גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי האקזיט: הכירו את הבייבי החדש של פרופ' אריה בלדגרין

אחרי מכירת קייט פארמה ב-12 מיליארד דולר והתחלת מכירות מבטיחה למוצר שלה, ממשיך בלגדרין הלאה להקמת קרן הון סיכון חדשה, במקביל לתפקידו כיו"ר פעיל בחברת יורוג'ן הישראלית ● הקרן החדשה תשקיע, בין היתר, בחברת אלוגן שעשויה להפוך למתחרה של קייט

קצת פחות משנה אחרי שחברת גיליאד פארמה רכשה את הסטארט אפ קייט פארמה בסכום מסחרר של 12 מיליארד דולר, וכחצי שנה אחרי שהמוצר הראשון של החברה, המיועד לטיפול בסרטן הדם, אושר לשיווק (במתכונת מבוקרת תחילה), נראה שהמוצר נכנס לשוק ברגל ימין. ברבעון הראשון לשיווקו הוא כבר הניב 40 מיליון דולר, למרות ההשקה המוגבלת והזהירה ולמרות המחיר הגבוה - כמיליון דולר לכל מטופל.

מוקדם עדיין לקבוע אם גיליאד  עשתה עסקה טובה. בכל זאת התמחור הוא מהגבוהים שראינו עד היום עבור רכישה של חברת פארמה עם טכנולוגיה אחת, והגבוה ביותר לחברה שהמוצר שלה טרם אושר במועד הרכישה. אולם לפרופ' אריה בלדגרין, הישראלי תושב ארה"ב שהקים את קייט פארמה וניהל אותה כמעט כמופע של איש אחד, את כל הסיבות להיות מרוצה. לא רק שעשה עסקת ענק (השלישית בין כמה עסקאות גדולות שעשה בתחום הפארמה בחייו), הוא גם וידא שהמוצר יגיע לשוק וישמש בטיפול בחולים. כעת הוא ממשיך הלאה.

"קייט היא היום ארגון נפרד בתוך גיליאד, והיא שומרת על יתרון העצמאות לצד יתרונות הגישה למשאבים עצומים", אומר בלדגרין בשיחה עם "גלובס" לקראת כנס Mixiii-Biomed 2018 שמתחיל היום (ג') בתל-אביב. "הדוגמה הכי טובה ליתרון היא הרכישה של חברת Cell Design Labs בסוף 2017, חברה שתתמוך בדור הבא של המוצרים של קייט, וכן שיתוף הפעולה הטכנולוגי עם חברת Sangamo, העוסקת בעריכה גנטית ואמורה לאפשר לקייט לפתח את הדור הבא של הטיפול בסרטן באמצעות טכנולוגיית ה-CAR-T".

שותפויות אלה הרבה יותר פשוטות לביצוע כשחותמים מול חברה כמו גיליאד, והן יוצרות מעטפת של טכנולוגיה סביב המוצרים של קייט, שבהדרגה אמורה לשפר את הנגישות של החולים למוצר, לפשט את תהליך הייצור ולהוזיל את המוצר. כל אלה אתגרים העומדים בפני גיליאד ביחס למוצר הנוכחי.

מה תפקידך בקייט היום ועד מתי בכוונתך להישאר בחברה?

"התפקיד שלי היום בקייט הוא של יועץ אסטרטגי. בכל תפקיד רשמי שיהיה או לא יהיה לי בחברה, תמיד אוקיר את העבודה החדשנית של הצוות ואתמוך ככל יכולתי בהרחבת הגישה של הציבור לטיפולי CAR-T עבור ציבור שהפרוגנוזה שלו בלי טיפולים אלה היא מצערת".

השקעה במתחרה פוטנציאלית

בחודשים האחרונים דיווח בלדגרין על שני כיווני פעילות נוספים: האחד הוא קרן הון הסיכון וידה ונצ'רס, והשני הוא חברה חדשה שהקים בשם אלוגן תרפיוטיקס, שווידה ונצ'רס גם השקיעה בה. זאת, נוסף על תפקידו כיו"ר חברת יורוג'ן הישראלית, העוסקת בטיפול בסרטן שלפוחית השתן ודרכי השתן העליונות, שכבר נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ-900 מיליון דולר, לא מעט בזכות העובדה ששמו של בלדגרין נקשר בה.

"וידה ונצ'רס היא הרחבה טבעית של מה שעשינו עד כה כדי ליצור חברות חדשניות. כל מייסדי וידה שותפים לדעתי שכדי להשיג פריצות דרך ברפואה חייבים לקחת סיכון", אומר בלדגרין, "זו קרן שתשקיע באופן מבוזר בחברות שידחפו את החדשנות קדימה. קייט עשתה את המהפכה הראשונה בתחום הטיפול התאי, כשפיתחה את ה-CAR-T האוטולוגי ((שימוש בתאי החולה עצמו לצורך הטיפול, תהליך שדורש הפקה וייצור מורכבים, ארוכים ויקרים), ואילו אלוגן, שווידה ונצ'רס משקיעה בה, מעוניינת להביא את המהפכה הבאה, טיפול CAR-T אלוגנאי (כלומר, כמוצר מדף) לסרטני דם ולגידולים מוצקים (כל הסרטנים שאינם סרטני דם).

"רכשנו את המוצרים של פייזר בתחום הזה, כדי ליצור חברה עוצמתית שיש בה גם הטכנולוגיה המובילה וגם האנשים המובילים בפיתוח מוצרי CAR-T. ד"ר דיוויד צ'אנג, שהיה ראש תחום המו"פ והמנהל הרפואי של קייט, ייסד יחד איתי וינהל את אלוג'ן. אני אהיה יו"ר החברה. עם הקמת אלוג'ן גייסנו לה את אחד מסבבי הגיוס הראשוניים הגדולים ביותר לחברת פארמה אי פעם. גייסנו 300 מיליון דולר מ-TPG, אוניברסיטת קליפורניה, BellCo, פייזר ואפילו גילאד עצמה". נראה כי למרות התחרות האפשרית, גיליאד רוצה לגדר סיכונים בתחום ה-CAR-T, וגם מאמינה מאוד בבלדגרין ומעוניינת לעקוב מקרוב אחרי כל חברה בתחומים משיקים לשלה, שבה הוא מעורב.

בלדגרין, שמכר שתי חברות פארמה בסכום כולל של 1.8 מיליארד דולר עוד לפני עסקת קייט, מעורר היום עניין בקרב כל משקיעי עולם הפארמה. זהו אחד ההסברים לשווי הבורסאי הגבוה של חברת יורוג'ן שבה הוא מעורב - 900 מיליון דולר.

לאן מועדות פניה של יורוג'ן?

"השנה האחרונה הייתה נקודת מפנה עבור יורוג'ן, לא רק בשל ההנפקה שלנו בבורסה אלא גם בשל הכניסה לניסוי הקליני עם המוצר המוביל לטיפול בסרטן של דרכי השתן העליונות, מצב שאין לו היום תרופות מאושרות, והטיפול בו לעתים קרובות דורש הסרת כליה יחד עם דרכי השתן. אם וכאשר הטיפול שלנו יאושר, זו תהיה פריצת דרך אמיתית. ניתוח נתוני הביניים מהניסוי הזה יוצגו ממש בשבוע הבא בכנס של האיגוד האורולוגי האמריקאי בסן פרנסיסקו. ידוע כבר כי התוצאות מצביעות על רמיסיה מלאה ב-57% מהמקרים, ואלה תוצאות מבטיחות".

אבל סרטן דרכי השתן הוא רק ההתחלה עבור יורוג'ן, אומר בלדגרין. החברה פיתחה טכנולוגיה להולכת תרופות באמצעות ג'ל שניתן להזרקה בצורה נוזלית ומתמצק באזור הרצוי, עד שמתפרק ומשחרר את התרופה שלו בהדרגה, גם בחללים שמהם כיום תרופות נשטפות החוצה בקלות רבה מדי. "המוצר מתאים לטיפול במגוון סרטנים אורולוגיים, בשלפוחית רגיזה (בתחום הזה יש לחברה שותפות מעניינת מאוד עם ענקית הבוטוקס אלרג'ן - ג"ו), דרך מחלות דרכי העיכול, רפואת נשים ואפילו טיפול בהשמנה".

