גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבנתי שצריך להביס את הגישה שהכלכלה משעממת"

ריצ'רד קווסט, הפרשן הכלכלי של CNN, יוצא בראיון מיוחד ל"גלובס" נגד מדיניות הפייק ניוז של טראמפ ● "אין יום שהוא לא קורא לנו רעים" ● מעריך את נתניהו: "הכלכלה כאן יציבה, ואי-אפשר לנתק את זה מההתנהלות שלו. הוא יצר סביבה שבה ההייטק והסטארט-אפים משגשגים"

ריצ'רד קווסט, הפרשן הכלכלי של CNN
ריצ'רד קווסט, הפרשן הכלכלי של CNN

הראיון עם ריצ'רד קווסט, הפרשן הכלכלי הצבעוני והפסקני של CNN, מתנהל בדיוק כפי שהיה אפשר לדמיין שיתנהל. קווסט יורה תשובות חדות בסגנון הדיבור התיאטרלי והמוכר שלו, שוזר משפטי מחץ ואמרות כנף כמו "יושרה עיתונאית זה כמו בתולים - ברגע שהיא אבדה לך אין דרך להחזיר אותה", ובכלל נראה ומתנהג באופן חשוד בדיוק כמו קווסט מהטלוויזיה. "אם הייתי מנסה לעשות את זה בצורה מלאכותית זה היה נכשל", הוא מתייחס לסגנון הייחודי שלו. "אנשים תמיד שואלים אותי אם יש לי קול מיוחד שבו אני משתמש בשידורים, או שאני מעלה איזה מופע ברגע שאני עולה לשידור - התשובה היא לא. אם הייתי עושה את זה, אתה הצופה ישר היית עולה על זה. נכון שאני נותן הופעה, זה טלוויזיה, אבל אצלי מה שאתה רואה זה מה שאתה מקבל".

אולי יש גם משהו מסוכן בסגנון שלך? כדי להפוך את הכלכלה לנגישה וידידותית לצפייה ולשידור בטלוויזיה המסחרית אתה חייב גם להשטיח את הסוגיות הללו.

"הו, אין בעיה, אני מבין את העלבון. האמת היא שהביטוי שאתה מחפש, העלבון שחיפשת, הוא האם אני מט*פש את הנושא (Dumbing it down). אני לא חושב שאנחנו עושים את זה ואני אתן לך דוגמה: בשבוע שעבר נדרשנו לעשות תוכנית שכללה ניתוח טכני של שוק המניות. זה באמת חומר מורכב, אבל קיימנו דיון בעניין והסכמנו שכרגע השוק חווה תנודתיות חריגה במיוחד, וזה דבר שאפשר להסביר בצורה הכי טובה באמצעות הניתוח הטכני. ועדיין, עשינו את זה בצורה מהנה".

אבל יש כל הזמן את המתח הזה בין הרצון שזה יהיה קל להבנה ופשוט, לבין הצורך שזה לא יהיה פשטני.

"נכון. אז אתה בוחר גם לפי התקופה ומה שקורה בה. ב-2009 היינו צריכים להסביר לציבור מה זאת תוכנית "ההקלה הכמותית" (של הבנק המרכזי - י.כ), אז עשינו את זה באמצעים מסוימים. היום הנושא הוא תנודתיות בשווקים אז אנחנו מסבירים את זה באמצעים אחרים. אני כן מניח שהצופים שלנו מגיעים מראש עם עניין מסוים לנושא".

היה לך ברור מהרגע הראשון שזאת הדרך הנכונה לסקר כלכלה בטלוויזיה?

"כן. מהיום הראשון הבנתי שיש צורך להביס את הגישה המסורתית הזאת שכלכלה חייבת להיות משעממת. החדשות הכלכליות לא צריכות להיות משעממות, אסור שהן יהיו משעממות. אתה מדבר עם אנשים על כסף והעיניים שלהם נהיות מזוגגות. אתה יודע, קיבלתי פעם מייל מעמיתה בנושא כלכלי ואותה קולגה חשבה שזה נורא שנון או מתוחכם מצידה איך שהיא כותבת לי 'סליחה ריצ'רד, אבל אני לא באמת מבינה בכל העניינים העסקיים האלה'. וכתבתי לה בחזרה: 'אם זה היה על אפגניסטן לא היית מעזה לכתוב לי מייל כזה. היית קוראת ולומדת על העניין. אז באותו אופן לכי ותקראי על הנושא הזה".

ברגע שזה נוגע לענייני כלכלה אנשים מרשים לעצמם להודות שהם לא מבינים בזה.

"בדיוק! וזה מעצבן אותי בטירוף. זה מעצבן אותי בגלל שזה לא הכרחי, וזה מעצבן אותי בגלל שהרבה אנשים שעוסקים בתחום שלנו בתקשורת מנציחים את זה".

"המצב הכלכלי שלכם טוב"

קווסט, 56, בריטי יהודי שמתגורר בניו-יורק, מגיש מדי יום ב-CNN אינטרנשיונל תוכנית שנקראת Quest Means Business. הוא הצטרף לרשת האמריקאית ב-2001, אחרי שהחל את דרכו העיתונאית ב-BBC. לישראל, אליה הוא מזדמן בתדירות גבוהה יחסית, הגיע הפעם לרגל אירוע שעורכת אוניברסיטת תל-אביב, אבל הוא ינצל את ההזדמנות כדי לשדר מכאן גם תוכנית שתעסוק בכלכלה הישראלית.

מה אתה חושב על מצב הכלכלה כאן?

"אני חושב שאי-אפשר להסתכל על הכלכלה הישראלית כנורמלית במובן המסורתי של המילה משום שתמיד יש את המצב הביטחוני שמרחף איפשהו למעלה. תוסיף לזה את העובדה שהכלכלה כאן מסתמכת באופן לא פרופורציונלי על ענפים כמו הייטק וטכנולוגיות חדשות, ואתה מקבל כלכלה מאוד מעניינת, אפילו משונה או ביזארית. אבל בסך הכול המצב הכלכלי שלכם הוא טוב".

בינתיים בארה"ב אתם, כלי התקשורת המרכזיים, מתמודדים עם נשיא שיש שיגדירו משונה או ביזארי.

"אין יום שחולף שבו הוא לא קורא לנו רעים, זייפנים, לא-ישרים. זה מעליב, כמובן. כתב של ה-BBC נהרג לפני כמה ימים בפיגוע באפגניסטן, צוות שלנו כמעט נחטף, עיתונאים של כלי תקשורת רציניים שמסקרים מדי יום אזורי מלחמה זכאים ליותר מאשר שהנשיא של ארה"ב יאמר להם שהם כולם סתם פייק ניוז".

זה מדאיג אותך?

"זה צריך להדאיג את כולם כי הוא הנשיא של המדינה הכי חזקה בעולם. אני אגיד לך למה זה מדאיג אותי, זה נותן לגיטימציה למשטרים כמו רוסיה או סוריה להשתמש גם במושג הזה של פייק ניוז כשהדיווחים על מה שקורה אצלן לא מוצאים חן בעיניהן. הרי אפילו הנשיא של ארה"ב אמר שהמדיה היא כולה זיוף".

נראה שגם נתניהו שואב בקטע הזה לא מעט השראה מטראמפ.

"הוא עושה את זה כבר שנים. אז אצלו זה קצת שונה, אבל ברור, ברור, זה בדיוק מה שקורה".

עד כמה אפשר לייחס את מה שקורה בכלכלה הישראלית להתנהלות שלו?

"תראה, הכלכלה כאן מאוד יציבה ואני לא חושב שאפשר לנתק את זה מההתנהלות שלו. זה אולי מאוד מפתה עבור המבקרים שלו לטעון אחרת, אבל אי-אפשר להחזיק במקל הזה בשני קצותיו. הוא ראש ממשלה 9 שנים, הוא יצר סביבה שבה תעשיות של הייטק ושל טכנולוגיות מתקדמות וסטארט-אפים מצליחות לשגשג".

למה לא הצטרפתי לאל-ג'זירה

זה נכון שב-2006 סירבת להצעת עבודה מאל-ג'זירה כי אמרת שבהיותך הומו ויהודי זה כנראה לא מקום מתאים עבורך?

"אני אספר לך את הסיפור ואתה תגיד לי: הם מעולם לא הציעו לי עבודה, אני מעולם לא ניהלתי איתם מו"מ. ביום שבו אל-ג'זירה באנגלית יצאה לדרך הייתי בחדר החדשות בלונדון ואחד העמיתים שלי שם צעק מעברו השני של החדר: 'היי ריצ'רד, למה לא הצטרפת אליהם?'. ואני עניתי לו בצחוק: 'תראה, אני הומו ואני יהודי, למה שהם ירצו אותי?' אז החלק הזה נכון".

ואם תקבל מהם מחר הצעת עבודה?

"האם הייתי מוכן לעבוד בשביל אל-ג'זירה ? למה לא. אגב, אני ממש לא מחפש עבודה, אבל הם עושים עבודה מכובדת לגמרי. נכון שיש להם השקפה מסוימת ודרך מסוימת שבה הם מדווחים על המזרח התיכון שאולי אני לא הייתי מוצא מאוד נעימה".

יש לך ב-CNN חופש פעולה מלא? התקשורת היום בכל זאת חלשה יותר, פגיעה יותר כלכלית.

"אני אגיד דבר אחד על מקום העבודה שלי ואולי אתה תגיד - טוב, בטח שהוא יגיד את זה, הם משלמים לו משכורת - אבל זה ארגון מדהים לעבוד עבורו. אנחנו יודעים מה אנחנו עושים ויש לנו את המשאבים לעשות את זה. פעם נאמר לי שאני יכול לשכור בואינג 777, וכשהערתי שזה אולי יעלה בסביבות מיליון דולר, אמרו לי: 'אז? אם זה מעביר את הסיפור בצורה טובה יותר, לך על זה'".

מה לגבי החופש לסקר חברות גדולות שגם מפרסמות אצלכם?

"אני אתן לך דוגמה עוד יותר קיצונית. CNN היא חלק מטיים וורנר שאמורה להירכש ע"י AT&T. כרגע זה מחכה להכרעת שופט, וסיקרנו את זה כמו שהיינו מסקרים כל עסקה. זה דווקא היה נחמד כי יכולנו להיות חצופים כלפי הבוסים שלנו ולהביא גם את הביקורת על העסקה".

באחד האתרים פרסמו הערכת שווי שלפיה אתה שווה 4 מיליון דולר.

"אוי, באמת. תראה, הייתי יכול לשבת בפניך ולתת לך אחת משתי תשובות: או '4 מיליון? איך הם הגיעו למספר כל-כך נמוך?'; או '4 מיליון? הלוואי שהיה לי כל-כך הרבה'. אני אתן לך תשובה שלישית: אין לי מושג".

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: הלכת אפרופים לא תחול עוד על חוזים עסקיים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

טורקיה בחוץ, מלטה ומדגסקר בפנים: מפת הטיסות של ישראל השתנתה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?