות חלשות, לצד גופים מצטיינים. בגמל להשקעה, כולל החיסכון לילד, יש הטיה לבתי השקעות מסוימים מאוד - ובראשם אלטשולר שחם, המצטיין ברמת השוק - מה שדוחף מעלה את הממוצעים בשני מכשירי חיסכון אלה.

כך, נכון לסוף מארס, מנוהלים בקופות גמל להשקעה - חיסכון פרט, ללא הטבות מס פנסיוניות - שמנוהלות בחברות ניהול הגמל וההשתלמות, נכסים בשווי מצרפי של כ-4.66 מיליארד שקל, כשמתוך זה אלטשולר שחם מנהל נכסים של כ-2.4 מיליארד שקל, והיתר מתחלק בין שאר בתי ההשקעות הגדולים, ללא גורמים משולי השוק.

תמונה דומה קיימת גם באפיק החיסכון לילד, שם מדובר בהיקף נכסים מצרפי של כ-3.4 מיליארד שקל, שמתוכם מנהל אלטשולר שחם כ-1.4 מיליארד שקל, והיתר נחלק בין שלל בתי השקעות מובילים וקבוצות הביטוח הגדולות.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן