גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובססיית המסכים של יצרניות הסמארטפונים יוצאת משליטה

האובססיה הנוכחית של יצרניות המכשירים היא לוותר לגמרי על המסגרת שמסביב למסך ● אייפון X הוא סמל הטרנד, וגם סמסונג לא מוותרת, אבל היצרניות הסיניות מרחיקות לכת יותר מכולן ● עד כמה הצרכנים באמת מרוויחים מזה?

משתמשי סלולר / צילום: Shutterstock
משתמשי סלולר / צילום: Shutterstock

הסמארטפון הראשון שלי היה אייפון 4. בכל פעם ששוחחתי בו, הלחי שלי הייתה מעבירה את השיחה למצב השתק. כשהחלפתי לסמסונג S6 אדג' המסך המעוקל והיפה נפל קורבן לאצבעות השמנות שלי, שעד היום מפעילות בטעות וללא הרף את ממשק האדג' הלא-שימושי. מאז לא שדרגתי מכשיר, מחשש להיתקל בטלפונים שמצריכים אפילו יותר מוטוריקה עדינה.

מאותגרי טאץ' כמוני לא מנעו מיצרניות הסלולר להיכנס בשנה האחרונה לתחרות עיצובית אובססיבית. ההכרזה האחרונה בתחום הגיעה מענקית האלקטרוניקה הסינית לנובו, ששחררה אתמול טיזר לטלפון חכם שכמעט כולו מסך. תחום רק במסגרת דקיקה, ללא כל הפרעה מצד חיישן, כפתור בית או עדשת מצלמה, תופס המסך 95% משטחו הקדמי של המכשיר. זהו נתון מרשים, שמותיר את המתחרים הרחק מאחור.

את הטיזר שחרר סגן נשיא לנובו ברשת החברתית הסינית Weibo. צ'אנג צ'אנג פרסם סקיצה בצבעי פסטל של מכשיר ללא שוליים ושמו של הדגם - Lenovo Z5 - משורבט בתחתית. אחר כך הוא הפיץ תמונה של מחצית מהמכשיר שהשקתו צפויה (אם השמועות נכונות) ל-14 ביוני. כשנשאל בשרשור ברשת החברתית איך הצליחה לנובו להגיע ליחס המסך-גוף הזה, שעליו יצרניות אחרות רק חולמות, השיב כי מאחורי ה-Z5 עומדים 18 פטנטים רשומים וארבע פרצות דרך טכנולוגיות שמאפשרות את העיצוב יוצא הדופן.

לנובו היא לא היצרנית הסינית הראשונה שמנסה לדלל את כל מה שמסביב למסך. שיאומי וסדרת ה- Mi Mix הורידו את המצלמה והרמקולים לפס דק יחסית בתחתית המכשיר. בתערוכת המובייל הגדולה בעולם MWC, שמתקיימת מדי שנה בברצלונה, הציגה Bluboo דגם בשם S2, עם מצלמה שניתן לסובב ידנית מגב המכשיר כך שתיהפך למצלמה קדמית, ולהציב אותה מעל המסך. Vivo, יצרנית סינית נוספת, הציגה מכשיר קונספט שנכנס כעת לשלבי ייצור, עם מצלמה נסתרת קטנה שקופצת מחלקו העליון של המכשיר. שני הדגמים משכו תשומת לב והתלהבות, אך יחס המסך-גוף בהם עומד "רק" על 91%. במקרה של שיאומי הנתון עומד על 83%.

מילת המפתח בהקשר הזה היא Bezel, והעיקרון המנחה הוא Bezel-less. המונח מגיע בכלל מעולם התכשיטנות, שם הוא משמש לתיאור החלק העבה בטבעת שתוחם למשל אבן משובצת. בעולם הסמארטפונים הכוונה היא לשוליים שמסביב למסך המכשיר, שלרוב "מחזיקים" את המסך ובהם נמצאים הרמקולים, כפתור הבית וחיישנים שונים. כעת המטרה היא להעלים אותו לחלוטין ולהיוותר עם מסך מלא, ללא כל שוליים.

אצבעות שמנות או לא, רוב הצרכנים אכן רוצים יותר מסך, כפי שהוכיחה גדילת הסמארטפונים בשנים האחרונות מ-4 אינץ' ל-5.5 אינץ' ויותר. ככל שאיכות התצוגה, מהירות הרשת וגם חיי הסוללה מתקדמים, כך המסך המוגדל מועיל יותר לצפייה בתמונות וסרטים. אלא שהטלפון בכל זאת צריך להיכנס לכיס, ויש גבול לכמה שאפשר להגדיל אותו. הפתרון, אם כן, הוא לגדול מבפנים.

ענקיות הסמארטפונים נלחמות בשוליים

פשרות בדרך למסך

מי שהחלה את המאבק על המילימטרים הייתה סמסונג ודגם ה-S6 אדג' שלה מ-2015, שהראה לעולם שהמסך לא חייב להיות המלבן המסורתי - אלא יכול לגלוש גם לשוליים. ב-S8 כבר ביטלו את כפתור הבית כדי להגיע ליחס מסך-גוף של 84%, ובגלקסי S9+ התעלו במעט על הנתון הזה. אלא שדווקא המתחרה הגדולה אפל היא זו שנחשבת למובילת הטרנד: באייפון 8 (68%) היא ביטלה את שקע האוזניות, ואייפון X כבר הכריז על עצמו כמכשיר עם מסך מלא (82%). אייפון X הוא כרגע הסמל הבולט ביותר של המגמה הזאת, והיצרניות הסיניות - חלקן ממש בגלוי - מתבססות על הקו העיצובי שלו. זה לא צריך להפתיע, בהתחשב בהצלחה שלה זכה המכשיר בסין.

כל זה אולי נראה קטנוני. האם זה באמת עד כדי כך משנה אם שיעור מסך המכשיר עומד על 95% או 80%? זה באמת מה שיגרום לנו ליהנות יותר מהטלפון, ומצדיק את הפשרות שהמטלה הזאת דורשת? לא כולם משוכנעים. די לראות את התגובה החריפה שקיבל אותו אייפון X כשהושק בספטמבר. מילת המפתח כאן היא המגרעת (Notch) בקצה העליון של המכשיר, שבה הוטמנו החיישנים והמצלמה. הרשת ראתה אותו - וגעשה. "סטיב ג'ובס לא היה נותן לזה לקרות", טענו אחדים לגבי העיצוב מעורר המחלוקת. מפתחים עם יותר מדי זמן פנוי אפילו יצרו תוסף כרום שמוסיף את הפס השחור "המכוער" לכל סרטון יוטיוב, כדי ללעוג לחברה.

והפשרה העיצובית היא עוד הבעיה הקטנה ביותר. המסך הוא החלק השברירי ביותר במכשירים, וככל שיהיה יותר ממנו - כך יש יותר מה לשבור. ככל שהשוליים צרים יותר, כך המסך נתון לגחמות מגע האצבעות שלנו, שיסתירו חלק ממנו, ילחצו עליו באופן לא מכוון או פשוט יכתימו אותו בטביעות אצבעות. כך - באופן אירוני - קשה יותר לצפות בסרטים או אפילו לצלם. שוליים זה פשוט עניין של הנדסת אנוש טובה.

יש גם צרות מתחת לפני השטח: החיישנים, המצלמות ורמקולים צריכים להתמקם מחדש, ולפעמים זה לא מעבר חלק. שיאומי נאלצה לפגוע באיכותו של הרמקול שהוזז כדי לפנות מקום למסך. אפל המירה באייפון X את חיישן טביעות האצבע בתוכנת זיהוי פנים, ושלחה את המשתמשים ללמוד סט חדש של מחוות שלא תמיד עמדו במבחן האבטחה. ומצלמת הסלפי במכשיר של Vivo אולי חדשנית, אבל האיכות שהיא מציעה נופלת מהמתחרות.

ולבסוף ישנה סוגיית המחיר. נכון להיום משקיעות יצרניות המכשירים החכמים כמעט שליש מעלויות הייצור שלהן במסכים, מה שהופך אותם לרכיב הבודד היקר ביותר. העלויות האלה מתגלגלות כמובן לצרכן, ובהתאם אייפון X עולה לא פחות מאלף דולר. המחירים של המתחרות אמנם גבוהים פחות, אך היו נמוכים עוד יותר בלי האובססיה למסך.

לא פתרון לשוק הרווי

התחרות העזה בין יצרניות הסלולר הרבות דוחפת אותן למצוא כל הזמן דרכים חדשות להתבלט. להציע את המכשיר הדק ביותר, או העמיד ביותר, או את המצלמות הטובות ביותר, או את איכות התצוגה הגבוהה ביותר. הכל כדי לשכנע את הצרכנים לפתוח את הארנק ולשדרג.

אבל יש גבול לחידושים האפשריים בסמארטפונים שבאמת ישנו משהו, ובמידה רבה הגענו לרוויה. יש כל כך הרבה תכונות שעל חלקן אין לנו אפילו מושג, ומעולם לא השתמשנו בהן. ליצרניות קשה יותר ויותר לבדל את עצמן, ואפילו להבדיל את הסדרות החדשות שלהם מהישנות. הסיטואציה הזאת, לצד השיפור בתוחלת החיים של המכשירים החכמים, מביאים לרגיעה בשוק המשוגע הזה. לפי נתוני Strategy Analytics, ברבעון הראשון של 2018 ירדו מסירות הסמארטפונים בעולם ב-2% לעומת קודמו, שבעצמו הציג ירידה של 9%.

בתוך השוק השברירי הזה מתרכזות היום היצרניות בניסיון העיקש לפתח מסך מקצה לקצה. אז היצרניות ימשיכו לנגוס בשוליים, מילימטר אחר מילמטר,, ולא יפסיקו לעצב עד שכבר לא יהיה יותר מה לעצב. בהנחה שהן יעמדו במשימה הזאת, סביר להניח שנקבל שורת מכשירים שנראים בדיוק אותו הדבר. מה יעשו היצרניות אז? 

עוד כתבות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אלישע מדן. החברים / צילום: פרטי

"בזכות החברים": למרות שאיבד את שתי רגליו בעזה, אלישע מדן יצא לטייל בערבה

אלישע מדן נפצע אנוש בעזה ● בשבוע שעבר החברים שלו סחבו אותו כדי שיוכלו לטייל יחד בערבה: "אני יודע שאוכל לחזור להיות יותר ממה שהייתי" ● פרויקט מיוחד

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת