גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמות כל בכל במשרד האוצר: האשמות, מאבקי אגו והדלפות

19 מפגשים ערכה הוועדה לבחינת סמכויות הנהלת האוצר, במסגרתה נשמעו 30 עדויות של בכירים במשרד ובמשק ● לבקשת "גלובס" הועברו הפרוטוקולים, שמציירים תמונה עגומה ● אבי ליכט, המשנה ליועמ"ש רגע לפני עזיבתו, אמר בוועדה: מצבו של האוצר מידרדר בתקופה האחרונה, הן מבחינת אמון הציבור והן מבחינת איכות האנשים" ● שי באב"ד: "אין תהליך במשרד שמנוהל ללא הדלפות לעיתונות"

אבי ליכט / צילום: תמר מצפי
אבי ליכט / צילום: תמר מצפי

הוועדה לבחינת סמכויות הנהלת האוצר מונתה ב-19 ביוני על ידי שר האוצר משה כחלון במטרה "לבחון את מבנה הסמכויות של מנכ"ל האוצר וראשי האגפים השונים, לרבות מנהלי יחידות הסמך". הקמת הוועדה עוררה בשעתו סערה באוצר כי התפרשה כניסיון של מנכ"ל האוצר שי באב"ד להכפיף למרותו את בכירי האוצר ובראשם את ראש אגף התקציבים. כיום נהנים שמונת ראשי האגפים באוצר ממעמד של מנכ"לים וסמכותו היחידה של המנכ"ל היא בנושאי אדמיניסטרציה כמו חלוקת החדרים או אישור נסיעות לחו"ל.

במשך שלושה חודשים (4 ביולי עד 19 בספטמבר 2017) ערכה הוועדה 19 מפגשים שהוקדשו לשמיעת 30 בכירים ובכירות באוצר בהווה ובעבר. מיד לאחר סיום עבודת הוועדה פנה "גלובס" (לצד עמותת "הצלחה") לאוצר בבקשה לקבל את סיכומי הדיונים של הוועדה בהתאם לחוק חופש המידע ואלה הועברו אתמול. הסיכומים אינם כוללים את דברי שר האוצר עצמו שהיה אחרון המופיעים בפני הוועדה, אבל גם כך הם מציגים תמונה סוערת והרבה ביקורת על משרד האוצר ותפקודו. החל ממאבקי אגו, הדלפות ועד ביטול של החלטות שכבר התקבלו.

את הדברים הקשים ביותר, כפי שעולה מהפרוטוקולים של הוועדה, אמר המשנה ליועץ המשפט לממשלה, אבי ליכט, שהודיע אתמול על התפטרות מתפקידו. "מצבו של השירות הציבורי בכלל, ומשרד האוצר בפרט, מידרדר בתקופה האחרונה, הן מבחינת אמון הציבור והן מבחינת איכות האנשים והלגיטימציה של פעולות הפקידים", אמר ליכט בוועדה. "הפוליטיזציה של השירות מתחלקת לשני רבדים: ברובד העליון, פעולות גלויות להגברת המשילות, כגון: ועדת שקד-לוין. ברובד התחתון, ישנם מינויים סמי-מקצועיים וסמי-פוליטיים במגוון רחב של תפקידים של שומרי סף. הנזקים של מינויים אלו חמורים יותר מהנזקים של מינויים פוליטיים גרידא. ברמה הבין-משרדית כבר לא ניתן לייצר כלל עבודת מטה, וגם לא ברמה המשרדית. הסיבה המרכזית לכך היא שעבודת מטה בין-משרדית דורשת ויתור מראש על סמכויות, דבר שלא מתקיים כיום".

ליכט אמר בוועדה כי "היום יש פרסונליזציה של התהליכים, כל אחד רוצה את הכותרת הבאה אין במשרד האוצר תהליך סדור לקבלת החלטות, ואין לויאליות בין האגפים. חוסר הלויאליות אינו קשור לסמכות המנכ"ל. כבר היום מבוצעים מהלכים עוקפי תקציב ומופעל לחץ כבד על האגף".

מבחינת דברים שרצויים, אמר: "כל החלטה שהוועדה תקבל תגרום לנזק בעיתוי הנוכחי. אין יתרון בקביעת תנאי סף לתפקיד המנכ"ל כי אין ערובה לכך שתנאי הסף הללו לא ישונו בהמשך, ומכיוון שבעידן כמו היום יש צורך קריטי בשומרי סף חזקים, עדיף להסתפק במסורת, שהיא לפעמים חזקה יותר, כמו בעניין היועץ המשפטי לממשלה . אין טעם למנות גורם שייתן חוות דעת שנייה לאגף תקציבים כי הדבר יוביל למוקד אגו נוסף ולא ישיג את המטרה".

שי באב"ד, מנכ"ל האוצר אמר: "תצורת העבודה ותהליכי הניהול במשרד הם חריגים ולא נתקלתי בהם במקומות אחרים, סבור שהם לוקים בחסר ומסבים נזק. גם אם בשגרה ליקויים אלה לא מביאים לקטסטרופה, במצב של משבר - צורת התהליכים הנוכחית לא תאפשר ניהול המשבר כראוי. אין תהליך במשרד שמנוהל ללא הדלפות לעיתונות. אגף שרואה שהתהליך לא מנוהל בהתאם לעמדה שלו, מדליף לעיתונות מידע על התהליך עם התייחסות שמשמיצה את העמדה המנוגדת, והיכולת לנהל תהליכים בצורה תקינה נפגעת. זה מלכלך את התהליך המקצועי, ולא מאפשר לבשל אותו עד הסוף ולהביא אותו לשר שלם, כיוון שעוד לפני שכל העמדות המקצועיות מתבררות כבר נכנסים לחצים ציבוריים, וזה מפיל את כל התהליך.

מבחינת תשומות זמן, אין שום יכולת לשר לנהל תשעה אגפים בנוסף לפעילותו הפוליטית. תהליך של בניית תוכנית אסטרטגית ע"י ההנהלה, שנעשה כמה פעמים, מוסמס בהמשך ע"י אגף תקציבים. בהיעדר תיעדוף של רפורמות בתהליך התקציב "מוכרים" את כל הרפורמות שאינן של אגף תקציבים".

באב"ד מציע ליצור "הכפפה של אגפי המדיניות למנכ"ל - ובתנאי שראש אגף תקציבים יהיה המנכ"ל. בעדיפות שנייה השארת המצב הקיים תוך מתן סמכות למנכ"ל להוביל רפורמות, ולהכריע במחלוקות בין ראשי אגפים והכפפת כל עובדי המשרד אליו".

אמיר לוי, לשעבר הממונה על התקציבים, אמר: "שרים התחילו להבין שבשביל לקדם תהליכים הם צריכים אחיזה יותר חזקה במשרד והאחיזה הזו מתאפשרת באמצעות לשכת המנכ"ל. יש יותר ויותר מקרים שאין דיונים מקצועיים כנדרש. חלק מהתהליכים גם אינם מובאים לידיעת והתייחסות הדרג המקצועי עד שלב מאוד מתקדם. תמיד יש גם את החשש מפגיעה בנושאים פיסקליים. למשל משחקים בין הוצאה להכנסה כדי להימנע מקיצוצים. התיאום בין האגפים אכן צריך להשתפר. הרבה מבוסס על יחסים בינאישיים ותלוי גם בעוצמה האישית של המנכ"ל ושל השר. כמעט ולא קיים חיבור עם בנק ישראל". לוי מציע "להקים מועצה ציבורית פיסקאלית שתמליץ לממשלה על מדיניות כלכלית תבצע הערכות בדבר היקפי ביצוע התקציב, תחזית הכנסות והוצאות והערכות לטווח זמן בינוני".

גם מיכל עבאדי-בויאנג'ו, לשעבר החשבת הכללית, מתחה ביקורת קשה בוועדה על פעילות המשרד: "אין קשר בין התקצוב המתוכנן לתקצוב בפועל. בשנים מסוימות היו מעל 20 אלף שינויים תקציביים. אין פיקוח אפקטיבי של הכנסת על הממשלה כתוצאה מכמות השינויים האדירה שמתבצעת במהלך השנה. אין שום דיון ממשלתי אמיתי בסדרי עדיפויות של חוק ההסדרים. אין תמונה מסודרת של החוק לא לשר האוצר ולא לראש הממשלה. קשר של צעירי אגף תקציבים לפוליטיקאים אינו בריא ויוצר סחרור כוח . באופן תיאורטי החשב הכללי וראש אגף תקציבים יכולים להסכים ביניהם על הכל מבלי לערב את השר - מדובר במצב אנטי-דמוקרטי".

מציאות ארגונית עגומה

דוח ועדת קוצ'יק לא הוגש מעולם לשר האוצר משה כחלון שהתחמק מלקבל אותו. כחלון לא הבין מהרגע הראשון לשם מה נחוץ הדוח הזה, ומינה את הוועדה רק בגלל לחץ כבד שהפעיל עליו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד.

המלצות הוועדה העיקריות היו לחזק את יכולותיו המקצועיות של המנכ"ל מבלי לפגוע בעצמאות האגפים, לשקול הקמת מועצה פיסקאלית ולהחזיר את ניהול מדיניות המסים לידי מינהל הכנסות המדינה. ההמלצות לא ייושמו בעתיד הנראה לעין. אין בכך אסון יגידו העדים, שאמרו לוועדה "אם זה לא שבור אל תתקנו את זה".

אבל גם אם היוזמה עצמה נכשלה, מגיעים לבאב"ד שבחים עליה. בזכות התעקשותו על הקמת הוועדה ואי-התפשרותו על מקצועיותה נולד מסמך המאגד 30 עדויות שלא את כולן יכולנו להביא בפניכם כאן. 30 העדויות האלה מבטאות את המחשבות האמיתיות של ראשי הדרג המקצועי באוצר על התמורות שעובר המשרד והן מסמך היסטורי שישמש מורה דרך להבנת תהליכי קבלת ההחלטות הכלכליות במדינה.

העדויות המפורסמות כאן ניתנו לפני חצי שנה. כמה מהבכירים שכיהנו באותו זמן התחלפו מאז והאווירה בין האגפים השונים וראשיהם השתנתה לטובה. הופקו גם לקחים מאירועים שהביאו להקמת הוועדה ובראשם סיכום תקציב הביטחון שנעשה על ידי אגף התקציבים והמנכ"ל ללא שיתוף האגפים המקצועיים במשרד. ובכל זאת הבעיות שנחשפות במסמך הן הרבה מעבר לפרסונליות ונקודתיות

יש במסמך הזה אמירות מדירות שינה של אבי ליכט, יואל נוה ואמיר לוי על הפוליטיזציה באוצר, ועל משמעות העובדה ששר אוצר הנוכחי (כמו קודמו) הוא גם ראש מפלגה. מהצד השני, יש בו אמירות נוקבות של מיכל עבאדי, קרנית פלוג ואלי גרונר על הכוח המופרז שבידי אגף התקציבים ועל העובדה שאין על האגף הזה בקרה אמיתית בתוך המשרד ומחוצה לו.

וישנן אמירות כלליות מטרידות כמו אלה של קובי אמסלם על אווירת כוחניות והידרדרות התרבות הארגונית באוצר.

מה שהטריד את חברי ועדת קוצ'יק יותר מכל לא הייתה העובדה שכחלון סרב לקבל את הדוח, אלא המציאות שנגלתה לנגד עיניהם באוצר. הם הבינו שאת בעיות העומק שנחשפו בפניהם לא ניתן לתקן באמצעות עוד דוח ועדה.

מלחמות כל בכל במשרד האוצר

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