גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצוא הביטחוני בשנת 2017 זינק לשיא של 9.2 מיליארד דולר

תעשיית הנשק המקומית חוגגת שנת שיא, בעיקר הודות למכירת טילי הגנה מדגם ברק 8 בהיקף של כ-2.5 מיליארד דולר ● האם יש סיכוי לשחזר את הנתונים ב-2018, איזה מטוסים מכרה ישראל לקרואטיה ואיך דונלד טראמפ עלול לפגוע ב-150 אלף עובדים בישראל ● ניתוח

מערכת ברק 8 / צילום: באדיבות התעשייה האווירית
מערכת ברק 8 / צילום: באדיבות התעשייה האווירית

היצוא הביטחוני הישראלי זינק ב-2017 לשיא של כל הזמנים והסתכם ב-9.2 מיליארד דולר, לאחר שרשם עלייה של 40%. כך עולה מנתונים שפרסם היום (ד') האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) במשרד הביטחון.

את העלייה הדרמטית ביצוא הביטחוני ניתן לייחס לשורה של עסקאות ענק שעשתה בשנה שעברה התעשייה האווירית בהודו, ובמרכזן אספקת מערכות של טילי ההגנה מסוג ברק 8 בהיקף של כ-2.5 מיליארד דולר. עסקאות אלה יצאו לפועל לאחר שנים ארוכות של הבשלה ופיתוח משותף עם רשויות ההגנה בהודו. עם זאת, במשרד הביטחון אמרו היום כי בנוסף לעסקת ענק זו, עסקאות ביטחוניות משמעותיות נוספות הובילו לעלייה החדה ביצוא הביטחוני ב-2017 ועל פי הערכות, מגמה זו תישמר גם במהלך 2018.

בתע"א ניכרה היום שביעות רצון מתוצאות היצוא הישראלי, שחלק ניכר ממנו מיוחס לעסקאות שהובילה החברה בשנה שעברה. מנכ"ל התע"א, יוסי וייס, אמר ל"גלובס" כי "אנחנו עובדים על הרבה עסקאות, חלקן משמעותיות בהיקפן ואני מניח שחלקן יבשילו בשנה הנוכחית. התחזית ל-2018 נראית ורודה למדי". לדבריו, "ההצלחה בעסקאות טילי הברק 8 בהודו תבוא לידי ביטוי במשך מספר שנים, באופן שיתבטא גם בשיעורי הרווח של החברה".

לפי נתוני משרד הביטחון, החלק הארי של היצוא הביטחוני הוא של מערכות טילים ומערכות הגנה אוויריות, שמהוות מעל 30% מכלל היצוא, ואחריו, עסקאות הקשורות ליצוא של מערכות מכ"ם ולוחמה אלקטרונית והשבחות של פלטפורמות נשק ומכלולים אוויוניים (אלקטרוניקה אווירית).

את רוב העסקאות הגדולות עשו 4 החברות הביטחוניות המרכזיות, שהן התעשייה האווירית, רפאל מערכות לחימה מתקדמות, תעש מערכות ואלביט מערכות - שהיא היחידה מבין החברות הגדולות שאינה ממשלתית ונמצאת בהליכים מתקדמים לקראת רכישת תעש מהמדינה. בכלל החברות הביטחוניות ברחבי הארץ מועסקים מעל 150 אלף עובדים.

המספרים של ייצוא הנשק הישראלי

המדינות בברית נאט"ו מתחמשות

ראש האגף ליצוא ביטחוני במשרד הביטחון, תא"ל (במיל') מישל בן ברוך, הסביר את העלייה בהיקפי היצוא של החברות הביטחוניות בגידול בהוצאה הביטחונית של מדינות החברות בברית נאט"ו, תוך שימת דגש על רכש של מערכות בתחום ביטחון המולדת והגנה על גבולות. זאת, בין השאר על רקע גלי ההגירה אליהן מהשנים האחרונות, וההתמודדות של ארגוני הביטחון שלהן עם התגברות איומי הטרור.

מעל 20% מהיצוא הביטחוני הישראלי הופנה אשתקד למדינות אירופה, אך רוב המוצרים הביטחוניים הישראליים הופנו בשנה שעברה ליבשת אסיה שמהווה את שוק היעד המרכזי של החברות הביטחוניות הישראליות: "אסיה מהווה יעד עבור כל החברות הביטחוניות העולמיות ולמרות שמתקיימת בה תחרות עזה עם מעצמות גדולות, ישראל נהנית בה מיוקרה רבה בזכות איכות המוצרים ושמן הטוב של התעשיות שלה - וזה מאפשר לנו להתמודד באותם שווקים עם חברות ענק", אמר בן ברוך ל"גלובס".

נוסף על עסקאות הטילים הגדולות של התע"א בהודו, בחודשים האחרונים בלטה עסקה ביטחונית נוספת בין ישראל לבין קרואטיה שאותה הוביל משרד הביטחון ביחד עם אלביט מערכות והתעשייה האווירית. מדובר בעסקה בין מדינות, ובמרכזה ישראל תמכור לקרואטיה 12 מטוסי קרב מסוג F-16 מדגם מיושן שיעברו השבחה בתע"א ובאלביט. היקף העסקה נאמד בכחצי מיליארד דולר.

מטוסי ה-F-16 שישראל מוכרת במסגרת עסקה זו קורקעו בשנים האחרונות במסגרת מהלכי התייעלות פנימיים בצבא, בשל התיישנותם ועלויות האחזקה הגבוהות שלהם. לדברי בן ברוך, "לקראת עסקה זו התמודדנו עם ענקיות אירופאיות וניצחנו בתחרות בתוך אירופה וזה לא פשוט. מדובר בעסקה חשובה, כי היא סוללת את הדרך להשקעות ולשיתופי פעולה עתידיים בין שתי המדינות - גם בתחומים שאינם ביטחוניים".

מנתוני משרד הביטחון עולה כי אשתקד רק כ-2% מכלל היצוא של החברות הביטחוניות היה של מטוסים ללא טייס (מל"טים) וזאת אף שמדובר בענף שבמשך שנים ארוכות זוהה עם התעשיות הביטחוניות הישראליות הגדולות, התע"א ואלביט מערכות.

גורמים ביטחוניים מצביעים על כך שבשנים האחרונות נכנסו שחקנים נוספים מרחבי העולם לשוק המל"טים, בהן חברות סיניות שמציעות כלים זולים באופן משמעותי מאלה של ישראל, תוך שהן פונות בעיקר למדינות עולם שלישי.

זאת, בנוסף להרחבת התחרות, בעיקר במהלך השנה האחרונה, בין חברות מישראל לבין חברות אמריקאיות בתחום המל"טים האסטרטגיים שבאה לידי ביטוי במכרז המל"טים של גרמניה, במכרז דומה באוסטרליה ובאחרונה גם בבלגיה: "במשך שנים ארוכות ישראל היתה חלוצה בתחום זה, העולם משתנה, מתפתח ויש תחרות בענף ואנחנו מתמודדים איתה לא רע", אמר בן ברוך.

בחברות שעוסקות בתחום המל"טים מזהים בחודשים האחרונים מוטיבציה גוברת מצד ג'נרל אטומיקס האמריקאית להרחיב את שיווק כלי הטייס שלה בשווקים שבהם החברות הישראליות נהנו עד כה מיתרון מובהק. זאת, בין השאר בעקבות הסרת הגבלות יצוא של מל"טים מסוגים מסוימים שהטיל נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה. הגבלות אלה נבחנו שוב על ידי הנשיא הנוכחי, דונלד טראמפ והוא החליט להסירן: "אין ספק שאנחנו נמצאים בתחרות קשה מאוד ובכל שנה היא הולכת ונעשית מורכבת יותר", אמר גורם ביטחוני.

מנכ"ל התע"א, וייס אמר בהתייחס לתחרות בשוק המל"טים בעולם כי "אנחנו הכנסנו את המל"ט הראשון לעולם לפני כ-30 שנה, מאז קמה תחרות גדולה מבית ומחוץ, היא לא פשוטה ולמרות זאת - יש לנו יסוד טוב להניח שבשנה הבאה וגם בשנים שאחריה, ענף זה יבוא לידי ביטוי בצורה טובה יותר במסגרת עסקאות".

עסקת ענק בהודו שעדיין תקועה

במשרד הביטחון שותפים להערכת מנכ"ל תע"א לגבי עסקאות ביטחוניות משמעותיות נוספות שיבשילו בשנה הקרובה - כך ש-2018 תסתיים עם נתוני יצוא שדומים לאלה של 2017.

מדובר בעסקאות שבגלל אופיין, תהליך הבשלתן אורך לעיתים שנים ארוכות, ואחת מהן היא עסקת טילי הספייק של רפאל בהודו שהיקפה מוערך בכחצי מיליארד דולר. מדובר בעסקה שידעה עליות ומורדות, וביצועה מתעכב כבר תקופה ארוכה בגלל מחלוקות פנימיות בתת היבשת, בעיקר בין גופי המחקר והפיתוח לבין הצבא ההודי.

בנוסף לעסקת הטילים התקועה של רפאל, באחרונה דווח על עיכובים בביצועה עסקת מכ"מים גדולה של אלתא מערכות, חברה בת של התע"א שבמסגרתה החברה אמורה לספק לצבא צ'כיה מערכות מכ"ם מתקדמות. הסיבה לעיכוב היא קושי בחיבור המכ"מים הישראליים למערכות של נאט"ו.

חרף העלייה המרשימה ביצוא הביטחוני הישראלי בשנת 2017, במערכת הביטחון מסמנים את השנים הבאות כ"מאתגרות" עבור החברות הישראליות וזאת בשל ריבוי המתחרים בשווקים; דרישת הלקוחות של אותן חברות לקיים בתחומם את יצור המוצרים וזאת - תוך העברת טכנולוגיות וידע והסכם הסיוע הביטחוני האמריקאי, שכולל את ביטול האפשרות שעומדת כיום לפני ישראל להמיר כרבע מסכום הסיוע השנתי מדולר לשקל החל מעוד מספר שנים. ביטול סעיף ההמרה מדולר לשקל צפוי להשפיע משמעותית על היכולת של משרד הביטחון להפנות תקציבי רכש רבים לתעשיות הישראליות - כי יידרש למצות את כל כספי הסיוע ברכש מחברות אמריקאיות בלבד.

לקראת המציאות החדשה שיכתיב הסכם הסיוע האמריקאי, יותר ויותר חברות ישראליות כבר החלו לבסס פעילות בארה"ב, לכרות הסכמים של שיתופי פעולה עם חברות מקומיות או להקים בחו"ל חברות בנות. כך, בימים אלה התע"א שקועה בחיפושיה אחר סמנכ"ל שינהל את פעילותה בארה"ב, וזאת בשאיפה שרכש ביטחוני עתידי מצד ישראל שיהיה מבוסס על כספי הסיוע האמריקאי - יעשה בין השאר מהחברות הבנות של תע"א שרשומות בארה"ב.

לדברי בן ברוך, נוכח המגמה הגוברת של העברת יצור למדינות אחרות תוך העברת ידע וטכנולוגיה, כמו גם מכירה של אותן מערכות לצד שלישי - מערכת הביטחון הקימה מנגנוני בקרה שיבטיחו שמוצרים שמקורם בידע ישראלי לא יזלגו למדינות אויב. זאת, תוך התעקשות על מערכת נוקשה של הסכמי סודיות והגבלות שימוש. עם זאת, חרף הגבלות אלה שאמורות להבטיח את האינטרסים הביטחוניים של המדינה ואת אלה של החברות הישראליות, שמרחיבות את מכירותיהן בעולם - המשק עשוי להפסיד מקומות עבודה שלא נפתחים בתוך ישראל. בעבר הסבירו גורמים ביטחוניים כי נוכח המגמה שהחלה בהודו עם המדיניות שעליה הכריז ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי, "מייק אין אינדיה" והולכת ומתרחבת לכל העולם - לחברות חפצות חיים אין ברירה אלא ליישר קו עם מגמה זו.

במערכת הביטחון הדגישו כי ככלל, היא מקפידה לשמר את היתרון האיכותי והטכנולוגי של צה"ל וזאת תוך שימור ידע ייחודי וגרסאות מתקדמות של מערכות - בתחומה: "אנחנו לא מוכרים כל דבר, וכל עסקה משמעותית עולה לדיונים מעמיקים ויסודיים בפורומים רציניים במערכת הביטחון שבהם נקבעות רמות הסיווג של כל מוצר, ובוחנים גם את הסיכוי של זליגת ידע למדינות אחרות", אמר בן ברוך.

בתוך כך אמר בן ברוך בהתייחס לטענות אודות נשק ישראלי שמגיע למדינות המפרות זכויות אדם כי "אנחנו מקפידים לשמור על זכויות אדם, פועלים בתיאום מלא עם משרד החוץ ושוקלים את כל ההיבטים תוך שימוש במערכות פיקוח ואכיפה".

במשרד הביטחון לא התייחסו היום לפרשיות שבמרכזן חברות ביטחוניות ישראליות שכיכבו במהלך החודשים האחרונים בנסיבות שליליות בכותרות ובהם פרשת ההסתבכות של אירונאוטיקס, שעל פרטיה הטיל בית המשפט צו איסור פרסום.

שר הביטחון, אביגדור ליברמן התייחס היום לנתוני היצוא הביטחוני ואמר כי "בתוך שנתיים הקפצנו את היצוא הביטחוני בעשרות אחוזים. מדובר בהישג בלתי רגיל בכל קנה מידה, שהושג בעבודה קשה של האגף ליצוא ביטחוני והתעשיות הביטחוניות ובזכות שורה של הסכמים עם מדינות שנתנו אמון ביכולות וביצירתיות של משרד הביטחון. ההישג הזה יאפשר לנו להגדיל את תקציבי המחקר והפיתוח, לייצר מקומות עבודה חדשים ובעיקר- להבטיח את העליונות של צה"ל לשנים הבאות".

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"