גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניגוד למחוזי: העליון פסל חוות-דעת של מומחית רפואית

בית המשפט העליון פסל חוות-דעת של מומחה רפואית, שביססה את חוות-דעתה על מידע שהגיע מצד אחד להליך, ותיקנה אותה לאחר קבלת המידע המשלים מהצד השני

השופטת יעל וילנר / צילום: אתר בתי המשפט
השופטת יעל וילנר / צילום: אתר בתי המשפט

בית המשפט העליון הפך החלטה של השלום והמחוזי, וקבע כי יש לפסול חוות-דעת של מומחית רפואית שמונתה מטעם בית המשפט. זאת משום שהמומחית ביססה את חוות-דעתה על מידע שהגיע מצד אחד להליך, ותיקנה אותה לאחר קבלת המידע המשלים מהצד השני.

מדובר בתביעת רשלנות רפואית שהוגשה נגד שירותי בריאות כללית לפני כשנתיים וחצי לבית משפט השלום בתל-אביב. מאחר שהתגלו פערים משמעותיים בין אחוזי הנכות שנקבעו לתובעת על-ידי המומחים של שני הצדדים (בחוות-הדעת מטעם התובעת נקבעו 60% נכות, ואילו בחוות-הדעת מטעם הכללית נקבעו 0% נכות), החליט בית המשפט למנות את פרופ' אפרת ברוידא כמומחית מטעם בית המשפט להערכת נכותה של התובעת בתחום הגסטרואנטרולוגיה.

לאחר שברוידא הגישה לבית המשפט את חוות-דעתה, אשר אימצה באופן מלא את חוות-הדעת שהוגשה מטעם התובעת, וקבעה לה 60% נכות, התנהלה תקשורת בין ברוידא לבין בא-כוחה של התובעת. במסגרת אותו שיח שהתנהל ביניהם, התברר כי ברוידא הסתמכה בחוות-דעתה על המסמכים שהוגשו מטעם התובעת בלבד, מבלי לשים לב לכך שחוות-הדעת שהכינו המומחים מטעם הכללית לא הועברו כלל לעיונה. לאחר קבלת המסמכים החסרים (כאמור, הכול בשיח עם בא-כוח התובעת בלבד), תיקנה ברוידא את חוות-דעתה וקבעה לתובעת 40% נכות במקום 60%.

בשלב זה עורכי הדין של הכללית, שגילו בדיעבד על השתלשלות העניינים, הגישו לבית המשפט בקשה לפסול את המומחית, בטענה כי היא גיבשה את דעתה תוך הסתמכות על המסמכים של התובעת בלבד, וכי הפחתת אחוזי הנכות לאחר עיון במסמכים הנוספים נעשתה באופן שרירותי וללא הנמקה. נוסף על כך, הכללית טענה כי יש לפסול את המומחית גם בגין השיח שניהלה עם בא-כוח התובעת מבלי ליידע אותה, דבר המהווה התנהלות פסולה.

מנגד, התובעת טענה כי חוות-הדעת הראשונית של ברוידא לא הסתמכה על המסמכים של הכללית בשל תקלה של הכללית עצמה, בעוד בא-כוחה פעל לתקן את העיוות והתריע בפני ברוידא כי חסרה התייחסות בחוות-דעתה לחוות-הדעת שהוגשו על-ידי הכללית. לשיטתה של התובעת, תיקון חוות-הדעת באופן משמעותי לאחר קבלת המסמכים של הכללית מלמד כי לא נגרם לכללית עיוות דין או פגם המצדיק את פסילת חוות-הדעת המתוקנת של ברוידא.

בית משפט השלום קיבל את עמדת התובעת וקבע כי אכן לא הוכח שנפל פגם היורד לשורש העניין בחוות-הדעת של ברוידא, במיוחד לאור העובדה שחוות-דעתה תוקנה לאחר העיון בחומר הנוסף. זאת, על אף שבית המשפט קבע כי הקשר שנוצר בין ברוידא לבין בא-כוח התובעת אכן אינו ראוי, אך אין בו כדי לפסול אותה כמומחית בתיק.

הכללית ערערה למחוזי על החלטה זו, והערעור נדחה בטענה כי המקרה לא עומד ברמת החומרה המצדיקה התערבות של בית המשפט ופסילת המומחה. זאת גם בהתחשב בכך שלכללית יש עוד אפשרות לחקור את ברוידא במסגרת ניהול הליך ההוכחות בבית משפט השלום ולעמת אותה עם השוני בין שתי חוות-הדעת.

על החלטה זו הוגשה הערעור לבית המשפט העליון.

העליון: "פגם מהותי היורד לשורש ההליך"

השופטת יעל וילנר מבית המשפט העליון קיבלה את הערעור, תוך שהיא קובעת כי נפל בחוות-הדעת של ברוידא פגם מהותי שאינו ניתן לריפוי, ולכן היא החליטה לפסול את חוות-הדעת. 

וילנר סקרה את מעמדו של מומחה הממונה מטעם בית המשפט, והסבירה כי מומחה מסוג זה נחשב כ"זרועו הארוכה של בית המשפט", במיוחד בתחום הרפואה; וכי "האמון הרב לו זוכה מומחה מטעם בית המשפט נובע, בין היתר, מחזקות התקינות והמקצועיות המיוחסות לו". 

לאור זאת, הסבירה וילנר, מוטלות על מומחה מסוג זה מספר חובות, לרבות חובות אמון בגדרן הוא נדרש "לנהוג בתום-לב, באובייקטיבית, ללא משוא-פנים, בלא ניגוד עניינים ותוך הקפדה על מראית-עין של התנהלות תקינה", וכן עליו "לדווח לבית המשפט על כל נסיבה העלולה לפגום בניטרליות שלו, גם אם למראית-עין בלבד".

באשר לקשר הישיר שנוצר בין ברוידא לביו בא-כוחה של התובעת, קבעה וילנר על אף שמדובר בקשר שאינו ראוי, "אין בו, כשלעצמו, כדי להביא לפסילת חוות-הדעת המתוקנת".

יחד עם זאת, וילנר מנתה חובות נוספים החלות על מומחה מטעם בית המשפט, שהן חובות מקצועיות, המחייבות אותו טרם גיבוש חוות-דעתו "לבחון את כל הבדיקות הרפואיות הרלוונטיות של הניזוק ואת חוות-הדעת שהוגשו בעניינו מטעם שני הצדדים להליך".

וילנר הסבירה כי כאשר מפר המומחה את חובותיו, בית המשפט יכול לפעול במספר דרכים, כשהמתונה בהן היא הכרעה בשאלות הרפואיות על בסיס חוות-דעתו של המומחה והראיות הנוספות, מבלי לאמץ את מסקנותיו. אפשרות נוספת היא מינוי של מומחה נוסף מטעם בית המשפט, והדרך הקיצונית ביותר היא פסילת חוות-דעתו של המומחה ומינוי מומחה נוסף תחתיו.

עוד הודגשה בפסק הדין החשיבות הרבה בכך שמומחה רפואי המתמנה מטעם בית המשפט בהליך נזיקי, שאינו תביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (שם סדרי הדין לגבי חוות-דעת מומחים הם שונים), חייב לעיין בחוות-הדעת של שני הצדדים בטרם יגבש את חוות-דעתו. זאת מכיוון ש"גיבוש חוות-דעת על-ידי מומחה בית המשפט, לאחר שנחשף לחוות-דעת מטעם צד אחד בלבד, כמוהו - בשינויים המתחייבים - כמתן פסק דין בהיעדר כתב טענות או בהיעדר כתב סיכומים של מי מבעלי הדין". לכן, מדובר במקרה בו המומחה "לא מילא אחר חובותיו המקצועיות", דבר שמוביל לפגיעה בזכות הטיעון של אותו הצד. פגיעה זו, קובעת וילנר, מהווה "פגם מהותי בחוות-הדעת היורד לשורש ההליך, אשר ככלל לא יהיה ניתן לרפאו", אשר מצדיק את פסילת חוות-הדעת ומינוי מומחה אחר.

בנוגע לטענה כי תיקון חוות-הדעת לאחר העיון במסמכים החסרים ריפא את הפגם שנפל בחוות-הדעת הראשונית של ברוידא, קבעה וילנר כי אין לקבל טענה זו, שכן "הפרת החובה לעיין ולבחון את כל חוות-הדעת שהוגשו מטעם הצדדים בטרם גיבוש חוות-דעתה... הובילה לפגם המקרין אף על חוות-הדעת המתוקנת שהוגשה מטעמה".

השופטת וילנר הדגישה כי "הדברים נאמרים בזהירות המתבקשת ומבלי להטיל דופי ביושרה המקצועי של המומחית", אך לאור החשש שעלולה להיווצר "ולו מראית-עין" לפיה התקשתה ברוידא לשנות את עמדתה באופן קיצוני לצד השני, לאחר שקיבלה באופן מלא את חוות-הדעת שהוגשה מטעם התובעת - יש לפסול את חוות-דעתה.

לאור כל זאת קבעה וילנר כי התיק יוחזר לבית משפט השלום, אשר ימנה מומחה חדש מטעמו, תוך פסילת חוות-דעתה של ברוידא. 

שירותי בריאות כללית יוצגו על-ידי עו"ד שמעון כץ. התובעת יוצגה על-ידי עו"ד ד"ר נטליה בלומברג.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

משפחות החיילים החטופים לפני הפגישה עם נתניהו: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו" • פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • סנטקום: השמדנו 4 כטב"מים ארוכי-טווח של החות'ים • עדכונים שוטפים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

כספים הוקפאו, אבל מבחינת המדינה ניתן להפקיד בסלייס חיסכון לילדים

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

מערכת יירוט הרחפנים של אלביט ומל"טים סיניים מול ישראליים בצפון אפריקה

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?