גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד של חבילות הגלישה: הלקוח מרוצה, החברה מפסידה

התחרות הגוברת בענף הסלולר עקב כניסת אקספון לתחום הביאה את המפעילות להציע חבילות זולות במיוחד עם נפחי גלישה של עד 100 ג'יגה לחודש במחיר של 20-30 שקל ● ההערכה: הצרכנים יפסיקו לגלוש ב-WIFI, והחברות יספגו את עלויות זמן הגלישה שנחסכו מהן עד היום

מנכ"ל פרטנר, איציק בנבנישתי / צילום: יונתן בלום
מנכ"ל פרטנר, איציק בנבנישתי / צילום: יונתן בלום

כניסת אקספון לענף הסלולר זעזעה אותו, הובילה לירידת מחירים ולנסיגה בשערי המניות. עם זאת, נראה כי האפקט על שוק התקשורת כולו נמצא רק בראשיתו, וצפויים לנו גלי הדף נוספים בהמשך השנה.

למה שקורה בסלולר תהיה השפעה גם על בזק קווי והוט - כך אומר ל"גלובס" בכיר בענף הסלולר. לדבריו, ברגע שאנשים מקבלים חבילה של 100 ג'יגה בסלולר, הם יפסיקו להתחבר ל-WIFI בבית, בעבודה וכו'. הם פשוט יישארו מחוברים לרשת הסלולרית כל הזמן ו"יזללו" את חבילת הגלישה הלא נגמרת.

משמעות הדבר היא שהגידול בתעבורת הנתונים בסלולר יהיה השנה הרבה יותר גבוה, דבר שיכריח את החברות להשקיע יותר כדי להגדיל את רוחבי הפס, אך ספק אם בכלל יוכלו לעשות זאת בגלל הרווחיות הנמוכה שלהן, שממילא הולכת ונשחקת.

גורמים בשוק הסלולר מעריכים כי מה שיקרה הוא שחלק מהלקוחות יוותרו לגמרי על WIFI, שהוא אפיק רווח נוסף עבור חברות התקשורת. כדי שזה יקרה, צריכים להיווצר שני תנאים: א. הרשת הסלולרית מספקת קצב טוב ואיכותי; ב. אין מגבלה על היקף הצריכה. 

לדברי הבכיר בענף, כאשר שני התנאים האלה מתמלאים, ללקוחות הרבה יותר קל לוותר על השימוש ב-WIFI בבית. "תמיד יש לך את עניין הכיסוי של -WIFI, שלא תמיד עובר בין החדרים ולא תמיד מתחבר בכל הפינות. בסלולר אין לך את זה, אתה פשוט נשאר מחובר כל הזמן לרשת, וכשיש לך קצב גלישה טוב וחבילת גלישה שאתה לא חושש שתיגמר, אז אפשר לוותר על הקו הביתי".

עוד ציין כי הוא סבור שאצל חלק מהמפעילים נראה ירידה משמעותית בהשקעות השנה, והדבר יבוא לידי ביטוי באיכות הרשתות. כבר עכשיו רואים שיש יותר ניתוקים ברשתות, כי ב-20 שקל לחודש למנוי אי-אפשר לספק רשת איכותית.

פרטנר מורידה את הכפפות

לדברי בכירים בענף, מה שקורה בשוק הסלולר היום הוא היסטריה שמי שהוביל אותה היא פרטנר ולאחר מכן גולן טלקום שנאלצה להגיב. לדברי אותם גורמים, בשבועיים הראשונים לכניסת אקספון היה ברור שהם ייקחו כמה אלפי מנויים, אבל השוק התאפק ולא הגיב.

זה לא החזיק הרבה זמן. פרטנר, שספגה נטישות רבות לאקספון, החליטה להגיב בכל הכוח ויצאה עם המבצעים הכי אגרסיביים בשוק, שצמצמו את הנטישה לאקספון ועזרו לה להקטין את הנזק.

במקביל, גולן טלקום, שגם איבדה לא מעט מנויים לאקספון, כבר לא יכלה לשבת על הגדר, ובעקבות זאת הגיבה במבצע גלישה ללא הגבלה, וכך פרץ שטף מטורף של מבצעים, שבכולם הגדילו המפעילים את הג'יגות בחבילה בהיקף לא מידתי והורידו מחירים, כאשר 20 שקל בחודש נקבעו כרף החדש לחבילה.

סלקום החליטה לא להתפרע ולהצטרף למירוץ - ושילמה על כך מחיר כשאיבדה יותר מנויים. פלאפון הגיבה והורידה מחירים דרך מותגי המשנה שלה. את התוצאות אפשר לראות במניות של כל חברות התקשורת בבורסה, והן פשוט השמידו ערך במאות מיליוני שקלים.

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי במשרד התקשורת התקבלו פניות של חברות סלולר שסבורות כי יש מקום לדחות את מכרז התדרים שאמור להתפרסם השנה. המכרז אמור לאפשר לחברות להיערך לדור החמישי ולהצטייד בתדרים שהם הכרחיים להרחבת הרשתות.

