גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי האקזיט: הכירו את הבייבי החדש של פרופ' אריה בלדגרין

אחרי מכירת קייט פארמה ב-12 מיליארד דולר והתחלת מכירות מבטיחה למוצר שלה, ממשיך בלגדרין הלאה להקמת קרן הון סיכון חדשה, במקביל לתפקידו כיו"ר פעיל בחברת יורוג'ן הישראלית ● הקרן החדשה תשקיע, בין היתר, בחברת אלוגן שעשויה להפוך למתחרה של קייט

קצת פחות משנה אחרי שחברת גיליאד פארמה רכשה את הסטארט אפ קייט פארמה בסכום מסחרר של 12 מיליארד דולר, וכחצי שנה אחרי שהמוצר הראשון של החברה, המיועד לטיפול בסרטן הדם, אושר לשיווק (במתכונת מבוקרת תחילה), נראה שהמוצר נכנס לשוק ברגל ימין. ברבעון הראשון לשיווקו הוא כבר הניב 40 מיליון דולר, למרות ההשקה המוגבלת והזהירה ולמרות המחיר הגבוה - כמיליון דולר לכל מטופל.

מוקדם עדיין לקבוע אם גיליאד  עשתה עסקה טובה. בכל זאת התמחור הוא מהגבוהים שראינו עד היום עבור רכישה של חברת פארמה עם טכנולוגיה אחת, והגבוה ביותר לחברה שהמוצר שלה טרם אושר במועד הרכישה. אולם לפרופ' אריה בלדגרין, הישראלי תושב ארה"ב שהקים את קייט פארמה וניהל אותה כמעט כמופע של איש אחד, את כל הסיבות להיות מרוצה. לא רק שעשה עסקת ענק (השלישית בין כמה עסקאות גדולות שעשה בתחום הפארמה בחייו), הוא גם וידא שהמוצר יגיע לשוק וישמש בטיפול בחולים. כעת הוא ממשיך הלאה.

"קייט היא היום ארגון נפרד בתוך גיליאד, והיא שומרת על יתרון העצמאות לצד יתרונות הגישה למשאבים עצומים", אומר בלדגרין בשיחה עם "גלובס" לקראת כנס Mixiii-Biomed 2018 שמתחיל היום (ג') בתל-אביב. "הדוגמה הכי טובה ליתרון היא הרכישה של חברת Cell Design Labs בסוף 2017, חברה שתתמוך בדור הבא של המוצרים של קייט, וכן שיתוף הפעולה הטכנולוגי עם חברת Sangamo, העוסקת בעריכה גנטית ואמורה לאפשר לקייט לפתח את הדור הבא של הטיפול בסרטן באמצעות טכנולוגיית ה-CAR-T".

שותפויות אלה הרבה יותר פשוטות לביצוע כשחותמים מול חברה כמו גיליאד, והן יוצרות מעטפת של טכנולוגיה סביב המוצרים של קייט, שבהדרגה אמורה לשפר את הנגישות של החולים למוצר, לפשט את תהליך הייצור ולהוזיל את המוצר. כל אלה אתגרים העומדים בפני גיליאד ביחס למוצר הנוכחי.

מה תפקידך בקייט היום ועד מתי בכוונתך להישאר בחברה?

"התפקיד שלי היום בקייט הוא של יועץ אסטרטגי. בכל תפקיד רשמי שיהיה או לא יהיה לי בחברה, תמיד אוקיר את העבודה החדשנית של הצוות ואתמוך ככל יכולתי בהרחבת הגישה של הציבור לטיפולי CAR-T עבור ציבור שהפרוגנוזה שלו בלי טיפולים אלה היא מצערת".

השקעה במתחרה פוטנציאלית

בחודשים האחרונים דיווח בלדגרין על שני כיווני פעילות נוספים: האחד הוא קרן הון הסיכון וידה ונצ'רס, והשני הוא חברה חדשה שהקים בשם אלוגן תרפיוטיקס, שווידה ונצ'רס גם השקיעה בה. זאת, נוסף על תפקידו כיו"ר חברת יורוג'ן הישראלית, העוסקת בטיפול בסרטן שלפוחית השתן ודרכי השתן העליונות, שכבר נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ-900 מיליון דולר, לא מעט בזכות העובדה ששמו של בלדגרין נקשר בה.

"וידה ונצ'רס היא הרחבה טבעית של מה שעשינו עד כה כדי ליצור חברות חדשניות. כל מייסדי וידה שותפים לדעתי שכדי להשיג פריצות דרך ברפואה חייבים לקחת סיכון", אומר בלדגרין, "זו קרן שתשקיע באופן מבוזר בחברות שידחפו את החדשנות קדימה. קייט עשתה את המהפכה הראשונה בתחום הטיפול התאי, כשפיתחה את ה-CAR-T האוטולוגי ((שימוש בתאי החולה עצמו לצורך הטיפול, תהליך שדורש הפקה וייצור מורכבים, ארוכים ויקרים), ואילו אלוגן, שווידה ונצ'רס משקיעה בה, מעוניינת להביא את המהפכה הבאה, טיפול CAR-T אלוגנאי (כלומר, כמוצר מדף) לסרטני דם ולגידולים מוצקים (כל הסרטנים שאינם סרטני דם).

"רכשנו את המוצרים של פייזר בתחום הזה, כדי ליצור חברה עוצמתית שיש בה גם הטכנולוגיה המובילה וגם האנשים המובילים בפיתוח מוצרי CAR-T. ד"ר דיוויד צ'אנג, שהיה ראש תחום המו"פ והמנהל הרפואי של קייט, ייסד יחד איתי וינהל את אלוג'ן. אני אהיה יו"ר החברה. עם הקמת אלוג'ן גייסנו לה את אחד מסבבי הגיוס הראשוניים הגדולים ביותר לחברת פארמה אי פעם. גייסנו 300 מיליון דולר מ-TPG, אוניברסיטת קליפורניה, BellCo, פייזר ואפילו גילאד עצמה". נראה כי למרות התחרות האפשרית, גיליאד רוצה לגדר סיכונים בתחום ה-CAR-T, וגם מאמינה מאוד בבלדגרין ומעוניינת לעקוב מקרוב אחרי כל חברה בתחומים משיקים לשלה, שבה הוא מעורב.

בלדגרין, שמכר שתי חברות פארמה בסכום כולל של 1.8 מיליארד דולר עוד לפני עסקת קייט, מעורר היום עניין בקרב כל משקיעי עולם הפארמה. זהו אחד ההסברים לשווי הבורסאי הגבוה של חברת יורוג'ן שבה הוא מעורב - 900 מיליון דולר.

לאן מועדות פניה של יורוג'ן?

"השנה האחרונה הייתה נקודת מפנה עבור יורוג'ן, לא רק בשל ההנפקה שלנו בבורסה אלא גם בשל הכניסה לניסוי הקליני עם המוצר המוביל לטיפול בסרטן של דרכי השתן העליונות, מצב שאין לו היום תרופות מאושרות, והטיפול בו לעתים קרובות דורש הסרת כליה יחד עם דרכי השתן. אם וכאשר הטיפול שלנו יאושר, זו תהיה פריצת דרך אמיתית. ניתוח נתוני הביניים מהניסוי הזה יוצגו ממש בשבוע הבא בכנס של האיגוד האורולוגי האמריקאי בסן פרנסיסקו. ידוע כבר כי התוצאות מצביעות על רמיסיה מלאה ב-57% מהמקרים, ואלה תוצאות מבטיחות".

אבל סרטן דרכי השתן הוא רק ההתחלה עבור יורוג'ן, אומר בלדגרין. החברה פיתחה טכנולוגיה להולכת תרופות באמצעות ג'ל שניתן להזרקה בצורה נוזלית ומתמצק באזור הרצוי, עד שמתפרק ומשחרר את התרופה שלו בהדרגה, גם בחללים שמהם כיום תרופות נשטפות החוצה בקלות רבה מדי. "המוצר מתאים לטיפול במגוון סרטנים אורולוגיים, בשלפוחית רגיזה (בתחום הזה יש לחברה שותפות מעניינת מאוד עם ענקית הבוטוקס אלרג'ן - ג"ו), דרך מחלות דרכי העיכול, רפואת נשים ואפילו טיפול בהשמנה".

האם אתה פנוי יותר כעת למעורבות בחברות ישראליות?

"אני רוצה להיות מעורב בקידום המצאות חדשניות שדוחפות את עולם הרפואה קדימה, ולישראל יש טכנולוגיות כאלה, גם באקדמיה וגם בתעשייה המקומית. אז אני בהחלט רואה הרבה הזדמנויות להיות מעורב בחברות ישראליות בעתיד.

"המפתח להצלחת סקטור הביוטק והפארמה בישראל הוא שיתוף פעולה - בין סקטורים שונים, בין תחומי ידע שונים, וגם עם חברות ממדינות אחרות. תרשו לעצמכם ללמוד ממי שיש לו כבר ניסיון. מצאו את האנשים המתאימים לקחת את הלפיד שלכם הלאה, אל ההצלחה, את החולים שמחכים למוצרים שלכם".

ההשקעות של וידה ונצ'רס, הקרן שבלדגרין שותף בה

Homology Medicines

חברה העוסקת במחלות גנטיות נדירות, באמצעות עריכה גנטית ותרפיה גנטית. לפני כמה חודשים החברה ביצעה הנפקה ראשונית גדולה. החברה גייסה 144 מיליון דולר ונסחרת כעת לפי שווי של 728 מיליון דולר. הטיקר שלה (סמל מסחרי), Fixx, מעיד על השאיפה של מייסדיה ותומכיה לרפא מחלות באמצעות עריכה גנטית, ולא רק לטפל בסימפטומים.

Pionyr Immunotherapeutics

גייסה לאחרונה 62 מיליון דולר. מדובר בהימור של קרן וידה בתחום הסרטן. החברה פיתחה נוגדנים התוקפים לא את הגידול עצמו, אלא את סביבתו. הטיפול של החברה משנה את מאזן החומרים סביב הגידול כך שיעודדו את הפעילות של מערכת החיסון במקום לדכא אותה. החברה פועלת על חומרים הנקראים מיילואידים, שהם סוג של תאי דם לבנים שאינם נוגדנים, אך יש להם תפקיד בבקרה על מערכת החיסון. זו גישה חדשה לגמרי לטיפול בסרטן, הנשענת על גישת האימונותרפיה, שגם קייט פארמה שותפה לה והשיגה הצלחות גדולות בשנים האחרונות.

Praxis Precision Medicines

חברה בתחום הנוירולוגיה, שנחשב מאתגר במיוחד עם צורך עצום. קרן וידה ונצ'רס השקיעה בחברת פרקסיס שנמצאת עמוק מתחת לרדאר, אך ידוע כי היא מפתחת תרפיה גנטית למחלות התפתחויות הנובעות מחסרים גנטיים מולדים.

אלוגן תרפויטיקה

החברה שבה בלדגרין מעורב באופן האישי ביותר. היא מנסה להעביר את טכנולוגיית ה-CAR-T מהעולם האוטולוגי (שימוש בתאי החולה עצמו לטיפול) לעולם האלוגנאי, שבו ניתן להציע את הטיפול כמוצר מדף. אם המוצר יצליח, הוא יתחרה ישירות בקייט, שיצרה שיתוף פעולה עם Sangamo כדי להתקדם בתחום זה.

אריה בלדגרין

גיל: 68

תפקידים: יועץ אסטרטגי לקייט פארמה, מייסד ויו"ר פעיל באלוג'ן, יו"ר יורוג'ן, שותף בקרן Vida Ventures

קריירה: בלדגרין הוא פרופ' חוקר ורופא מנתח בתחום האונקולוגיה האורולוגית מאוניברסיטת הרווארד.

חברות: הקים וניהל את קייט פארמה, שנמכרה לגיליאד ב-כ-12 מיליארד דולר. לפני כן מכר את חברת קוגאר לג'ונסון אנד ג'ונסון ב-970 מיליון דולר ואת אג'נסיס לתאגיד אסטלס היפני תמורת 537 מיליון דולר

הקשר הישראלי: גדל בביצרון שבתל-אביב, שירת כרופא בחיל שריון וביחידת החילוץ של חיל האוויר, ועדיין מחזיק דירה בתל-אביב

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים