גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמות כל בכל במשרד האוצר: האשמות, מאבקי אגו והדלפות

19 מפגשים ערכה הוועדה לבחינת סמכויות הנהלת האוצר, במסגרתה נשמעו 30 עדויות של בכירים במשרד ובמשק ● לבקשת "גלובס" הועברו הפרוטוקולים, שמציירים תמונה עגומה ● אבי ליכט, המשנה ליועמ"ש רגע לפני עזיבתו, אמר בוועדה: מצבו של האוצר מידרדר בתקופה האחרונה, הן מבחינת אמון הציבור והן מבחינת איכות האנשים" ● שי באב"ד: "אין תהליך במשרד שמנוהל ללא הדלפות לעיתונות"

אבי ליכט / צילום: תמר מצפי
אבי ליכט / צילום: תמר מצפי

הוועדה לבחינת סמכויות הנהלת האוצר מונתה ב-19 ביוני על ידי שר האוצר משה כחלון במטרה "לבחון את מבנה הסמכויות של מנכ"ל האוצר וראשי האגפים השונים, לרבות מנהלי יחידות הסמך". הקמת הוועדה עוררה בשעתו סערה באוצר כי התפרשה כניסיון של מנכ"ל האוצר שי באב"ד להכפיף למרותו את בכירי האוצר ובראשם את ראש אגף התקציבים. כיום נהנים שמונת ראשי האגפים באוצר ממעמד של מנכ"לים וסמכותו היחידה של המנכ"ל היא בנושאי אדמיניסטרציה כמו חלוקת החדרים או אישור נסיעות לחו"ל.

במשך שלושה חודשים (4 ביולי עד 19 בספטמבר 2017) ערכה הוועדה 19 מפגשים שהוקדשו לשמיעת 30 בכירים ובכירות באוצר בהווה ובעבר. מיד לאחר סיום עבודת הוועדה פנה "גלובס" (לצד עמותת "הצלחה") לאוצר בבקשה לקבל את סיכומי הדיונים של הוועדה בהתאם לחוק חופש המידע ואלה הועברו אתמול. הסיכומים אינם כוללים את דברי שר האוצר עצמו שהיה אחרון המופיעים בפני הוועדה, אבל גם כך הם מציגים תמונה סוערת והרבה ביקורת על משרד האוצר ותפקודו. החל ממאבקי אגו, הדלפות ועד ביטול של החלטות שכבר התקבלו.

את הדברים הקשים ביותר, כפי שעולה מהפרוטוקולים של הוועדה, אמר המשנה ליועץ המשפט לממשלה, אבי ליכט, שהודיע אתמול על התפטרות מתפקידו. "מצבו של השירות הציבורי בכלל, ומשרד האוצר בפרט, מידרדר בתקופה האחרונה, הן מבחינת אמון הציבור והן מבחינת איכות האנשים והלגיטימציה של פעולות הפקידים", אמר ליכט בוועדה. "הפוליטיזציה של השירות מתחלקת לשני רבדים: ברובד העליון, פעולות גלויות להגברת המשילות, כגון: ועדת שקד-לוין. ברובד התחתון, ישנם מינויים סמי-מקצועיים וסמי-פוליטיים במגוון רחב של תפקידים של שומרי סף. הנזקים של מינויים אלו חמורים יותר מהנזקים של מינויים פוליטיים גרידא. ברמה הבין-משרדית כבר לא ניתן לייצר כלל עבודת מטה, וגם לא ברמה המשרדית. הסיבה המרכזית לכך היא שעבודת מטה בין-משרדית דורשת ויתור מראש על סמכויות, דבר שלא מתקיים כיום".

ליכט אמר בוועדה כי "היום יש פרסונליזציה של התהליכים, כל אחד רוצה את הכותרת הבאה אין במשרד האוצר תהליך סדור לקבלת החלטות, ואין לויאליות בין האגפים. חוסר הלויאליות אינו קשור לסמכות המנכ"ל. כבר היום מבוצעים מהלכים עוקפי תקציב ומופעל לחץ כבד על האגף".

מבחינת דברים שרצויים, אמר: "כל החלטה שהוועדה תקבל תגרום לנזק בעיתוי הנוכחי. אין יתרון בקביעת תנאי סף לתפקיד המנכ"ל כי אין ערובה לכך שתנאי הסף הללו לא ישונו בהמשך, ומכיוון שבעידן כמו היום יש צורך קריטי בשומרי סף חזקים, עדיף להסתפק במסורת, שהיא לפעמים חזקה יותר, כמו בעניין היועץ המשפטי לממשלה . אין טעם למנות גורם שייתן חוות דעת שנייה לאגף תקציבים כי הדבר יוביל למוקד אגו נוסף ולא ישיג את המטרה".

שי באב"ד, מנכ"ל האוצר אמר: "תצורת העבודה ותהליכי הניהול במשרד הם חריגים ולא נתקלתי בהם במקומות אחרים, סבור שהם לוקים בחסר ומסבים נזק. גם אם בשגרה ליקויים אלה לא מביאים לקטסטרופה, במצב של משבר - צורת התהליכים הנוכחית לא תאפשר ניהול המשבר כראוי. אין תהליך במשרד שמנוהל ללא הדלפות לעיתונות. אגף שרואה שהתהליך לא מנוהל בהתאם לעמדה שלו, מדליף לעיתונות מידע על התהליך עם התייחסות שמשמיצה את העמדה המנוגדת, והיכולת לנהל תהליכים בצורה תקינה נפגעת. זה מלכלך את התהליך המקצועי, ולא מאפשר לבשל אותו עד הסוף ולהביא אותו לשר שלם, כיוון שעוד לפני שכל העמדות המקצועיות מתבררות כבר נכנסים לחצים ציבוריים, וזה מפיל את כל התהליך.

מבחינת תשומות זמן, אין שום יכולת לשר לנהל תשעה אגפים בנוסף לפעילותו הפוליטית. תהליך של בניית תוכנית אסטרטגית ע"י ההנהלה, שנעשה כמה פעמים, מוסמס בהמשך ע"י אגף תקציבים. בהיעדר תיעדוף של רפורמות בתהליך התקציב "מוכרים" את כל הרפורמות שאינן של אגף תקציבים".

באב"ד מציע ליצור "הכפפה של אגפי המדיניות למנכ"ל - ובתנאי שראש אגף תקציבים יהיה המנכ"ל. בעדיפות שנייה השארת המצב הקיים תוך מתן סמכות למנכ"ל להוביל רפורמות, ולהכריע במחלוקות בין ראשי אגפים והכפפת כל עובדי המשרד אליו".

אמיר לוי, לשעבר הממונה על התקציבים, אמר: "שרים התחילו להבין שבשביל לקדם תהליכים הם צריכים אחיזה יותר חזקה במשרד והאחיזה הזו מתאפשרת באמצעות לשכת המנכ"ל. יש יותר ויותר מקרים שאין דיונים מקצועיים כנדרש. חלק מהתהליכים גם אינם מובאים לידיעת והתייחסות הדרג המקצועי עד שלב מאוד מתקדם. תמיד יש גם את החשש מפגיעה בנושאים פיסקליים. למשל משחקים בין הוצאה להכנסה כדי להימנע מקיצוצים. התיאום בין האגפים אכן צריך להשתפר. הרבה מבוסס על יחסים בינאישיים ותלוי גם בעוצמה האישית של המנכ"ל ושל השר. כמעט ולא קיים חיבור עם בנק ישראל". לוי מציע "להקים מועצה ציבורית פיסקאלית שתמליץ לממשלה על מדיניות כלכלית תבצע הערכות בדבר היקפי ביצוע התקציב, תחזית הכנסות והוצאות והערכות לטווח זמן בינוני".

גם מיכל עבאדי-בויאנג'ו, לשעבר החשבת הכללית, מתחה ביקורת קשה בוועדה על פעילות המשרד: "אין קשר בין התקצוב המתוכנן לתקצוב בפועל. בשנים מסוימות היו מעל 20 אלף שינויים תקציביים. אין פיקוח אפקטיבי של הכנסת על הממשלה כתוצאה מכמות השינויים האדירה שמתבצעת במהלך השנה. אין שום דיון ממשלתי אמיתי בסדרי עדיפויות של חוק ההסדרים. אין תמונה מסודרת של החוק לא לשר האוצר ולא לראש הממשלה. קשר של צעירי אגף תקציבים לפוליטיקאים אינו בריא ויוצר סחרור כוח . באופן תיאורטי החשב הכללי וראש אגף תקציבים יכולים להסכים ביניהם על הכל מבלי לערב את השר - מדובר במצב אנטי-דמוקרטי".

מציאות ארגונית עגומה

דוח ועדת קוצ'יק לא הוגש מעולם לשר האוצר משה כחלון שהתחמק מלקבל אותו. כחלון לא הבין מהרגע הראשון לשם מה נחוץ הדוח הזה, ומינה את הוועדה רק בגלל לחץ כבד שהפעיל עליו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד.

המלצות הוועדה העיקריות היו לחזק את יכולותיו המקצועיות של המנכ"ל מבלי לפגוע בעצמאות האגפים, לשקול הקמת מועצה פיסקאלית ולהחזיר את ניהול מדיניות המסים לידי מינהל הכנסות המדינה. ההמלצות לא ייושמו בעתיד הנראה לעין. אין בכך אסון יגידו העדים, שאמרו לוועדה "אם זה לא שבור אל תתקנו את זה".

אבל גם אם היוזמה עצמה נכשלה, מגיעים לבאב"ד שבחים עליה. בזכות התעקשותו על הקמת הוועדה ואי-התפשרותו על מקצועיותה נולד מסמך המאגד 30 עדויות שלא את כולן יכולנו להביא בפניכם כאן. 30 העדויות האלה מבטאות את המחשבות האמיתיות של ראשי הדרג המקצועי באוצר על התמורות שעובר המשרד והן מסמך היסטורי שישמש מורה דרך להבנת תהליכי קבלת ההחלטות הכלכליות במדינה.

העדויות המפורסמות כאן ניתנו לפני חצי שנה. כמה מהבכירים שכיהנו באותו זמן התחלפו מאז והאווירה בין האגפים השונים וראשיהם השתנתה לטובה. הופקו גם לקחים מאירועים שהביאו להקמת הוועדה ובראשם סיכום תקציב הביטחון שנעשה על ידי אגף התקציבים והמנכ"ל ללא שיתוף האגפים המקצועיים במשרד. ובכל זאת הבעיות שנחשפות במסמך הן הרבה מעבר לפרסונליות ונקודתיות

יש במסמך הזה אמירות מדירות שינה של אבי ליכט, יואל נוה ואמיר לוי על הפוליטיזציה באוצר, ועל משמעות העובדה ששר אוצר הנוכחי (כמו קודמו) הוא גם ראש מפלגה. מהצד השני, יש בו אמירות נוקבות של מיכל עבאדי, קרנית פלוג ואלי גרונר על הכוח המופרז שבידי אגף התקציבים ועל העובדה שאין על האגף הזה בקרה אמיתית בתוך המשרד ומחוצה לו.

וישנן אמירות כלליות מטרידות כמו אלה של קובי אמסלם על אווירת כוחניות והידרדרות התרבות הארגונית באוצר.

מה שהטריד את חברי ועדת קוצ'יק יותר מכל לא הייתה העובדה שכחלון סרב לקבל את הדוח, אלא המציאות שנגלתה לנגד עיניהם באוצר. הם הבינו שאת בעיות העומק שנחשפו בפניהם לא ניתן לתקן באמצעות עוד דוח ועדה.

מלחמות כל בכל במשרד האוצר

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

לפי שווי של 12 מיליארד דולר: הגיוס הענק של חברת הסייבר Wiz

חברת הסייבר הישראלית Wiz הודיעה היום על גיוס של מיליארד דולר, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית אנדריסן הורוביץ והקרנות Lightspeed Ventures Partners ו־Thrive Capital ● מאז הקמתה ב־2020, וויז מחזיקה בשיאי צמיחה בתעשייה

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%