סלקום טוענת כי היא לא צריכה תדרים בשלב הזה ושאפשר לדחות את המכרז, ואילו פלאפון, פרטנר והוט מובייל סבורות כי אפשר להוציא את המכרז השנה, אך רק בתנאי שפותרים את בעיית אגרות התדרים, ושהחברות לא יצטרכו לשלם על השימוש בתדרים החדשים.

שוק הסלולר דוהר ב-100 קמ"ש לתוך קיר | פרשנות

אי-אפשר להחזיק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי חודשי. אם המדינה לא מאשרת מיזוגים בין החברות, הדרך לשמור על כל המפעילים בחיים היא להקל ברגולציה ובאגרות. ספק אם זה יעזור, אבל בלי זה בטוח מישהו יקרוס.

כל מי שעיניו בראשו מבין שב - 2018 חלק מהשחקנים בשוק הסלולרי מתקרבים לקצה המצוק. עוד קצת ידחקו בהם - ומישהו יקרוס. זה פשוט עניין של פיזיקה. אי-אפשר להכיל את כמות המתחרים בשוק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי. זה פשוט לא עובד. זה יכול לקחת עוד קצת, אבל בסוף או שהמתחרים יחפשו מיזוגים או שמישהו יקרוס. ולכן, השאלה היא האם נערכים לכך מבעוד מועד או שפשוט נותנים לקריסה להתרחש.

סביר להניח כי רשות ההגבלים העסקיים לא תכריז בריש-גלי שהיא תתיר מיזוגים בשוק. אחרי שהתנגדה למיזוג של סלקום וגולן טלקום, המצב בשוק הסלולר השתנה, והתחרות החריפה. ועדיין קשה לראות את הרשות מזמינה מיזוגים, שאיך שלא מסתכלים על זה, המשמעות שלהם היא אחת - עליית מחירים.

האופציה השנייה היא שהחזק ינצח. שוק חופשי. איש-איש לנפשו ובצוואר חברו, ומי שנופל - שיסגור ויתפרק, ושבית משפט יחלק את מנוייו. זו, אגב, הייתה עמדת האוצר כשסיכל את המיזוג בין גולן טלקום לסלקום.

אבל קיימת אופציה שלישית: אם הרגולטור אינו מעוניין לאפשר צמצום של מספר המפעילים בשוק בדרך של מיזוגים, הוא יכול להקל עליהם בצד ההוצאות. זה אומר קודם כל צמצום במספר הרשתות, התשתית הפיזית, מ-3 רשתות ל-2 בלבד. נניח לרגע איך זה אמור להיראות מבחינת ההרכבים של הבעלות על הרשתות והאם הן יהיו בבעלות של החברות או דרך תאגידים חיצוניים וכו'. היום, מלבד הרשת של פלאפון, כל הרשתות משותפות בין מפעילים, סלקום עם גולן טלקום ואקספון, ופרטנר והוט מובייל. זה אומר שצריך לאפשר הרכב חדש של בעלויות עם פלאפון.

היתרון בהצעה הזו הוא שהמדינה שומרת על זכותה לא להגביל תחרות ולאפשר לכל מי שרוצה להיות שחקן בשוק, ומאידך היא מאפשרת להם תנאי משחק שווים והזדמנות לשרוד. אפשר אפילו לחשוב על רשת אחת כפי שיש בסינגפור. מספר רב של רשתות מעניק מראית עין של תחרות ושוק, אבל בפועל רק מטיל עלויות כבדות יותר על המפעילות.

כרגע המציאות היא שהמחירים ירדו לרמות שאיש לא תיאר לעצמו כאשר החליטו על 3 רשתות. במחירים כה נמוכים, המפעילים פשוט מורידים את ההשקעות למינימום, ויש לכך השפעות גדולות מאד על המשק הישראלי, שכן ללא שוק תקשורת משוכלל, אי-אפשר לייצר כלכלה מודרנית.

סיבות נוספות: הסלולר נהיה סחורה (קומודיטי) מזמן. אין הבדל מבחינת המשתמשים באיזה רשת הם גולשים למעט קומץ שאולי זה חשוב להם. לכן, קשה מאד לייצר בידול בין הרשתות. זה שאם יישארו שלוש רשתות אז אחת מהן תקפוץ מחר ותשקיע בדור החמישי, ותצליח בזכות איכות הרשת החדשה שלה לייצר מנועי צמיחה. זה לא עובד ככה.

במקביל, ואם רוצים לאפשר למפעילים לשרוד, חייבת המדינה לבטל לחלוטין את אגרות התדרים. זהו מס מיותר שמשלמות החברות ואשר מהווה תמריץ שלילי להרחבת ההשקעות, כי החברות לא לוקחות תדרים כדי לא לשלם אגרות. אבסורד. לכן, מוטב לצפות קדימה מבעוד מועד ולבחון מהלך שכולנו יכולים רק להרוויח ממנו.

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מתייצב מול הדולר; הניקיי צלל בכ-2.5%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% שנזן מאבדת יותר מאחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?