גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מסבסדים שחקנים זרים על חשבון ישראלים"

יו"ר ארגון שחקני הכדורסל, ניר אלון, הכריז ביום חמישי על סכסוך עבודה, בדרך להשבתת הליגה ● הסיבה: אי הסכמות עם מינהלת הליגה על סוגיית אי שיתוף הישראלים במשחקים ● "עלות העסקת ישראלי גבוהה פי 2.2 משחקן זר. לכן קבוצות מעדיפות זרים", הוא אומר בראיון ל"גלובס"

אם אתם חזקים בענייני ספורט וכדורסל, נסו רגע תרגיל קטן: קחו דף ורשמו עליו רק 20 שחקני כדורסל ישראלים, שם ושם משפחה, שמשחקים העונה בליגת העל. יש סיכוי טוב יותר שתצליחו למנות 20 שחקנים ישראלים ששיחקו בעונה כלשהי בשנות השמונים. זה המצב כרגע, כשסוף סוף יש תחרות והאלופות מתחלפות כאן כמעט מדי שנה (חמש אלופות שונות בשמונה העונות האחרונות - יותר מכל ליגה באירופה) ויש אולמות חדשים ואיכותיים, מתברר שהכול נעשה כמעט ללא עובדים מקומיים. ועכשיו לישראלים שוב נמאס. הדרישה של מינהלת הליגה לבטל מעונת המשחקים הבאה את "החוק הרוסי" המחייב נוכחות של שני ישראלים בכל זמן נתון על המגרש, הביאה את השחקנים להכריז ביום חמישי על סכסוך עבודה שיאפשר להם בתוך 15 יום להשבית את הליגה.

מי שמוביל את המאבק הנוכחי הוא יו"ר ארגון השחקנים ניר אלון, ראש חטיבת הספורט בהסתדרות, ולצדו שחקן העבר שמעון אמסלם. בראיון ל"גלובס" מספר אלון על מצבו של הכדורסלן הישראלי, שהפך למיעוט מתוסכל, הסובל מהפליה כפולה (הפליית מס והפליית דקות משחק) ועל סיבוב הפרסה שעשתה מינהלת הליגה בעקבות לחץ שהפעילה עליה מכבי ת"א.

"כשבאנו בסוף פברואר לראשי המינהלת, הם נתנו לנו להבין שהסטטוס קוו והחוק הרוסי נמשכים כרגיל", אומר אלון, "כלומר שני ישראלים על המגרש בכל רגע ובנוסף כל קבוצה יכולה לרשום בטופס המשחק עד חמישה זרים. אם קבוצה רושמת במהלך כל העונה רק ארבעה זרים בטופס, היא מקבלת מענק של 250 אלף שקל מהטוטו".

כמה דקות הישראלים משחקים היום בפועל?

"כ-48% מסך הדקות בליגה הן של ישראלים".

הנתון הזה כולל גם דקות של מתאזרחים?

"נכון".

כלומר, בפועל הישראלים משחקים הרבה פחות. בשנים האחרונות, כדי לעקוף את המגבלה של שני ישראלים על המגרש פיתחו הקבוצות את שיטת "המתאזרחים", שחקנים זרים שזוכים להליך מזורז במיוחד בקבלת תעודת זהות ישראלית מתוקף נישואים לישראלית או יהודייה, והם נחשבים לצורך העניין לישראלים מבחינת הליגה. כלומר, ישראלים "אמיתיים" שיחקו הרבה פחות מ-48% מהדקות והם מתקרבים יותר לכיוון ה-30%.

הישראלים הם עד כדי כך גרועים, עד שלא רוצים להעסיק אותם?

"הכול עניין של עלות. בעלי קבוצות רוצים לצמצם עלויות מאחר שעלות העסקה של ישראלי גבוהה פי 2.2 מהעסקה של שחקן זר. זה גרם למצב שבו יותר מ-80 זרים עברו העונה בינתיים בליגה, וכל זה בגלל סוגיית המס שגורמת לכך שישראלים נדחקים לפינה".

סוגיית המס המדוברת נכנסה לתוקף במסגרת תקנות מס הכנסה התשנ"ח 1998. אז נקבע בחוק שספורטאים זרים משלמים מס מקסימלי של 25% בלבד, שיעור שהופך את העסקתם לכדאית מאוד ביחס לישראלי. אלון מגלה שזה לא רק המיסוי: "אין מדינה שבה יש הפליה בין שחקן מקומי לזר מבחינת היבטי מס. וזה לא נגמר רק בזה - הם גם לא משלמים ביטוח לאומי - וזה עוד 10% עלות שאין עליהם ביחס לישראלי. ספורטאי זר משלם ביטוח לאומי בשיעור מצחיק של 0.87%, וההפרשה הזאת מאפשרת להם לתבוע את הביטוח הלאומי על נכות זמנית וקבועה במידת הצורך. אתה מבין? הם באים לפה, עושים סיבוב, היום הם כאן ומחר במקום אחר, על חשבון משלם המסים. תופסים את המקומות של ישראלים ועוברים לתחנה הבאה, ואם רוצים אז גם תובעים את הביטוח הלאומי בלי לשלם ביטוח לאומי. אתה שומע ולא מאמין למחדל הזה. פשוט מסבסדים שחקנים זרים על חשבון הישראלים".

רגע, אם אתם נלחמים על דקות משחק ולא על השוואת זכויות וביטול הטבות המס, הבעיה היא אצלכם. למה אתם לא נוגעים במיסוי?

"ניסינו ב-2002, כשמכסת הזרים עמדה על שלושה לקבוצה, לתקן את הפליית המס והלכנו לבית משפט, אבל בית המשפט טען שהמכסה של שלושה זרים היא מידתית. אבל היום יש כבר שישה זרים ואנחנו שוקלים ברצינות להגיש עתירה מחודשת בנושא ולדרוש את השוואת המס בין ישראלים לזרים. אני רוצה להזכיר שגם מתאזרח משלם מס מופחת, כמו זר".

אתה טוען שמתאזרח שהופך מזר לישראלי נהנה ממיסוי של זר?

"כן. זה מה שנקרא להרוויח הכול, מכל הכיוונים. בצד אחד הוא ישראלי לצורך מילוי משבצת בחוק הרוסי, אבל ישראלי שלא עושה צבא, ובצד השני הוא זר שנהנה מהטבת המס. צריך לטפל בנושא המיסוי. הגשנו לשרת הספורט הצעה שבה ביקשנו להתחשב בספורטאי הישראלי מבחינת היבטי מס, בשל הקריירה הקצרה שלו. לספורטאי יש קריירה של 15 שנה, הם לא עובדים שמסיימים לעבוד בגיל 67.

"ההצעה שלנו היא שהמס מתקופת הקריירה הספורטיבית שלו יתפרס כאילו הוא משולם על פני 45 שנים. תרגמנו את ההצעה הזאת, שמיושמת בהולנד, והצענו לשרה ליישם אותה בישראל - העלות של הצעה כזאת היא 20 מיליון שקל בשנה לכל הספורטאים בישראל, והיא העבירה את זה לצוות הכלכלי שלה. "בעבר אמרו שצריך לתת הטבות מס לזרים כי מדובר בייבוא של מומחים ושככה נעלה את הרמה, טענו שזה יביא להצלחות של הקבוצות ולייצוג המדינה בכבוד, ואחר כך דיברו על העלאת המורל הלאומי. למה זה הוביל? הזרים תופסים את מקומם של ישראלים, והטבת המס רק גורמת להבאת עוד זרים. זה פוגע בנבחרת, ומוביל לאובדן הכנסה למדינה ולאובדן הזדהות של האוהדים עם השחקנים".

יש עוד פתרונות מבחינתכם לסוגיית המס?

"כן. עוד הצעה שהבאנו למינהלת בעניין היא של מתן נאור - הצעה שלפיה כל קבוצה שמחזיקה שלושה זרים לא תשלם עבורם מס בכלל. אפס מס. ומי שתחזיק יותר משלושה זרים תשלם מס מלא מהשקל הראשון על כולם. העברנו למינהלת גם את ההצעה הזאת בישיבה האחרונה והם דחו אותה. ומצד שני, הם עצמם לא מביאים שום הצעות אופרטיביות לפתרון".

מכבי ת"א מאיימת, המינהלת מתקפלת

אלון מספר שלראשונה שמעו ממינהלת הליגה שהיא נסוגה מההסכמות על המשך ההסכם הקיים מיד אחרי שמכבי ת"א באה עם האיום שלה להפעיל שתי קבוצות שונות, אחת לליגה ואחת לאירופה. "ברגע שמכבי אמרו שהם לא ירכיבו את הקבוצה החזקה ביותר שלהם לליגה, הם (המינהלת) התחילו לדבר אחרת. המינהלת הציגו לנו מכתב, מוזמן או לא מוזמן, מערוץ הספורט שבו נטען שהערוץ שמשלם (כ-15 מיליון שקל לעונה - ט"ו) עבור הזיכיון לשדר את הליגה לא ישלם את הסכום שהוא משלם היום. הטענה של הערוץ היא שהליגה תהיה פחות אטרקטיבית אם מכבי תבנה קבוצה חזקה ליורוליג וקבוצה פחות חזקה לליגה הישראלית".

ניר אלון לא מרחיב, אבל כשהוא אומר מכתב "מוזמן או לא מוזמן" הוא מתכוון בין השורות לשימוש אפשרי שעושה מכבי ת"א בערוץ הספורט כדי להפעיל לחץ על המינהלת. למי ששכח, בעלי ערוץ הספורט, משפחת רקנאטי, הם גם חלק מקבוצת הבעלות של מכבי ת"א בכדורסל. בין השורות הטענה שנשמעת היא שכוונת המינהלת הייתה לשנות את החוקים לטובת מכבי ת"א כדי שתוכל לשחק עם אותו סגל בארץ ובאירופה.

אחת הטענות של הקבוצות היא שבשל מעמדו המוגן של השחקן הישראלי, שמחויב לקבל על פי חוק לפחות 40% מסך הדקות במגרש, הוא נהנה משכר שלא משקף את תרומתו המקצועית. מבדיקה של "גלובס" שנעשתה לאחרונה, עולה כי הפערים הם אדירים - שכרו הממוצע של שחקן ישראלי עמד בעונה שעברה על 364 אלף שקל ברוטו, לעומת 710 אלף שקל לשחקן זר. בפועל, בשל הטבות המס לזרים, הפערים בנטו הם גבוהים הרבה יותר.

תגיד, מה אומרים השחקנים על כל המצב הזה? הרי בסופו של יום מי שטוב משחק. אני לא מכיר מישהו שיושב על הספסל כי הוא טוב.

"הם אומרים שהתחרות לא הוגנת. הם טוענים ששחקן ישראלי שמקבל הזדמנות לעלות על המגרש מוחלף אחרי טעות או שתיים. הם אומרים שהזרים - ואגיד את זה בעדינות - שלא מגיעים בצורה הכי ספורטיבית לאימונים, מגיעים לכאן ולא יורדים מהמגרש. הישראלים עובדים קשה מאוד, לוקחים מאמנים אישיים, עובדים מסביב לשעון, אבל לא מקבלים את ההזדמנות. הם ביקשו מאיתנו לתת יותר ביטוי להביא את הכישרון שלהם. כישרון שלא בא לביטוי בדקות משחק - זה שחקן שנעלם. יש פה שחקנים שזכו בקיץ האחרון עם נבחרת העתודה של עודד קטש במקום השני באליפות אירופה, והם אפילו לא משחקים בליגה השנייה".

למה מאמנים אצלנו חוששים לתת צ'אנס לחבר'ה צעירים ישראלים? בכל אירופה רואים ילדים מקומיים צעירים משחקים.

"אצלנו מאמנים הם לא מאמני כדורסל אלא מנהלי משחק. הם רק רוצים לשרוד, אין להם שום עניין בפיתוח שחקנים".

אז עכשיו אתם על מסלול התנגשות.

"הכרזנו סכסוך עבודה ביום רביעי. המינהלת העמידה מולנו קו לוחמני מאוד. מבחינתנו אין מצב שלא יהיה בכל רגע נתון שני ישראלים על המגרש. זה קו אחרון מבחינתנו ולא נזוז ממנו. וגם נושא המיסוי מבחינתנו הוא על השולחן. כמובן, פנינו לשלום, אבל אנחנו מתכוננים למלחמה".

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?