גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרגע שבו הפכתי לרגע להר געש

זו הייתה התפרצות זעם מהסוג העלוב ביותר. כזו שאחריה צריך להתקלח מבפנים. כזו שגורמת לאנשים סביבך, הקרובים אליך ביותר, להתבייש בזה שהם מכירים אותך, בעוד שאתה בכלל לא מכיר את עצמך

הכרונולוגיה של הג’ננה / איור: תמיר שפר
הכרונולוגיה של הג’ננה / איור: תמיר שפר

א. הר הגעש קילוואה שבהוואי התפרץ בסוף השבוע האחרון. מצד אחד הכריח עשרות אלפי אנשים להתפנות מבתיהם, חלק מהבתים אבדו לנצח, אבל מצד שני העניקה לנו ההתפרצות מחזות מרהיבים: מזרקות עצומות של לבה שהגיעו לגובה של עשרות מטרים, נהרות שוצפים של אש נוזלית על האדמה ותימרות עשן עצומות בשלל צבעים מכסות את השמיים. אין הרבה דברים יפים כמו התפרצות של הר געש.

בתיאום עם ההר, התפרצתי גם אני באותו הזמן בדיוק, אלא שההתפרצות שלי הייתה עלובה בהרבה. כי אדם איננו הר ואדם איננו נהר ואדם איננו אי. "אדם הוא רק אדם", כמו ששרה ירדנה ארזי למילותיו של אהוד מנור, "ורוב ימיו לילות ואין אדם מושלם בכל המעלות". על עצמי אני יכול להעיד שאין מרחק גדול כמו המרחק ממני אל המושלם, ואף שזה לא אפשרי, המרחק הצליח לגדול עוד קצת במהלך סוף השבוע האחרון.

ירדתי כל-כך נמוך, נמוך יותר מאודיסאוס שירד אל עולם המתים. נמוך יותר מרמת האבטלה ברבעון הראשון של השנה. נמוך אפילו יותר מצהלולי שר החינוך בעת שחרורו של אלאור אזריה. מה קרה? התחפרתי עם האוטו אי שם בערבה והייתה לי התפרצות זעם מהסוג העלוב ביותר. כזו שאחריה צריך להתקלח מבפנים. כזו שגורמת לאנשים סביבך, הקרובים אליך ביותר, להתבייש בזה שהם מכירים אותך, בעוד שאתה בכלל לא מכיר את עצמך.

ב. סתם התחפרות מטומטמת. בכלל לא הייתי צריך להיות שם. מד החום הצביע על 40 מעלות צלזיוס וחצי. זה לא כל-כך חם ביחס למקום הכי חם בעולם, מדבר לוט שבדרום-מזרח איראן, שם נרשמה טמפרטורה של 70 מעלות. זה גם לא מי יודע מה הרבה ביחס ל-1,200 מעלות צלזיוס, שזה חום הלבה שנפלטה בהוואי. זה גם לא הרבה ביחס לחום של 16 מיליון מעלות השורר במרכז השמש, וזה בטח ובטח שום דבר בהשוואה לחום הכי גדול שהצליח האדם לייצר במאיץ החלקיקים בשווייץ, שם מתנגשים יונים של עופרת בטמפרטורה של 5,500,000,000,000 מעלות צלזיוס (חמש וחצי טריליון מעלות). אבל זה מספיק חם, לעזאזל, בשביל להמיס את מה שרק כמה שניות קודם היה הכבוד העצמי שלך.

איך מתפרץ אדם? לא שונה בהרבה מהר געש. חומר מותך (באדמה זו מאגמה, באדם זו הנפש) מצטבר ומצטבר מתחת לפני השטח, מבעבע מבעירה פנימית (באדמה זו מעטפת כדור הארץ, באדם זו האמיגדלה שנמצאת באונה הרקתית התיכונה במוח ואחראית על הפחד, הכעס ועוד), עד שהחומר מתרתח ומוצא, או יוצר, סדקים שמהם הוא יכול להתפרץ (באדמה אלה סלעים, באדם אלה הנסיבות). לאונרד כהן כתב פעם ש"בכל דבר יש סדק, כך האור מצליח להיכנס". זה אולי נכון, אבל האפלה עושה שימוש באותם סדקים ממש כדי להתפרץ החוצה.

מה אני עושה, לעזאזל? אני מנסה להתפייט, להתנחם בדימויים, במילות שירים ובמספרים. או במילים אחרות, לעשות לעצמי הנחות. זו הנטייה הכי טבעית, אבל שום הנחה לא מגיעה לי פה. אין לי לאן להפנות את האצבע: אלה לא החברים שהמליצו על המסלול, זה לא האוטו, לא חברת ההשכרה, אלה לא הילדים, זו לא גלית, זו לא הטמפרטורה, לא המדבר, גם לא התחממות כדור הארץ - אפילו את נתניהו אני לא יכול להאשים פה. זה הכול אני שאיבדתי שליטה על הסוגרים של הנפש. מה שכן, חייבים להודות: איזה שחרור מטורף זה להתפרץ ככה. לאבד את הכול - את הפאסון, את הנימוס, לנתק את הכבלים של ההתנהגות המקובלת ופשוט לשכוח, לשכוח את הכול ולטבול בתוך הזעם. לרגע אחד מחורבן אתה באמת-באמת טהור ואותנטי.

ג. הפרטים לא חשובים, אבל אתן אותם פה כדי להזדכך: הם כללו קללות נמרצות עד מאוד, דפיקות על האוטו, בעיטות באוויר, זיעה מוגברת, נפנופי ידיים חסרי מטרה ספציפית, דפיקות לב, סירוב לקבל עזרה, צעקות, הצתת מריבות עם כל מי שהיה ברדיוס שלי, הסתגרות - ואז הכול מהתחלה. וכל הזמן הזה יש איזה קול פנימי שאומר לי בלב: תפסיק בן אדם, תפסיק, מה אתה עושה? למה זה טוב? אנשים רואים אותך. אבל אני כבר עמוק מדי, לא יכול להפסיק. ממשיך להתחפר, עם האוטו ועם הזעם, חווה, במקביל, את כל המילים הנרדפות: קצף וחרון, חימה וע-ב-ר-ה.

אני לא מיוחד, "כולנו חווים התקפי זעם", קראתי באינטרנט. מי לא ראה את זה קורה לזרים מוחלטים כמו לאנשים הקרובים אליו ביותר; ראיתי את אבא שלי מאבד את זה, הילדים שלי ראו אותי והילדים שלהם יראו אותם יום אחד. כולנו יודעים איך זה נראה מבחוץ. וזה לא נראה מי יודע מה.

השבוע למדתי שמדענים הצליחו למפות את הגנום של בעל החיים הראשון, המקור של עולם החי. יש תיאוריה שכל המגוון הביולוגי הנהדר שיש בעולם, מביצי כינים עד קרני ראמים, מהפרפר עד ההיפופוטם, התפתח מאב קדמון אחד שחי לפני משהו כמו שש מאות וחמישים מיליון שנים. היצור עצמו, כלומר מאובן שלו, לא נמצא. הוא ככל הנראה חי בים, אבל אין לנו מושג איך הוא נראה.

הדבר היפה שעלה ממיפוי הגנום של אותו אב קדמון מסתורי זה ש-55% מכל התאים בגנום האנושי היו קיימים כבר אצל בעל החיים הראשון. זה אומנם רחוק עד מאוד מהתאמה מוחלטת, אבל השאלה עולה מאליה - נכון שגם אבינו הקדמון קיבל מדי פעם את הג'ננה? נכון שאפשר לדמיין אותו מתחרפן מתחת למים?

אני ניגש לדוקטור גוגל, שמבשר לי שבדרך כלל התקפי זעם קשורים "לחוסר יכולת להתמודד עם המגבלות שמציבה הסביבה או עם מצבים רגשיים קשים". די! באמת?! הבעיה שכמו כל דבר באינטרנט הזה שלכם, ישר הולכים הכי רחוק ומבהילים אותך: "במקרים רבים התקפי הזעם הם תוצאה של בעיה נוירולוגית או הפרעה פסיכיאטרית", כתוב במקום אחד; זה עלול "להיות תסמין של הפרעה דו קוטבית או הפרעת אישיות אנטי סוציאלית", אומר אתר אחר; ושלישי מקנח: "במקרים מסוימים התקפי זעם הם תוצאה של מחלה נוירולוגית ניוונית כמו אלצהיימר או דמנציה". אלוהים ישמור, בן אדם כבר לא יכול לאבד את זה בשקט?

הכי אהבתי את ההסבר שלפיו התקפי זעם באים כי האדם מרגיש מאוים. מה אתם אומרים. ברור שאני מרגיש מאוים! החיים זה דבר מאיים, הקירבה המדאיגה לגיל חמישים - שהופכת צפופה מיום ליום - ממלאת אותי באימה. אני מקריח, אני מלבין, אני משמין, אין לי כסף, אנשים מנסים להרוג אותי, הצפון מתחמם, הדרום בלהבות - ברור שאני מרגיש מאוים! אני לא מבין, אתם מנסים לעצבן אותי עוד יותר?

ברור שזה הכול פחדים, פחדים ובושה: אני פוחד שאני לא מספיק גבר, אני שונא את זה שאני לא יכול לחלץ אוטו שנתקע, אני מתעב את המבטים שננעצים בי. אם יש דבר שאני מתבייש בו ופוחד ממנו זה חוסר האונים - והנה אני, תקוע באמצע שום מקום בשיא החום, חסר אונים.

ד. אז נכון, היה יכול להיות יותר גרוע - הייתי יכול להיות חכם כמו שגב משה - אבל זו נחמה קטנה מאוד. הרי "כל הכועס - חכמתו מסתלקת ממנו", אמרו חכמינו. "הכועס", כתב הרמב"ם, "אין חייו חיים". "הכעס מרוקן את הנפש מכל אוצרותיה", סיכם ניטשה. זה נכון. אף אחד לא חושב על עצמו כעל אדם כועס, כל אחד אוהב לראות את עצמו באור מחמיא וקשה להישיר מבט אל התהום, מהר מאוד היא מסתכלת חזרה.

הייתי רוצה להיות יותר כמו הר געש אחרי התפרצות, אדיש ואדיר, אבל אני רק בן אדם. שבוע אחרי, וכל הפסוקים עדיין חלים עליי: חכמתי נסתלקה, אוצרותיי נבזזו וחיי אינם חיים, אני עדיין מבויש ועדיין מרוקן. או כמו ששרה להקת רוקפור למילותיה של טל גורדון: "הכעס כבר נעול, אבל עדיין מטלטל".

לפחות הוצאתי את זה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

עומר לובטון גרנות, סטודנט לתואר שני באוניברסיטת קולומביה, מספר בראיון לגלובס על החוויות הקשות סביב מאהל המפגינים הפרו-פלסטיניים שהוקם באוניברסיטה ● "העיר נהייתה מקום פחות סימפטי והיו מקומות שנמנענו מלהגיע אליהם"