האם אתה פנוי יותר כעת למעורבות בחברות ישראליות?

"אני רוצה להיות מעורב בקידום המצאות חדשניות שדוחפות את עולם הרפואה קדימה, ולישראל יש טכנולוגיות כאלה, גם באקדמיה וגם בתעשייה המקומית. אז אני בהחלט רואה הרבה הזדמנויות להיות מעורב בחברות ישראליות בעתיד.

"המפתח להצלחת סקטור הביוטק והפארמה בישראל הוא שיתוף פעולה - בין סקטורים שונים, בין תחומי ידע שונים, וגם עם חברות ממדינות אחרות. תרשו לעצמכם ללמוד ממי שיש לו כבר ניסיון. מצאו את האנשים המתאימים לקחת את הלפיד שלכם הלאה, אל ההצלחה, את החולים שמחכים למוצרים שלכם".

ההשקעות של וידה ונצ'רס, הקרן שבלדגרין שותף בה

Homology Medicines

חברה העוסקת במחלות גנטיות נדירות, באמצעות עריכה גנטית ותרפיה גנטית. לפני כמה חודשים החברה ביצעה הנפקה ראשונית גדולה. החברה גייסה 144 מיליון דולר ונסחרת כעת לפי שווי של 728 מיליון דולר. הטיקר שלה (סמל מסחרי), Fixx, מעיד על השאיפה של מייסדיה ותומכיה לרפא מחלות באמצעות עריכה גנטית, ולא רק לטפל בסימפטומים.

Pionyr Immunotherapeutics

גייסה לאחרונה 62 מיליון דולר. מדובר בהימור של קרן וידה בתחום הסרטן. החברה פיתחה נוגדנים התוקפים לא את הגידול עצמו, אלא את סביבתו. הטיפול של החברה משנה את מאזן החומרים סביב הגידול כך שיעודדו את הפעילות של מערכת החיסון במקום לדכא אותה. החברה פועלת על חומרים הנקראים מיילואידים, שהם סוג של תאי דם לבנים שאינם נוגדנים, אך יש להם תפקיד בבקרה על מערכת החיסון. זו גישה חדשה לגמרי לטיפול בסרטן, הנשענת על גישת האימונותרפיה, שגם קייט פארמה שותפה לה והשיגה הצלחות גדולות בשנים האחרונות.

Praxis Precision Medicines

חברה בתחום הנוירולוגיה, שנחשב מאתגר במיוחד עם צורך עצום. קרן וידה ונצ'רס השקיעה בחברת פרקסיס שנמצאת עמוק מתחת לרדאר, אך ידוע כי היא מפתחת תרפיה גנטית למחלות התפתחויות הנובעות מחסרים גנטיים מולדים.

אלוגן תרפויטיקה

החברה שבה בלדגרין מעורב באופן האישי ביותר. היא מנסה להעביר את טכנולוגיית ה-CAR-T מהעולם האוטולוגי (שימוש בתאי החולה עצמו לטיפול) לעולם האלוגנאי, שבו ניתן להציע את הטיפול כמוצר מדף. אם המוצר יצליח, הוא יתחרה ישירות בקייט, שיצרה שיתוף פעולה עם Sangamo כדי להתקדם בתחום זה.

אריה בלדגרין

גיל: 68

תפקידים: יועץ אסטרטגי לקייט פארמה, מייסד ויו"ר פעיל באלוג'ן, יו"ר יורוג'ן, שותף בקרן Vida Ventures

קריירה: בלדגרין הוא פרופ' חוקר ורופא מנתח בתחום האונקולוגיה האורולוגית מאוניברסיטת הרווארד.

חברות: הקים וניהל את קייט פארמה, שנמכרה לגיליאד ב-כ-12 מיליארד דולר. לפני כן מכר את חברת קוגאר לג'ונסון אנד ג'ונסון ב-970 מיליון דולר ואת אג'נסיס לתאגיד אסטלס היפני תמורת 537 מיליון דולר

הקשר הישראלי: גדל בביצרון שבתל-אביב, שירת כרופא בחיל שריון וביחידת החילוץ של חיל האוויר, ועדיין מחזיק דירה בתל-אביב

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה