גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הרפורמה שבזק כה חששה ממנה תצא לפועל?

הרפורמה שהייתה אמורה לחולל תחרות בטלפון הקווי ולפגוע קשות ברווחיות של בזק, תקועה שנים - כנראה בגלל שיתוף-הפעולה בין משרד התקשורת לחברה, שעומד במרכז תיק 4000 ● האם סוף-סוף הרפורמה תצא לדרך, והאם היא עדיין רלוונטית? ● פרשנות

שלמה רודב / צילום: תמר מצפי
שלמה רודב / צילום: תמר מצפי

נתי כהן, המנכ"ל החדש של משרד התקשורת, שנכנס לתפקידו רק בשבוע שעבר, ייאלץ בקרוב להתמודד עם אחת הסוגיות שטילטלו את המשרד בשנים האחרונות. לאחרונה פורסם באחד העיתונים כי ההמלצה של הדרג המקצועי היא להחזיר את הרפורמה לפתיחת התחרות בטלפון הקווי לסדר היום. מדובר באחד המרכיבים של רפורמת השוק הסיטונאי שהייתה אמורה לאפשר למתחרותיה של בזק "להתלבש" על רשת הטלפוניה שלה ולהשתמש בה כחלק מההצעה שלהם ללקוח. כלומר להציע ללקוח טלפוניה על רשת בזק במחיר מוזל שקבע משרד התקשורת. מדובר ברפורמה שהייתה מתוכננת לצאת לדרך כבר מזמן, אך בזק הצליחה עד כה לטרפד את המהלך.

זה אמנם נשמע כמו זיכרון רחוק ומבחינת בזק האינטרס הוא להשתיק את הנושא ולתת לו לשקוע, אבל האמת חייבת להיאמר. הטלפוניה הסיטונאית רוסקה על ידי בזק ועל ידי חבריה במשרד התקשורת. עדי המדינה בפרשיות השונות הנחקרות בעניינה של בזק יעידו על כך קרוב לוודאי.

נזכיר כי הטלפוניה של בזק היא עדיין אחד ממקורות הרווח המרכזיים של החברה ותורמת לה מיליארדי שקלים מדי שנה. לא פלא שבזק מתנגדת לרפורמת הטלפוניה הסיטונאית. במקום הרפורמה שהייתה אמורה לחולל תחרות, בוצעה רפורמה קטנה יותר, "טלפוניה במכירה חוזרת", אך עלות השימוש בה על ידי מתחרותיה של בזק גבוהה הרבה יותר ממה שנקבע ברפורמה המקורית.

ההבדל בין שתי הצורות הוא שבמכירה החוזרת החברות המתחרות לא מתלבשות על הרשת של בזק ולא נדרשות למתג טלפוניה נפרד. הן פשוט משכירות ממנה את הקו, כשבזק במקום להנפיק את החשבונית ללקוח הסופי, מנפיקה אותה לפרטנר או לסלקום, והן אלו שמחייבות את הלקוח. ישראבלוף.

כאמור, הטלפון הקווי הוא אחד הנושאים הנפיצים והרגישים ביותר עבור בזק. דרך רפורמת הטלפוניה קיווה משרד התקשורת להפחית את הרווחיות העודפת של בזק. אלא שהמחירים, כפי שציינו, לא נותרו כפי שנקבע במקור, והתוצאה היא שהרפורמה בטלפוניה נכשלה. עובדה שפרטנר וסלקום לא כוללים את המכירה החוזרת בחבילות הטריפל שלהם. זה פשוט כלכלי עבורן. ולכן, מי שכותב וטוען שמשרד התקשורת לא סייע לבזק, והיו אף כאלה שטענו שהוא דווקא הקפיד הקפדה יתירה עם בזק - משקר. תקיעת הרפורמה בטלפוניה הסיטונאית היא המתנה בהא הידיעה שבזק קבלה.

ייתכן ולא היינו נדרשים לסוגיה, אלמלא פרסום התוכנית של בריטיש טלקום להפסיק לחלוטין את הטלפוניה הסיטונאית בתיאום עם הרגולטור הבריטי. זו חדשה רלוונטית מאד שהרגולטור בישראל לא יכול להתעלם ממנה,מאחר שהיא מתרחשת במדינות נוספות. אם שירות הטלוויזיה על ידי ספקים שונים עובר על גבי רשתות האינטרנט (OTT), מדוע ששירות הטלפוניה של בזק לא יעבור גבי האינטרנט, כפי שקורה היום בהצעות הקיימות של פרטנר וסלקום (VOB) ומדוע להתעסק כל כך הרבה ברגולציה סביבו.

זה כמובן טוב לבזק, וייתכן שגם למתחרים, אבל זה לא פותר את הבעיה המרכזית שהטלפוניה הסיטונאית באה להתמודד איתה - הרווחיות העודפת של בזק. בינתיים הרווחיות של בזק נשחקת כפי שמלמדות התחזיות שהיא מפרסמת. ייתכן שצריכה להיערך בחינה מחודשת לגבי גובה הרווחיות העודפת של בזק, והאם הדרך להילחם בה היא באמצעות הפחתת מחירי הטלפוניה שלה.

ללא ספק מדובר באחד הכישלונות המפוארים ביותר של משרד התקשורת לדורותיו. ראינו איך משרד ממשלתי וחברה שמפוקחת על-ידו עושים יד אחת כדי לסכל רפורמה שאמורה הייתה להפחית לכולנו עשרות שקלים מדי חודש. את התמונה המלאה כנראה נקבל כאשר יוגשו כתבי אישום בפרשות בזק - אז נוכל להבין איך בדיוק עבדה השיטה.

חכמים על חלשים

משרד רואי החשבון KPMG סומך חייקין, נמנה על המשרדים הגדולים בארץ. מדובר במשרד שבזק היא אחת מלקוחותיו הגדולים. ככל הידוע, בזק משלמת לסומך חייקין שכר טרחה בגובה כ-6 מיליון שקל בשנה. סומך חייקין היה גם המשרד שליווה את כל קבוצת יורוקום, ובין היתר את חברת yes. במלים אחרות, כל החקירות שעורכת הרשות לניירות ערך בפרשיות בזק השונות, התרחשו בזמן שבזק הייתה תחת בקרתו ופיקוחו של משרד סומך חייקין.

לאחרונה נודע כי המשרד לא מוכן היה לחתום על הדוחות של אינטרנט זהב וביקום בארה"ב בגלל החקירות הפליליות כאן בארץ. ייתכן ובסומך הבינו את הלקח והחליטו לנקוט במשנה זהירות - וזו כמובן חובתם. אבל לא זה העניין. 10 שנים ששאול אלוביץ שלט בבזק. כולם היו איתו והלכו אחריו בעיניים עצומות. כולם נהנו ממנו יפה מאד. כולם השתתפו בהנפקותיו וקיבלו ריביות ושכר טרחה.

כנ"ל אנטרופי, חברת ייעוץ למוסדיים, שבמשך שנים המליצה בדרך כלל ללקוחותיה להצביע בעד המועמדים של אלוביץ' לדירקטוריון בזק, מוצאת פתאום את הסיבות להמליץ נגד מועמדי ביקום שכלל לא נחקרו ולא היו מעורבים בעסקאות הנחקרות המדוברות. כולם פתאום גיבורים על חלשים.

המוסדיים שבמשך שנים גלגלו לבזק ולביקום אשראיים בעסקאות רווחיות, נלחמים פתאום בביקום באסיפה הכללית של בזק. כך סומך חייקין שבזק שמשלמת לו שכר טרחה גבוה מאוד, וכעת מצא את עלה התאנה שלו בדמות ההסתייגות בביקום ואינטרנט זהב הקטנות והחלשות, וכך אפילו דח"צי המריבה בבזק. אותם דח"צים שאכלו מכף ידו של אלוביץ במשך שנים. כעת, כשביקום החדשה הגיעה ללא אלוביץ' לאסיפה, הדח"צים נלחמו בה וניסו להמליך את דוד גרנות כיו"ר על פני שלמה רודב שבא מטעמה של ביקום.

מחובר 1: למה אין רגולציה אחידה?

בראיון שנתן שר התקשורת איוב קרא לעיתון דה מרקר, הוא סיפר שהוא מתכוון לקבוע כללי רגולציה על פרטנר וסלקום בדומה להוט ו-yes בתחום הפקות המקור. האמירה של קרא עוד צריכה להיבחן אם וכאשר תפורסם, אבל העניין הוא אחר. בסוף אחת הבעיות הקשות ביותר בשוק התקשורת היא הרגולציה הפרטנית לכל ענף וענף. או במלים אחרות, כללי האסדרה חוצי כלל התחום הולכים ונעלמים. את מקומם תופסת רגולציה פרטנית ואפילו דווקנית. איש לא מסתכל כיצד יש להסדיר את השוק באופן מאוזן. למשל, לא ברור מדוע יש כללי אסדרה שונים לשוק הקווי ולשוק הסלולרי, או למה פרטנר וסלקום פטורות מהפקות מקור לעומת הוט ויס שמשלמות מאות מיליוני שקלים לטובת עידוד היצירה העברית. כל אלו ועוד מחייבים חשיבה מחדש. יש לקוות שמנכ"ל המשרד החדש נתי כהן יעשה סדר.


מחובר 2: רוח חדשה בבזק

הדירקטוריון החדש של בזק הוא אופרה אחרת לגמרי ממה שהיה עד עכשיו. פתאום אין בעל שליטה מובהק והדירקטורים ברובם המוחלט מקצועיים ומבינים עניין. זהו שינוי מרענן וחשוב. תחת שלמה רודב כיו"ר, ניכר מאד שקצב העבודה והדרישות עלו. בבזק מספרים שהתחילו לעבוד. המנכ"לים התחילו להפעיל את המטות שלהם כדי לייצר תכניות. הרבה זמן לא נשארו האורות בקבוצת בזק דולקים בשעות מאוחרות. דבר אחד בטוח: חסל סדר דיבורים על ממשל תאגידי. כשהעסק עובד טוב וההחלטות הנכונות מתקבלות, אף אחד לא מדבר על ליקויים בממשל התאגידי. זה צץ כשמישהו מתחיל לעשות קומבינות, ואז שואלים איך לא ראינו את זה קודם. אבל כשהעסק מתנהל בענייניות ולא מוטה לטובת עסקאות בעלי העניין, הכל יותר פשוט.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים