גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה ישראל לארץ הפרופילים המזויפים

יצירת משתמשים פיקטיביים ברשתות החברתיות הופכת לתעשייה מסוכנת שהולכת ומתפתחת בהייטק הישראלי

מארק צוקרברג / צילום: שאטרסטוק
מארק צוקרברג / צילום: שאטרסטוק

התרסקותה הרועשת של קיימברידג' אנליטיקה, החברה שעמדה במרכז שערוריית הגניבה של זהויות בפייסבוק עד והודיעה על סגירה בשבוע שעבר, פינתה את מקומה בכותרות הבינלאומיות ביומיים האחרונים לשערוריה מתוקשרת אחרת: חברת בלאק קיוב הישראלית מואשמת בכך שנשכרה על-ידי אנשי הנשיא טראמפ בכדי למצוא פרטים מכפישים הקשורים לבכירים לשעבר בממשל אובמה, שהיו קשורים בדרך זו או אחרת בהסכם הגרעין עם איראן.

הנה שוב, המוח היהודי משתרבב לו במזימות בינלאומיות ומסייע לקשירת קשר חובק עולם, כך לפחות על-פי הכותרות הסנסציוניות. יש לא מעט קווים מקבילים בין הפרשיות, אחד הבולטים בהם הוא שימוש ביכולות טכנולוגיות מתקדמות כדי להשפיע על אירועים משמעותיים ביותר (בחירות בדמוקרטיה הגדולה בתבל, הסכם מדיני בינלאומי בעל השלכות ארוכות טווח על העולם כולו) דרך השפעה על התנהגות המעורבים במהלכים אלה.

גניבת פרטיהם האישיים של עשרות מליוני משתמשים בפייסבוק, עד כמה שהיא דרמטית ומטרידה, היא לא בהכרח הדבר החמור ביותר שהתגלה בפרשה קיימברידג' אנליטיקה. בסופו של דבר, זו הייתה עוד גניבת סייבר, אומנם מתוקשרת וסנסציונית, אך בעצם הגניבה אין חידוש.

אלפי מקרים של פריצות חמורות למאגרי מידע התרחשו בשנים האחרונות, וברבות מהן נגרם נזק כלכלי כבד בגלל גניבת פרטי אשראי, מספרי חשבונות בנק, זהויות של מליוני אנשים ועוד. זה לא קרה בגניבה של הפרופילים בפייסבוק, אבל מה שכן קרה שם הוא חמור לא פחות, אולי אפילו הרבה יותר. כי בניגוד לנזקים כלכליים, אותם אנחנו יודעים לכמת ולתחם, במקרה הזה הוכח שבאמצעות טכנולוגיות חדשניות, המשולבות בתובנות פסיכולוגיות ובממצאים ממדעי ההתנהגות, ניתן לבצע מניפולציות המכוונות מליוני אנשים להתנהג בצורה מתוכננת מראש, על-פי בחירתם של מזמיני השירות.

מילת המפתח: ביטחון

ועכשיו, כשהיכולות האלה כבר נוסו והוכחו קבל עם ועדה אל מול עיניו המשתאות של העולם החופשי, לא נותר לנו אלא לצפות ליישומים נוספים אותם ישמחו חברות טכנולוגיה כאלה ואחרות לפתח ולמכור לכל המרבה במחיר. ובהקשר הזה, אני חייב להודות, ששאלת מיקומו האפשרי של ההייטק הישראלי בעולם האפל למחצה הזה, מטרידה אותי. ואני מקווה שלא רק אותי. כי במדינת ישראל יש היום ידע ויכולות משמעותיות ביותר בתחום של ניטור רשתות חברתיות, בניית פרופילים של משתמשים מזויפים, יצירת מעגלים חברתיים והיסטוריה שלמה סביב הפרופילים האלה ושימוש בהם לצורך מעקב אחרי גורמים עוינים, מניעה של פעילות טרור וחדירה אל תוך מעגלי השפעה רלוונטיים.

צה"ל בעצמו פירסם בשנה שעברה שהוא משתמש בפרופילים מזויפים על-מנת לעקוב אחרי חיילים שחורגים מהוראות ביטחון שדה ברשתות החברתיות. במקביל, הוזהרו חיילים שלא להיענות לחיזוריהם של פרופילים מזויפים ששתלו אירגוני טרור ברשתות הישראליות. אפשר להעריך, שאלפי מומחי סייבר ישראלים, יוצאי יחידות הטכנולוגיה למיניהן, מסתובבים היום בשוק עם ידע יוצא דופן ויכולות מרשימות ביותר, בדיוק בתחומים החשובים האלה, שמשמעותם בהקשר הביטחוני היא הצלת חיי אדם והגנה על ביטחון המדינה. אבל, קחו את אותה טכנולוגיה ושימו אותה בידי מנהלי מוצר לא נכונים או אנשי עסקים לא ראויים, והנה קיבלתם לידיכם כלים שהנזק שקיימברידג' אנליטיקה גרמה פשוט מתגמד לעומת מה שהם יכולים לעולל.

כתבתי כאן כבר בשנה שעברה על הופעתם של פרופילים מזויפים ברשתות החברתיות בארץ כפטריות אחרי הגשם בימים שלאחר פיגועים קשים או במקרים של מחלוקת ציבורית קשה. הפרופילים האלה מבצעים עבודה מעולה של פרובוקציה, הלהטת הדיון הציבורי, הצגת צדדים מסוימים של המפה הפוליטית באופן מוקצן ומעורר קבס והם גם מעבירים מסרים מנוסחים היטב ומתוכננים, הפושטים במהירות בעזרתם האדיבה של אלפי אנשים תמימים המנוצלים באופן ציני על-ידי מי שלמדו היטב את טכניקות ההשפעה ואת הדרכים להנדס התנהגות של אנשים. בדיוק מה שהלקוחות של קיימברידג' אנליטיקה עשו במטרה להשפיע על הבחירות בארצות-הברית, קרה כבר וקורה כאן אצלנו, בישראל, במטרה לשנות את השיח הציבורי ולהשפיע על דעותיהם של אנשים במגוון נושאים בעלי אופי ציבורי-פוליטי.

רק השבוע פרסמו "החדשות" שעל-פי מחקר שהתבצע בישראל, כ-15% מהמגיבים בדף הפייסבוק של ראש הממשלה נתניהו הם מגיבים מזויפים בוודאות, ובנוסף - עוד כ-30% חשודים ככאלה. בהינתן שזהו אחד מדפי הפייסבוק הפופולריים ביותר בישראל, נסו עכשיו להעריך את המשמעות של החדרת פרופילים מזויפים בעלי אג'נדה המוכתבת על-ידי אינטרסים כלכליים, ביטחוניים או פוליטיים אל תוך הדף הזה.

במו עיניי חזיתי בהתפעלות אמיתית ביכולותיה של חברת הייטק ישראלית מסתורית לייצר פרופילים מזויפים לרשתות חברתיות. תנו להם סיפור והקשר והם ייצרו עבורכם תוך דקות כל כמות פרופילים שתסכימו לשלם עליהם, כולם אמינים, כולם בעלי מערכת קשרים עניפה במעגלים הנכונים, כולם בעלי "היסטוריה" ברשת שבה הם לא היו קיימים עד לפני כמה שניות, כולם מוכנים לפעולה אותה הגדרתם מראש. תנו את היכולות האלה בידיהם של גופים האמונים על שמירה על החוק והסדר ועל הלחימה בטרור, והנה העליתם את רמת הביטחון האישי של מליוני אנשים המוגנים על-ידי גופים אלה.

אבל, חלילה, תנו את היכולות האלה בידי חברות מסחריות הרוצות לקדם מוצרים כלשהם, העניקו אותן לקמפיינים פוליטיים ציניים וחסרי מעצורים, השכירו אותן בידי ממשלים במשטרים אפלים, והנה קיבלתם עולם הרבה פחות בטוח תמורת אין סוף כסף מושחת, המעוגן בחוזים שמנים ונוטפי ארס.

המשקיעים לא יכולים לברוח מאחריות

יש מספר תחומים שההייטק הישראלי התפרסם גם בזכותם ולא בהכרח לטובה. טכנולוגיות סרגלי הכלים והיכולות הטכנולוגיות להזריק פרסומות ערמומיות, מתוחכמות ובעיקר מעצבנות, הן דוגמאות ליכולות טכניות יפות, שהצליחו יפה במובן המסחרי, אך לא ממש הועילו לעולם ובטח שלא הוציאו שם טוב להייטק המקומי. היכולות הקיימות כיום באומת הסטארט-אפ בכל הקשור ליצירת פרופילים מזויפים והשימוש המניפולטיבי בהם, מעוגנות בטכנולוגיה עמוקה ומתוחכמת, אך הן צופנות בחובן סכנות משמעותיות.

האחריות על הגבלת היכולות הללו לתחומי ההגנה על אזרחים, לוחמה בטרור וחיזוק הביטחון האישי נופלת לא רק על הרגולטור ושומרי הסף. אלה יכולים לבצע את עבודתם באמצעות חוקים כגון המגבלה על יצוא של תוצרת ביטחונית או באמצעות פיקוח על פיתוח של טכנולוגיות המסכנות את שלום הציבור. האחריות הזו צריכה לבוא לידי ביטוי גם אצל המשקיעים להם יוצגו הזדמנויות ההשקעה בחברות מעין אלה ובעיקר אצל היזמים, בעלי הידע המדהים והיכולות הבלתי נתפסות, אלה שעד אתמול השתמשו ביכולות האלה כדי להגן על ביטחון המדינה והיום הם יכולים למסחר אותן לשימושו של הציבור הרחב.

רגע אחד לפני שאנחנו הופכים את ההייטק הישראלי ליצרן הגדול בעולם של פרופילים מזויפים ושיטות מניפולציה חברתית, בואו נעצור כולנו לרגע ונחשוב, האם באמת זה המקום אליו אנחנו רוצים להגיע.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

מלמעלה: קוואי לנארד, באלמר וסנברג. הכוכב, הבעלים והספונסר בעסקה / צילום: AP - David Zalubowski, Eric Thayer

העסקה שמסבכת את מנכ"ל מיקרוסופט האגדי בחקירה מתוקשרת של ה-NBA

הבנק שהקים היזם ג'ו סנברג משך משקיעים נוצצים, בהם רוברט דאוני ג'וניור, ליאונרדו דיקפריו ומנכ"ל מיקרוסופט לשעבר ובעלי הלוס אנג'לס קליפרס סטיב באלמר ● אלא שאז נקלע לקשיים, רקם תרמית של מאות מיליוני דולרים וגם הודה בה ● עסקה תמוהה שחתם עליה דווקא בשיא הפרשה מסבכת את באלמר בחקירה מתוקשרת של ה–NBA

החיסכון של סלקום מעמלות המדיה נחשף: - כ25% מהתקציב בשנה

מדיניות עבודת השיווק והפרסום החדשה של סלקום מצביעה על צוותים עצמאיים שילוו את מותגי קבוצת התקשורת ● בכך, סלקום למעשה מוציאה מהמשוואה את עמלות המדיה המקובלות בענף הפרסום, מה שיחסוך לחברה כ-10 מיליון שקל בשנה

דירת 4 חדרים בקריית אונו / צילום: דיויד לוין

"נמוך מהממוצע בעיר": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בקריית אונו?

מדובר בדירה שנוספה בפרויקט חיזוק ובינוי, ומחירה נמוך מזה של דירות 4 חדרים בעיר ● העסקה ממחישה את הפערים הגדולים בין דירות חדשות לבין דירות שהורחבו בתמ"א 38/1

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

רשות ני"ע נגד שיווק הקרנות ברשתות: פרסומי מנהלי קרנות ומשפיענים יוגבלו

בעמדת סגל שפרסמה היום הרשות היא מסדירה את האופן שבו מנהלי קרנות נאמנות, ומי שמקבלים מהם כסף, יוכלו לפרסם את הקרנות שלהם ברשתות החברתיות ● הכללים חלים גם על תגובות לפרסומים הנוגעים לקרנות תחת ניהולם

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הטעות הגדולה ביותר שישראלים עושים בפנסיה – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בכל שנה 120 אלף ישראלים עושים את הטעות הזאת בפנסיה שלהם ● בוול סטריט מאמינים כי "ימי 'שבע המופלאות' הם בעיקר מאחורינו" ● מנהל ההשקעות שמסמן את ההזדמנות הבאה ● וגם: פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א לא מצליח להתרומם

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

קפה מסוכן ללב? מחקר חדש מאתגר את התפיסה הזאת

מחקר חדש מגלה: צריכת קפאין מפחיתה את הסיכון להפרעות בקצב הלב ● מיקרוסופט מרחיבה את עוזר הבינה המלאכותית לצוותי הרפואה גם לאחים ואחיות ● חברת הקנאביס שיח מדיקל מציגה ירידה בהכנסות אך שיפור ברווחיות ● ריג'נטיס דוחה שוב את מועד ההנפקה ● וננוז זוכה במקום הראשון בתחרות של תערוכת הטכנולוגיה הרפואית הגדולה בעולם ● השבוע בביומד

עוטף עזה / צילום: אלון פרל

מערך ההגנה יבוטל, גדר הגבול פרוצה: "מפקירים אותנו שוב"

התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● צה"ל הודיע אתמול כי חיסל ארבעה מחבלים שיצאו מהמנהרה ברפיח ● מפקד פיקוד בהערכת מצב ברמת הגולן: "אסור לנו לחכות, רק ליזום" ● הצבא האמריקאי השמיד 15 אתרי אחסון נשק של דאע"ש בדרום סוריה ● משמרות המהפכה הודיעו שייערכו ניסויים במספר מערכות הגנה אווירית ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועו''ד עמית חדד / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

הימנעות מהודאה ותקדים שנוי במחלוקת: מה צפוי כעת עם בקשת החנינה של רה"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשה רשמית לנשיא המדינה, שבה קרא לחון אותו בשם "האינטרס הציבורי", מבלי להודות באישומים ● השלב הבא הוא קבלת עמדת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, שאחריה הכדור יעבור להרצוג ● וגם: הקשר לתקדים קו 300 ומה יעשה בג"ץ

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

טורקיה למדה את השיטה האיראנית ולקחה אותה צעד אחד קדימה

כל המערך הפיננסי הטורקי - בין אם מדובר בבנקים, בבורסה באיסטנבול או במשרדי הממשלה - עומד למען חמאס פתוח לרווחה ● עם זאת, ארגון הטרור הוא רק "כלי" אחד מתוך רבים שמפעילה טורקיה במסגרת שאיפתה להחזיר "עטרה ליושנה" ולהפוך לאימפריה ● ובטווח הארוך, נשיא טורקיה רוצה שישראל תחדל מלהתקיים. פשוטו כמשמעו

"טיהור אתני בדלת האחורית": מי עוצר את הארגון שמפנה עזתים מהרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הכוח הבינלאומי של טראמפ מתקשה למצוא מדינות שיסכימו לקחת חלק בשיקום עזה, רומניה תשלם 400 מיליון דולר לאלביט עבור "מל"טים שיזהו תנועות של הרוסים סמוך לגבולה", וזה הארגון המסתורי שמסייע לעזתים לברוח דרך ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והבנקים קפצו

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● מדדי הבנייה והבנקים התקדמו בכ-1.5% ● טבע חצתה במהלך יום המסחר שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● וול סטריט מסכמת שבוע חיובי של עליות, והציפיות להורדת ריבית בדצמבר הולכות וגוברות ● וגם: ההחלטה שתקבע אם יתרחש ראלי של סוף־שנה בשווקים שמעבר לים

מה מסתתר במבול תשקיפי הנדל''ן בבורסה בת''א / איור: גיל ג'יבלי

מאקזיט לבעלים ועד כיסוי הלוואות יקרות: מה מסתתר במבול תשקיפי הנדל"ן בבורסה בת"א

בסוף שבוע אחד, 6 חברות נדל"ן חדשות פרסמו תשקיף לקראת הנפקת מניות או אג"ח ● לכולן יש מכנה משותף: גירעון בהון החוזר, שמלמד על צורך גובר בנזילות ● מהלכי ההנפקה מקודמים ימים ספורים אחרי הורדת הריבית של בנק ישראל ● גלובס צלל לתשקיפים ומביא את התוצאות והסיבות להנפקות החדשות של ת"א

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שצפויות לעלות היום, ומה צפוי בשווקים בדצמבר

עונת הדוחות בבורסה תגיע היום לסיומה, וגל ההנפקות מתחמם עם שתי חברות חדשות ● טבע וטאואר חוזרות עם פערי ארביטראז' חיוביים ● והתחזיות של הבנקים הגדולים בארה"ב ל-S&P 500

רחוב בתל אביב. ''כל בעל מקצוע חושב על החלק שלו, יועץ אשפה רוצה מקום למשאיות'' / צילום: Shutterstock

למה נעים יותר ללכת בשינקין מאשר בשכונת המשתלה

מחקר חדש של המתכנן העירוני טל אלסטר חושף שורה ארוכה של חסמים מערכתיים, רגולטוריים ותרבותיים שמונעים תכנון עירוני אמיתי בישראל - ומציע מתודולוגיה לתיקון המצב, מהשלטון המרכזי ועד העיריות

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב־2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

פרויקט ''אינדיאנה צפון'' של חברת דוראל / צילום: באדיבות דוראל

חברת האנרגיה הבטיחה להפוך פחות מ־100 מיליון דולר ל־850. היא תצליח?

דוחות דוראל הזניקו את המניה, שהשלימה עלייה של כ־140% בשנה ● צמד הבעלים כמעט והפך למיליארדרים על הנייר ● האם הפרויקטים בארה"ב יממשו את תחזית הרווח השאפתנית?

עופר ינאי / צילום: ליאב פישל

עופר ינאי לאחר ביצור השליטה בנופר: "לוקח צעד אחורה בהפועל ת"א"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית נופר השלים מהלך להגדלת החזקותיו באמצעות לאומי פרטנרס: "עסקה שמפגישה אותי עם נזילות" ● ינאי, שגם מחזיק בהפועל ת"א בכדורסל, מציין כעת כי ייקח צעד אחורה בניהול הקבוצה