גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעת בעל מניות כיל: העליון הפך את החלטת המחוזי

התביעה של רונן שיירי, בעל מניות בחברת כיל, עוסקת בכספים שחולקו שלא כדין ● עפ"י ההחלטה החדשה, כיל תוכל להגיש כראיה דוח של הוועדה הבלתי תלויה שהקימה

בית המשפט העליון (השופטים נעם סולברג, אורי שוהם ודוד מינץ) הפך היום (ד') את החלטתו של שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי מגן אלטוביה, תוך שהוא קובע כי חברת כימיקלים ישראל בע"מ (כיל) תוכל לצרף כראיה לבית המשפט המחוזי דוח מטעם ועדה בלתי תלויה. הוועדה הוקמה לבירור הטענות שהועלו על-ידי התובע במסגרת בקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה כנגד החברה.

זאת תוך שהוא קובע כי "מדובר במסמך רלוונטי אשר אין הצדקה שבדין למנוע את הגשתו כראיה לבית המשפט".

הבקשה לאישור התובענה הנגזרת (הבקשה לאישור) הוגשה בשנת 2016 על-ידי רונן שיירי, בעל מניות בחברת כיל, והיא עוסקת בכספים שחולקו מקופת החברה לנושאי המשרה, לטענתו - שלא כדין.

בהמשך להגשת הבקשה לאישור, הכריע היום בית המשפט העליון בשלוש בקשות למתן רשות ערעור שהוגשו על-ידי כיל ונושאי משרה בהם ובהם יו"ר כיל הפורש ניר גלעד.

בפסק הדין, אשר נכתב על-ידי השופט נעם סולברג אליו ובהסכמת חבריו, ציין העליון כי חמישה חודשים לאחר הגשת הבקשה על-ידי שיירי, החליט דירקטוריון כיל להקים 'ועדה מיוחדת בלתי תלויה' לבחינת הטענות שהועלו בבקשה לאישור. בוועדה זו שלושה חברים ובכלל אלה: שופט בדימוס; פרופסור המתמחה בדיני חברות ופרופסור המתמחה בכלכלה וחשבונאות.

לאחר מסירת מסקנות הוועדה לחברה, אומצו מסקנותיה על-ידי הדירקטוריון ובהתאם, הגישה כיל בקשה לבית המשפט המחוזי להגיש את דוח הוועדה במלואו לבית המשפט.

המחוזי דחה את בקשת כיל, תוך שהוא מתבסס על סעיף 20 לפקודת הראיות, הקובע אימתי רשאי בית המשפט לקבל כראיה חוות-דעת מומחה תוך שהוא קובע כי הוא איננו נזקק לחוות-דעת מומחה בסוגיה זו. עוד ציין כי חוות-הדעת אינה מחייבת את בית המשפט, ואין בה כדי לחסוך בהליכי משפט. בנוסף נקבע כי מכיוון שהוועדה הוקמה לצורך התמודדות עם הבקשה לאישור, ייתכן כי המסמך חוסה תחת חיסיון מסמכים שהוכנו לקראת משפט.

השופט סולברג קיבל את בקשות רשות הערעור ונימק את היעתרותו לבקשת כיל בכך שהחלטת המחוזי למנוע הגשת ראיה עשויה להצדיק מתן רשות ערעור, לנוכח השלכותיה על המשך ניהולו של ההליך.

בפסק דינו ציין השופט סולברג כי בהתאם לסעיף 110 לחוק החברות ולתקנון החברה - חברה אינה צריכה לקבל אישור מאת בית המשפט על-מנת להקים ועדה בלתי תלויה לבחינת טענות שהועלו בעניין עילת תביעה העומדת לה.

עוד הוא קבע כי הרציונל העומד בבסיס החלטת המחוזי, הקובע כי בית המשפט הדן בבקשה לאישור, אינו צריך להתחשב בהחלטות דירקטוריון בקשר לפנייה המוקדמת שנעשתה בעניין הבקשה וכל שעל בית המשפט לבחון זה את השאלה אם עילת התביעה הנטענת מצדיקה הגשת תביעה על-ידי החברה, אם לאו - אינו יכול לעמוד.

בהקשר זה ציין השופט כי "תפיסה זו של הליך התובענה הנגזרת אינה עולה בקנה אחד עם מהותו ותכליתו של הליך זה".

עוד ציין בית המשפט כי דווקא החלטת החברה ובתוכה התשתית שעל-פיה התקבלה אותה החלטה, הרי היא הרלוונטית לצורך הכרעה בבקשת האישור ומשכך, בית המשפט המחוזי אינו יכול להתעלם מהן.

העליון קבע: "אין הצדקה שלא לקבל את הדוח כראיה במשפט"

בהכרעתו, דן העליון תחילה בלשון סעיף 197 לחוק, המורה כי ניתן להגיש בקשה לאישור תביעה נגזרת רק לאחר פנייה מוקדמת לחברה בעניין התביעה שלא נענתה באופן מספק. בהקשר זה ציין כי סעיף 198 לחוק קובע את אמות-המידה שעל-פיהן יכריע בית המשפט בבקשה לאישור ובכלל אלה "כי לכאורה התביעה וניהולה הן לטובת החברה וכי התובע אינו פועל בחוסר תום-לב".

לאור הוראות סעיף 198, קבע העליון כי בית המשפט המחוזי אינו יכול להסתפק בבחינת השאלה אם האירועים המקימים את עילות התביעה אכן מבססים עילה זו ומהם סיכוייה, ובהתאם, עליו להידרש גם, לשאלה אם ניהול התביעה - בעת הזו - אכן יהיה לטובת החברה.

בהקשר זה הבהיר השופט, ש"טובת התביעה' ו'טובת החברה' לאו דווקא טובה אחת היא", כאשר לדבריו, ייתכנו מקרים שבהם עילת התביעה טובה, אך ניהולה אינו לטובת החברה.

בית המשפט קבע, בניגוד להחלטת בית המשפט המחוזי, כי בקשה לאישור תביעה נגזרת אינה מוכרעת רק על סמך ניתוח עילת התביעה וטיבה, תוך שהוא מדגיש כי "עילת התביעה הוא פרמטר מרכזי, אך הוא אינו עומד לבדו".

על יסוד דברים אלה קבע העליון כי דוח הוועדה אינו עוסק בעניין שבמשפט גרידא, אלא בעניין הדורש מומחיות רחבה הן בקשר לעילת התביעה, הן בקשר ליתר שיקוליה של החברה.

השופט סולברג קבע כי הפרשנות שנתן השופט מגן לסעיף 198 אמנם אפשרית מבחינת לשון הסעיף, אולם, היא מנוגדת לתכליתה של הפנייה המוקדמת לחברה וכן לפסיקת בית המשפט העליון בעניין מנשה שהתקבלה באפריל השנה, במסגרתה נקבע במפורש כי בבוא בית המשפט לדון בבקשה לאישור תביעה נגזרת, הרי שהחלטת החברה אם להגיש את התביעה, או להימנע מכך, היא שיקול רלוונטי שעליו לשקול.

בית המשפט העליון הסביר כי הליך של תביעה נגזרת הוא הליך חריג, שבמסגרתו עוברות "המושכות" של ניהול הליך משפטי בשם החברה לידי מי שאינו האורגן המוסמך של החברה, דבר המהווה חריגה מעקרון האישיות המשפטית הנפרדת (ומעקרון אי ההתערבות של בעלי המניות בניהול החברה) של החברה.

השופט סולברג מסביר כי הצורך בהליך הוא במקרים בהם קיים ניגוד עניינים בין האינטרסים של האורגנים בחברה לבין האינטרס של החברה עצמה ובמצבים המתאימים הוא יהיה מוצדק.

בהתאם קבע העליון כי דרישת המחוקק לפנייה מוקדמת לחברה נועדה למצות הליכים וקשה להלום את ההנחה, שכל המהלך הזה לא צריך לבוא במניין שיקוליו של בית המשפט. החלטת החברה, נימוקה וביסוס - "כולם שיקולים רלוונטיים, אף אם לא בלעדיים, שעל בית המשפט לשקול בהקשר זה".

בית המשפט קבע כי על המחוזי להכריע בשאלה אם יש סיכוי לכאורי להצלחת התביעה, ואם התביעה וניהולה הן לטובת החברה, כמצוות סעיף 198 לחוק החברות. בהקשר זה הוא ציין כי לעתים מזומנות לא תעמוד לפני בית המשפט החלטה כלשהי של החברה ולכן הדרך המיטבית לבחון שאלה זו היא באמצעות כיבוד שיקול-הדעת העסקי של החברה.

בהתאם לאמור קבע בית המשפט העליון כי אין ספק שהחלטת דירקטוריון כיל על הקמת הוועדה הבלתי תלויה והחלטתה לאמץ את מסקנותיה הן החלטות רלוונטיות לדיון, ללא קשר לאמות-המידה שעל בית המשפט לנקוט בקשר להן (או למשקל שיינתן להם).

מכיוון שהחלטות הדירקטוריון רלוונטיות ובעלות משמעות לצורך ההכרעה בשאלה אם ניהול התביעה הוא לטובת החברה, הרי ברור, כך קובע העליון כי גם התשתית המקצועית שעל סמכהּ התקבלה החלטה זו היא רלוונטית.

בהתאם קבע העליון כי מבלי שנימוקיה של הוועדה הבלתי תלויה יובאו לפני בית המשפט, מובן מאליו כי אין כל משמעות בבחינת החלטת הדירקטוריון עצמו. זאת, לאור העובדה שמדובר בתשתית המקצועית שעל סמכהּ קיבל הדירקטוריון החלטה, שהיא רלוונטית לדיון ושבית המשפט צריך ליתן דעתו עליה.

על כן קבע העליון כי מדובר אפוא במסמך רלוונטי, אשר אין הצדקה שבדין למנוע את הגשתו כראיה לבית המשפט.

לאור קביעתו זו, חייב העליון את שיירי בהוצאות כיל ונושאי המשרה בה בסך 10,000 שקל לכל אחד מהגורמים.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות