גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד היום נמסרו בסך הכל 120 דירות של תוכנית מחיר למשתכן"

לדברי מנכ"ל התאחדות בוני הארץ "אם בעבר קבלנים קיבלו היתר בנייה והתחילו לבנות מיד, היום קבלנים מקבלים היתר ולא בונים, מה שמביא לירידה בהתחלות הבנייה"

אליאב בן שמעון / צילום: תמר מצפי
אליאב בן שמעון / צילום: תמר מצפי

"לפני שלושה חודשים שר האוצר הודיע שיש על המדף 50 אלף דירות מוכנות על המדף שקבלנים לא מצליחים למכור, ואף אחד מאיתנו הקבלנים לא הבין על מה הוא מדבר, כי ישנן 2000 יחידות דיור מוכנות בסך הכל", כך אמר הערב (ד') מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אליאב בן שמעון, בכנס השנתי של התאחדות בוני הארץ באילת. "בסוף התברר שכחלון התכוון לכמות יחידות הדיור שנמצאות בתהליך ביצוע, אבל הוא מכר את זה לציבור כאילו הן עומדות על המדף ואנחנו לא מצליחים למכור אותן".

לדברי בן שמעון, "ב-2014 הייתה החלטת ממשלה להוזיל ב-50 אלף שקל את עלויות הבירוקרטיה המגולמות במחיר הדירה. בסוף מה שקיבלנו זה הפוך. הוסיפו לנו מכוני בקרה, תהליך רישוי מקוון, דרישה לשתי חניות מונגשות ברכוש משותף, יועצי בנייה ירוקה, וכל אלה על פי החישוב הכלכלי שערכו כלכלי ההתאחדות הוביל לעליה של 47 אלף שקל בעלויות לקבלנים וליזמים".

לדברי בן שמעון, אי הוודאות בענף המגורים קיבל ביטוי בגידול של פעילות קבלנים בתחום התשתיות והבנייה החוזית, כמו בניית מבני ציבור עבור עיריות, או מבנים ממשלתיים עבור המדינה, וגידול אפסי של פעילות קבלנים בענף המגורים. "את תוצאות אי הוודאות בענף המגורים מגלם נתון של ירידה בהתחלות בנייה בישראל בשנת 2017", אמר בן שמעון. "שנת 2017 הסתיימה עם התחלות בנייה של 49 אלף יחידות דיור, לעומת 54 אלף יחידות דיור בשנים קודמות. הירידה לא נולדה יש מאין, ולא כתוצאה מירידה בביקושים, אלא כתוצאה ממכרזי מחיר למשתכן. התוכנית יצרה קהל שבוי, הביאה לצניחה בשוק משפרי הדיור, ולהרחקה של משקיעים מהשוק. בנוסף לכך, הצהרות של קברניטי הממשלה, הובילו קבלנים לכלכל צעדיהם".

תופעה מעניינת עליה הצביע בן שמעון, המעידה על הקושי של קבלנים למכור דירות בשוק הנוכחי, היא עיכובים בעליה לקרקע. "קבלנים מקבלים היום היתרי בנייה ואנחנו מזהים שהם לא עולים לקרקע, בניגוד לשנים קודמות שהיו עולים לקרקע חודשיים-שלושה לאחר קבלת ההיתר. ההיתרים לא מתורגמים להתחלות בנייה, ונוצר פער בין מספר משקי הבית שזקוקים לדירה לבין התחלות הבנייה".

עוד אמר בן שמעון כי בשנת 2017 התבצעו בסך הכל 99 אלף עסקאות לרכישת דירות, חדשות ויד שנייה, בדגש על ירידה במכירת דירות חדשות לעומת 2016. "פילוח העסקאות מעיד על המשך ירידה בעסקאות שמבצעים משקיעים, ולמרות מחיר למשתכן הנתונים מראים כי רוכשי דירה ראשונה שומרים על חלקם. לעומת זאת, הירידה המשמעותית בהיקף הפעילות היה של משפרי דיור".

לדברי בן שמעון, מתוך 3,000 דירות חדשות שנמכרו בחודש דצמבר 2017, 1,000 דירות נמכרו במסגרת מחיר למשתכן, כשליש מסך העסקאות. "עד היום נרשמו 120 אלף זכאים לתוכנית מחיר למשתכן, 45 אלף מתוכם קיבלו הודעה כי זכו, אך רק 9,000 דירות נמכרו בפועל. בסך הכל מאז נולדה תוכנית מחיר למשתכן נמסרו רק 120 דירות בפרויקט בעפולה". בהתייחסו למהות של תוכנית למשתכן אמר בן שמעון כי "עד היום אנחנו לא יודעים להגיד מה הצרכים של זכאי מחיר למשתכן מבחינת ביקוש גיאוגרפי, כי הנתונים האלה מוכתבים לפלח נכבד מהשוק על ידי התוכנית ועל ידי הגרלה. לא בטוח שזוכה שזכה בדירה של 5 חדרים בעפולה, אלה הצרכים שלו".

התחזית של כלכלני התאחדות בני הארץ לשנת 2018 משקללת אף היא את תוכנית מחיר למשתכן, ולמרות שהצפי מדבר על עליה של 1% במחירי הדירות בשנת 2018, צופים בהתאחדות כי במקומות שבהם ישווקו כמויות גדולות של יחידות דיור במסגרת מחיר למשתכן, כמו בקרית אונו למשל, תירשם באותם חודשים ירידת מחירים. "במקביל אנחנו צופים המשך ירידה בהיקף רכישות של משקיעים, וגם עליה בריבית בארה"ב שתגיע בסופו של יום לכאן תשפיע אף היא על שוק המשכנתאות ותייקר אותן. אי אפשר להתעלם מכך שנוצר שוק אלטרנטיבי להשקעה בנדל"ן, שהתשואות בו עולות. אנחנו צופים גם שההתלהבות מתוכנית מחיר למשתכן תצטנן ככל שהזכאים ייקחו בחשבון שההנחה שהם מקבלים במחיר הדירה נמוכה יותר ממה שהם חושבים, אם הם לוקחים בחשבון גם את תקופת ההמתנה של 4 שנים עד לבניית הדירה, האיסור למכור את הדירה במשך 5 שנים, הפשרות שהזוכים נאלצים לעשות במיקום הדירה ובסוג הדירה, כך שרוכשים פוטנציאליים יחזרו אל השוק".

לדברי בן שמעון, כלכלני ההתאחדות צופים גם עליה בשכר הדירה שתימשך בשל זכאי מחיר למשתכן שממתינים לדירה. נתון מעניין עליו הצביעו כלכלני ההתאחדות, הוא כי מספר משקי הבית בשנת 2017 צנח ל-40 לעומת 55 אלף בשנים קודמות. "אנחנו יודעים שלא פחות אנשים התחתנו או התגרשו", אמר בן שמעון, "הסיבה לצמצום כביכול במספר משקי הבית הוא שזוגות צעירים עוברים לגור עם ההורים, או צעירים בני 25 ומעלה שממשיכים לגור עם ההורים".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים