גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף של קיימברידג' אנליטיקה? תופתעו - ממש לא

חודשיים אחרי שהתפוצצה פרשת פייסבוק - קיימברידג' אנליטיקה הודיעה האחרונה על חדלות פירעון ועל סגירתה לאלתר ● הסוף? נראה שממש לא: בכירי החברה דאגו לחבל הצלה בדמות חברה חדשה שפועלת מאותה הכתובת, ועדיין לא ברור מה תכליתה

אלכסנדר קוגן, החוקר מקיימברידג' שיצר את האפליקציה שאספה מידע בפייסבוק על משתמשים / צילום: רויטרס
אלכסנדר קוגן, החוקר מקיימברידג' שיצר את האפליקציה שאספה מידע בפייסבוק על משתמשים / צילום: רויטרס

לקח לחברת קיימברידג' אנליטיקה בדיוק חודשיים (יותר מדי) להיהפך מחברה צומחת, עם לקוחות כמו דונלד טראמפ, לחדלת פירעון. חברת המידע והייעוץ הפוליטי הודיעה אתמול כי היא סוגרת את סניפי החברה-האם SCL בלונדון ומשרדי קיימברידג' אנליטיקה בארה"ב לאלתר. פרשיית שימוש המידע עם פייסבוק היתה פשוט יותר מדי עבור החברה הפרטית הקטנה, שכל לקוחותיה וספקיה עזבו אותו מאז נחשפה הפרשה. "התקשורת סימנה אותנו כנבל", ציינו אתמול בחברה בהודעה כועסת.

"להתראות קיימברידג' אנליטיקה! בקושי הכרנו אותך, למרות שאת ידעת הכל עלינו". הציוץ של מנחה הלייט שואו סטפן קולבר אתמול מתמצת את אירועי החודשים האחרונים. הכל התחיל במרץ, אז כמה עיתונים גדולים, בניהם הניו יורק טיימס והאובזבר, פרסמו בו-זמנית שיחות שקיימו עם כריסטופר ווילי, ממייסדי קיימברידג' אנליטיקה. ווילי סיפר כי החברה חיפשה לבנות פרופילים פסיכולוגיים על הבוחרים האמריקאים ולייעל את הקמפיינים הפוליטיים של לקוחותיה.

קיימברידג' אנליטיקה חיפשה גישה לכמות מידע גדולה והשיגה זאת במהרה בעזרת חוקר מאוניברסיטת קיימברידג' שב-2014 פיתח עבורם אפליקציה שנראתה כמו חידון אישיות. השאלון שפיתח החוקר אלכסנדר קוגן הגיע ל-250 אלף משתתפים בתשלום, שנתנו בלי לשים לב גישה לפרופילים של 87 מיליון משתמשים שכלל לא נתנו את אישורם לכך. שנה מאוחר יותר גילתה פייסבוק את הגמישות האתית שהפגינה קיימברידג' אנליטיקה וחייבה אותה למחוק את כל המידע שברשותה. קיימברידג' אנליטיקה מסרה שמחקה, ווילי טוען שהמידע שימש גם לקמפיין ברקזיט וטראמפ ב-2016.

הפרסום הרע לא נגמר כאן. זמן קצר אחרי החשיפה של וויילי, פרסם ערוץ 4 הבריטי כתבה על קיימברידג' אנליטיקה שהכילה צילומי וידיאו שצולמו בחשאי עם מנכ"ל החברה אלכסנדר ניקס. ניקס נתפס מתרברב בפני לקוח על יכולות החברה לפגוע ביריבים פוליטיים של הלקוחות באמצעות טקטיקות של שוחד ושידול זונות.

אף שהסיפור הזה פורסם כבר ב-2015, ושוב ב-2016, רק במרץ הבשילה התודעה לזעם ציבורי. מחוקקים ורגולטורים ברחבי העולם פתחו בחקירות על התנהלות קיימברידג' אנליטיקה ועל פייסבוק שנכשלה להגן על המשתמשים. ניקס (שמאז פוטר) התבקש וסרב להעיד בפני הפרלמנט הבריטי, הרשויות המקומיות פשוט על משרדי החברה, פייסבוק השעתה את פרופיל החברה וטוויטר מסרבת למכור לה מודעות. ג'וליאן וויטלנד,יו"ר SCL, אמר במהלך שיחת ועידה כי זה "חסר תועלת" לנסות למתג את החברה מחדש.

אלכסנדר ניקס, מנכ"ל קיימברידג' אנליטיקה / צילום: הנרי ניקולס, רויטרס

כופרים בטענות

אל תזילו דמעה. קיימברידג' אנליטיקה לא מזילה. לצד ההודעה על חדלות פירעון, שחררה החברה מסמך בן 36 עמודים. "חקירה עצמאית" שהיא הזמינה שמצאה שבכל הסיפור הזה אין ולו עובדה אחת. 87 מיליון הפכו ל-26; ווילי הפך למתמחה זוטר "ללא כל השכלה רשמית בתכנות" שעבד רק יומיים בשבוע בחברה וניסה לגנוב קניין רוחני; הם בכלל מחקו את הנתונים כשפייסבוק ביקשה וניקס אולי נתן את הרושם ששידול לזנות היא פרקטיקה אפשרית כדי להפיל יריב פוליטי, אבל זה היה רק כדי לסגור עסקה - החברה עצמה מעולם לא עשתה זאת. לאחרון החוקר המיוחד אף מספק הוכחה: לא חסר מזומן במאזני החברה, וקשה להאמין ששילמו לעובדת בתעשייה באמצעות העברה כספית או צ'ק.

"במברידג' קנטליקטיקה", "לא קיימברידג' אנליטיקה", "הארוורד ומספרים" ו"אוקספורד סטטיסטיקה" הם רק חלק מהשמות שהאינטרנט הציע לחברה שתקום מחר ותיקח את מקומה של קיימברידג' אנליטיקה. האינטרנט צודק, שחקנים רעים לא מתים, הם רק מחליפים שם. האינטרנט רק לא ידע שלא צריך להמציא שם, יש כבר אחד: Emerdata.

זה נכון שאת Emerdata הקימו כחברה רשומה כבר באוגוסט 2017, הרבה לפני המשבר, אבל רק באמצע מרץ האחרון התחילו לרשום את המנהלים הבכירים מהחברות הגוססות כבעלי תפקידים רשמיים. בין ברי המזל, וויטלנד המיואש, שניים ממייסדי SCL, המנכ"ל בפועל של קיימברידג' אנליטיקה אלכסנדר ברוס טיילור והאחיות רבקה וג'ניפר מרסר, הבנות של רוברט מרסר, תורם רפובליקאי שהשקיע 15 מיליון דולר בקיימברידג' אנליטיקה. החברה שעדיין לא ברור מה תכליתה, רשומה כי פועלת באותו בניין ממש של SCL וגם כבעליה של חברה נוספת - Firecrest -שפועלת גם היא מאותו בניין ושגם לה מינו דירקטור, ידידנו המושעה ניקס. אז לא צריך להיות שאננים לגבי ההודעה על חדלות פירעון וגם לא לשמוח לאיד. הם עלולים להכהות את הזעם הציבורי ואקטיביות הרגולטורים שחייבת לשרוד מעבר לפרשה הנוכחית, אם אנחנו רוצים שמשהו ישתנה.

משרדי קיימברידג' אנליטיקה הריקים / צילום: לאה מיליס, רויטרס

הקלות שבה מידע פרטי של עשרות מיליוני אנשים נחשף מטרידה ברמה האינדיבידואלית. אבל לא פחות מטרידה התעשייה שממנה צמחה החברה הקורסת. חשוב לזכור שקיימברידג' אנליטיקה היא לא רק עוד חברת פרסום, תדמית או מיתוג של תאגידים פרטיים. היא פועלת, ובכך גם מכתימה את הזירה הפוליטית שבין כה וכו' עמוסה בכוח משחית. לכן זה חיוני שעצם סגירת החברה לא תסמל מעין פתרון לבעיה ותמנע או תגביל את חקירות הרשויות.

בקיימברידג' אנליטיקה גם ציינו בהודעה לעיתונות כי היא "הושמצה על פעילויות שלא רק חוקיות, אלא גם מקובלות כרכיב סטנדרטי בפרסום מקוון בזירה הפוליטית והמסחרית". זה לא נשמע רחוק מהמציאות, ווילי כינה את החברה "כנרית במכרה פחם". והוסיף במעין נבואת זעם "הדמוקרטיות עדיין חשופות להתקפות מצד סוכנים עוינים, קיימברידג' אנליטיקה לא תהיה האחרונה". היקף התופעה יתברר רק אם הרשויות ישלימו את החקירה שלהם ועד כמה פייסבוק תעמיק בבדיקה שלה על הגישה שהיא העניקה ליישומי צד שלישי.

למרות הפרשה - פייסבוק לא השתנתה

כמו שקיימברידג' אנליטיקה קטנה מספיק כדי ליפול, פייסבוק גדולה מדי כדי ליפול. הפרשה סביב השימוש לרעה במידע של המשתמשים הצית גל ביקורות על תפקידה של ענקית הטכנולוגיה בשיח הציבורי ובבחירות השונות. לא החברה או מנכ"ל החברה מארק צוקרברג הגיבו. ימים על גבי ימים נפלה המניה בשיגעון וצוקרברג זומן להעיד בשני שימועים רצופים בקונגרס והסנאט האמריקאי הוא עזב את וושינגטון מוכתר כמנצח והמשקם המופלא של מחיר המניה. זה כמעט ולא היה משנה שהוא הותיר מאחוריו שובל של שאלות מהותיות ללא כל מענה, כמו: כמה אפליקציות נוספות קיבלו גישה לפרטי משתמשים ללא הצדקה? כמה מהיישומים האלו נדחו או הוסרו על ידי פייסבוק? או מה היה תהליך הבקרה הפנימי בפייסבוק כדי לוודא שקיימברידג' אנליטיקה מחקה את המידע שהיא אספה אחרי שנודע לפייסבוק על כך ב-2015? אצל פייסבוק עסקים כרגיל. פייסבוק לא מפסיקה להתנצל ותוך זמן קצר חזרה החברה להיסחר לפי שווי של מעל לחצי טריליון דולר.

מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק /צילום: סטפן לם, רויטרס

אי אפשר לטעות בתחושת הביטחון העצומה שיש לפייסבוק בעצמה, גם בימים לכאורה קשים אלו. לא משנה שהיא הפקירה את המידע הפרטי שלנו למי יודע כמה חברות, זה לא עצר בעדה להכריז בכנס המפתחים האחרון על השקה צפויה של אפליקציית דייטים חדשה ובעצם על יצירת מקור חדש לשתות מידע מאוד פרטי על המשתמשים. היא גם לא מצמצה כשהחלה תנועה שקראה למחיקת האפליקציה של החברה, היא לא עצרה ופקפקה במסר שהיא מעבירה כשהיא מחליטה להעביר רישומית מיליוני משתמשים מהאזור הגיאוגרפי האירופאי לאמריקאי. רק כדי שלא תצטרך להחיל על אלו את חוקי הפרטיות החדשים של הנציבות האירופית שנכנסים ממש בימים אלו לתוקף. אצל פייסבוק זה אחד בפה אחד בלב. ואם הרגולטורים לא יתערבו, זה כמעט ולא ישנה כמה גבולות אתיים חצתה קיימרידג' אנליטיקה, כי פייסבוק העשירה, הגדולה והרב-זרועית, חסינה להשלכות. אם אין השלכות, אין לקחים.

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד