גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: מחזיקי קרקע בדרום תל אביב לא יפונו ללא דיור חלופי

פרוטוקול שהגיע לידי "גלובס": עיריית תל אביב ביקשה לפנות ארבע משפחות שמתגוררות בדרך בן צבי מאז שנות ה-50 ● השופטת חנה פלינר: אין הכרח להוכיח בעלות או דיירות מוגנת כדי לזכות ● עיריית תל אביב: "פסק הדין שגוי, אין לפצות מי שאינו זכאי לכך. נגיש ערעור"

פארק החורשות / צילום: איל יצהר
פארק החורשות / צילום: איל יצהר

ארבע משפחות המתגוררות בקרקע שהפקיעה עיריית תל אביב לצורך בניית המשך פארק החורשות, לא יפונו מבתיהן, מבלי שהעירייה תעמיד לרשותן דיור חלופי. כך קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב חנה פלינר, בפסק דין ראשון הנוגע למשפחות המתגוררות במתחם הסמוך לדרך בן צבי ורחוב 3383. במתחם מתגוררות למעלה מ-20 משפחות שגם נגדן מתנהלים הליכים דומים. פסק הדין שניתן לאחרונה מהווה אבן דרך עבור יתר המשפחות במתחם. "אנחנו בסך הכל מבקשים קורת גג ואני מקווה שפסק הדין יביא לנו דיור חלופי. עד שזה לא יקרה אנחנו חוששים", אמר ל"גלובס" אשר זיו שמתגורר בשטח.

מדובר בקרקע שהיתה עד אפריל 2013 בבעלות המדינה ונוהלה על ידי החברה המשכנת עמידר, ולאחר מכן עברה לניהולה של עיריית תל אביב. על הקרקע מתגוררות למעלה מ-20 משפחות לטענתן מאז שנות ה-50. לטענת עיריית תל אביב והוועדה המקומית לתכנון ובנייה, התושבים פלשו לקרקע, והם "עושים בקרקע כבשלהם, ומחזיקים במבנים שלא כדין".

בשנת 2010, פירסמה העירייה הודעה לפיה הקרקע דרושה לה לצורכי ציבור, במטרה להקים את המשך פארק החורשות ועל כן כל אדם המחזיק בקרקע אמור למסור אותה מיידית. בשנת 2014 שלחה העירייה הודעה לדיירים, והודיעה כי הקרקע הופקעה לצורכי ציבור, ועל כן עליהם למסור לה את הקרקע. כאשר לא נענתה, הגישה מספר תביעות, בהתאם לחלקות שבהן מתגוררים הדיירים.

התושבים שיוצגו על ידי עורכי הדין עופר לוי ויוסף תמיר ממשרד חיים צדוק, טענו כי העירייה מבקשת לתפוס את הקרקע מבלי שהתקיים דיון מקדים, מבלי שנבחן גורלם הכלכלי ומבלי שהוצע פיצוי כספי או פיתרון חלופי אחר. לטענתם העירייה והוועדה המקומית רואות בהם פולשים ועל כן לא מנהלות עמם משא ומתן בדבר הסדר חלופי או פיצויים. עוד הם טענו כי העירייה מתעלמת מהרקע ליישובם של המתיישבים הראשונים, שיושבו בקרקע בהתאם למדיניות המדינה.

כדי לזכות בפיצוי די ב"זכות שביושר"

השופטת חנה פלינר קבעה כי הנתבעים שלטענתם נמצאים במקום משנות ה-50 לא פעלו בזמן אמת כנגד התוכנית. יחד עם זאת קבעה פלינר כי אין מחלוקת שההפקעה נעשתה מכוח חוק התכנון והבנייה (סעיף 194) שקובע כי אין למסור את הקרקע מבלי שניתן דיור חלופי למחזיק בבית מגורים בקרקע.

מנגד טענו העירייה והוועדה המקומית כי הנתבעים לא הצליחו להוכיח זכויות כלשהן גם בנכסים המוגדרים כבתי מגורים. לטענתן, הנתבעים מחזיקים בנכסים שלא כדין, והם לא הוכיחו זכויות בעלות או דיירות מוגנת, ולא כי קיבלו רשות לעשות שימוש בשטח. פלינר דחתה את הטענה והזכירה כי הסעיף שמתנה מתן דיור חלופי כתנאי למסירה קרקע, מיועד "למי שהיה דר בבית מכל זכות שבדין או זכות שביושר. כלומר, אין הכרח להוכיח בעלות או דיירות מוגנת כדי לזכות בפיצוי די ב'זכות שביושר'", ציינה פלינר. בנוסף קבעה פלינר כי מאחר והעירייה והוועדה המקומית יזמו את ההליך, חובת ההוכחה כי לנתבעים לא מגיע פיצוי, חלה עליהן והן כשלו בכך.

היא נימקה את דבריה בכך שהעירייה קיבלה את הקרקע בשנת 2013, ולא נקטה בצעדים של ממש כדי לבחון את טענת הנתבעים כי הם מתגוררים במקום מאז שנות ה-50. פלינר אף מתחה ביקורת על התנהלותה של אירית ליברמן המשמשת כמנהלת מחלקת דיור ושירותים באגף הנכסים של העירייה שבחקירתה העידה כי "רק סיירה במקום באופן כללי", "לא נכנסה למתחם המגודר", "לא שאלה אף אחד", ו"הסתפקה בעיון בתצלומי אוויר בתיקים של עמידר".

"סבורה אני כי עת מתבקש סעד חריף וקיצוני דוגמת מסירת חזקה בטרם דיון בשאלת הפיצוי כשעל הנכסים נמנים בתי מגורים, מצופה מרשות מפקיעה כי תעשה את עבודתה נאמנה", קבעה פלינר, "תבחן לעומק את הזכויות, תכין מפה ברורה ובהירה הממפה את הנכסים ומזהה אותם, תעשה סקר שטח כדי לקבוע מי המחזיק בכל אחד ואחד מהנכסים שפינויים מתבקש. בכך העירייה כשלה".

היא הוסיפה כי מאחר ולקח לעירייה שנים ארוכות להפקיע את הקרקע אין למהר לפנות את הנתבעים. "אם עד כה לא אצה הדרך לעירייה, אין מקום לאוץ דווקא כעת ולא למצות את הבדיקה בדבר זכויות המשיבים בקרקע", קבעה פלינר.

השופטת הוסיפה כי "אין להורות על מסירת החזקה שכן מבחינת המשיבים התוצאה עלולה להיות קשה שכן משמעותה לפי פקודת הקרקעות הינה פינוי מידיי מהשטח ללא כל פיצוי, ופיצוי שכזה אפשרי רק בשלב מאוחר יותר, כשאין כל מימון ביניים ואין כל ודאות לגבי התוצאה".

"על פינוי זבל אנחנו צריכים להילחם"

אשר זיו, שמתגורר במקום אמר ל"גלובס" כי "ההורים שלנו נמצאים במקום מאז 1953, המדינה שלחה אותם לכאן. לא היו תשתיות ובנינו הכל בעצמנו. המקום נראה עד היום כמו כפר לא מפותח. יש לי ארבעה ילדים, וכשהם חוזרים בלילה אני מוציא פרוז'קטור כי אין פנסי רחוב. גם על פינוי זבל אנחנו צריכים להילחם. יום אחד באה העירייה והודיעה שהיא מפקיעה את השטח ושאנחנו צריכים לפנות אותו. הילדים שלי לומדים וגרים פה כל החיים שלהם וזאת תקופה לא פשוטה".

מעיריית תל אביב נמסר כי פסק הדין מנוגד לפסיקות קודמות וכי בכוונת העירייה והוועדה המקומית להגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון. עוד נמסר כי "עיריית תל אביב סבורה שפסק הדין שגוי, לומדת אותו ושוקלת הגשת ערעור. יש לציין כי השטח נדרש לפינוי הוא שטח ציבורי שבו פועלת העירייה להכשרת המשך פארק החורשות, המהווה ריאה ירוקה גדולה וייחודית לתושבי דרום מערב העיר. העירייה דואגת לפצות את מי שזכאי לכך, אולם אינה סבורה כי יש להוציא כסף ציבורי לפיצוי מי שאינו זכאי לכך".

עוד כתבות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות