גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מממן הזהב השחור את המתקפה האיראנית על ישראל

הסכם הגרעין שהתפוצץ השבוע תרם בשנתיים האחרונות לשיפור במצב הכלכלי של איראן ● הממשל האיראני קיצץ בתשלומי הרווחה והעניק למשמרות המהפכה תקציב שמוערך ב-6 מיליארד דולר ● 40% מהסכום מגיעים לכוח אל קודס ששיגר אתמול 20 טילים לעבר ישראל

חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס
חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס

בראשית דצמבר 2017 התקיימה ישיבה סוערת במשרד האוצר של איראן על תקציב המדינה לשנה הפיסקאלית 2018-2019, המתחילה באפריל 2018. נציגי הצבא ומשמרות המהפכה זעמו על הגידול הלא מספק בתקציבם, ואיימו למנוע את אישור התקציב.

נציגי האוצר, שנתמכו על ידי הנשיא רוחאני, שינו בלחץ אנשי הצבא אך במעט את התקציב. בישיבה השתתף, לפי דיווח באתר של מתנגדי המשטר באיראן, גם גנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס.

רוחאני הציג את הצעת התקציב בפרלמנט ולתדהמתו זכה שם לקריאות בוז ודרישה חד משמעית להגדיל את התקציב הצבאי ובעיקר זה של משמרות המהפכה שכוח אל קודס הוא חלק מהם. הלחץ עזר והתקציב החדש כלל קיצוץ חד בתשלומי רווחה ובסובסידיות, לעומת גידול של ממש, יותר מ-10% בתקציב משמרות המהפכה שהסתכם ב-6 מיליארד דולר.

חלקו של כוח אל קודס בתקציב הזה מוערך ב-40% קרי 2.4 מיליארד דולר, ולפי גורמי ביטחון סכום כפול מתקציב הכוח שנתיים קודם לכן. הסיבה העיקרית היא סוריה, ששואבת תקציבי עתק וכוחות רבים כדי לשמר את שלטונו של אסד ולבצר בה את הבסיס הצבאי הקדמי מול ישראל. המחאה הציבורית שהתעוררה באיראן בינואר, עסקה בין השאר בגידול התקציבי הזה ששאב נתח ניכר מההכנסות שהביא הסכם הגרעין בשנתיים האחרונות.

הענף העיקרי שהרוויח מכך היה האנרגיה, יצוא הנפט ופיתוח שדות הגז. הנתונים שהוצגו באתרי מתנגדי המשטר ובכלי תקשורת ערבים הראו כי סך הכנסות הנפט בשנתיים אלה 2016-17 הגיעו לכ-4 מיליארד דולר, ומחציתם הושקעו במשמרות המהפכה ובעיקר בכוח קודס.

צבא קטן שכפוף לסולימאני

כוח קודס מונה כ-5,000 חיילים וסוכנים איראנים ועוד יותר מ-10,000 בני לאומים אחרים, רובם שיעים השייכים למיליציות-חסות.

הכוח מורכב משלוש זרועות. זרוע מודיעינית ובה יחידת איסוף גדולה הפועלת בכל העולם ולה נציגים בשגרירויות איראן במדינות רבות. הזרוע מפעילה יחידה שאחראית על פיגועים וחיסולים של יריבים פוליטיים. שלושה מחברי הזרוע הזו נעצרו בינואר בגרמניה בחשד שניסו לבצע פיגוע בשגרירות ישראל בברלין ובגן יהודי בעיר. המוסד היה זה שלפי הפרסומים חשף את החוליה והעביר את המידע למודיעין הגרמני. זרוע זו אחראית גם על תכנון חיסולו של שגריר סעודיה בוושינגטון בשנה שעברה.

הזרוע הצבאית כוללת יחידות עילית שמעורבות ישירות בלחימה בזירות שונות בעולם. הזרוע הזו גדלה מאוד במהלך הלחימה בסוריה לצד כוחות משטר אסד נגד המורדים. הזרוע מצוידת בכלי נשק מתקדמים ובטילים מסוגים שונים ומשמשת מעין צבא קטן הכפוף למרותו הישירה של סולימאני. יש בה יחידות של נ"מ, ארטילריה ונ"ט.

הזרוע השלישית כוללת את המיליציות שבהן לוחמים שאינם איראניים - רובם מאפגניסטן, פקיסטן ועירק, ומפקדים עליהם מפקדים איראניים. זרוע זו מעסיקה מאות יועצים ומדריכים בקרב המיליציות והארגונים העצמאיים דוגמת חיזבאללה והם אנשי הקשר בין ארגונים אלה לבין סולימאני. עד לפני שלוש שנים היה משקלה של זרוע זו קטן יחסית אך מאז הגברת המעורבות האיראנית בסוריה, כוח האדם שלה קפץ פי שלושה.

את הירי הלילה כלפי רמת הגולן ביצעו אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, ביחד עם ארגונים מקומיים שבהם הם תומכים. האידיאולוגיה של כוח קודס היא יצוא המהפכה האיסלמית האיראנית באמצעות סיוע צבאי ואחר לארגוני טרור מקומיים. יצוא המהפכה הוא מונח קומוניסטי, אבל הוא רלוונטי לאיראן השיעית.

ב-1979 קבע המנהיג דאז האייתוללה חומייני כמטרה את החלפת השלטונות החילוניים במדינות ערב הסוניות ברובן ואת ה"כופרים" במערב, וישראל נציגתו במזרח התיכון, כאויב שצריך להילחם בו.

משמרות המהפכה הופקדו על המשימה הזו, וב-1990 הוקמה יחידה מיוחדת לשם כך, הכפופה ישירות למנהיג העליון, ולא לנשיא או לממשלה. היחידה נקראה "נירויה קודס" - כוח ירושלים, והיא הורכבה מהתומכים הנאמנים ביותר של המשטר, חטיבת עילית, למעשה ארגון החתרנות והטרור הגדול ביותר במזרח התיכון.

לאורך השנים היחידה התרחבה וקיבלה תקציבי ענק לפיתוח יכולותיה במספר תחומים. מערך מודיעין עולמי מסועף האחראי בין השאר ליצירת קשר עם ארגוני טרור ומחתרת מקומיים ולקשר עמם, מערך צבאי מתקדם ומאומן היטב, המשמש ללחימה בשטח לצד ארגונים אלה ועיקר פעילותו בלבנון ובסוריה הוא מצויד בנשק החדיש ביותר שיש בידי איראן כמו גם בטילים כמו אלה שנורו הלילה אל רמת הגולן גראד רוסי ופאג'ר 5 המיוצר באיראן.

תפקיד נוסף של מערך זה הוא אימון ארגוני החסות ולזכותו נזקפת הקמתו של חיזבאללה והפיכתו ממיליציה זניחה בלבנון לארגון הצבאי השולט למעשה במדינה. כוח קודס מונה כמה אלפי לוחמים, בלבנון שוהים דרך קבע כאלף מהם ובסוריה לפי ההערכות כ-3000 לפחות, רובם אנשי המערך הצבאי, ומאות מהם בתפקידי הדרכה ותיפעול בקרב הארגונים המקומיים, כמו חיזבאללה, "אל נג'בא" וארגונים איסלמים אחרים בסוריה.

ביוני 2011, הסביר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי את תמיכת ארצו במשטר הסורי: "בכל מקום בו קיימת תנועה אסלאמית, פופולרית ואנטי-אמריקאית, אנו תומכים בה". גם חמאס והג'יהאד האיסלמי זכו וזוכים לתמיכה איראנית באמצעות כוח קודס, ותחת השפעתה מצויים מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס, הנחשבים נושאי הקו התקיף המונע פשרה עם אבו מאזן וישראל.

כוח קודס היה זה שפעל עם מפקד כוחות חיזבאללה עימאד מורניה לביצוע הפיגוע בבניין הקהילה היהודית "אמיא" בבואנוס איירס ב-1994, ובו נהרגו 85 בני אדם. ישראל חשפה אז את הקשר האיראני לפיגוע אך ממשלו של הנשיא מנם מנע חקירה של ממש.

המפקד שהגיע ממשפחת איכרים עניה

במלחמה בסוריה היו אנשי כוח קודס מעורבים מהרגע הראשון, לפי דוחות של הסי איי איי הם שימשו כוח המגן העיקרי על נשיא סוריה אסד ומשפחתו ובהמשך השתתפו בקרבות נגד המורדים שנתמכו על ידי סעודיה והמערב. לפני שנתיים ויותר החלה התבססות של הכוח באזורים הקרובים לרמת הגולן, ראשית בסיוע לכוחות חיזבאללה שהגיעו לאזור.

האחראי לכך מטעם חיזבאללה היה סמיר קונטאר, המחבל שרצח את בני משפחת הרן ושוחרר בעסקת רגב וגולדווסר. ישראל הבחינה בכך ונקטה פעולות נגד אנשי חיזבאללה והאיראנים, בין השאר יוחס לה חיסולו של קונטאר ושל כמה ממפקדי חיזבאללה באזור דמשק בדצמבר 2015. וכן הירי אל שיירה שהיו בה מפקדים איראנים בגולן הסורי לפני שלוש שנים. שניים מהם נהרגו.

מי שמוביל את האופרציה הוא המבוקש מספר אחת, הגנרל קאסם סולימאני הוא מפקדו של כוח קודס מזה עשרים שנה, ובשל אחריותו לשורה ארוכה של פיגועים נגד ישראל ומדינות אחרות הוא נחשב כמבוקש החשוב ביותר באזור, הן מצד ישראל והן של ארצות הברית. את מעמדו באיראן ניתן לכמת בכסף, נתח ניכר מהתקציב הצבאי של איראן מוקדש לכוח שעליו הוא מופקד ובדצמבר לא אישר הפרלמנט את תקציב איראן אלא לאחר שהוכפל התקציב למשמרות המהפכה ולכוח קודס.

סולימאני הגיע ממשפחת איכרים עניה, שסבלה תחת משטר השאה ומשם קצרה הדרך להיותו פעיל מרכזי במהפכה ואחר כך בכוחות הנאמנים ביותר של המשטר. שנים ארוכות היה דמות חשאית שבמוסד ובסי איי איי ניסו לדלות עליו פרטים, אך בשנים האחרונות הפך לדמות פומבית ונראה לא אחת נואם בעצרות צבאיות. כפיפותו הישירה למנהיג העליון חמינאי מעניקה לו חופש פעולה ללא צורך באישור ודיווח למפקדי הצבא או לנשיא רוחאני.

פעולת המל"ט החמוש בחומרי נפץ שהופל לפני שלושה חודשים בבקעת בית שאן מיוחסת לו. לפי גורמי מודיעין ישראלים סולימאני יבקש לשקם את המוניטין שלו שנפגע אנושות בפעולות האחרונות של צה"ל בסוריה, ובידיו הכוח והאמצעים. החשש הוא שיבקש כבעבר לחפש זירות פעולה נוחות יותר, קרי פעולות טרור נגד מטרות ישראליות ויהודיות במקומות אחרים בעולם.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט