גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עני מאשים: מחצית מתושבי עזה חיים מתחת לקו העוני

53% - זהו שיעור תושבי רצועת עזה שחיו מתחת לקו העוני בדצמבר 2017 ● מאז המצב החמיר בשל המשך העיצומים שהטיל אבו מאזן על ממשל החמאס ● הארגונים הכלכליים ברצועה מתריעים כי עזה גוססת

כבר אינספור פעמים נאמר בעבר כי הנה-הנה קורסת לה רצועת עזה בשל מצבה הכלכלי, שהקטסטרופה בפתח, והמשבר יהפוך לאסון הומניטרי. גם במדור הזה עסקנו בכך, בדרך כלל תוך היצמדות לנתונים וניסיון לא להיגרר לכותרות מופרזות. אבל דומה שכעת האזהרה הזו תצא מתחום ה"זאב זאב" ותהפוך למוחשית יותר. הסיבה העיקרית לכך היא יישום העיצומים שעליהם החליטה הרשות הפלסטינית השולטת ביו"ש ומרכזה ברמאללה, כלפי ממשל חמאס ברצועה.

כלכלת הרצועה, עם אבטלה באחוזים מבהילים, תעשייה שאינה קיימת, חקלאות מדשדשת ותשתיות רעועות, מבוססת על משכורותיהם של עשרות אלפי עובדי הממשלה הפלסטינית. אבו מאזן הכריז וממשלתו אישרה את הפסקת תשלום המשכורות מחודש זה. הסכום החודשי הוא 70 מיליון דולר, ושווי העיצומים האחרים, הכוללים הפסקת פרויקטים ומימון של תוכניות ממשלתיות שונות בתחומי חינוך, רווחה, תשתיות ועוד, עומד על 30 מיליון דולר נוספים.

הנתון העיקרי הבולט והמזעזע הוא שיעור העוני ברצועת עזה, שלפי נתוני הלמ"ס הפלסטינית הגיע בשנת 2017 ל-53%. יותר ממחצית האוכלוסייה ברצועה חיה מתחת לקו העוני. ומהו קו העוני הפלסטיני? 2470 שקל למשפחה בת 5 נפשות, לעומת קו העוני הישראלי שעמד בשנה שעברה על 5,216 למשפחה בת 2 נפשות. לשם השוואה, ב-2011 עמד שיעור האוכלוסייה החיה מתחת לקו העוני על 38.8%. הבשורה החיובית מגיעה מהגדה. בשטחי הרשות ירד שיעור העוני מ-17.8% ב- 2011 ל-13.9% בשנה שעברה. בגדה וברצועת עזה ביחד, הנתונים מצביעים על עלייה מ-25.8% ב-2011 ל-29.2% בשנה שעברה.

בארבעת החודשים שחלפו מאז תום 2017, התנאים החריפו עוד יותר, על רקע העיצומים של הרשות הפלסטינית נגד ממשל חמאס ברצועת עזה. אבל אבו מאזן, שאל שולחנו הגיעו גם נתוני העוני של הרצועה, לא עוצר. בחודש אפריל החליט יו"ר הרשות כי העיצומים יימשכו, ולמעשה ניתק את צינור החמצן הכלכלי העיקרי של רצועת עזה, המשכורות של עובדי הממשלה הפלסטינית ברצועה שאותן משלמת הרשות ומעבירה לחשבונות העובדים. לפי הכלכלן העזתי מוחסין אבו רמדאן, מדובר כאמור ב-70 מיליון דולר. אבו רמדאן אומר כי תושבי רצועת עזה לא יוכלו לעמוד בעוד מכה, בוודאי לא מכה אנושה כזו. לדבריו, נוצר מחסור חמור במזומנים, אין כסף בשום סקטור, והכלכלה ברצועה נכנסת לשיתוק של ממש.

"אבו מאזן, ההיסטוריה לא תשכח את מעשיך"

בשל הנתק הפוליטי בין ממשל חמאס לזה של הרשות הפלסטינית, הארגונים הכלכליים ברצועה מנסים לפעול. נציגיהם נפגשו השבוע עם בכירים ברשות הפלסטינית, כמו גם עם נציגים דיפלומטיים של מדינות המערב ועם ניקולאי מלדנוב שליח האו"ם לאזור, וגם העבירו מסרים לשליח האמריקני ג'ייסון גרינבלט שעמו נפגשו לא מזמן. גרינבלט צייץ השבוע בטוויטר כי הנציגים שפגש מרצועת עזה הראו לו שתושביה יוכלו להתגבר על כל הקשיים אם רק יאפשרו להם. הוא תלה את עיקר האשם בחמאס וכתב כי ארגון הטרור האסלאמי מונע כל תקווה לעתיד טוב יותר.

הפגישות הללו לא הניבו הרבה, והארגונים הכלכליים הודיעו כי יפתחו בימים הקרובים בצעדי מרי שנועדו להביע את מחאתם על המצב ועל הפיכת תושבי הרצועה וכלכלתה לבני ערובה של המאבק הפוליטי בין הרשות הפלסטינית לחמאס. בהודעה שפרסמו נאמר כי כל השירותים הציבוריים והכלכליים שברצועת עזה עומדים בפני קריסה: "עזה גוססת". הם מתריעים מפני הפסקת רוב שירותי הבריאות, הרווחה והחינוך, קריסת שירותי אונר"א במחנות הפליטים והקפאה של כמעט כל הפעילות של השירותים העירוניים. ולכן, הם קובעים, "אין יותר מקום להישאר בשקט" ומודיעים על שורה של צעדים שאותם הגדירו "מרי כלכלי". בין הצעדים, עצירת כל הפעילות במעברי הגבול עם ישראל ומצרים, כלומר הפסקה של כל כניסת המזון והסחורות דרך מעברים אלה, שביתות שבת ליד המעברים והפסקה מלאה, שיתוק של ממש, של כל הפעילות הכלכלית והמסחרית בבנקים ובשווקים.

ההודעה דורשת מישראל לפתוח מיד את המעברים לכל הסחורות ללא הגבלה, ולאפשר גם מעבר של סוחרים ועובדים אל שטחי הגדה. הדרישה מיו"ר הרשות אבו מאזן היא כמובן להסיר את העיצומים ולהעביר סיוע כלכלי מיידי, והלשון כלפיו בוטה במיוחד: "ההיסטוריה לא תשכח את מעשיך וכך גם תושבי הרצועה".

גם מצרים לא יוצאת נקייה בהודעה, אבל הדבר המעניין ביותר בגילוי הדעת הזה הוא הדרישות המופנות לראשונה כלפי שלטון חמאס. ארגוני הסקטור האזרחי דורשים מחמאס לשוב לדיונים עם הרשות הפלסטינית על העברה מסודרת של השלטון ולכבד את זכויותיהם של תושבי הרצועה לחיות חיים נורמליים. במונחים של רצועת עזה זו הרמת ראש ומחאה אמיתית כלפי חמאס.

חלק מהמחאה נובע מהשתלטות חמאס על מחאת הגדר, זו שיוזמיה, ארגונים חברתיים אזרחיים, ביקשו להפוך אותה למחאה עממית אותנטית על רקע כלכלי. חמאס שלח לגדר את אנשיו, אלה במקצת המקרים ניסו לבצע פיגועים ובמקרים אחרים ליבו והתסיסו את ההפגנות, ובמידה רבה הם אחראים לנפגעים הרבים בקרב משתתפי ההפגנות והניסיונות לפגוע בגדר ולחצות אותה.

אז מה יהיה? חמאס בינתיים עומד במריו, בהיעדר מדינה ערבית שתצליח ללחוץ עליו לשנות את מדיניותו ולהסכים להעביר את השליטה המלאה ברצועה לרשות הפלסטינית. ראשי הארגון מפולגים ואין בעל בית שיצליח לכפות עמדה מתונה יותר על מפקדי הזרוע הצבאית, המצדדים בהליכה עד הסוף גם במחיר הכלכלי הנורא. תקוות חמאס היא כי הלחץ על הרשות הפלסטינית ועל ישראל בשל המצב ההומניטרי ברצועה יישא פרי, העיצומים יופסקו וישראל תקל על המדיניות במעברים. מכיוון שגם האפשרות הזו אינה נראית כרגע סבירה, הפלסטינים מייחלים למנהיגות אחרת שתצליח להוציאם מהמבוי הסתום, אבל עד שאבו מאזן לא יפנה בעצמו את הבמה, שום מנהיג פוטנציאלי לא מראה נכונות להורות לו את הדרך החוצה.

בתפקיד הספונסר של השת"פ הכלכלי: יפן

בתחילת השבוע התקיימה פגישה נדירה בירדן. שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן נפגש ברבת עמון עם השר הירדני לשיתוף פעולה אזורי עמאד פאח'ורי, ועם שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאליכי. יוזם הפגישה והשושבין שלה הוא שר החוץ היפני טארו קונו, שהגיע עם משלחתו של ראש הממשלה שינזו אבה לביקור באזור.

יפן הייתה אחת מהשותפים השקטים אך המשמעותיים לפרויקטים הכלכליים שנועדו לסייע לכלכלה הפלסטינית והיא השקיעה בכך הון רב. בשנים האחרונות הואט קצב ההשקעות ברשות, ולאחרונה מגלים היפנים רצון להגביר את מעורבותם מחדש. גורם בכיר במשרד החוץ אומר לנו כי היפנים מאמינים גדולים בגישה הכלכלית לפתרון סכסוכים, קרי - שיפור רמת החיים של הפלסטינים, דאגה לתעסוקה ולשירותים הולמים, תביא להפחתת המתח ולחיים נורמליים יותר. הם מנסים לקדם כעת הקמה של אזור תעשייה שאמור לכלול מפעלים ישראליים ובינלאומיים, וחלק לא קטן ממנו יהיה בתחום ההייטק.

הפרויקט השני שעליו דיברו השרים היה פארק תעשייתי-חקלאי משותף באזור יריחו בהשקעה ניכרת של יפן, ובו יוקמו בין השאר חממות שמטרתן גידול מתקדם תוך שימוש בידע הישראלי. החממות הללו אמורות לשמש גם מרכז הכשרה לחקלאים הפלסטינים. בפארק יש כיום תשעה מפעלים לא גדולים, והכוונה היא להגיע ליותר מ-30 מפעלים ולהעסקה של יותר מ-5,000 עובדים פלסטינים. בעבר הייתה החקלאות ענף מרכזי של הכלכלה בגדה, אך מתחילת המילניום היא בירידה מתמדת. בשנת 2000 היוו העוסקים בחקלאות כ-14% מכלל העובדים הפלסטינים, ב-2015 הנתון ירד לכ-8% בלבד.

ישראל הבטיחה להסיר חסמים ביורוקרטיים ואחרים ולאפשר חופש תנועה לעוסקים בפרויקטים היפנים, כמו גם לסייע בידע ובטכנולוגיה. כמו כן אחראית ישראל על הרחבת מסוף אלנבי למעבר סחורות כדי לאפשר יצוא של המוצרים מאזור התעשייה לעולם הערבי. הירדנים יהיו גם הם שותפים, מתוך רצון להעתיק את הידע גם לענף החקלאות אצלם בבית.

ראש הממשלה היפני אבה ושר החוץ קונו הגיעו מלווים על ידי פמליה גדולה של אנשי עסקים, ובשיחה עם אבו מאזן ביקשו ערובות כי השקט ישמר כדי לאפשר את המשך קידום התוכניות הכלכליות שהם שותפים להן. קונו אמר בתום הפגישה ברמאללה עם אבו מאזן כי סוף-סוף ניתן לבשר שיש פירות למגעים וניכרת התקדמות בדרך ליישום. האם זה באמת יקרה? במזרח התיכון כמו במזרח התיכון הכל תלוי באירועים ובגחמות של מנהיגים, ומספרם של הפרויקטים שהוכרזו בקול גדול אך כשלו בדרך גדול לאין ערוך ממספרם של אלה שהתממשו. אותו מקור במשרד החוץ אמר לנו כי בפגישה עצר השר היפני לרגע את השיחה ואמר כי הפוטנציאל הכלכלי כל כך גדול בשיתוף פעולה כזה, שזה פשע לא לממשו.

שיעור העוני, בהתייחס לדפוסי צריכה חודשיים

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה