גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה המשקיעים באירופה נזכרו דווקא עכשיו?

ביצועי היתר של המניות באירופה לעומת המדדים בארה"ב בחודש האחרון מעוררים את השאלה למה זה קורה דווקא עכשיו, ומה תומך בהמשך המגמה הזו לחודשים הקרובים ● מדריך השקעה במניות

בורסת פרנקפורט / צילום: רויטרס
בורסת פרנקפורט / צילום: רויטרס

לא מעט משקיעים משפשפים עיניים בחודש האחרון ולא מאמינים למראה עיניהם. רבים ממדדי המניות באירופה עלו ביותר מ-5% בתוך חודש, פי 2 ויותר מהביצועים של "מלך" המדדים של השנים האחרונות, ה-S&P 500 האמריקאי. ובעוד שמדד יורוסטוקס 50 האירופי כבר בתשואה חיובית של מעל 1.3% מתחילת 2018, המדד האמריקאי הפופולרי בתשואה שלילית. האם סוף סוף הגיע תורה של אירופה לבלוט מעל ארה"ב? למה זה קורה דווקא עכשיו ואולי יותר חשוב - האם יש לזה סיכוי להימשך?

האירו נחלש המניות עולות

שוקי המניות באירופה נראו אטרקטיביים כבר במשך תקופה לא קצרה. נתוני המאקרו הטובים מהצפוי בשנה האחרונה, הריבית האפסית והמדיניות המוניטארית האגרסיבית והתומכת של הבנק המרכזי, השיפור במצב החברות והצרכנים, האינפלציה הזוחלת והתמחור הזול - כל אלה היו אמורים להוביל את השווקים באירופה עוד ב-2017 לביצועים טובים, אולי אפילו טובים מאלה של השוק האמריקאי. אך למרות כל התנאים התומכים, אירופה לא פרצה ולא פתחה פער חיובי לעומת שאר שוקי המניות.

בחודש האחרון השתנתה התמונה והמשקיעים חזרו בענק לאירופה. יורוסטוקס 50 עלה ביותר מ-4.6%, בעוד שהשוק האמריקאי עלה בכ-2.7%. בגרמניה קפץ הדאקס בכמעט 6% והמדדים קאק בצרפת ופוטסי בבריטניה עלו מעל 5%.

סיבה 1: האירו משנה כיוון

שני גורמים מרכזיים הפכו את הקערה על פיה. הראשון הוא היחלשות האירו. בשנת 2017 התחזק המטבע האירופי ביותר מ-20% מול הדולר. העלייה הזו פגעה בכושר התחרות של החברות והדאיגה מאוד את המשקיעים - שהעדיפו להתרחק. ההיסטוריה מלמדת כי אירו חזק גרוע לא רק לכלכלה האירופית ולאינפלציה, אלא גם לחברות ולמניות.

התחזקות האירו בשנה שעברה היתה אחד הגורמים להמלצה שלנו להגדיל חשיפה לאירופה כבר בתחילת 2018, מתוך הערכה כי המטבע האירופי לא יוכל להמשיך להתחזק בקצב הזה. בחודש האחרון נחלש האירו ביותר מ-4% מול הדולר. היחלשות המטבע האמריקאי מול מטבעות נוספים בעולם, חיזקה את הערכת המשקיעים כי זה לא מקרי ותמכה בכך גם העובדה שהירידה החדה בסנטימנט העסקי ברבעון הראשון נבלמה עם תחילת הרבעון השני. כל עוד יימשכו המגמות האלה, האירו עשוי להמשיך להיחלש והמשקיעים עשויים להמשיך ולהגדיל חשיפה לאירופה. אגב, זו הסיבה שמי שבוחן השקעה באירופה, רצוי שישקול לגדר את החשיפה לאירו.

סיבה 2: הריבית תישאר אפסית

הגורם המרכזי השני לנהירה לאירופה הוא הדחייה בצפי לעליית הריבית באירופה, שבאה על רקע היחלשות נתוני המאקרו בשבועות האחרונים. ברבעון הראשון של השנה צמחה הכלכלה האירופית ב-1.7% בשיעור שנתי, הקצב הרבעוני הנמוך ביותר מזה כשנה וחצי. צריכה פרטית מתונה יותר ברבעון הראשון (ייתכן שבהשפעת מזג האוויר והשביתות בצרפת) לא פוצתה על-ידי המשך הגידול בהשקעות של המגזר העסקי.

לכך הצטרפו נתוני האינפלציה לאפריל שהיו חלשים, עם ירידה באינפלציית הליבה (0.7%), שהובילה לירידה גם בציפיות האינפלציה קדימה. ב-2019 מתמחר השוק צפי לאינפלציה של 1.5%, לעומת תחזית של 1.7% שנגזרה מהשוק רק לפני חודשיים. היעד של הבנק המרכזי האירופי הוא 2%.

הנתונים האלה תרמו מצד אחד להיחלשות האירו, אך גם לדחייה בצפיות לעליית הריבית באירופה, מתוך הבנה כי הם לא יאפשר לבנק המרכזי לסגת מהמדיניות האולטרה-מרחיבה שלו בקרוב. אם לפני כחודשיים תמחר שוק האג"ח האירופי סיכוי של כ-70% לעליית ריבית באירופה עד סוף 2018, עכשיו הוא מתמחר סיכוי של פחות מ-70% שהריבית תעלה בכלל בשנה הקרובה כולה. דחיית הצפי לעליית ריבית מבטיחה המשך עלויות מימון נמוכות לפירמות האירופיות והיעדר אלטרנטיבה אג"חית למשקיעים האירופאים שימשיכו להגדיל את ההשקעה שלהם במניות ביבשת.

הבסיס: תמחור מניות אטרקטיבי

אין ספק שהצלחת שני הגורמים האלה להקפיץ את שוקי המניות באירופה הייתה תלויה במידה רבה בתמחור האטרקטיבי של השווקים. מכפיל הרווח של מדד יורוסטוקס 50 עומד על 16 והוא נמוך מהממוצע ההיסטורי שלו וכך גם ביורוסטוקס 600 ובדאקס הגרמני (בשניהם המכפיל עומד על 14.6). מכפיל הרווח של מדד ה-S&P גבוה מהממוצע ההיסטורי שלו ועומד על 20.5. גם במכפילים העתידיים של המדדים, האטרקטיביות של אירופה בולטת (מכפיל ל-12 החודשים הקרובים של 14.2 בלבד לחברות באירופה, לעומת 16.9 בארה"ב).

התמחור תומך באירופה

צמיחה חזקה ומפתיעה של החברות באירופה ברבעון הראשון, היתה אחת הסיבות לירידה במכפילי הרווח באירופה בתקופה האחרונה. הדוחות הכספיים המתפרסמים בימים אלה מספקים עדות לפוטנציאל הצמיחה של החברות ולשיפור המתמשך במצבן. זה כבר רבעון שלישי ברציפות שהדוחות הכספיים באירופה מפתיעים לטובה, אחרי תקופה ארוכה של אכזבות. כמעט כל הסקטורים הפתיעו בצמיחה גבוהה מהצפוי ברווחים, כאשר הבולטים ביותר היו חברות הנפט וחומרי הגלם, סקטורי התשתיות והטלקום, אך גם חברות התעשייה. בממוצע, הרווחים באירופה היו גבוהים בכ-3% מהצפי וההכנסות בכ-1.5%.

על התמחור האטרקטיבי ניתן ללמוד גם מהשוואת מכפילי ההון (1.6 באירופה, 3.2 בארה"ב) וכן מהשוואת מכפילEV/ebitda , המאפשר להשוות בין חברות מסקטורים שונים (12.9 בארה"ב, לעומת 8.8 בלבד באירופה).

ברוב המקרים, ההיסטוריה מלמדת כי מי שהשקיע בשוק מניות עם מכפילים נמוכים וריבית נמוכה ויציבה, הרוויח יותר ממי שהשקיע בשוק מניות עם מכפילים גבוהים וריבית עולה. הביצועים של אירופה בחודש האחרון מלמדים כי כדי שהאסטרטגיה הזו תעבוד, צריך לעתים סבלנות. 

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן, ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

עפ"י דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלמ"ס, שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב-i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו-AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות ואת הכלים להתגוננות

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

ארז בלשה, מנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: אייל טואג

בשווי מוערך של 1.1 מיליארד שקל: קרן ג'נריישן מקימה זרוע טיפול בפסולת

החברה החדשה, BlueGen Waste Management, תאחד את שלל הפעילויות של ג'נריישן בתחום הפסולת ● ג'נריישן דיווחה על מזכר הבנות עם לאומי פרטנרס להשקעה בחברה החדשה, במסגרתה לאומי תשקיע 171 מיליון שקל בתמורה ל-15% בחברה החדשה, כלומר שווי החברה מוערך ב-1.1 מיליארד שקל

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

עסקי היופי מעולם לא היו תחרותיים יותר. כך ספורה מתכננת להישאר בטופ

מנהלים ברשת הקמעונאית שבבעלות LVMH מאפשרים הצצה נדירה אל האסטרטגיה של החברה

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה ● כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P 500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם, ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע, והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף, אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל