גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מממן הזהב השחור את המתקפה האיראנית על ישראל

הסכם הגרעין שהתפוצץ השבוע תרם בשנתיים האחרונות לשיפור במצב הכלכלי של איראן ● הממשל האיראני קיצץ בתשלומי הרווחה והעניק למשמרות המהפכה תקציב שמוערך ב-6 מיליארד דולר ● 40% מהסכום מגיעים לכוח אל קודס ששיגר אתמול 20 טילים לעבר ישראל

חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס
חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס

בראשית דצמבר 2017 התקיימה ישיבה סוערת במשרד האוצר של איראן על תקציב המדינה לשנה הפיסקאלית 2018-2019, המתחילה באפריל 2018. נציגי הצבא ומשמרות המהפכה זעמו על הגידול הלא מספק בתקציבם, ואיימו למנוע את אישור התקציב.

נציגי האוצר, שנתמכו על ידי הנשיא רוחאני, שינו בלחץ אנשי הצבא אך במעט את התקציב. בישיבה השתתף, לפי דיווח באתר של מתנגדי המשטר באיראן, גם גנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס.

רוחאני הציג את הצעת התקציב בפרלמנט ולתדהמתו זכה שם לקריאות בוז ודרישה חד משמעית להגדיל את התקציב הצבאי ובעיקר זה של משמרות המהפכה שכוח אל קודס הוא חלק מהם. הלחץ עזר והתקציב החדש כלל קיצוץ חד בתשלומי רווחה ובסובסידיות, לעומת גידול של ממש, יותר מ-10% בתקציב משמרות המהפכה שהסתכם ב-6 מיליארד דולר.

חלקו של כוח אל קודס בתקציב הזה מוערך ב-40% קרי 2.4 מיליארד דולר, ולפי גורמי ביטחון סכום כפול מתקציב הכוח שנתיים קודם לכן. הסיבה העיקרית היא סוריה, ששואבת תקציבי עתק וכוחות רבים כדי לשמר את שלטונו של אסד ולבצר בה את הבסיס הצבאי הקדמי מול ישראל. המחאה הציבורית שהתעוררה באיראן בינואר, עסקה בין השאר בגידול התקציבי הזה ששאב נתח ניכר מההכנסות שהביא הסכם הגרעין בשנתיים האחרונות.

הענף העיקרי שהרוויח מכך היה האנרגיה, יצוא הנפט ופיתוח שדות הגז. הנתונים שהוצגו באתרי מתנגדי המשטר ובכלי תקשורת ערבים הראו כי סך הכנסות הנפט בשנתיים אלה 2016-17 הגיעו לכ-4 מיליארד דולר, ומחציתם הושקעו במשמרות המהפכה ובעיקר בכוח קודס.

צבא קטן שכפוף לסולימאני

כוח קודס מונה כ-5,000 חיילים וסוכנים איראנים ועוד יותר מ-10,000 בני לאומים אחרים, רובם שיעים השייכים למיליציות-חסות.

הכוח מורכב משלוש זרועות. זרוע מודיעינית ובה יחידת איסוף גדולה הפועלת בכל העולם ולה נציגים בשגרירויות איראן במדינות רבות. הזרוע מפעילה יחידה שאחראית על פיגועים וחיסולים של יריבים פוליטיים. שלושה מחברי הזרוע הזו נעצרו בינואר בגרמניה בחשד שניסו לבצע פיגוע בשגרירות ישראל בברלין ובגן יהודי בעיר. המוסד היה זה שלפי הפרסומים חשף את החוליה והעביר את המידע למודיעין הגרמני. זרוע זו אחראית גם על תכנון חיסולו של שגריר סעודיה בוושינגטון בשנה שעברה.

הזרוע הצבאית כוללת יחידות עילית שמעורבות ישירות בלחימה בזירות שונות בעולם. הזרוע הזו גדלה מאוד במהלך הלחימה בסוריה לצד כוחות משטר אסד נגד המורדים. הזרוע מצוידת בכלי נשק מתקדמים ובטילים מסוגים שונים ומשמשת מעין צבא קטן הכפוף למרותו הישירה של סולימאני. יש בה יחידות של נ"מ, ארטילריה ונ"ט.

הזרוע השלישית כוללת את המיליציות שבהן לוחמים שאינם איראניים - רובם מאפגניסטן, פקיסטן ועירק, ומפקדים עליהם מפקדים איראניים. זרוע זו מעסיקה מאות יועצים ומדריכים בקרב המיליציות והארגונים העצמאיים דוגמת חיזבאללה והם אנשי הקשר בין ארגונים אלה לבין סולימאני. עד לפני שלוש שנים היה משקלה של זרוע זו קטן יחסית אך מאז הגברת המעורבות האיראנית בסוריה, כוח האדם שלה קפץ פי שלושה.

את הירי הלילה כלפי רמת הגולן ביצעו אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, ביחד עם ארגונים מקומיים שבהם הם תומכים. האידיאולוגיה של כוח קודס היא יצוא המהפכה האיסלמית האיראנית באמצעות סיוע צבאי ואחר לארגוני טרור מקומיים. יצוא המהפכה הוא מונח קומוניסטי, אבל הוא רלוונטי לאיראן השיעית.

ב-1979 קבע המנהיג דאז האייתוללה חומייני כמטרה את החלפת השלטונות החילוניים במדינות ערב הסוניות ברובן ואת ה"כופרים" במערב, וישראל נציגתו במזרח התיכון, כאויב שצריך להילחם בו.

משמרות המהפכה הופקדו על המשימה הזו, וב-1990 הוקמה יחידה מיוחדת לשם כך, הכפופה ישירות למנהיג העליון, ולא לנשיא או לממשלה. היחידה נקראה "נירויה קודס" - כוח ירושלים, והיא הורכבה מהתומכים הנאמנים ביותר של המשטר, חטיבת עילית, למעשה ארגון החתרנות והטרור הגדול ביותר במזרח התיכון.

לאורך השנים היחידה התרחבה וקיבלה תקציבי ענק לפיתוח יכולותיה במספר תחומים. מערך מודיעין עולמי מסועף האחראי בין השאר ליצירת קשר עם ארגוני טרור ומחתרת מקומיים ולקשר עמם, מערך צבאי מתקדם ומאומן היטב, המשמש ללחימה בשטח לצד ארגונים אלה ועיקר פעילותו בלבנון ובסוריה הוא מצויד בנשק החדיש ביותר שיש בידי איראן כמו גם בטילים כמו אלה שנורו הלילה אל רמת הגולן גראד רוסי ופאג'ר 5 המיוצר באיראן.

תפקיד נוסף של מערך זה הוא אימון ארגוני החסות ולזכותו נזקפת הקמתו של חיזבאללה והפיכתו ממיליציה זניחה בלבנון לארגון הצבאי השולט למעשה במדינה. כוח קודס מונה כמה אלפי לוחמים, בלבנון שוהים דרך קבע כאלף מהם ובסוריה לפי ההערכות כ-3000 לפחות, רובם אנשי המערך הצבאי, ומאות מהם בתפקידי הדרכה ותיפעול בקרב הארגונים המקומיים, כמו חיזבאללה, "אל נג'בא" וארגונים איסלמים אחרים בסוריה.

ביוני 2011, הסביר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי את תמיכת ארצו במשטר הסורי: "בכל מקום בו קיימת תנועה אסלאמית, פופולרית ואנטי-אמריקאית, אנו תומכים בה". גם חמאס והג'יהאד האיסלמי זכו וזוכים לתמיכה איראנית באמצעות כוח קודס, ותחת השפעתה מצויים מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס, הנחשבים נושאי הקו התקיף המונע פשרה עם אבו מאזן וישראל.

כוח קודס היה זה שפעל עם מפקד כוחות חיזבאללה עימאד מורניה לביצוע הפיגוע בבניין הקהילה היהודית "אמיא" בבואנוס איירס ב-1994, ובו נהרגו 85 בני אדם. ישראל חשפה אז את הקשר האיראני לפיגוע אך ממשלו של הנשיא מנם מנע חקירה של ממש.

המפקד שהגיע ממשפחת איכרים עניה

במלחמה בסוריה היו אנשי כוח קודס מעורבים מהרגע הראשון, לפי דוחות של הסי איי איי הם שימשו כוח המגן העיקרי על נשיא סוריה אסד ומשפחתו ובהמשך השתתפו בקרבות נגד המורדים שנתמכו על ידי סעודיה והמערב. לפני שנתיים ויותר החלה התבססות של הכוח באזורים הקרובים לרמת הגולן, ראשית בסיוע לכוחות חיזבאללה שהגיעו לאזור.

האחראי לכך מטעם חיזבאללה היה סמיר קונטאר, המחבל שרצח את בני משפחת הרן ושוחרר בעסקת רגב וגולדווסר. ישראל הבחינה בכך ונקטה פעולות נגד אנשי חיזבאללה והאיראנים, בין השאר יוחס לה חיסולו של קונטאר ושל כמה ממפקדי חיזבאללה באזור דמשק בדצמבר 2015. וכן הירי אל שיירה שהיו בה מפקדים איראנים בגולן הסורי לפני שלוש שנים. שניים מהם נהרגו.

מי שמוביל את האופרציה הוא המבוקש מספר אחת, הגנרל קאסם סולימאני הוא מפקדו של כוח קודס מזה עשרים שנה, ובשל אחריותו לשורה ארוכה של פיגועים נגד ישראל ומדינות אחרות הוא נחשב כמבוקש החשוב ביותר באזור, הן מצד ישראל והן של ארצות הברית. את מעמדו באיראן ניתן לכמת בכסף, נתח ניכר מהתקציב הצבאי של איראן מוקדש לכוח שעליו הוא מופקד ובדצמבר לא אישר הפרלמנט את תקציב איראן אלא לאחר שהוכפל התקציב למשמרות המהפכה ולכוח קודס.

סולימאני הגיע ממשפחת איכרים עניה, שסבלה תחת משטר השאה ומשם קצרה הדרך להיותו פעיל מרכזי במהפכה ואחר כך בכוחות הנאמנים ביותר של המשטר. שנים ארוכות היה דמות חשאית שבמוסד ובסי איי איי ניסו לדלות עליו פרטים, אך בשנים האחרונות הפך לדמות פומבית ונראה לא אחת נואם בעצרות צבאיות. כפיפותו הישירה למנהיג העליון חמינאי מעניקה לו חופש פעולה ללא צורך באישור ודיווח למפקדי הצבא או לנשיא רוחאני.

פעולת המל"ט החמוש בחומרי נפץ שהופל לפני שלושה חודשים בבקעת בית שאן מיוחסת לו. לפי גורמי מודיעין ישראלים סולימאני יבקש לשקם את המוניטין שלו שנפגע אנושות בפעולות האחרונות של צה"ל בסוריה, ובידיו הכוח והאמצעים. החשש הוא שיבקש כבעבר לחפש זירות פעולה נוחות יותר, קרי פעולות טרור נגד מטרות ישראליות ויהודיות במקומות אחרים בעולם.

עוד כתבות

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המהפכה המשפטית עדיין פה: המהלך החדש של רוטמן והתגובה של נציב השופטים

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, קיים היום דיון כדי לקדם מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים שאינו שופט בית משפט עליון בדימוס, כפי היה ב-20 השנים האחרונות ● הנציב המכהן, שופט העליון בדימוס אורי שהם: "אין פה ניגוד עניינים"

אירוע GTC 2024 של אנבידיה / צילום: באדיבות אנבידיה

בוול סטריט עוקבים מקרוב אחר הבשורות מהאירוע השנתי של אנבידיה

ענקית השבבים מקיימת בסן חוזה את הכנס הפיזי הראשון שלה מאז הקורונה ● ההכרזות של החברה באירוע עשויות לסמן את הכיוון הבא של הבינה המלאכותית

צילום: AP - Manu Fernandez

המבצע הצבאי של טורקיה ועיראק להקמת מסדרון יבשתי למפרץ הפרסי

שתי המדינות מנצלות את העיכובים במסדרון היבשתי שמתכננת ארה"ב דרך ישראל וערב הסעודית, כדי להתקדם בפרויקט ● את הכוחות הן מרכזות במבצע נגד המחתרת הכורדית שמאיימת על טורקיה

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית, הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית הבכירה שלא חוששת להשקיע "גם במקומות אקזוטיים כמו הודו ויפן"

רינת אשכנזי מהפניקס טוענת שהמניות בת"א דווקא הציגו תשואה סבירה בשנה האחרונה, וכי ההשוואה למדדי וול סטריט עושה להן עוול ● היא סבורה שסוכנויות הדירוג יופתעו לטובה מהכלכלה המקומית, ממליצה לפזר את ההשקעות ומאמינה בבנקים, חברות ביטוח ורשתות מזון

הצבת מיגוניות בתחנות הסעה ביישובי קו העימות על ידי הקרן לידידות / צילום: רענן כהן, הקרן לידידות

בעקבות ההסלמה בצפון, הקרן לידידות תציב 123 מיגוניות באזור

המיגוניות יוצבו בתחנות הסעה שטרם מוגנו ב־42 יישובים, בהם נהריה, מעלה יוסף ומעלות תרשיחא ● עלות הפרויקט עומדת על 6.7 מיליון שקל, והוא נעשה לבקשת ראשי הרשויות באזור ● ישראל מתגייסת

תל אביב. החלטת ביהמ''ש הפחיתה משמעותית ואף ביטלה תשלום היטלי השבחה ברבעים 3 ו-4 / צילום: שלומי יוסף

עיריית תל אביב או בעלי הדירות: מי ינצח במאבק ששווה מיליארדים

לאחר שביהמ"ש ביטל היטלי השבחה לרובעים 3 ו-4 בת"א בהיקף של מיליארד שקל לפחות, עיריית ת"א מנסה להילחם על גביית הכספים והגישה בקשת ערעור לעליון ● לטענת העירייה, כיום ישנם 1,900 הליכי ערר על גביית היטלי ההשבחה ברובעים אלה

טוקיו, יפן. השינוי קרוב? / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה 17 שנה: יפן העלתה את הריבית

הבנק המרכזי ביפן הודיע הלילה על שינוי היסטורי לאחר 17 והעלה את הריבית במדינה ל-0.1% ● זאת לאחר שאפילו משבר האינפלציה העולמי ב־2022 לא הביא את יפן לחרוג ממדיניות הריבית השלילית ● בין הסיבות לשינוי: עליות שכר חדות

מרוואן עיסא / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

ארה"ב מאשרת: רמטכ"ל חמאס מרוואן עיסא חוסל

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב מאשר: מרוואן עיסא חוסל בתקיפת צה"ל ברצועה  ● אזעקות בגליל העליון, צה"ל תקף מטרות של חיזבאללה בלבנון • מטרה אווירית חשודה חצתה לשטח ישראל ממרחב ים סוף - ונפלה בשטח פתוח, צפונית לאילת • הותר לפרסום: סמ"ר מתן וינוגרדוב נפל בקרב בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

החשיפה לישראל השתלמה בפברואר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

זו שהפתיעה ואלו שאיכזבו: מאחורי המהפך בשוק הגמל בפברואר

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו תשואה חיובית יוצאת דופן בפברואר ● בכלל, שזינקה לפסגה, שמרו על חשיפה לבורסה בת"א גם ברגעי השפל - "מאמינים בשוק המקומי" ● מנהלי השקעות על הפתיחה הפושרת של חודש מרץ: "טבעי שאחרי עליות כל כך חזקות, לוקחים קצת אוויר"

מרואן עיסא. האם חוסל? / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

מספר 3 בחמאס ואחד מאדריכלי ה-7 באוקטובר: מי היה מרוואן עיסא?

תקיפה נרחבת בנוסיראת בשבוע שעבר נועדה לחסל את מרוואן עיסא, סגן מפקד גדודי עז א־דין אל־קסאם וכעת בחמאס בודקים האם הוא אכן חוסל ● זהו ניסיון החיסול השני שלו של עיסא, שהתחנך מגיל צעיר במוסדות שמזוהים עם האחים המוסלמים

העסקאות ממשיכות ליפול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ניומד, ענבל מרמרי, איל יצהר, אלבטרוס, shutterstock,

עסקאות במיליארדים? לאן נעלמה ההבטחה הגדולה של הקשרים עם האמירויות

חברת הנפט של אבו דאבי תכננה לרכוש 50% מניו־מד יחד עם BP, אך הקפיאה את המו"מ בגלל המלחמה ● זו אינה הפעם הראשונה שהשקעה אמירתית לא מבשילה ● מאז הסכמי אברהם, הציפיות לגל עסקאות פגשו רגולציה ושיקולים ביטחוניים ● מנגד, התיירות פורחת והנוכחות האמירתית בקרנות ההון סיכון בעלייה

ולדימיר פוטין בנאום לאחר הבחירות ברוסיה. נבחר ל-6 שנים נוספות / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין נבחר לנשיא בפעם החמישית. מה צפוי עכשיו לרוסיה?

בעוד שהניצחון של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה לא מפתיע, היקף הניצחון שלו - עם כ-88% מהקולות - עלול לתת לגיטימציה למורשת ולמלחמה התוקפנית שלו ● הקדנציה החמישית בתפקיד תתמקד ככל הנראה במלחמה באוקראינה - ובלוודא שהרוסים ימשיכו לתמוך בה

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

למרות התנגדות שרי הממשלה: הוות"ל אישרה שתי תחנות כוח במרכז

הוועדה אישרה את הקמתה של תחנת הכוח ריינדיר במועצה האזורית דרום השרון וכן את הרחבתה של תחנת הכוח OPC חדרה ● הממשלה לא אישרה את שתי התוכניות הללו במאי האחרון, ואם חבריה יתנגדו שוב, הצעד יסתום עליהן את הגולל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט / צילום: ap, J. Scott Applewhite

החידה הגדולה של נאום צ'אק שומר: האם תם עידן התמיכה הדו־מפלגתית בישראל

הפעם האחרונה שבה ישראל נקלעה למרכזה של מחלוקת מפלגתית בארה"ב הייתה ב־1981, ומאז היא נהנית מהסכמה נדירה ● רוב היהודים נוהים זה שנים אחרי המפלגה הדמוקרטית ● השאלה הגדולה: האם הם יפנו לה עורף, או יסכימו עם ביקורתה על ישראל? והאם הם יתרמו כסף?

נתן חץ, מנכ''ל אלוני חץ / צילום: איל יצהר

חברת הנדל"ן שמציגה: שכר של 45 מיליון שקל למנהלים למרות הפסדי עתק

עליית הריבית גררה הפחתות שווי של 2.6 מיליארד שקל בנכסיה של אלוני חץ, אבל רק בחו"ל, ונתן חץ משוכנע שהענף כבר נוגע בתחתית ● למרות הפסדי העתק, הבכירים באלוני חץ נהנו משכר של מיליוני שקלים ● וכמה עלה לחץ ההימור נגד השקל? ● שלוש תובנות מדוחות אלוני חץ

יוסי כהן / צילום: שלומי יוסף

חדשות טובות ליוסי כהן: כמה ירוויח ראש המוסד לשעבר מהגיוס בדוראל

חברת האנרגיה המתחדשת דיווחה כי גוף השקעות אמריקאי צפוי להשקיע 400 מיליון דולר בפעילות האמריקאית של דוראל ● ראש המוסד לשעבר משמש כדירקטור בחברה הבת של דוראל, ומחזיק באופציות ל-3% ממניותיה – הטבה בשווי של עשרות מיליוני שקלים

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל

חברת הטכנולוגיה לרכב מובילאיי סוגרת את יחידת ה-After Market ומפטרת כ-3.5% ממצבת העובדים בחברה ● אמנון שעשוע, מנכ"ל החברה: "המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי"

אילוסטרציה: shutterstock

כבר שלושה עשורים מפנטזים על התרופה הזו, עכשיו היא אושרה

בסוף השבוע האחרון אושרה לשיווק בארה"ב תרופה של חברת מדריגל לכבד שומני, שוק שבמשך שלושה עשורים נחשב בעל פוטנציאל אדיר ומושא הפנטזיה של חברות תרופות ● האם התרופות נגד השמנה הרסו את החלום, ואיך ינסו התרופות הבאות בצנרת לפצח את השוק

לימסול, קפריסין. מקלט המס הכי נגיש לישראלים / צילום: Shutterstock

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים ביעד ההשקעה הפופולרי

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים בקפריסין, שהפכה ליעד השקעה פופולרי הודות למדיניות מס אטרקטיבית ● גורם ברשות: "חברות רבות רשומות בקפריסין כשהשליטה והניהול מתבצעים מהארץ" ● עסקי הנדל"ן להשקעה בסכנה למיסוי של עד 50%