גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף האוטו-טק הישראלי עוד לא אמר את המילה האחרונה

העניין בתעשיית האוטו-טק המקומית לא נרגע אחרי רכישת מובילאיי ● לכנס אקומושן הקרוב יגיעו בכירי התעשייה בעולם שיחפשו את הסטארט-אפ הבאה שיכבוש את השוק

בשבוע שעבר נחתו לביקור קצר בישראל המנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון של ענקית מערכות הרכב הגרמנית קונטיננטל AG. "קונטי" היא ספקית רכיבים למכוניות הגדולה בעולם ואחת החברות התעשייתיות הגדולות באירופה, עם כ-235 אלף עובדים והכנסות של 44.5 מיליארד יורו ב-2017. הסיבה הרשמית לביקור הייתה חנוכת המשרדים החדשים של ארגוס, חברת הסייבר-סקיוריטי לרכב שקונטיננטל רכשה בשנה שעברה ב-450 מיליון דולר, אך לא נופתע אם בביקור הונחו גם יסודות לרכישות/השקעות עתידיות של הקונצרן בישראל.

בעבר הלא רחוק, ביקורים בדרג כזה היו מתקבלים עם שטיח אדום, פגישות ממשלתיות רמות דרג ועלייה לרגל של בכירי המשק. אבל כיום נראה שאף אחד כבר לא מתרגש, שכן מאז ה"אקזיט" של מובילאיי מהווה ה"אקוסיסטם" הישראלי בתחום הרכב אבן שואבת ויעד ביקורים תדיר לקברניטי תעשיית הרכב העולמית, מרמת המנכ"ל ומטה.

ועדיין, אנחנו נשאלים לעתים תכופות אותה שאלה: האם נשארו באוטו-טק הישראלי עוד טכנולוגיות "אסטרטגיות" ופורצות דרך או שמא מדובר ברכיבה על הגל של "מובילאיי"? לכאורה, הגל הולך ונרגע. החברות הוותיקות והמוכרות בענף - שחלקן רק נוסדו לפני שלוש-ארבע שנים - כבר מילאו את קופת ההשקעות שלהן ונמצאות כיום בשלבים מתקדמים של מסחור טכנולוגיות.

גם מובילאיי עצמה, למרות הבסיס הישראלי שלה וההבטחה להפוך ל-Hub טכנולוגיה מקומי, הופכת במהירות לחברה רב-לאומית, שהפוקוס שלה נמצא הרחק מכאן. כך, למשל, את הבשורה על קיומו של צי-רכב ניסויי אוטונומי של החברה שנוסע על כבישים ציבוריים בישראל, בחר יו"ר מובילאיי לבשר דווקא בכנס של אינטל בקליפורניה - בליווי לא מעט "ירידות" על טיבם של הנהגים והכבישים בישראל. וגם בארצות-הברית, אירופה וסין צצים מדי יום סטארט-אפים בתחום הרכב החכם שקוצרים השקעות-עתק. אז האם אנחנו לא "מגרדים את תחתית החבית"?

את התשובה החיובית לשאלה, אפשר לקרוא די בבירור בין השורות של כנס "אקומושן" השנתי לתחבורה חכמה, שייערך בעוד כשבועיים בנמל תל-אביב. "אקומושן" החל לפני כשש שנים את "מהפכת החצר האחורית" של חברות האוטו-טק הישראליות הקטנות והוא עדיין שומר על האופי ההיפסטרי שלו, עם בירה בכוסות פלסטיק, מוזיקה רועשת ושכשוך גלים. אבל גם בכנסים מממוסדים ומעונבים של תעשיית הרכב באירופה קשה למצוא רשימה כה מרשימה של אח"מים מתעשיית הרכב כפי שמצאנו ברשימת הנואמים שמגיעים לכנס השנה.

מהרשימה אפשר ללמוד רבות על מוקדי ההתעניינות באוטו-טק הישראלי בעולם. הנציגים ה"נוצצים" ביותר הם כמובן יצרני הרכב. קונצרן פולקסווגן, למשל, מיוצג על ידי נציגים מכל החטיבות כמעט: מנהלת הפיתוח העסקי של סיאט; מנהל חטיבת החדשנות של אאודי, מהחברות המתקדמות ביותר באימוץ טכנולוגיות רכב אוטונומי; מנהל חטיבת הלקוחות של פולקסווגן; מנכ"ל סקודה ועוד.

את רנו-ניסאן-מיצובישי, תאגיד הרכב הגדול בעולם כיום, מייצגת באקומושן משלחת בכירה בראשות מנכ"ל קרן ההשקעות החדשה של הקונצרן, שנלווה אליו גם מנכ"ל חטיבת הרכב החשמלי של ניסאן באירופה. מי שרוצה יכול לראות כאן מעין סגירת מעגל סמלית - הברית האסטרטגית עם "בטר פלייס" הישראלית בתחילת העשור "שרפה" לרנו-ניסאן מאות מיליוני דולרים, אבל גם העניקה לקונצרן ניסיון רב-ערך, יתרון טכנולוגי ותחרותי באחד הפלחים שמסומנים כיום בתור "העתיד של תעשיית הרכב".

אי-אפשר להתעלם גם מנוכחותו הרשמית בכנס של מנכ"ל קרן ההשקעות של טויוטה, AI VENTURE, ושל מנהל בכיר נוסף ממכון המחקר של טויוטה (TRI), שאחראי על פיתוח הרכב החכם בחברה.

השחקנים החדשים

עם כל הכבוד ליצרניות הרכב, את הכסף הגדול באמת השקיעו עד כה בישראל - או לפחות בחברות סטארט-אפ ישראליות - דווקא ספקי ה-TIER1 של התעשייה וגם לאלה יש השנה נציגות בכירה באירוע. נושא התפקיד הבכיר ביותר, שמצאנו ברשימה הרשמית, הוא גלן דה ווס - סגן נשיא בכיר ומנהל פעילות הטכנולוגיה של ענקית מערכות הרכב האמריקאית APTIV , לשעבר דלפי (17 מיליארד דולר הכנסות ב-2017, 147 אלף עובדים). החברה כבר השקיעה בחברות אוטו-טק ישראליות מאות מיליוני דולרים אם כי עד כה היא עדיין לא ביצעה רכישה אסטרטגית מלאה שעלתה לכותרות. אבל בהתחשב בתחרות האגרסיבית בענף, לא נופתע אם זה ישתנה עד אמצע/סוף 2019 .

מגיע גם סגן נשיא בכיר מקונצרן LEAR , שכבר ביצע כאן בשנה שעברה רכישת בזק של הסטארט-אפ הצעיר EXO תמורת סכום שלא פורסם. הבכיר שמגיע השנה הוא מנהל תחום הסייבר-סקיוריטי של הקונצרן, מה שעשוי להצביע על הכיוון הבא של הרכישה/השקעה.

כמקובל באירועים כאלה, כוללת הרשימה נציגות מכובדת מאוד של בכירים מבנקי השקעות וקרנות הון סיכון גלובליות אבל את עינינו צדו דווקא כמה אורחים לא שגרתיים. כך, למשל, מגיע סגן נשיא של קרן ההשקעות של חברת הנפט הענקית בריטיש פטרוליום (BP).

חבית מלאה

הרשימה הרשמית, שמתוכה דגמנו כאן על קצה המזלג, היא רק קצה הקרחון. כבעבר לא מעט ממקבלי ההחלטות הבכירים ביותר בתעשיית הרכב יגיעו לאירוע "מתחת לרדאר" ומקורותינו מדווחים על משלחת ברמה בכירה מאוד מהנהלת יונדאי הקוריאנית, בכיר מהבורד של ב.מ.וו ועוד.

וישנן כמובן הכוכבות האמיתיות: כ-100 חברות סטארט-אפ ושחקניות גדולות ומבוססות מה"אקוסיסטם" הישראלי שיציגו את מרכולתן, ואם חשבנו שכבר ראינו ושמענו הכל, הופתענו: עוד ועוד חברות צצו בשקט מתחת למסכי הרדאר ובאמתחתן הבטחות גדולות ורעיונות, שנשמעים קצת כמו מדע בדיוני.

אז אם להסתמך על העניין שמרכז כנס "אקומושן", נראה שבענף האוטו-טק הישראלי רב עדיין הנסתר על הגלוי. לא נופתע אם עד סוף השנה, בתנאי שהאקלים הבטחוני יאפשר זאת, עוד יצוצו על פני השטח כמה "אקזיטים" וגיוס הון דרמטיים למדי. האם ככה נראית תחתית החבית? יותר קרוב לפס ייצור לחביות.

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

מכרז הענק של התעשייה האווירית וההנחיה: בלי מכוניות סיניות

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?