גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אגוד לא ישרוד כשחקן עצמאי

כחלון ואלי כהן מנהלים את מלחמתם בנגידת בנק ישראל על גבה של העסקה הזו

שר האוצר משה כחלון / צילום: איל יצהר
שר האוצר משה כחלון / צילום: איל יצהר

1. לפי רוח הדברים שנושבת מרשות ההגבלים העסקיים הסיכויים לאישור עסקת רכישת בנק אגוד על ידי בנק מזרחי טפחות, ככל שהדד ליין להחלטה מתקרב - נראים קלושים מאוד. זו תהיה הפתעה רבתי אם העסקה אכן תאושר. במצב כזה, יש שתי אפשרויות תיאורטיות: או שרשות ההגבלים תגיד במפורש "לא" לעסקה, או שהיא תגיד "כן" לעסקה, אבל עם תנאים כאלה שיהפכו את התשובה המעשית ל"לא". תנאים שיהפכו את העסקה ללא כדאית וללא כלכלית עבור הרוכש - מזרחי טפחות.

עם התשובות השליליות, סביר להניח, הן הרוכשים והן הבעלים של בנק אגוד יגישו ערעור לבית הדין העסקיים עם הרוח הגבית והתומכת של בנק ישראל במיזוג. הדיונים בבית ההגבלים העסקיים, סביר להניח, יימשכו משהו כמו שנתיים ויפרנסו עוד ועוד ידיעות במדורים הכלכליים. הדיונים, סביר להניח, יכללו איומים של בעלי אגוד להוליך את הבנק לבית הקברות העסקי, לפרק ולמכור את מה שאפשר למכור. הדיונים יפרנסו, כמובן, את משרדי עורכי הדין, היועצים וכמובן את שדרת ההנהלה בבנק אגוד, בראשות היו"ר הנצחי זאב אבלס. היא תמשיך לשמור על כיסאותיה ועל שכרה היפה יחסית לבנק קטן במערכת.

הדיונים יפרנסו גם לא מעט פוליטיקאים פופוליסטיים שישתמשו בשמו של הצרכן הקדוש כדי לשמור בכל מחיר על בנק אגוד עצמאי. סביר להניח שבשם הסיסמאות על תחרות, הבנק ימשיך לגווע לאיטו והבעיות שלו ימשיכו לצוף. השווקים והזמן יעשו את שלהם ואני מניח שבעוד 5-10 שנים כולם יביטו אחורה לדיון הכביכול מקצועי ונוקב על העסקה - ויתפוצצו מצחוק.

2. הוויכוחים לגבי העסקה, כן או לא, רחוקים מלהיות כלכליים וצרכניים. עם ישראל לא ירוויח ולא יפסיד אם בנק אגוד ייבלע או יישאר עצמאי. זה לא ישפיע על הצרכן הישראלי במאום. ההשפעה המשקית של העסקה הזו היא לא קיימת, אפילו לא שולית. אם כך, למה התקשורת הכלכלית מעסיקה את עצמה בעניין לא משמעותי כלכלית (ובכלל זה העמודים שאתם קוראים עתה)? מסיבה פשוטה: משום שזה עוד אחד מאותם קרבות פוליטיים שבו, כרגיל, כל צד רוצה מאוד לנצח, וכשמדובר בשרים בכירים וברגולטורים בכירים, זה הופך את הסיפור למעניין.

כולם מתעקשים לא להיות חכמים, לא להיות צודקים, אלא לכופף ידיים, לנצח. שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן מנהלים את מלחמתם בנגידת בנק ישראל קרנית פלוג על גבה של העסקה הלא חשובה הזו. רשות ההגבלים מנהלת מאבקי אגו ויוקרה עם בנק ישראל והפיקוח על הבנקים - עוד ריב בין רשויות רגולטוריות שלא מצליחות להסכים ביניהן כמעט על דבר. רשות ההגבלים נתונה ללחץ פוליטי של השר כהן, האחראי עליה, שלא לאשר את העסקה. הכל אישי, הכל פוליטי.

כחלון הוציא לדרך את רפורמת שטרום, או יותר נכון אשליית שטרום, שנישאה על גלי הפנטזיה רבת השנים של האוצר ופקידיו לקידום התחרות במערכת הבנקאות. עוד בשלב הדיונים גם כחלון ידע שהרפורמה הזו לא ממש תפגע בבנקים, בדיוק כמו שוועדת בכר לא ממש פגעה בהם. הוא ידע את זה היטב ואף אמר זאת בשיחות סגורות. מה שחשוב לו, ובצדק, זה שוק הדיור. כעת, כשאשליית שטרום הולכת בדרך לא נעימה, בדרך כל בשר, או בדרך לאכלס עוד כמה מדפים ריקים, כחלון צריך להתמיד במשחק הפוליטי של קידום התחרות בבנקאות, באמצעות ההתנגדות לאישור העסקה. אם העסקה תבוטל הוא יוכרז כמנצח וכמי שדואג לצרכנים (בכאילו כמובן); אם העסקה תצא לפועל הוא יציג את עצמו כמנצח: אני עשיתי את שלי, הכל קרה בגלל פלוג שדואגת לבנקים, יותר ממה שהיא דואגת לצרכנים.

3. ייתכן שרשות ההגבלים תשתמש בתשובה השלילית או בתשובה החיובית עם תנאים, בנימוקים של תרומת בנק אגוד לתחרות באזור מסוים כדי להערים קשיים על העסקה או לדרוש מהרוכש להיפרד מכמה סניפים באזורים מסוימים. זה רק יחדד את הבעיות של חוקי הגבלים עסקיים, שבהרבה פעמים לא מדביקים את קצב השווקים, במיוחד בשווקים הטכנולוגיים.

בסופו של דבר, ההחלטות של רשויות הגבלים עסקיים אינן צריכות להיות הגיוניות. בעצם, ההחלטות יהיו כל מה שהרגולטור ירצה שיהיו (במקרה הזה, אורי שוורץ, היועץ המשפטי של הרשות). תמיד ההגדרות יהיו רחבות מספיק כדי לשבץ בהן אין ספור פעמים את המילה תחרות וכל אותם ניסוחים משפטיים הדואגים לכאורה לצרכנים.

אפשר לראות בעולם כיצד רשויות ההגבלים אינן מצליחות להדביק את השינויים הטכנולוגיים ואינן מצליחות להתמודד עם ענקיות כמו גוגל ופייסבוק. הטכנולוגיה מתקדמת בקצב כה מהיר, שמה שהיה כל כך מפחיד רגולטורית לפני זמן קצר, עלול להיות לא רלוונטי. מי שחושב שהתיאור הזה לא מתאים לעולם הבנקאות, עולם שמרני מאוד שזז לאט והשינויים בו איטיים, לא רואה את התמונה הרחבה.

אכן, השינויים בעולם הבנקאות יחסית איטיים, אבל ענף הפיננסים עובר אט-אט מהפכות טכנולוגיות רבות עוצמה.

חוקי השינוי חלים גם על העולם זה, וחלק גדל והולך של ההכנסות והרווחים בתחום הבנקאות נמצא או יימצא תחת סכנה בשנים הבאות בעקבות השינויים הטכנולוגיים כולל הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים, תשלומים קמעונאיים, ניהול הון ומימון צרכני.

שינויים טכנולוגיים תמיד מורידים את התעריפים וחותכים את המרווחים. חלק מהשינויים כבר מתרחשים ואילצו את המערכת הבנקאית להיפרד מאלפי עובדים בשנים האחרונות. חלק אחר של השינויים יתרחש במוקדם או במאוחר. לאורך זמן, בנקים קטנים מסורתיים לא יוכלו לשרוד את השינויים - כולל בנק אגוד.

עוד כתבות

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי חוזרת רשמית לכס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"