גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא וידאת שהחשבונית כדין? לא תוכל לנכות מס תשומות

שופטי העליון הפכו את החלטת ביהמ"ש המחוזי, שהורה למנהל מס ערך מוסף לאפשר ניכוי כאמור ביחס לעסקאות אמיתיות שבוצעו על ידי החברה בפועל ● הפרשה היא מספיחי תיק "זהב שחור" במסגרתו הורשעו בין השאר האחים אבי ויוסף גבאי בהונאת ענק בענף הדלק

השופט ניל הנדל / צילום: אוריה תדמור
השופט ניל הנדל / צילום: אוריה תדמור

הקרב בהון השחור עולה מדרגה ומקבל חיזוק משופטי ביהמ"ש העליון ניל הנדל, דוד מינץ ודפנה ברק-ארז. אלה קבעו לאחרונה כי חרף פסיקות קודמות שהכירו בחריגים לניכוי מס תשומות מחשבוניות שהוצאו שלא כדין, חברה שלא ווידאה בכל האמצעים הסבירים העומדים לרשותה שחשבוניות שהוצאו לה שלא כדין משקפות עסקאות אמיתיות בלבד, לא תורשה לנכות מס תשומות ביחס אליהן.

השופט ניל הנדל קבע בהסכמת יתר חברי ההרכב, השופטים דוד מינץ ודפנה ברק-ארז שגם אם חשבוניות אלה מבטאות גם עסקאות אמיתיות שנעשו על ידי החברה לצד כאלה שלא.

במקרה זה הגיע לפתחו של העליון ערעור של מנהל מס ערך מוסף (מע"מ) על פסק דינה של שופטת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב דניה קרת מאיר, שקיבלה בחלקו ערעור שהגישה חברת טי.גי.די (TGD) הובלות בע"מ על שומת מס התשומות שהנפיקו רשויות המס.

המחלוקת בין הצדדים היא ספיח של פרשה מורכבת יותר שכללה, בין שאר מעלליה, הוצאת חשבוניות באופן פיקטיבי לחברת TGD ואחרים במיליוני שקלים שנוהלה בין היתר על ידי האחים אבי ויוסף גבאי.

האחים אברהם ויוסף גבאי הורשעו במסגרת הפרשה במספר עבירות ובהן הלבנת הון וניכוי מס תשומות על פי חשבוניות מס פיקטיביות, תוך שמושתים עליהם במסגרת הסדר טיעון שאושר בערעור לעליון 63 חודשים ו-57 חודשים בהתאמה, וכן קנס כספי בסך חצי מיליון שקל. נגד המערערת בערעור, חברת TGD, לא הוגש כתב אישום המייחס לה ביצוע עבירות בפרשה האמורה.

במסגרת הפרשה שהתפוצצה עוד בשנת 2005, הוציא ארגון הפשע של האחים לחברת TGD חשבוניות מס באופן פיקטיבי ושלא כדין, מאחר ואלה התייחסו באופן מעורב הן לעסקאות אמיתיות של רכישת דלקים והן לעסקאות סיבוביות שמטרתם האמיתית הייתה השגת מימון בתנאים נוחים.

TGD ביקשה מרשות המיסים לתקן את השומה שהוצאה לה ולנכות מס תשומות ביחס לעסקאות האמיתיות שביצעה. מנהל מס ערך מוסף סירב לבקשה זו ועל כך ערערה TGD למחוזי, אשר קיבל בחלקו כאמור את הערעור ועל כך הגישו רשויות המס ערעור לעליון.

בפתח פסק הדין הבהיר השופט הנדל, כי לא נעלם מעיניו כי מדובר בחשבוניות המשלבות בתוכן עסקאות אמיתיות וכאלה שכלל לא בוצעו. למעשה, מסביר ביהמ"ש, מדובר בחשבוניות שלא מבטאות את המהות האמיתית של העסקה.

בהתאם הוסיף השופט, כי השאלה שמתעוררת בערעור היא - האם רשאית חברת TGD לנכות מס תשומות (מס ערך מוסף שהוטל עליה כעוסקת בשעה שרכשה הדלקים), בגין העסקאות האמיתיות שכן בוצעו על ידה או שמא העובדה שמדובר בחשבוניות שהוצאו שלא כדין שוללת לחלוטין את האפשרות לנכות מס תשומות על בסיס אותן חשבוניות.

בפתח פסק דינו, ציין השופט הנדל, כי ביהמ"ש המחוזי ענה על שאלה זו בחיוב בהתאם הורה לרשויות המס לנכות מס ביחס לעסקאות האמיתיות שעורבבו עם עסקאות המימון הסיבוביות שבוצעו על ידי ארגון הפשע של האחים.

מנהל מע"מ, טען בהודעת הערעור שהגיש, כי חשבוניות המס הוצאו שלא כדין, ומשכך לא ניתן לנכות כלל מס תשומות ביחס לאותן חשבוניות, תוך שהוא מפנה להוראות סעיף 38 לחוק מס ערך מוסף ומדגיש בפני ביהמ"ש, כי תופעת החשבוניות הפיקטיביות היא "מכת מדינה".

מן הצד השני טענה TGD כי פסיקת המחוזי תואמת את העיקרון של גביית מס אמת, ומתיישבת עם פסיקת קודמת של ביהמ"ש העליון בה נקבע שבמקרים מסוימים יוכל עוסק לנכות מס תשומות, גם כאשר מדובר בחשבונית שהוצאה שלא כדין.

בפסק דין קצר ותמציתי אך מנומק, קבע ביהמ"ש כי פיצול חשבונית מס שהוצאה שלא כדין וניכוי מס תשומות בגינה, מעורר קושי בשני מישורים.

המישור הראשון הוא לשונו הברורה של חוק מע"מ הקובעת בסעיף 38(א), כי ניכוי מס תשומות יותר רק אם החשבונית הוצאה כדין, כאשר בעניין זה הודגש בפסק הדין כי "חשבונית שהוצאה שלא כדין אינה רק חשבונית פיקטיבית, במובן שהעסקאות המפורטות בה אינן אמיתיות, אלא גם חשבונית שמפורטת בה עסקה שונה מזו שנעשתה בפועל".

בית המשפט קבע כי העובדה שבחשבוניות גלומות גם עסקאות שהתרחשו במציאות, אין בה בכדי להפוך את החשבוניות לכזו שהוצאה כדין. הקושי בלראות בחשבונית ככזו, מסביר השופט הנדל, טמון בכך שחוק מסך ערך מוסף מכיר בשתי אפשריות בלבד להוצאת חשבונית: "חשבונית שהוצאה כדין, וחשבונית שלא". אין אפשרות שלישית מסוג "הוצאה כדין ושלא כדין", קבע השופט הנדל.

במישור השני מסביר השופט הנדל כי הכרה באפשרות שכזו ("הוצאה כדין ושלא כדין") ובהתאם ניכוי מס כבקשת TGD, עשויה לעורר קשיים מעשיים רבים בנוגע לאומדן המרכיבים בחשבונית המשקפים עסקאות אמת, אל מול ההיבטים הפיקטיביים של החשבונית. גם במקרה זה של חברת TGD, בו ניתן להבחין ללא קושי מיוחד בין העסקאות האמיתיות לכל היתר ללא כל קושי ב"אומדן הרכיבים", כפי שהודה מנהל מע"מ שניתן בעניינה של TGD - "אין הדבר משנה את התוצאה" לטעמו.

השופט הנדל ממשיך ומסביר, כי גם מבחינת המדיניות הרצויה, יש לקדש את היבט "הכוונת התנהגות העוסקים" בנוגע לגביית מס ערך מוסף, כאשר "כלל לפיו ניתן לפצל חשבונית שהוצאה שלא כדין ולנכות מס תשומות בגין העסקאות שנעשו בפועל, מעודד מעשי מרמה מאחר שהנזק שייגרם במקרה שתתגלה התרמית קטן יותר".

בהקשר זה ביקשה להוסיף השופטת דפנה ברק ארז "ברמה הכללית יותר", כי הפעלת המערך של מע"מ מבוססת על כללים ברורים שמטרתם לאפשר גביית מס מדויקת ומהירה ללא מנגנוני בדיקה מורכבים. בהתאם קבלת עמדתה של TGD הייתה עלולה לפגוע לא רק "בהיבט של הכוונת התנהגויות", כפי שציין השופט הנדל, "אלא גם - בטווח הארוך - להפוך את גבייתו של מס ערך מוסף למורכבת יותר ועתירת התדיינויות", טוענת השופטת.

חיזוק למסקנת ביהמ"ש, מוצא השופט הנדל בלשון המחוקק, אשר הוסיף את הדרישה שהחשבונית הוצאה כדין על מנת שיותר ניכוי מס התשומות. בהתאם יש לראות בחשבונית כראיה ש"אמורה לשקף את העסקה", קובע ביהמ"ש.

בהתאם קבע פסק הדין ככלל, כי במצב בו דבק פגם יסודי בחשבונית - דינה של אותה חשבונית להיפסל לעניין ניכוי המס וזאת, בשל היעדר יכולתה לתרום "למסע אחר מס האמת".

השופט הנדל מציין כי הפסיקה עליה הסתמך המחוזי בפסק דינו שנהפך, הינה חריג לכלל זה והיא מכירה בניכוי מס מחשבונית שהופקה שלא כדין, אך ורק במקרים חריגים, בהם עלה בידי העוסק, להוכיח "כי לא התרשל ונקט את כל האמצעים הסבירים לוודא כי החשבונית הוצאה כדין, לרבות אימות החשבונית וזהות העוסק".

התנאי לכך מסביר השופט הנדל הוא לא רק בהיעדר שותפות מצד העוסק (TGD) בהוצאת החשבונית שלא כדין ולא רק היעדר רשלנות מצד העוסק, אלא, ב"דרישה פוזיטיבית שינקוט (הועסק/TGD - מ"ש) בכל האמצעים הסבירים לוודא שהחשבונית הוצאה כדין".

"המשוכה גבוהה" קובע השופט הנדל, אך רק בה יש לשכלל את כל העקרונות אותן הוא ציין.

בהתאם קבע בית המשפט, "כי לנוכח הכלל שהובא לעיל, ולשון החוק שהובאה, הנטל להתרת ניכוי כאשר החשבונית הוצאה שלא כדין, הינו כבד ביותר".

העליון המשיך וקבע, כי TGD לא הוכיחה כי עמדה בתנאי החריג והכל תוך שנקבע עוד בבית המשפט המחוזי, כי עסקאות רכישת הדלקים על ידי TGD ומכירתן לעוסקים, נעשו בידיעת TGD.

לאור קביעתו קיבל בית המשפט את ערעור מנהל מע"מ, כך שמס התשומות בגין החשבוניות שהוצאו שלא כדין לא יותר בניכוי, תוך שהוא מחייב את TGD בסך 25 אלף שקל הוצאות.

בית המשפט ציין כי התוצאה אליה הגיע איננה עונה עונש ל-TGD אלא התרעה מפני ביצוע מעשי מרמה מחד והטלת האחריות על המונע היעיל ביותר - מקבל החשבונית (TGD) מן הצד השני.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק