גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש אפריל בשוק ההון: מגמה חיובית בשווקים תנודתיים

לצד התשואות החיוביות שנרשמו בחודש שעבר במרבית המדדים של תיקי ההשקעות שמחזיק הציבור, ממשיך להתפתח האיום שעלול להוביל למהלך הירידות הבא

השור של וול סטריט / צילום: שאטרסטוק
השור של וול סטריט / צילום: שאטרסטוק

התנודתיות בשווקים נמשכת, ולאחר חודש של ירידות ותשואות שליליות גם בתיקי ההשקעות, חודש אפריל הסתיים בנימה חיובית יותר. בצל התשואות החיוביות, נראה כי ממשיך להתפתח האיום שעלול להוביל למהלך הירידות הבא.

תיקי ההשקעות של הציבור רשמו באפריל תשואות חיוביות במרבית מדדי התיקים. תשואות חיוביות אלה נוצרו בעיקר בהובלת אפיקי המניות, הן בישראל והן בעולם. העליות באפיקי המניות האירו את התיקים בעליות, אבל היטו את העין מירידות השערים ועליות התשואה שנגרמו באג"ח השקליות - ירידות שנוצרו כתגובה למהלך דומה שנוצר בשוק האג"ח בארה"ב. התוצאה הייתה עליות שערים בכל מדדי התיקים המכילים מניות.

לעומת זאת, בתיק המבוסס על אג"ח בלבד נרשמה תשואה שלילית בשיעור של 0.07%, וזאת כתוצאה מירידות שערים באג"ח השקליות, ובתוכן באופן בולט בטווחים הארוכים. תופעה זו צריכה לעורר עניין בקרב המשקיעים בישראל, מכיוון שהחולשה במדד האג"ח השקליות אינה קשורה באופן מובהק למתרחש בזירה המאקרו-כלכלית המקומית, אלא בעיקר למתרחש בשוק האג"ח של ארה"ב.

לעומת מדד תיק האג"ח, תיק המניות, המבוסס בחלקו על מניות בארץ ובחלקו הגדול על מניות בחו"ל, עלה בחודש שעבר בשיעור נאה של 1.82%, כשחלק ניכר מתשואה חיובית זו נגרם דווקא מהתחזקותו של הדולר מול השקל, כחלק ממגמה עולמית.

מדד התיק המכיל מניות בשיעור של עד 20% עלה באפריל בשיעור של 0.31%, כמובן בתרומתו של מרכיב המניות במדד. עלייה זו לא הצליחה למחוק את התשואה השלילית בשיעור של 0.31%, שהצטברה במדד תיק זה בשנת 2018.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים, ובהם פסגות, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, אי.בי.אי, מיטב דש, הראל, אלטשולר שחם, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, משקיעים פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלה עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

מדד אגיו

מה מאיים על שוקי איגרות החוב?

שוקי האג"ח נמצאים תחת לחץ של "לקראת עלייה בריבית" בארה"ב. בשווקים משמעותיים נוספים, כמו בריטניה או אוסטרליה, נרשמות עליות ריבית, אבל אלה אינן יוצרות השפעה או הובלה של המגמות. ככל שהדבר נוגע לשוק ההון בישראל, נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, כנראה לא תעלה את הריבית בקרוב - בוודאי לא תחת ההנחה כי היא תסיים את כהונתה לקראת סוף השנה.

בעמדה דומה נמצאת גם אירופה, שם נגיד הבנק המרכזי, מריו דראגי, מעודד את השווקים להניח כי עד לסוף השנה הריבית לא תעלה. דומה כי השוק האמריקאי הוא זה שאליו נשואות העיניים בציפייה לעלייה בריבית - כזו שתהיה בעלת משמעות.

אמנם, יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל, ממשיך את הקו של קודמתו בתפקיד, ג'נט ילן, ונוהג באיפוק בנוגע להעלאת הריבית, למרות המתח הנוצר כתוצאה מעלייה בקצב האינפלציה ובשכר העבודה. ואולם, השווקים אינם מקבלים את הדברים כמות שהם, והם כבר מניחים עלייה קרובה בריבית. התוצאה היא עלייה בתשואות האג"ח לכל הטווחים, כשעיני המשקיעים נשואות במיוחד לתשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים, שחצתה במהלך אפריל את רף ה-3%.

עליית התשואה בארה"ב הקרינה גם על השוק המקומי, שנוסף על השלכת התשואות מהשוק האמריקאי, ראה עלייה גבוהה יחסית, 0.3%, במדד המחירים לצרכן. די היה בכך כדי להוריד את מדד האג"ח השקליות בכללותו בשיעור של 0.74%, בעוד מדד הצמודות הרחב עלה בשיעור של 0.24%.

ככל שהדבר נגע לטווחים הארוכים, מחירי האג"ח השקליות ירדו בחדות רבה יותר, כשהירידה באג"ח הממשלתיות לטווחים העולים על 5 שנים הייתה 1.64%, בעוד האג"ח השקליות לטווח קצר ירדו בשיעור זניח. האג"ח הקונצרניות השקליות ירדו גם הן, בשיעור של 0.45%, לעומת עלייה בשיעור של 0.52% באג"ח הקונצרניות הצמודות למדד.

האם מדד אחד בלבד הצליח לשנות את ההתייחסות הרחבה של המשקיעים לפער בין האג"ח השקליות לצמודות המדד? נראה שלא, מה גם שממוצע התחזיות ממשיך להיות נמוך. הגורם שכן השפיע הוא, כאמור, ההשלכה השלילית של שוק האג"ח האמריקאי, שפגע באג"ח השקליות, החסרות את ההגנה האינפלציונית שמקנה לצמודות המדד יתרון נוסף על פני מקבילותיהן השקליות.

קרנית פלוג / איור: גיל ג'יבלי

אופטימיות זהירה באפיקי המניות

הירידות באג"ח השקליות הן נורת אזהרה נוספת, שנדלקת באחרונה בשמי שוקי ההון, בעיקר בישראל, לאור הצהרת מדיניות שמרנית של הבנקים המרכזיים בנוגע לעליית הריבית. נראה כי המשקיעים לא בטוחים ביכולתו של הנגיד האמריקאי להמשיך לנהוג באיפוק בנוגע לעליית הריבית - איפוק שהחזיר את אפיקי המניות, בארה"ב ובישראל, לכיוון של עליות מחירים. במילים אחרות, המשקיעים רוצים להאמין כי העלאת הריבית לא תקרין על שוקי המניות, ולכן, לפי שעה, היו אלה בעיקר האג"ח השקליות שהכבידו על תיקי ההשקעות וקיזזו את התרומה החיובית של אפיקי המניות.

מרכיב המניות בישראל במדדי תיק המניות עלה באפריל בשיעור של כ-1.5%, תוך עלייה בשיעור של כ-2% במניות הגדולות, שקוזזה חלקית על ידי ירידה במחירי המניות הקטנות. גם שוקי המניות באירופה עלו בצורה נאה תחת אותה הנחה שעד לסוף כהונתו של הנגיד דראגי בסוף 2018 לא יהיו העלאות ריבית נוספות.

נראה כי שוק המניות אינו מביע עוד עניין רב בכותרות העיתונים, החל במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ועד לרוחות המלחמה מול איראן, אף שנראה כי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, יטיל סנקציות נוספות על איראן ואף יבטל את הסכם הגרעין מולה.

בתוך כך, נרשמה באפריל תרומה חיובית למרכיב מניות חו"ל בתיקי המניות של הציבור, כשהתרומה על פי הרכבה במדדים הסתכמה לכ-2.43%, כ-30% מכך הם תרומה ישירה של עליית מחירי המניות וכ-70% תרומה של פיחות השקל ביחס למטבעות הזרים, בעיקר מול הדולר. כך, בסיכומו של החודש עלה מדד תיק המניות בשיעור של 1.82%, אבל בצבירה שנתית התשואה היא 0.21% בלבד.

ג'רום פאואל / איור: גיל ג'יבלי

נפט, אינפלציה ו"סוף הריבית הנמוכה"

נראה כי התשואה השלילית בתיקי ההשקעות עד לנקודה זו ב-2018 מאכזבת, וכמובן שאינה מספקת את תיאבון המשקיעים לתשואה - שגבר עם הביצועים הטובים של שנת 2017. הסיבה לכך היא התנודתיות הגבוהה שנוצרה בשווקים, שיכולה לחתוך מהתיקים "בשר" רב בחודש בודד. קחו חודשיים כאלה, פברואר ומארס, וקיבלתם ארבעה חודשים של דריכה במקום, במקרה הטוב, או תשואה שלילית, במקרה הפחות טוב.

אין ספק כי לאחר שנים של תהייה "מתי זה יקרה", איום "סוף תקופת הריבית הנמוכה" מגיע אל שוק ההון. השאלה היתה מה יהיה הטריגר ומתי הוא יופעל. קראנו לזה "ברבור שחור" - אותו גורם שיפעיל את המהלך - וייחסנו אותו לעלייה במחיר הנפט, כזו שתגרור האצה בקצב האינפלציה, שבתורה תיצור את הגירוי לעליית הריבית בארה"ב, ובעקבותיה בכלכלות נוספות.

מחיר הנפט אכן נמצא בעלייה וכבר הגיע ל-70 דולר לחבית גולמית. עלייה זו עלולה להימשך ולהוביל לעלייה בריבית בארה"ב, מהר ובחדות גבוהה מהצפוי. עליית הריבית מאיימת על שוק המניות, מאחר ומשקיעים כבר רואים תשואה של 2.8% בשנה באג"ח ל-5 שנים - אלטרנטיבה לא רעה לאלה החוששים מסיכוני שוק המניות.

באשר לשוק האג"ח, כפי שציינתי קודם, לעליית הריבית בארה"ב יש השלכה גם על השוק המקומי, אף שהנגידה פלוג אינה מתכוונת לעקוב אחרי הפד ולהעלות את הריבית, אלא ההפך - בכוונתה לתת לפער הריביות להמשיך ולהתרחב מול הדולר, כדי לגרום לפיחות המיוחל בשערו של השקל ביחס לדולר ולסל המטבעות. ככל שזה יקרה, לפיחות זה עשויה להיות השפעה ממתנת במקרה של ירידות באפיקי המניות והאג"ח.

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון